Takoví normální zabijáci / Natural Born (1994/118/USA/Akční, Krimi, Romantický, Drama) 76%

02.03.2018 16:49
JEDNOU VĚTOU
„Nick a Mallory byli nejmasovějšími vrahy v dějinách Ameriky. Média z nich udělala superhvězdy."

OBSAH
Mallory neměla mnoho důvodů být šťastná. Otec ji tyranizoval a sexuálně obtěžoval, matka nepodnikala nic na dceřinu obranu. Když se dívka náhodně setkala s Mickeym, byla z toho láska na první pohled. Ještě téhož večera si tajně vypůjčili auto Malloryina otce a vyrazili na projížďku. Otec nahlásil krádež policii, uprchlíci byli dopadeni a Mickey putoval za mříže. Podařilo se mu však utéct, a tak se zanedlouho znovu objevil u Mallory. Jejich setkání mělo hrůzný průběh: nejprve zbili dívčina otce, pak ho utopili v akváriu, a poté přišla na řadu matka  tu polili v posteli benzínem a Mallory ji zapálila. Mladí milenci se dávají na útěk a nechávají za sebou další mrtvé. Jejich řádění sledují sdělovací prostředky, policie je jim na stopě...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Neuvěřitelný film. Jen pro zajímavost pár perliček: Otec Woodyho Harelsona byl nájemný vrah, odsouzen dvakrát na doživotí... Film se natáčel 56 dní. Poté se více jak rok stříhal.... Filmem se inspirovalo několik vrahů (mimo jiné i studenti z Columbine) .... Film obsahuje více jak 3000 střihů (normální filmy jich nemají ani 700) ... Scéna vězeňské vzpoury se natáčela ve skutečném vězení se skutečnými vězni ... Stone považuje tohle za natáčení za nejtěžší ve své kariéře... Mickyho v televizní rekonstrukci hraje Mark Harmon ... A vůbec bych se o tomhle mohl rozplývat do nekonečna. I když po hodině už se začínají některé nápady opakovat, stále mě překvapovalo s čím přijde Stone dál. Nádherné okamžiky jako ukázání domácího násilí jako tuctového sitcomu, zadní projekce, boží soundtrack (Patsy Cline, Leonard Cohen a králíčci v závěrečných titulcích, Nine Inch Nails nebo Bob Dylan) dělají Natural Born Killers nezapomenutelnými. A což teprve ty postavy - a jejich představitelé působící dojmem, že při tom skončilo v jejich nose hodně lajn. Robert Downey Jr. a jeho hyenistického reportéra a Tommyho Lee Jonese, jakožto ředitele věznice se zálibou kroutit nosy si člověk zamiluje jen je uvidí. Ta vzrůstající brutalita, hlavně při vězeňské vzpouře byla ohromující. Co všechno si nedovolili. Někdy se mi až stáhnul žaludek, jak mi ty masové připomněly Den kobylek. Nezapomenutelné dílo, které je pro hodně lidí nestravitelné... (woody) 5*

Neuvěřitelná videoklipová slátanina, nebo do detailu promyšlená satira? Dobrý, anebo špatný film? Takové normální zabijáky lze těžko někam jednoznačně zařadit. Snaží se tvářit jako brutální moralita na téma medializace násilí, i když ho sami medializují. Zmatené prostřihy na různé morbidní výjevy mají nejspíš upomínat na Mechanický pomeranč, ale Kubrickův film nás nechal udělat si vlastní názor, zatímco film „amerického černého svědomí“ podsunuje předžvýkané myšlenky. Navíc neuvěřitelně zjednodušené. Má to taky něco z Tarantina (i když kdo ví, kolika úpravami jeho scénář prošel) a vězeňská vzpoura je natočená vcelku věrohodně, avšak, chtěl-li Stone tímto dílem skutečně něco sdělit světu, musel by se vyvarovat až trapné povrchnosti. Dát si pár šlehů z trávy a zhlédnout večerní zprávy, to vyjde přibližně na stejno. 60%  (Matty) 3*

Geniální snímek, který může natočit jen Oliver Stone. Je pravda, že je celkem těžko stravitelné krvavé maso... Bez jakýchkoliv pravidel, které běží, běží a my se na něj stále tupě díváme. Film, který nám ukazuje vztah mezi televizí a lidmi. Kdy televize je jako manipulační prostředek a lidé se na něj tupě dívají. Ukázka toho co dokáží média a o co jim jde. Vrahové, kteří mají podobné dětství. Ona zneužívána, on mlácen. Opravdu to není žádná sladká pohádka. Když se potkají zjistí, že jsou jeden pro druhého stvořeni. A začíná “love story“ s trochou mrtvol, pár vystřelenými kulkami, tancováním a i nějakým tím znásilněním. Docela krutá jízda ukazující masové vrahy, cyklisty a i jejich “pravdu“ v podobě závěrečného interview. Stoneova vize v nejlepším možném podání. Ukázky z televize běžící na okně v motelu,černobílé prostřihy, humor(hlavně vložka s dětstvím Mallory, kdy lidé tleskají naprosto každé urážce jen škoda, že Stone neukázal kousek studia a v něm svítící tabulku s nápisem :“Aplaus“ J), ukázky ankety mezi mladými a jejich naprosté unešení z dvojice masových vrahů. Interview v přímém přenosu je skvěle napsané a po pár minutách i pan redaktor lehce propadne možnosti zabíjet. Naprosto úžasně ukázaná média, vrahové, svět a poměry v něm. Lidi jsou jen tupě zírající postavy nechávající svůj pohled na pohybujících se postavičkách v malé krabičce jménem TV. A tenhle klip je zatraceně božskej. Ještě, že Bůh stvořil televizi. (Djkoma) 5*

VELKÁ RECENZE
Klasika: Jen málo snímků bylo zakázaných v tolika zemích (Anglie, Irsko) a přijímáno s takovým odporem jako Takový normální zabijáci od Olivera Stona.
Hlavní hrdina Mickey v podobě Woodyho Harrelsona je zabiják jak má být. Ani bych se nedivil, kdybych ho dostal do ústavu jako nenapravitelného psychopatického zabijáka s diagnózou: lobotomie.
Mickey začíná jako mladý řezník, kterého by ani nenapadlo, že se bláznivě zamiluje do smutné Mallory. Jenže už od prvního okamžiku mezi nimi proběhne jiskřička a tak spolu romanticky umlátí a utopí Mallorina otce, který ji celou dobu znásilňoval, a upálí matku – příběh jako z pohádky. Potom se vydávají na svoji pouť a nechávají za sebou hromady mrtvol a bezradnou policii.
Brad Pitt odmítl roli Mickeyho a to je jedině dobře. Neumím si představit slaďáka Pitta jako chladnokrevného zabijáka v rudých lenonkách s brokovnicí v ruce. Zato v roli Mallory by mi jiná herečka nevadila. Juliette Lewis sice zvládla svoji roli na výbornou, ale že by na ní byl nějak zvlášť dobrý pohled se říct nedá. Bohužel asi nemůžeme čekat, že žena zabijáka bude královna krásy.
Ve snímku se můžete těšit na skvělé herce, jako třeba Rodneyho Dangerfielda v roli Mallorina otce, nebo Tommy Lee Jonese jako sympatického ředitele věznice, který ví jak s těmi magory zatočit.
Takový normální zabijáci, ale nejsou jen o násilí. Je to především kritika médií, marketingu, policie, lidí a vůbec všeho s čím se každý den setkáváme a na co jsme si už dívno zvykli. Společnost Coca Cola dokonce dala povolení k odvysílání jejich reklamy se zimními medvědy ve filmu, aniž by věděli v jakém kontextu bude použita. Asi se potom pořádně divili.
Nejvypracovanější a nejzajímavější v celém snímku je střídání filmových žánrů. Je to jako by každou část příběhu dělal jiný režisér, jinou kamerou a s jiným štábem – přitom vše perfektně sedí dohromady. Byl jsem doslova unešen scénami ve stylu sitcomu (i s protivným smíchem), televizního dokumentu, nebo anime.
Možná se ptáte, proč Takové normální zabijáky recenzujeme tady v ústavu a nenecháme to na normálních lidech. Důvod je prostý:
Citováno z CSFD: Ve velké Británii byl nasazen film do videopůjčoven stejný týden, kdy Thomas Hamilton ze skotského Dunblane postřílel 16 dětí a učitele v místní základní škole a sám se na místě zabil. Nezvykle brutální řádění bylo přičítáno na účet právě tohoto filmu, Warner Brothers ho nechali z anglických půjčoven a obchodů stáhnout…
S tímto filmem se nese spoustu dohadů o jeho škodlivosti na lidskou psychiku. Nikdy to sice nebylo prokázáno, ale i tak snímek vyvolal vlnu protestů. Nejsem psycholog (jen ředitel mentálního ústavu), ale Mickey na konci ve vězení své činy obhajuje opravdu dobře. Člověk by snadno uvěřil, že zabíjení je naprosto normální věc, kterou společnost bezdůvodně odsuzuje. Zvířata zabíjejí, aby přežila a ukázala svoji dominanci, tak proč ne lidé? Oliver Stone si s psychologií pohrál na výbornou, ale i tak je to jen film. Navíc Hamilton zabil jen 16 lidí a Mickey a Mallory celých 50. Jen se klidně dívejte a brzy se možná shledáme u mě v ústavu.
PS: U psaní této recenze zemřeli dva lidé, kdo si ji přečetl, stává se automaticky spolupachatelem.
Ředitel ústavu

Ocenění:
Golden Globes
1995 - Oliver Stone (Nejlepší režie) (nominace)

Venezia IFF
1994 - Oliver Stone (Stříbrný lev - Velká cena poroty)
1994 - Juliette Lewis (Zvláštní uznání)
1994 - Oliver Stone (Zlatý lev za nejlepší film) (nominace)

DABING
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Woody Harrelson (Mickey Knox), Dana Morávková - Juliette Lewis (Mallory Knox), Radek Vaculík - Robert Downey Jr. (Wayne Gale), Pavel Soukup - Tommy Lee Jones (dozorce Dwight McClusky), Vlastimil Zavřel - Tom Sizemore (Det. Jack Scagnetti), Radan Rusev, Otakar Brousek ml., Zdeněk Hruška, Zuzana Skalická, Hana Talpová - Edie McClurg (matka Mallory), Petr Haničinec - Rodney Dangerfield (otec Mallory), Bedřich Šetena + (titulky), Dalimil Klapka, Nikola Votočková, Petr Doležal, Pavel Doležal a další
Překlad: Pavel Matějka
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Produkce: Alena Hrabětová
Dialogy a režie českého znění: Zdeněk Gawlik
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov 1995

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 12.1.1995 Gemini Film
Premiéra USA: 26.8.1994 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 10.1.1996 Warner Home Video (VHS)
Poprvé na DVD: 20.11.2000 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 965 820
Tržby celkem - $ 50 282 766
Návštěvnost v ČR - 69 010
Náklady (Rozpočet) - $ 34 000 000
 
Tvůrci a herci
Oliver Stone (Režie), Jane Hamsher (Produkce), Don Murphy (Produkce), Clayton Townsend (Produkce), Brent Lewis (Hudba), Robert Richardson (Kamera), Brian Berdan (Střih), Hank Corwin (Střih), Risa Bramon Garcia (Casting), Billy Hopkins (Casting), Heidi Levitt (Casting), Victor Kempster (Scénografie), Richard Hornung (Kostýmy), Wylie Stateman (Zvuk), Michael D. Wilhoit (Zvuk), Matthew W. Mungle (Masky), Oliver Stone (Scénář), Quentin Tarantino (Scénář), David Veloz (Scénář), Richard Rutowski (Scénář), Woody Harrelson (Herec), Juliette Lewis (Herec), Tom Sizemore (Herec), Richard Lineback (Herec), Rodney Dangerfield (Herec), Lanny Flaherty (Herec), Robert Downey Jr. (Herec), O-Lan Jones (Herec), Sean Stone (Herec), Maria Pitillo (Herec), Saemi Nakamura (Herec), Jared Harris (Herec), Balthazar Getty (Herec), Russell Means (Herec), Kirk Baltz (Herec), Dale Dye (Herec), Glen Chin (Herec), Pruitt Taylor Vince (Herec), Tommy Lee Jones (Herec), Jamie Harrold (Herec), Rachel Ticotin (Herec), Ashley Judd (Herec), Denis Leary (Herec), Mark Harmon (Herec), John Busse (Herec), Arliss Howard (Herec), Richard Rutowski (Herec), Joe Grifasi (Herec), Marshall Bell (Herec), Robert Swan (Herec), Jeremiah Bitsui (Herec), Evan Handler (Herec), Peter Paul (Herec), David Paul (Herec), Steven Wright (Herec), Salvator Xuereb (Herec), Corinna Everson (Herec), Kathy Long (Herec), Matthew Faber (Herec), Red West (Herec), James Gammon (Herec), David Pasquesi (Herec), Louis Lombardi (Herec), Edward Conna (Herec), Carl Ciarfalio (Herec)
 
1994/118/USA/Akční, Krimi, Romantický, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Oliver Stone si vybral Woodyho Harrelsona do hlavní role né proto, že "má oči vraha", jak se často mylně zmiňuje, ale proto, že Woodyho skutečný otec Charles Voyde Harrelson je několikanásobný vrah. Stone doufal, že násilí, které má v genech, dokáže nějakým způsobem promítnout do své postavy.
- Woody Harrelson hrá vo filme zabijaka, málokto však vie, že jeho otec bol v skutočnosti nájomný vrah.
- Keď Mickey (Woody Harrelson) prepína televízne kanály v moteli, môžeme v nej na chvíľu vidieť časť scény z westernu Divoká banda (1969) a taktiež sa v nej mihne scéna s motorovou pílou z filmu Zjazvená tvár (1983).
- Benzínka, na ktorej Mallory (Juliette Lewis) tankuje a kde následne po sexe zastrelí predavača, má rovnaké iniciály aj typ písma ako štúdio Warner Bros.
- Když Steve Buscemi a Eli Roth dostali nabídku hrát v tomto filmu, pohrozil jim Quentin Tarantino, že pokud ji přijmou, už si v jeho filmech nezahrají.
- Študenti Harris a Klebold, ktorí boli veľkými fanúšikmi filmu a inšpirovali sa ním pri masakre na americkej škole Columbine, používali iniciály filmu NBK pri kódovaní svojich domácich videí. Zabili 13 ľudí a 24 zranili.
- Tarantinov scenár sa pred začiatkom nakrúcania prepisoval dvakrát. Prvý prepis urobil David Veloz a za druhý sú zodpovední Oliver Stone a Richard Rutowski. Práve druhý prepis vniesol do filmu motívy indiánskej kultúry a démonov v duši.
- Veľkým inšpiračným zdrojom Olivera Stonea bol film Arthura Penna Bonnie a Clyde (1967). Obe snímky nespájajú len prvky žánrov lovestory a roadmovie, či téma sociálnej kritiky. Oliver Stone sa inšpiroval záverečnou scénou smrti, pri ktorej boli použité viaceré kamery snímajúce akciu z rôznych uhlov a rôznou rýchlosťou. Toto ojedinelé striedanie rýchlych a pomalých záberov je typickým výrazovým prvkom Takých normálnych zabijakov.
- Scéna zoznámenia Mickeyho a Mallory, ktorá je stvárnená vo forme falošného sitcomu "I Love Mallory", je alúziou na americký sitcom I Love Lucy (od r. 1951).televíziu.
 
Odkazy
 

Hrají:

Woody Harrelson, Juliette Lewis, Tom Sizemore, Richard Lineback, Rodney Dangerfield, Lanny Flaherty, Robert Downey Jr., O-Lan Jones, Sean Stone, Maria Pitillo, Saemi Nakamura, Jared Harris, Balthazar Getty, Russell Means, Kirk Baltz, Dale Dye, Glen Chin, Pruitt Taylor Vince, Tommy Lee Jones, Jamie Harrold, Rachel Ticotin, Ashley Judd, Denis Leary, Mark Harmon, John Busse, Arliss Howard, Richard Rutowski, Joe Grifasi, Marshall Bell, Robert Swan, Jeremiah Bitsui, Evan Handler, Peter Paul, David Paul, Steven Wright, Salvator Xuereb, Corinna Everson, Kathy Long, Matthew Faber, Red West, James Gammon, David Pasquesi, Louis Lombardi, Edward Conna, Carl Ciarfalio, Peter Crombie, Everett Quinton, Edie McClurg, Chris Chavis (a.z.), Hank Corwin, Don Murphy, Paul Dillon, Lorraine Farris, Jane Hamsher, John M. Watson Sr.