Talentovaný pan Ripley / The Talented Mr. Ripley (1999/139/USA/Drama, Thriller, Krimi) 78%

01.07.2018 20:33
JEDNOU VĚTOU
„...si chce užívat života bohatých.“

OBSAH
Román oblíbené americké autorky detektivních próz Patricie Highsmithové "Talentovaný pan Ripley" (1955) se dočkal svého prvního zpracování už v roce 1960, kdy ho zfilmoval francouzský režisér René Clément pod názvem V plném slunci. Hlavní roli tehdy vytvořila vycházející hvězda evropského filmu Alain Delon. Téměř o čtyřicet let později se k předloze vrátil britský tvůrce Anthony Minghella, který předtím získal světový věhlas oscarovým Anglickým pacientem. Titulní postavu mladíka, který využije příležitosti a vydává se za svého zámožného přítele, svěřil Mattu Damonovi, jehož dětsky nevinná tvář, skrývající životní protřelost a až chorobnou ctižádost, přesně odpovídala dvojznačnosti literárního pana Ripleyho. I v dalších úlohách se objevují známí a především přesně obsazení herci – Gwyneth Paltrowová (začínající spisovatelka Marge), Jude Law (znuděný dědic loďařského impéria Dickie Greenleaf) a také Cate Blanchettová, jež ztělesňuje připsanou postavu bohaté Američanky Meredith.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
První moje reakce po zhlédnutí Talentovaného Pana Ripleyho, kterého jsem si nahrál jenom díky Tylerovi (takže díky, kámo:)), byla: sakra, ten byl ale fakt talentovanej. Matt Damon je jako chameleón Tom Ripley skutečně výborný, a přes jeho nesporné sklony k psychopatii mu musíte fandit. Aby taky ne, když Jude Law hraje (a vzhledem ke svým hereckým kvalitám velice přesvědčivě) takovou špínu jako je Dickie a Philip Seymour Hoffman taky není týpek, kterého bych vzal do baru na panáka..pokud bych ho potom nechtěl v temné uličce zbavit nějakého toho kusu tkáně. Nevím jak, ale Anthony Minghella (podle svého zvyku v nadprůměrné stopáži) zkušeně převyprávěl samu o sobě velice poutavou story, a ještě k tomu dokázal, že se mi nelíbila Gwyneth Paltrow. Hudba? Opět Minghellův osvědčený amigo Gabriel Yared. (Gemini) 4*

Velmi zajímavý počin Anthonygho Minghelly. Oscarového režiséra Anglického pacienta, který předvádí své umění obrazu a chameleonského Matta Damona, který jednoznačně exceluje. Jude Law jako excentrický a namyšlený syn boháče a Gwyneth Paltrow jako jeho přítelkyně. Mattovo dokonalé podání chlapce, který se dokáže změníit v kohokoliv by mělo být min. jako nominace na Oscara. Škoda, že film je zbytečně rozvleklí a uspává v některých lehce nepotřebných pasážích. (Djkoma) 3*

Hodně zajímavý thriller s vcelku originálním námětem. Trochu nechápu proč do hlavní role obsadili Matta Damona, který nemá na to aby zahrál roli takového psychopata. Jude Law podal naprosto excelentní výkon a nominaci na Oscara si zasloužil. Paltrow, Hoffman a Blanchett zdařile sekundují. Anthony Minghella byl skvělý režisér, který nenatočil špatný film a velká škoda, že se nás opustil předčasně. Atmosféru opět dokresluje překrásná hudba Gabriela Yareda. I když mám Damona rád, tak do téhle role mi absolutně nezapadl a kvůli němu nedávám pět hvězdiček....... (Boss321) 4*

V.I.M. FILMU
Psychologicky propracované majstrštyky spisovatelky Patricie Highsmith daly vzniknout postavě Toma Ripleyho. Postavě, kterou film Anthonyho Minghelly charakterizuje jako tajemnou, truchlící, uzavřenou, smutnou, osamělou, nepokojnou, zmatenou, milující, muzikální, nadanou, inteligentní, něžnou, citlivou a pronásledovanou (toť citace), beztak ji ovšem nejlépe vystihuje jako „talentovanou“. A to i přes to, že Ripleyho vlohy by si asi nikdo normální do životopisu nevepsal. Toma totiž jeho nadání přivádí na temnou stranu síly, ba co víc, dovoluje mu na ní úřadovat s vehemencí řádného psychopata. Přitom to byl takový mladý milý kluk. Poznali jsme ho jako snaživce, který má zajet do Evropy kvůli tomu, aby našel Dickieho Greenleafa (Jude Law) a pokud možno jej přesvědčil k návratu domů. Jenže Dickieho život se Tomovi až moc zalíbil, což se týká jak image casanovy, tak i z něj vyplývající kupy přátel (mimo jiné Philipa Seymoura Hoffmana) a ztepilé přítelkyně Marge (Gwyneth Paltrow). Vetřít se Dickiemu do přízně zjevně nebude tak složité, Tom se však pokusí rovnou uchvátit celý jeho život - a to už je jiná káva. Hustá a černá ... První film Anthonyho Minghelly od hyperúspěšného Anglického pacienta je stejně tak dobrý jako jeho herecké obsazení. Přinejmenším.

VELKÁ RECENZE
Neřekli byste do něj, že dokáže být i něčím jiným než mladým vzdělaným blonďáčkem s chlapeckým obličejem, vždycky je tak usměvavý, sympatický a se vším souhlasí. Je přesně takový, jak si přejete, aniž byste si všimli, že je to až podezřelé. Talentovaný chlapík Tom Ripley má totiž výjimečnou schopnost splynout s prostředím natolik, že za chvíli zapomenete, že se zjevil odnikud a vy jste jej nikdy předtím neviděli... a pokud se jej pokusíte vyhodit, mohou nastat potíže. Výměnou za neuvěřitelné herecké nadání a pohotové improvizační reflexy totiž přišel o svědomí...
Perfekcionistický režisér Anthony Minghella se po úspěchu s Anglickým pacientem vrhnul na první ze série populárních románů Patricie Highsmithové a narozdíl od starší francouzské adaptace s Alainem Delonem v hlavní roli se spíš než na kriminálně-dobrodružný podtext příběhu zaměřil na pomalý a děsivý vývoj hlavní postavy od nadaného mladíčka po chladnokrevného vraha, na jeho schopnosti, které nejdříve slouží k pobavení přátel, když perfektně hlasově i pohybově imituje společné známé, ale postupně nachází uplatnění i v jiných oblastech. Minghella se spíš než na akční příběh a efektní scény zaměřil na skvěle gradovaný scénář, perfektně napsané postavy a především na herecké výkony, které svěřil do rukou Matta Damona, Juda Law, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett nebo Philipa S. Hoffmana, kde se sice někteří objeví jen v několika málo scénách, ale vydají ze sebe maximum. Výsledkem je sice fascinující a podmanivý film, který ale vyžaduje vaši plnou pozornost, ochotu nechat se jím pohltit a podřídit se jeho tempu. Anthony Minghella natočil film v dlouhých a pečlivě prokomponovaných záběrech, plných všemožných kulturních odkazů, které jej udělají pro fajnšmekry ještě zajímavějším a bohatším, a třebaže v závěru další a další konce trošičku kazí celkový dojem, závěrečná pointa je natolik mrazivou tečkou, že to Minghellovi ze srdce rádi odpustíte...

PODROBNÝ POPIS FILMU
Tom Ripley je mladý muž, který se snaží vydělat si na živobytí v padesátých letech v New Yorku tím, že používá své "talenty" — padělání, lhaní a vydávání se za někoho jiného. Během práce na večírku ho osloví zámožný stavitel lodí Herbert Greenleaf, kteří věří, že Ripley chodil na Princetonskou univerzitu spolu s jeho synem Dickiem. Greenleaf najímá Ripleyho k cestě do Itálie, aby zde přesvědčil Dickieho k návratu domů do Spojených států a za to Ripleymu zaplatí 1000 dolarů. Ripley návrh přijímá, ačkoliv na Princeton nikdy nechodil a s Dickiem se nikdy nesetkal.
Krátce po svém příjezdu do Itálie Ripley zinscenuje "náhodné" setkání na pláži s Dickiem a jeho přítelkyní Marge Sherwood a rychle se vetře do jejich životů. Na jednom ze svých výletů se Dickie a Ripley setkávají s Dickieho přítelem Freddiem Milesem, který se k Ripleymu chová se špatně skrývaným pohrdáním.
Věci se začínají měnit poté, co místní dívka, se kterou Dickie čekal dítě, spáchala sebevraždu (utopila se) poté, co ji Dickie odmítl finančně pomoci. Brzy nato má Dickie už dost svého nového přítele, protiví se mu jeho neustálá přítomnost a dusivá závislost na něm, zvláště poté, co zjistí, jak Ripley lhal ohledně jejich společných dní na Princetonu. Ripleyho vlastní city jsou zkomplikovány jeho vlastní touhou zachovat si bohatý životní styl, kterým žije Dickie a jeho rostoucí sexuální posedlosti ke svému novému příteli.
Jako gesto k Ripleymu ho Dickie pozve na krátké prázdniny do San Rema. Najmou si malou loďku a vypraví se na moře. Dickie vybouchne vzteky, když ho Ripley konfrontuje ohledně jeho chování a začnou se na lodi prát, když Ripley udeří Dickieho veslem. Dickie na něj zaútočí a chce ho vyhodit z loďky, která plave v hlubokém moři, ale Ripley Dickieho utluče veslem k smrti. Chce skrýt svůj zločin, potopí loď, kde stále leží mrtvý Dickie a sám plave ke břehu.
Když si ho hotelová recepční splete s Dickiem, tak si Ripley najednou uvědomí, že si může přivlastnit Dickieho identitu. Padělá jeho podpis, upravuje svůj pas a začne žít z jeho příspěvků. Používá Dickieho psací stroj ke komunikaci s Marge a přiměje ji myslet si, že ji Dickie opustil. Dokonce se přihlásí do dvou samostatných hotelů, jednou jako on sám a jednou jako Dickie a poté posílá zprávy mezi "těmi dvěma muži" prostřednictvím hotelového personálu, aby vytvářel iluzi, že je Dickie stále naživu.
Ripley si pronajímá drahý byt v Římě a stráví osamělé Vánoce tím, že si pro sebe nakoupí drahé dárky. Freddie navštíví to, co předpokládá, že je Dickieho byt a okamžitě se stane vůči Ripleymu podezřívavý; byt není zařízen v tom, co on považuje za Dickieho styl, ačkoliv se zdá, že Ripley perfektně zkopíroval Dickieho oděvy a způsoby. Při cestě z bytu se Freddie setkává s paní domácí, která o Ripleym mluví jako o "signoru Greenleafovi". Freddie se vrací, aby konfrontoval Ripleyho, který ho ale přepadne a zavraždí.
Během několika příštích týdnů se Ripleyho existence stává "hrou na kočku a myš" s policií a Dickieho přáteli. Jeho nesnáze jsou komplikovány přítomností Meredith Logue, dědičky, se kterou se setkal při příjezdu do Itálie a které se představil jako Dickie Greenleaf. Ripley je donucen napsat Dickieho jménem sebevražedný dopis na rozloučenou a přestěhuje se do Benátek. V rychlém sledu ho konfrontují Marge, Dickieho otec a americký soukromý detektiv Alvin MacCarron. Zvláště Marge podezřívá Ripleyho zapojení ve smrti Dickieho a když vyjádří své podezření, je Ripley připraven ji zabít. Nepodaří se mu to, protože do bytu vstupuje Peter Smith-Kingsley, jeden z Marginých přátel.
MacCarron prozrazuje, že se pan Greenleaf rozhodl Ripleymu dát podstatnou část Dickieho příjmů, aby se italská policie nedozvěděla o dřívějších ošklivých činech jeho syna, jako například na útok na studenta Princetonu.
Ripley se vydává na plavbu se Smithem-Kingsleym, který je nyní jeho milencem a zjistí, že na palubě je také Meredith. Ripley si uvědomí, že je nemožné zatajit před Smithem-Kingsleym to, že se vydává za Dickieho, protože se Meredith a Smith-Kingsley znají a určitě si během plavby vymění pár slov. Toto dilema nemůže vyřešit zavražděním Meredith, protože ona cestuje s rodinou, která by si velice rychle všimla jejího zmizení. Film končí, když plačící Ripley škrtí Smithe-Kingsleyho v posteli a poté jde sám do své kajuty.
Talentovaný pan Ripley (v originále The Talented Mr. Ripley) je americký psychologický thriller z roku 1999 režiséra Anthonyho Minghella, který k filmu zároveň i napsal scénář. Film je adaptací stejnojmenné knihy od Patricia Highsmith z roku 1955.
V hlavních rolích filmu se objevují Matt Damon jako Tom Ripley, Gwyneth Paltrow jako Marge Sherwood, Jude Law jako Dickie Greenleaf, Cate Blanchett jako Meredith Logue (postava vytvořená pro film), Philip Seymour Hoffman jako Freddie Miles, Jack Davenport jako Peter Smith-Kingsley (postava rozšířená pro film), James Rebhorn jako Herbert Greenleaf a Celia Weston jako teta Joan.

Ocenění:
Academy Awards
2000 - Jude Law (Vedlejší herec) (nominace)
2000 - Anthony Minghella (Adaptovaný scénář) (nominace)
2000 - Gabriel Yared (Hudba) (nominace)
2000 - Výprava (nominace)
2000 - Kostýmy (nominace)

Golden Globes
2000 - Nejlepší film - drama (nominace)
2000 - Matt Damon (Nejlepší herec - drama) (nominace)
2000 - Anthony Minghella (Nejlepší režie) (nominace)
2000 - Jude Law (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2000 - Gabriel Yared (Nejlepší hudba) (nominace)

BAFTA
2000 - Jude Law (Nejlepší herec ve vedlejší roli)
2000 - Nejlepší film (nominace)
2000 - Anthony Minghella (Nejlepší režie) (nominace)
2000 - Cate Blanchett (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2000 - Anthony Minghella (Adaptovaný scénář) (nominace)
2000 - John Seale (Nejlepší kamera) (nominace)
2000 - Gabriel Yared (Hudba) (nominace)

Berlinale IFF
2000 - Anthony Minghella (Zlatý Medvěd za nejlepší film) (nominace)

Los Angeles Film Critics Association
1999 - Gabriel Yared (Nejlepší hudba) (nominace)

Broadcast Film Critics Association Awards
2000 - Nejlepší film (nominace)
2000 - Gabriel Yared (Nejlepší hudba)

Chicago Film Critics Association Awards
2000 - John Seale (Nejlepší kamera)

Chlotrudis Awards
2000 - Philip Seymour Hoffman (Nejlepší herec ve vedlejší roli)
2000 - Cate Blanchett (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

Empire Awards
2000 - Jude Law (Nejlepší britský herec)

Las Vegas Film Critics Society Awards
2000 - Matt Damon (Nejlepší herec) (nominace)
2000 - John Seale (Nejlepší kamera) (nominace)
2000 - Anthony Minghella (Nejlepší režie) (nominace)
2000 - Nejlepší film (nominace)
2000 - Gabriel Yared (Nejlepší hudba)
2000 - Anthony Minghella (Nejlepší scénář) (nominace)

London Film Critics Circle Awards     
2000 - Anthony Minghella (Britský scenárista roku) (nominace)
2000 - Jude Law (Britský herec roku ve vedlejší roli) (nominace)

MTV Movie Awards     
2000 - Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law (Nejlepší hudební sekvence) (nominace)
2000 - Matt Damon (Nejlepší darebák) (nominace)

National Board of Review Awards
2000 - Anthony Minghella (Nejlepší režie) (nominace)
2000 - Philip Seymour Hoffman (Nejlepší herec ve vedlejší roli)

Online Film Critics Society Awards
2000 - Anthony Minghella (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)

Satellite Awards     
2000 - Nejlepší film (nominace)
2000 - Jude Law (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2000 - John Seale (Nejlepší kamera) (nominace)
2000 - Anthony Minghella (Nejlepší režie) (nominace)
2000 - Walter Murch (Nejlepší střih) (nominace)
2000 - Anthony Minghella  (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)

Teen Choice Awards
2000 - Nejlepší dramatický film (nominace)
2000 - Matt Damon (Nejlepší herec v dramatickém filmu) (nominace)
2000 - Jude Law (Nejlepší průlomové vystoupení) (nominace)
2000 - Matt Damo n (Nejlepší filmový lhář) (nominace)

Writers Guild of America Awards
2000 - Anthony Minghella  (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Michal Jagelka - Matt Damon (Tom Ripley), Petra Hanžlíková - Gwyneth Paltrow (Marge Sherwoodová), Jakub Saic - Jude Law (Dickie Greenleaf), Zuzana Schulzová - Cate Blanchett (Meredith Logueová), Bohdan Tůma - Philip Seymour Hoffman (Freddie Miles), Jan Novotný - Jack Davenport (Peter Smith-Kingsley), Rudolf Jelínek - James Rebhorn (Herbert Greenleaf), Václav Knop - Sergio Rubini (Inspektor Roverini), Miroslav Saic - Philip Baker Hall (Alvin MacCarron), Lucie Kožinová, Richard Trsťan, Pavla Vojáčková, Antonín Navrátil, Stanislav Lehký, Jana Walterová
Překlad: Petra Valentinová
Zvuk: Tomáš Říha
Jazykový poradce: Tereza Šnídrová
Vedoucí výroby: Martin Odehnal
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Václav Laube
Vyrobilo: AW Studio Praha 2000

2.DABING (Universal Channel)
V českém znění: Michal Jagelka - Matt Damon (Tom Ripley), Petra Hanžlíková - Gwyneth Paltrow (Marge Sherwoodová), Libor Bouček - Jude Law (Dickie Greenleaf), Simona Postlerová - Cate Blanchett (Meredith Logueová), Michal Holán - Philip Seymour Hoffman (Freddie Miles), Aleš Procházka - Jack Davenport (Peter Smith-Kingsley), Oldřich Vlach - James Rebhorn (Herbert Greenleaf), Otakar Brousek ml. - Sergio Rubini (Inspektor Roverini), Pavel Rímský - Philip Baker Hall (Alvin MacCarron), Petr Svoboda - Larry Kaplan (Strýc Ted), Klára Sochorová - Stefania Rocca (Silvana), Libor Hruška, Filip Švarc, René Slováčková, Václav Knop (titulky)
Vyrobila: Společnost SDI Media pro Universal Channel v roce 2013

3.DABING (Filmbox)
Vyrobila: Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group pro SPI International 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.4.2000 Intersonic
Premiéra USA: 25.12.1999 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.11.2000 (VHS) Intersonic
Poprvé na VHS: 1.11.2000 Intersonic
Poprvé na DVD: 1.11.2004 Stereo&Video
Poprvé na Blu-ray: 18.2.2015 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 2 018 468
Tržby celkem - $ 128 800 000
Návštěvnost v ČR 30 278
Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 000
 
Tvůrci a herci
Anthony Minghella (Režie), William Horberg (Produkce), Tom Sternberg (Produkce), Gabriel Yared (Hudba), John Seale (Kamera), Walter Murch (Střih), David Rubin (Casting), Roy Walker (Scénografie), Gary Jones (Kostýmy), Ann Roth (Kostýmy), Pat Jackson (Zvuk), Fabrizio Sforza (Masky), Anthony Minghella (Scénář), Patricia Highsmith (kniha) (Předloha), Matt Damon (Herec), Gwyneth Paltrow (Herec), Jude Law (Herec), Cate Blanchett (Herec), Philip Seymour Hoffman (Herec), Jack Davenport (Herec), James Rebhorn (Herec), Sergio Rubini (Herec), Philip Baker Hall (Herec), Celia Weston (Herec), Stefania Rocca (Herec), Ivano Marescotti (Herec), Gretchen Egolf (Herec), Brian Tarantina (Herec), Gianfranco Barra (Herec), Renato Scarpa (Herec), Deirdre Lovejoy (Herec), Beppe Fiorello (Herec), Lisa Eichhorn (Herec), Pietro Ragusa (Herec)
 
1999/139/USA/Drama, Thriller, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Natočeno podle novely Patricie Highsmith se stejným názvem. Má další čtyři pokračování.
- Jude Law se naučil kvůli filmu hrát na saxofon a Matt Damon zase na piano. Ani jeden z nich ve filmu však na nástroje skutečně nehraje.
- Úvodní scéna, která otevírá celý film se natočila původně v Římě, ale pro nespokojenost se později přetočila v New Yorku.
- Matt Damon dostal roli po svém výkonu ve filmu "Dobrý Will Hunting", kterým nadchnul Anthony Minghellu. Ten chtěl do té doby obsadit Toma Cruise.
- Matt Damon zhubnul kvůli filmu asi 12 kilo.
- Ve filmu je to opravdu Damon, kdo zpívá píseň "My Funny Valentine".
- Dickieho dopis na rozloučenou má datum 6. ledna 1959, což byl den Minghellových pátých narozenin.
- Při filmování vražedné scény na lodi si Jude Law přerazil pádem žebro.
- Tom zabije Freddieho se sochou římského vládce Hadriana, který měl milence, který byl zabit.
 
Odkazy