Terminátor 2: Den zúčtování / Terminator 2: Judgment Day (1991/137/USA, Francie/Akční, Sci-Fi, Thriller) 91% -Originál DVD-

01.12.2021 11:44
JEDNOU VĚTOU
„Skynet opět vyšle do minulosti terminátora, aby zabil budoucího vůdce odporu proti strojům. I tentokrát ale lidé vyšlou posilu - hodného terminátora."

OBSAH
Deset let po neúspěšném pokusu zabít Sarah Connorovou, matku budoucího vůdce lidstva ve válce proti strojům, se do Los Angeles vrací z budoucnosti nový Terminátor, typ T-1000, aby zlikvidoval už narozeného Johna Connora. Dospělý Connor v roce 2029 na svoji ochranu posílá do minulosti druhého terminátora T-800. Oba stroje nezávisle na sobě pátrají po malém Johnovi. Chlapec zjišťuje, že T-800 je naprogramován na jeho ochranu a s jeho pomocí osvobodí svou matku z psychiatrického ústavu, kde je léčena z údajné schizofrenie. T-800 oběma vysvětluje, co přinese budoucnost. Tu je však možné změnit...a při tom všem hrdiny stíhá nemilosrdný a zřejmě nezničitelný T-1000.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Výjimečný film. Nejen kvůli tomu, že jako jeden z prvních filmů popřel skoro tradiční pravidlo "dvojky jsou horší než jedničky". Jde o film, který zvládá propojit několik žánrů a dát je v takovém množství, že dochází k působivé symbioze a synergii. Akční poloha dominující Arnoldem, sci-fi tématika s cestováním časem a výjimečnými triky a komediální stránka s decentním odlehčením. Vše funuje díky Cameronově chirurgicky přesnému dávkování a s industriálně drsnou hudbou/motivem Brada Fiedela jde o nepřekonaný pomník (sci-fi) akčních filmů. PS: vidět SE není tak zásadní, ale je to vhodné, protože nejen uvidíte celkovou vizi Camerona, ale také jeho odhad pro publikum, kdy z původní verze vypustil určité scény, které snižovali intenzitu filmu (např. chyby T1000, konec) (Djkoma) 5*

Málokterý akční film v sobě nese tak šikovně zahraný humanistický podtón, jako T2 ("Když se stroj naučil vážit si lidskýho života, snad se to jednou naučí i člověk."). Technická dokonalost možná v dnešním přecomputerovaným světě může něco ztrácet ( v roce 1991 film znamenal doslova revoluci ve filmových efektech ), ale po obsahový a akční stránce se jedná o jednoznačný majstrštyk, kterýmu se téměř za 25 let existence dokázal přiblížit jen málokterej biják.ˇPo tomhle filmu ze výrazně zvýšily mé sympatie k rodákům z Rakouska. (Enšpígl) 5*

Totální overkill hned v několika filmařských disciplínách, který nebyl sražen do prachu ani časem, ani křemíkem lépe vysoustruženými následovníky. Vše o tom bylo řečeno, ale ta nepsaná cameronovská poučka, že akční scény musí sloužit příběhu a nikoliv naopak, zraje s každým zbytečně vygenerovaným megabajtem dat jako víno a je až s podivem, že akčních blockbusterů, které by fungovaly na podobném principu, se za těch šestadvacet let moc neurodilo. Osobně dám vždy raději přednost nerovné zákopové válce na planetoidu LV-426, ale i tak plně rozumím tomu, proč tohle v žánrové bitvě i po sfouknutí všeho nostalgického nánosu plně obstojí i v tomhle miléniu. Tohle přežije i den zúčtování, protože je to… (viz začátek komentáře). (Isherwood) 5*

V.I.M. FILMU
Ale že to trvalo co? :) Srdce fanouška akčních nářezů plesá a po jeho boků slaví i kolega sci-fista. Terminátor 2 je jedním z těch filmů, které můžete postavit do čela žebříčku "nejlepších z nejlepších", aniž by se na vás okolí (včetně kavárenských intelektuálů) dívalo s posměškem. Někdo může tvrdit, že Cameronovým majstrštykem byl Titanic, ale ani dvě miliardy na tržbách a armáda oscarových sošek nezmění to, že vrchol přišel už v roce 1991 a změnil nejen žánr, ale i celou kinematografii. James dal na rady fanoušků a odstranil dva zásadní "nedostatky" už tak dokonalého originálu - omezený rozpočet a Arnieho jako záporáka.
Co vzniklo? Hmm... Nejlepší sequel všech dob? Snímek, který redefinoval pojem hollywoodský blockbuster? Arnieho nejpůsobivější herecký výkon? Ať už v tomhle textu napíšu cokoliv pochvalného, všechno budete moci s klidným srdcem odsouhlasit. Stejně jako v případě Vetřelců se Cameronovi podařilo rozšířit původní formulku a to nejen o třaskavé akční scény. Šmahem zlikvidoval postup hlavní hrdinky prvního filmu, poslal ji na psychiatrii a proti napravenému Arnoldovi postavil nemesis, ze které mám ještě dneska noční můry. T-1000 byl vskutku hračička a malého Johna Connora by zřejmě vyřídil během pauzy na kafe, jenže kampak s tímhle na Arnolda. Brokovnice, motorka a dobře padnoucí sluneční brýle - sežeňte si tuhle výbavu a budete k nezastavení. Pro jistotu ale přibalte na záda dva metráky ocelových svalů. Můžou se hodit.
Mohl bych tu cákat emocemi ještě dlouho, ale je to zbytečné. Dopsání druhého Terminátora do téhle kategorie zůstává pouhou formalitou. Byla to jen otázka času a kdo to nechápe, ten zřejmě nikdy Cameronův opus neviděl, což ho řadí k těm největším z hříšníků. Každý máme ve svých hlavách celuloidové díry, ale neposkvrněnost druhým Terminátorem to je asi jako kdybyste z mapy světa vymazali celý kontinent. Při popisech scén jednoduše docházejí slova a nejradši byste nevěřícího Tomáše popadli a posadili před obrazovku, protože tohle se musí vidět.
S termínem "génius" zacházím nanejvýš opatrně, ale u Camerona udělám výjimku. V době natáčení Termínátora 2 do něj vstoupil snad Duch Svatý, jinak si totiž neumím výsledek zdůvodnit. Ultimátní hlášky, ultimátní nápady a hlavně ultimátní stylizace. Michael Bay, hudlaři z MTV i další současní talenti jsou super, ale vždycky budou až "ti druzí". Vizuální orgie, které Cameron v druhém Terminátorovi předvádí nezestárly za patnáct let ani o jediný den, což je u filmu s takovým podílem digitálních triků něco nevídaného. Přiznám se, mluví ze mě bezmezně oddaný fanoušek, přesně takový ten nadrženec, kterému Sarah Michelle Gellar ve Vřískotu 2 odsekne ironické: "Tobě z Camerona stojí, viď?". V rámci mravní výchovy mládeže na tu otázku nebudeme odpovídat, ale když Arnie popadne rotační kulomet a nahodí lišácký úsměv, cítím pokaždé jisté šimrání...

GOLDIE FILMU
Již dlouho jsem přemýšlel nad filmem, kterým bych v této sekci rozbil nepsané pravidlo "první jde jednička". Zatím to ale pokaždé nevyšlo... No, pak jsem ale jednou za deštivého večera prohlížel archiv prvních filmů, které jsem si pořídil na DVD, a vypadl na mě Terminátor 2. Bylo jasno. James Cameron byl totiž Králem světa dávno před tím, než se jím veřejně prohlásil - byl jím od 3. července 1991. A nebylo to proto, že v tento den vybouchla sopka Mount Unzen a pohřbila městečko na svém úpatí, to do toho netahejte, bylo to premiérou snímku, který nám dal subžánr, na jaký dnes povětšinou chodíme do kina.
Ačkoliv za první snímek "blockbuster éry" jsou oficiálně považovány Spielbergovy Čelisti, byl to právě T2, jenž tento "žánr" definoval do dnešní podoby bombastické letní pecky, na kterou prostě musíte zajít, jinak budete out, nenajdete kamarády a zemřete sami a opuštění.
V případě jedničky se ještě hrálo především na čistou atmosféru strachu. Sarah musela povětšinou utéct dřív, než stihl Arnold začít likvidovat věci, prostě proto, že na cokoli jiného nebyly peníze. Ne že by to Terminátora dělalo špatným filmem, spíš naopak, jen ho to staví za dvojku, jež už podobný problém nezažila. Superrozpočet vše vyřešil. A i když většina kritiků se dnes při slovu "blockbuster" ošívá právě kvůli tomu, že kvantita převyšuje kvalitu, Terminátorovi 2 se nemůže upřít právě velmi šikovně namíchaný drink z obojího.
Nejen co do technické, ale i dějové stránky. Cameron totiž rozhodně není fušer, který by si pod pojmem blockbuster představil jen přeškrtnutá eska a dvě tuny napalmu. Pro něj to byla možnost zprostředkovat divákům takový snímek, na nějž jen tak nezapomenou. Výbušný a silný vysokorozpočtový zážitek, na který může zajít každý a nikdo nebude zklamán. Přitom stále plný emocí - ohromí, pobaví a napumpuje do vás adrenalinu, co se do člověka vejde, aniž by ale zapomněl na hrdiny a jejich příběh.
A ne, točit film "aby se líbil každému" není špatně! Ne, když na to nejdete přes ústupky, ale naopak přes přídavky. Cameron skutečně naplno využil slova "blockbuster" a hesla "víc, líp a víc", ostatně dělá tak dodnes.
Terminátor 2 je působivý, má atmosféru i děj. Děj ne nějak složitý, ne nějak komplikovaný, ale plně funkční a bohatě dostačující. Role jsou jasně dány, motivace určeny, karty rozdány. Kluk = cíl, Žena = ustaraná a všehoshopná matka, Arnie = ten hodný, T-1000 = ten zlý. Charaktery ve své jednoduchosti fungují, protože Cameron ví, kde je hranice nudné karikatury a hrdiny bez bázně a hany. Je to jednoduché, ale to neznamená, že to nemůže fungovat.
Nejde tu o velké pointy, ale jen o předání základních emocí a spousty, spousty hezkých obrázků. Jak to tak v žánru bývá, není důležité, co se děje, ale jak se to děje. Vlastně ani není úplně podstatné, jestli jste viděli jedničku - příběh je vykreslen tak jasně a srozumitelně už během prvních minut, že znalost předchozího děje je jen příjemným (a doporučeným) bonusem, nikoli nutností.
Cameronova posedlost stroji je znát. A to jak stroji před kamerou, tak těmi v postprodukci. Naplno využívá veškeré dostupné technologie. Ovšem ne přehnaně. Proto se nestalo to, co u dnešních snímků tohoto typu. Ty pod pěti letech působí zastarale a až směšně - jednoduše proto, že filmaři si hráli s věcmi, které neměli naprosto v malíku. To u Camerona neplatí. Když použije počítačový trik, tak jen v případě, kdy je plně funkční a uvěřitelný. Pokud by tomu tak nebylo, raději ten endoskeleton skutečně postaví a do plamenů vloží - bude to možná dražší, ale bude to kvalitní. A když nepůjde ani to, tak tu scénu prostě nenatočí - nač se pokouše oživit megalomanské scény, když by nebyly na sto procent dokonalé? Za deset let se využijí v jiném filmu, až bude technika připravena!
Proto Terminátor 2 tak dobře funguje dodnes. Sympatické postavy bojují o přežití ve světě, kterému díky poctivému zpracování věříme. Jednoduchost a přímočarost nejsou na škodu, protože ze všeho čiší zábava, akce, napětí a emoce. James Cameron natočil velký blockbuster v tom nejlepším slova smyslu, jen s pomocí toho nejlepšího. I proto je dodnes Terminátor 2 vnímán jako vzor pro všechny režiséry velkých letních fláků. Mnozí se T2 snaží dorovnat, někteří jistě i překovat. Povedlo se to někomu? Nenechte se vysmát.

OLDIES FILMU
Fenomenální návrat Terminátora (rozhodně ne poslední) jsme oslavili jak plnohotnotným trailerem, tak euforicky napsaným V.I.M.kem. V zájmu naší trailerové komunity se ale ke Cameronově těžkotonážní klasice vrátíme ještě jednou. Zavalujeme vás ročně zhruba pětistovkou trailerů, vyplatí se proto ohlédnout se i za stavebními kameny média. Teaser uvozující nové setkání s ozbrojenými plecháči si zamiluje každý ctitel efektního minimalismu. Postříbřený skeleton tehdy sice nepatřil k výstavním exponátům hollywoodské síně slávy, montáž na futuristické lince ale i tak vykouzlila okolo "Té dvojky" haló srovnatelné snad jen s budoucími teasery na Hvězdné války, Pána prstenů nebo Spider-Mana. Není divu. Teaser slibuje i v těch několika málo záběrech exponenciální nárůst velkoleposti, atmosféričnosti i trikové výživnosti a korunuje své lákání proslulým "I’ll be back"! My víme, že se vrátíš Arnie. Škoda, že teď leda v malém cameu.

VELKÁ RECENZE
V roce 1991 se Američani přestávají mazlit s filmovými efekty a i když na to nemají pořád to nejlepší vybavení, na film Terminátor 2: Den zúčtování se dá koukat dodnes. Leckomu ukápne nostalgická slza, ale hlavní výhodou filmu i příběhu je jeho téměř bezchybné zpracování.
Hned v úvodní scéně se nacházíme ve válce budoucnosti. Poslední bojová technika s lidskou posádkou útočí na inteligentní automatizované robotické mašiny. Umělá inteligence - systém Skyline se totiž rozhodl vyčistit planetu od všeho, co by mohlo ohrožovat jeho existenci. Zajímavé je, jak s odstupem času ony modely robotů vypadají. Počítačovou grafikou zhýčkaného diváka může zvláštní plasticita modelů odradit, ale má v sobě něco živočišného. Tenkrát neexistoval ještě ani Windows, a tak si museli umět tvůrci poradit, jak to jen šlo.
Zpátky v přítomnosti hraje mladý kluk John Connor se svým kámošem na čtyřbitovém automatu Galaxian a podobné primitivní blbosti, kterými se tenkrát zabíjel čas. Teleportovaný robot (Arnold Schwarzenegger), maskovaný jako člověk, je v té době vážně něco nečekaného.
Nehledě totiž na katastrofální zprávu a směr, kterým se příběh ubírá, těží film už dlouhá léta z něčeho úplně jiného. Prakticky v každé scéně nám ukazuje ohromnou informační rezervu mezi realitou dnešního dne a naprosto všední realitou budoucnosti. Ta sice dokáže být fantastická, ale s postupným polidšťováním Terminátorova osudu dospívajícím Johnem se ke konci filmu jeví už jinak.
Jak je možné, že se mladý kluk dozvídá takové věci a má u sebe robota z budoucnosti? John Connor je v budoucnu vůdce jakéhosi odboje, který systému Skyline neustále zatápí. A tak se vysílá do minulosti vyspělý, napůl tekutý zabiják, který ho má zavčas zlikvidovat. Jenže John dostává i svého bodyguarda.
Ideální příležitost pro vylomeniny. Nechává ho skákat na jedné noze, poučuje ho o tom, jak je zabíjení špatné. Jeho vlastní Terminátor je tak trochu opožděný a neumí ani mluvit sprostě, natož myslet jako člověk. Trošku připomíná dobráckého autistu s nadlidskou supersilou. A možná proto si získává své sympatie.
Po sérii brutálních honiček se chystají k útoku. Daří se jim úspěšně likvidovat první prototypy inteligentních čipů, z nichž má zanedlouho vzniknout právě systém Skyline. Přátelství, které mezi robotem a budoucím vůdcem odboje vzniklo, se ukončuje opravdu jen s těžkým srdcem. Scéna sebevraždy Terminátora, dobrovolně klesajícího do bazénu rozpáleného kovu, aby zlikvidoval poslední známky umělé inteligence na Zemi, má něco do sebe.
Byl to od tvůrců dobrý nápad, protože je John i všichni okolo něj prezentovaný sice jako grázl, ale zároveň jako nějaký druh hipíka. Kdyby bylo vrcholem velkofilmu ono pseudopolitické téma vraždícího a chladného řídicího systému, nemohl by nic moc zajímavého nabídnout, protože jak sami tušíme, bojovat proti pokroku nemusí být cesta tím správným směrem.

Ocenění:
Academy Awards
1992 - Makeup (nominace)
1992 - Mix zvuku (nominace)
1992 - Střih zvuku (nominace)
1992 - Vizuální efekty (nominace)
1992 - Adam Greenberg (Kamera) (nominace)
1992 - Střih (nominace)

BAFTA
1992 - Zvuk (nominace)
1992 - Vizuální efekty (nominace)
1992 - Výprava (nominace)

Florida Film Critics Circle Awards (nominace)
1996 - Zvláštní ocenění (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, Blu-ray, HBO, UHD)
V českém znění: Jiří Zavřel - Arnold Schwarzenegger (Terminátor), Zuzana Schulzová - Linda Hamilton (Sára Connorová), Hynek Votoček - Edward Furlong (John Connor), Michal Dlouhý - Robert Patrick (T-1000), Pavel Šrom - Joe Morton, Xander Berkeley (Miles Dyson, Todd Voight), Bedřich Šetena - Earl Boen (Dr. Silberman), Miroslav Saic, Martin Velda, Marek Pavlovský, Vlasta Žehrová
Překlad: Jiří Čejka
Zvuk: Michal Holubec
Produkce: Petr Skarke
Režie: Petr Šícha
Vyrobil: Smrček Production ve studiu Smart Video Film pro Guild Home Video 1992

2.DABING (VHS, DVD, Blu-ray, JOJ, Prima, UHD - režisérská verze)
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (Terminátor), Zuzana Slavíková - Linda Hamilton (Sára Connorová), František Černín - Edward Furlong (John Connor), Tomáš Čisárik - Robert Patrick (T-1000), Zdeněk Junák - Earl Boen (dr. Silberman), Martin Sláma - Joe Morton (Miles Dyson), Petr Jančařík - Xander Berkeley, Michael Biehn (Tod, Kyle Reese), Bedřich Výtisk - Castulo Guerra (Enrique), Radka Přibyslavská - Diane Rodriguez (Jolanda), Erika Kubálková, Josef Jurásek, Vladimír Hauser, Robert Jícha, Tereza Grygarová, David Kaloč, Jana Musilová, Aleš Jarý (titulky)
Překlad: Šárka Bartesová
Dialogy: Veronika Veselá
Režie: Jindřich Stožický
Vyrobilo: Studio Ebbi pro Bontonfilm 2004

3.DABING (Nova, Prima)
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (Terminátor), Jitka Moučková - Linda Hamilton (Sára Connorová), Petr Neskusil - Edward Furlong (John Connor), Filip Jančík - Robert Patrick (T-1000), Aleš Procházka - Joe Morton (Miles Dyson), Jiří Plachý - Earl Boen (dr. Silberman), Marek Libert - Xander Berkeley (Todd Voight), Jana Mařasová - Jenette Goldstein (Janelle Voightová), Stanislava Jachnická - S. Epatha Merkerson (Tarissa Dysonová), Šárka Brázdová, Josef Nedorost - Richard Vidan (detektiv Weatherby), Martin Stránský - Castulo Guerra (Enrique Salceda), Pavel Vondra - Ken Gibbel (Douglas), Libor Terš, Otmar Brancuzský, Miroslav Hanuš - Don Lake (detektiv Mossberg), Hana Talpová, Ivo Novák, Milan Slepička, Bohdan Tůma, René Slováčková, Petr Burian, Pavel Soukup ml., Rozita Mary Erbanová, Roman Hajlich, Oldřich Hajlich
Překlad: Ivan Němeček
Zvuk: Filip Maňhal
Produkce: Ivana Prejdová, Jiří Beránek
Dialogy a režie: Jiří Kodeš
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro Cet 21 s.r.o. v roce 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.3.1992
                      7.9.2017 Bohemia MP
Premiéra USA: 3.7.1991 TriStar Pictures
                       25.8.2017 Distrib Films
Premiéra Francie: 16.10.1991 Columbia TriStar Films
                             14.09.2017 StudioCanal
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.1992 (VHS) Guild Home Video, 30.11.2004 (DVD) Bontonfilm, Magicbox
Poprvé na DVD: 17.03.2009 Blesk
Poprvé na Blu-ray: 23.11.2011 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 10 116 035
Tržby celkem - $ 520 881 154
Návštěvnost v ČR 628 964
Náklady (Rozpočet) - $ 102 000 000
 
FILMY V SÉRII
Terminátor (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/terminator-the-terminator/
Akční / Sci-Fi, USA / Velká Británie, 1984
Režie: James Cameron, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn

Terminátor 2: Den zúčtování (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/terminator-2-den-zuctovani-terminator-2-judgment-day-1991-137-usa-francie-akcni-sci-fi-thriller/
Akční / Sci-Fi / Thriller, USA / Francie 1991
Režie: James Cameron, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton

Terminátor 3: Vzpoura strojů (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/terminator-3-vzpoura-stroju-terminator-3-rise-of-the-machines-2003-109-usa-nemecko-velka-britanie-sci-fi-akcni-thriller-74/
Sci-Fi / Akční / Thriller, USA / Německo / Velká Británie 2003
Režie: Jonathan Mostow, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl

Terminator Salvation gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a146/
Sci-Fi / Akční, USA / Německo, 2009
Režie: McG, Hrají: Christian Bale, Anton Yelchin

Terminator Genisys gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a162/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Alan Taylor, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke

Terminátor: Temný osud gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/terminator-temny-osud-terminator-dark-fate-2019-129-usa-spanelsko-madarsko-akcni-dobrodruzny-sci-fi-68/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Tim Miller, Hrají: Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger
 
SERIÁLY V SÉRII
Terminátor: Příběh Sáry Connorové (seriál) gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/terminator-pribeh-sary-connorove-tv-serial-terminator-the-sarah-connor-chronicles-2008-1333-uusa-sci-fi-akcni-drama-thriller-50/
USA, Sci-Fi / Akční / Drama, 2008
Režie: David Nutter, Hrají: Lena Headey, Thomas Dekker
 
Tvůrci a herci
James Cameron (Režie), James Cameron (Produkce), Brad Fiedel (Hudba), Adam Greenberg (Kamera), Conrad Buff IV (Střih), Dody Dorn (Střih), Mark Goldblatt (Střih), Richard A. Harris (Střih), Mali Finn (Casting), Joseph C. Nemec III (Scénografie), Marlene Stewart (Kostýmy),  Gary Summers  (Zvuk), Jeff Dawn (Masky), Steve La Porte (Masky), Edward French (Masky), James Cameron (Scénář), William Wisher Jr. (Scénář), Arnold Schwarzenegger (Herec), Linda Hamilton (Herec), Edward Furlong (Herec), Robert Patrick (Herec), Michael Edwards (Herec), Earl Boen (Herec), Joe Morton (Herec), S. Epatha Merkerson (Herec), Danny Cooksey (Herec), Xander Berkeley (Herec), Dean Norris (Herec), Michael Biehn (Herec), Jenette Goldstein (Herec), Nikki Cox (Herec), Scott Shaw (Herec), Mark Christopher Lawrence (Herec), DeVaughn Nixon (Herec), Leslie Hamilton Gearren (Herec), Castulo Guerra (Herec), Diane Rodriguez (Herec), Jim Palmer (Herec)
 
1991/137/USA, Francie/Akční, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Motorkársky outfit T-800 z filmu ponúkal špecializovaný londýnsky obchod s rekvizitami na začiatku roka 2015 za 27 300 amerických dolárov.
- Honorár Lindy Hamilton (Sarah Connor) bol milión amerických dolárov. Taký Arnold Schwarzenegger (Terminátor) zhrabol 25, čo predstavovalo 20-násobok toho, čo dostal za prvý film. Honorár Edwarda Furlonga, ktorý stvárnil rolu mladého Johna Connora, bol iba 30 tisíc amerických dolárov.
- Vo filme hralo aj identické dvojča Lindy Hamilton (Sarah Connor), sestra Leslie Hamilton, ktorá jej robila dublérku v niektorých scénach. Taktiež rolu batoľaťa Johna Connora si zahral jej syn Dalton.
- Herečka Linda Hamilton si při bitce s hlídačem na psychiatrii užila své. Herec ji odmítal naplno uděřit obuškem, a proto se záběr točil několikrát a herečka skončila pořádně zmlácená. Ve scéně, kdy Sarah utíká, se dočkala jisté satisfakce, když o kolegu přerazila násadu od koštěte.
- Herečka Linda Hamilton (Sarah) při střelbě ve výtahu neměla chrániče sluchu a jako vzpomínku na natáčení si odnesla trvalé poškození sluchu.
- Film obsadil v roce 2008 v žebříčku nejlepších sci-fi filmů sestaveném Americkým filmovým institutem 8. příčku.
- Malý počítač, který John Connor (Edward Furlong) použije k nabourání se do bankomatu a otevření elektronického zámku, je Atari Portfolio. V roce 1989 to byl jeden z prvních palmtopů kompatibilních s IBM PC, vybavený byl systémem DIP-DOS 2.11.
- Slavná scéna skoku tahače z mostu se natáčela v Los Angeles na ulici Plummer street a Hayvenhurst Ave. Ve stejném městě byl pak natočen i zbytek filmu.
- Tržby filmu převýšily tržby prvního filmu série o 434 %, což představovalo i 20 let po uvedení filmu rekord v navýšení tržeb za filmové pokračování.
- Náklaďák International, ve kterém jede T-1000 (Robert Patrick), je stejný jako model, který T-800 (Arnold Schwarzenegger) přejede svým autem v prvním filmu.
- Stejně jako v prvním díle Terminátoři rozbíjí sklo, aby  se dostali do auta. V obou filmech rovněž zaznívá replika: "Pojďte se mnou, pokud chcete žít." V prvním filmu jí říká Kyle (Michael Biehn), v tomto ji říká Strýček Bob (Arnold Schwarzenegger).
- Terminátor T-800 (Arnold Schwarzenegger) běží na počítači Apple II, který je vybaven 5,25" mechanikou. Nasvědčuje tomu konzolový text vykreslovaný v pohledu Terminátora na jeho okolí.
- Nákupné stredisko Sherman Oaks Galleria, v ktorom sa nakrúcalo, sme už mohli vidieť vo filme Komando (1985), kde hlavnú úlohu taktiež stvárnil Arnold Schwarzenegger.
- Zbraně Terminátora (Arnold Schwarzenegger) byly Lever Action brokovnice Winchester 1887, rotační kulomet GE M134 Minigun a granátomety M79 a MM1.
- "Linda Hamilton dostala do vínku svalový systém, který reaguje už při pouhém pohledu na činky. Její tělesná proměna byla proto dramatická," podotkl Cameron k rozdílnému vzhledu herečky v prvním a druhém dílu Terminátora. Výcvik a fyzická příprava, kterou pro roli Linda Hamilton podstoupila, je obdivuhodná. Markantní povahová změna v rozhodnou a silnou postavu oproti prvnímu dílu byla pro režiséra zásadní.
- Ke konci produkce, když Cameron potřeboval natočit ještě jeden doplňkový záběr, v němž postava Sarah (Linda Hamilton) s Johnem (Edward Furlong) stojí každý na jedné straně auta, neodpovídal poměr jejich výšek pasáži natočené o několik měsíců dřív. Kvůli návaznosti tak štáb musel vyhloubit dolík, do kterého si poté Furlong stoupl.
- Robert Patrick (T-1000) se učil dýchat při sprintování pouze nosem, aby jeho běh vypadal roboticky a plynule.
- Terminátor (Arnold Schwarzenegger) je jedinou postavou, kterou Americký filmový institut zařadil do žebříčku největších filmových hrdinů i padouchů.
- Arnold Schwarzenegger původně pochyboval, že by ho chtělo publikum vidět v kladné roli. Nakonec souhlasil a řekl: „Jenom ať nevypadám přihřátě.“
- Po několika týdnech měli Cameron s Wisherem v ruce 40-50stránkový námět se začátkem, koncem i všemi detaily, které Cameronovi připadaly nepostradatelné. Scenáristé si pak materiál rozdělili na dvě poloviny, Wilsher si vzal první a Cameron druhou.
 
Odkazy