Téměř dokonalý zločin / The Gift (2000/107/USA/Drama, Krimi, Mysteriózní, Thriller, Fantasy) 76% -Originál DVD-

23.03.2018 17:48
JEDNOU VĚTOU
„Byla to perfektní vražda…Bohužel někdo to včechno viděl.“

OBSAH
Nedávno ovdovělá Annie Wilson (Cate Blanchett) žije se svými třemi dětmi v malém městě v Georgii. Je mezi sousedy známá tím, že má po babičce dar vidět do budoucnosti a umí také vykládat karty. Kdo by nechtěl poznat, co ho čeká? Plynutí času s občasným výletem do budoucnosti v malém městě přetrhne vražda Jessiky King, mladé bohaté nymfomanky, kterou najdou uškrcenou u rybníka. Prvním podezřelým je násilnický rasista Donnie (Keanu Reeves), který tyranizuje svou ženu (Hilary Swank), jíž Annie už dlouho radí, aby od něho odešla. Podezřelých přibývá. Je vrahem Jessičin milenec David (Greg Kinnear)? Nebo Buddy (Giovanni Ribisi), který byl jako dítě sexuálně zneužíván? Nebo je to snad Valerie, která věděla o napjatém erotickém vztahu svého muže k zavražděné? Pomohou zvláštní schopnosti k vyjasnění případu?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pozvolné počáteční tempo nenapovídá zdaleka nic o tom, co bude následovat. Všední jižanské drama matky a tří dětí však ve správný čas naruší „nadpřirozené vlnění“ říznuté detektivkou. Kdo je skutečný vrah se brzy stane otázkou dne a je jenom na vaší prozíravosti, jak dlouho sebou necháte manipulovat. Nerozlišitelnosti pravého pachatele nenapomáhá ani tak lehce béčkový scénář, jako spíše herecké výkony pestrého zástupu hvězd s Blanchettovou v čele. U ní obzvlášť stálo za uplatnění pravidlo „důvěřuj, ale prověřuj“. Vraždila ona, nebo psychicky labilní Budd, nebo ten právník? Byl vůbec nějaký vrah?  (Matty) 4*

Jak těch scénářů Billy Bob Thornton moc nenapsal, tak všechny byly malými klenoty. A pokud jej realizuje taková zajímavá režijní persona jako je Sam Raimi, záruka kvalitního křížence zajímavé myšlenky a nevázaného mainstreamu je jistá. A právě při hodnocení Raimiho práce se dostávám na vratkou plochu, protože překvapivě upustil od svých typických vizuálních hrátek (teda úplně ne, protože snímání lesa á la Evil Dead nebo scéna v koupelně dají zabrat i silnějším žaludkům), aby dal maximální prostor hercům, kteří tuto „důvěru“ bohatě vracejí. Počínaje Cate Blanchett, která snad ani špatně zahrát neumí, přes Keanua Reevese v netypické roli záporáka, až po Katie Holmes, která svůj herecký netalent vynahradí jinak nechť si každý divák počká na závěr, který dle mého trochu vrže, hlavně co se týče Raimiho podání, protože fakt, že „vrahem je zahradník“ jsem tušil asi deset minut dopředu. Stačilo by vystřihnout jednu scénu a pointa by mě vážně dostala. Ale to je jen minimální výtka k filmu, který uteče jako voda, vyděsí, pobaví a hlavně nevyšumí za pár dní. Ta větší výtka směřuje spíše k trapnému distribučnímu názvu, i když on ten Dar (The Gift ) v češtině taky nijak světoborně nezní. (Isherwood) 4*

Galadriel vs. Neo? Na první pohled geekův vlhký sen, který se stal skutečností, na druhý atmosférická podívaná z mého milovaného amerického Jihu, na třetí... krapet překombinovaná záležitost s postavami, které hraničí s karikaturami a se závěrem přitaženým za vlasy tak, že propříště bude potřebovat paruku. Na druhou stranu (na čtvrtý pohled) herci leccos zachraňují, akorát nevím, zda by byl Keanu potěšen mým názorem, že násilnický buran Donnie patří k jeho nejpřesvědčivějším postavám, a totéž platí pro Katie coby rozmazlenou tatínkovu holčičku. Jelikož nepatřím k jasnozřivým na rozdíl od Annie nebo některých zdejších přispěvatelů, nemůžu ani tvrdit, že jsem vraha odhalila ještě před vraždou a tudíž netvrdím, že to bylo předvídatelné jako výsledky voleb za normalizace, jen mi vadil ten neustále posilovaný důraz na nadpřirozenou stránku věci, která se tloukla s ostatními složkami jako Donnie s ženami. Netvrdím, že paranormální horor, kriminální drama a psychologický thriller nejdou dohromady, ovšem v Raimiho podání jedno narušovalo druhé. Já jsem sice během sledování spořádala rajče, kousek čokoládového dortu, hermelín a hrušku, ale já to můžu odůvodnit těhotenskými chutěmi. Jaká je vaše výmluva, Mr. Raimi? (Faidra) 3*

VELKÁ RECENZE
Dietní český název Téměř dokonalý zločin skrývá americký film The Gift (Dar). Jde přitom o velmi slušný a dnes už dost vzácný thriller z rodu klasických detektivek, které ještě potřebují dobré herce. Tím pádem se obejdou bez výbuchů, vrtulníků a mačů ve stylu kung-fu. Režisér Sam Raimi pozve diváka do světa zvláštních, tlumených barev, kde se slunce i blesky jen ztěžka prodírají stromovím nad mlčenlivými bažinami. Také hlavní hrdinka Cate Blanchettová coby ovdovělá matka tří dětí nadaná věšteckým darem je navenek vybledlá, průsvitná, křehká, tichá, taktní; v plandavém oblečení a teniskách připomíná novodobou Ofélii.
Uvnitř však tají sílu. V jižanském městečku se živí vykládáním karet, ale spíš tu funguje jako amatérská psychoanalytička a léčitelka zraněných duší. Týrané ženě v podání výtečné Hilary Swankové radí v oboru manželského násilí, koktavému automechanikovi (přesnému Giovannimu Ribisimu) zase odkrývá jeho dětská traumata. Ovšem ne všichni sousedé jsou nadšeni schopnostmi téhle "čarodějnice" - někteří se jí straní, jiní málem vyhrožují lynčem a už vůbec nikdo jí nevěří, že výsady prožívat tíživé vidiny a sny by se ráda vzdala. Tím spíše trpí, když je zavražděna snoubenka místního učitele, jejíž obří sexuální apetit byl veřejným tajemstvím, a kartářka pomůže policii najít její tělo - a možná i pachatele činu.
Luštitelé rébusů ovšem zbystří, protože ústřední podezřelý Keanu Reeves s chutí hraje hrubiánského nadsamce tak mimořádně odpudivého, až podle všech pravidel detektivky snad ani nemůže být vrahem. Spřádači romancí naopak znejistí, sotva to počne jiskřit mezi hrdinkou a nešťastným pozůstalým snoubencem: Greg Kinnear představuje pro vdovu-samoživitelku až příliš ideálního muže... Ale modelové obraty sympatií tu nejsou rozhodující, podobně jako lze filmu odpustit drobné nelogičnosti, trochu rozvleklé tempo před vypjatým finále i děkovné výlevy s dojemnými smyčci na závěr.
To podstatné, tajemství, dokáže Raimi uhlídat po celou dobu; napětí buduje prostřednictvím všedních, každodenně monotónních úkonů, do nichž vsazuje chytrý motiv vody věštící vždy blízkost neviditelného zla. Téměř dokonalý zločin zosobňuje ospalý zapadákov, kde se zdánlivě nikdy nic neděje - ale stát se může v každé vteřině cokoli.

DABING
V českém znění: Petra Jindrová - Cate Blanchett (Annabelle 'Annie' Wilsonová), Martin Sobotka - Giovanni Ribisi (Buddy Cole), Jiří Schwarz - Keanu Reeves (Donnie Barksdale), Tereza Chudobová - Katie Holmes (Jessica Kingová), Dalimil Klapka - Michael Jeter (Gerald Weems), Luděk Čtvrtlík - Gary Cole (David Duncan), Aleš Procházka - Greg Kinnear (Wayne Collins), Kateřina Lojdová - Hilary Swank (Valerie Barksdaleová), Radka Malá - Rosemary Harris (Anniina babička), Jaroslav Kaňkovský - J.K. Simmons (šerif Pearl Johnson), Helena Brabcová - Kim Dickens (Linda), Bohumila Dolejšová - Rebecca Koon (Buddyho matka), Radek Škvor - Hunter McGilvray (Miller Wilson), Vojtěch Rohlíček - Lynnsee Provence (Mike Wilson), Pavel Dytrt - David Brannen (Ben Wilson), Milan Bouška, Vladimír Kudla
Spolupracovali: Barbora Wildová
Produkce: Milena Čapková
Překlad: Renáta Mlíkovská
Zvuk: Miloš Sommer, Oldřich Wajsar
Úprava a režie českého znění: Karolína Průšová
Vyrobily: ABZ - Divize Bontonfilms 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST    
Premiéra ČR: 26.7.2001 Bontonfilm
Premiéra USA: 19.12.2000 Paramount Vantage AU
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na VHS: 1.3.2002 Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 1.4.2002 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 359 443
Tržby celkem - $ 44 600 000
Návštěvnost v ČR 13 238
Náklady (Rozpočet) - $ 10 000 000
 
Tvůrci a herci
James Jacks (Produkce), Gary Lucchesi (Produkce), Tom Rosenberg (Produkce), Christopher Young (Hudba), Jamie Anderson (Kamera), Arthur Coburn (Střih), Bob Murawski (Střih), Deborah Aquila (Casting), Julie Weiss (Scénografie), Julie Weiss (Kostýmy), Ed Novick (Zvuk), Jon Title (Zvuk), Morag Ross (Masky), Billy Bob Thornton (Scénář), Tom Epperson (Scénář), Hilary Swank (Herec), Michael Jeter (Herec), Kim Dickens (Herec), Gary Cole (Herec), Rosemary Harris (Herec), J.K. Simmons (Herec), Danny Elfman (Herec), Chelcie Ross (Herec), Stuart Greer (Herec)
 
2000/107/USA/Drama, Krimi, Mysteriózní, Thriller, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Cate Blanchett během přípravy na film navštívila pět lidí, kteří se živí předpovídáním budoucnosti.
- Annie Wilson čte ze zenerových karet, které se používají na ESP testy.
- Annie vlastní auto Delta 88 Oldsmobile, které Sam Raimi použil ve všech dílech série Evil Dead.
- Film je založen na psychických schopnostech matky Billyho Boba Thorntona.
- Danny Elfman se ve filmu objeví jako houslový hráč v jednom snu.
- Scénář napsali Billy Bob Thornton a Tom Epperson.
 
Odkazy