Tajemná záře nad Pacifikem / Final Countdown, The (1980/103/USA/Drama, Dobrodružný, Sci-Fi, Válečný) 74% -Originál DVD-

28.05.2022 04:54
JEDNOU VĚTOU
„Posádka letadlové lodi zasahuje do průběhu druhé světové války a boje o Pearl Harbor."

OBSAH
Nacházíme se v současnosti, na palubě nejmocnější americké atomové letadlové lodi Nimitz, která je právě na cvičných manévrech v Tichém oceánu. Náhle na loď udeří nevídaně silná elektrická bouře, která tohoto ocelového giganta doslova pohltí a způsobí něco zcela nemožného: Nimitz je vržen zpět v čase do 6. prosince roku 1941. Do japonského úderu na Pearl Harbor zbývá již jen několik málo hodin. Jak se nepřátelská flotila blíží k Havaji, octnou se kapitán lodi (Kirk Douglas), expert Ministerstva obrany (Martin Sheen), svérázný letecký důstojník (James Farentino) a zoufalý senátor Rooseveltovy administrativy (Charles Durning) v situaci, kdy se musí rozhodnout mezi dvěma zcela nemyslitelnými možnostmi. Dovolí Japoncům dokonat jejich vražednou invazi, nebo zahájí masivní protiútok, který navždy změní běh dějin? V tomto dechberoucím sci-fi akčním hitu, natočeném na palubě skutečné letadlové lodi Nimitz dále hrají, společně s její posádkou, také Katharine Ross a Ron O´Neal.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Když se řekne Kirk Douglas, představím si sestupně Spartaka, Doca Hollidaye, Michaela Douglase a potom kapitána lodi U.S.S Nimitz, o kterým jsem nikdy netušil, jak se vlastně jmenuje. Tajemná záře není klasickým dnešním SF. Vlastně to ani není pořádně SF, protože cestování časem je zde použito spíše jen jako kulisa a žádné jiné SF příslušenství tu není. Naopak i když je v příběhu i na můj vkus trochu příliš záběrů lítajících a zase si sedajících stíhaček, jako malej jsem si nikdy nestěžoval. Dnes se mi líbilo, že to není akční SF a že jde tvůrcům i o prokresení postav, aspoň tedy těch hlavních. Jenže, příběh je příliš předvídatelný. Tedy přibližně v polovině začne být jasné, jak to dopadne. Američani mají z Pearlu ještě pořád hemeroidy, ale poslední dobou to přehlušil nejdřív vír ve střevech zvaný Vietnam a potom tříska pod nehtem prohraná Pouštní bouře se Saddámem. Inu, třísku vytáhli a spálili a ejhle, i Lybie v čele se strachy podělaným Kaddáfím se omluvila za teroristický útok z osmdesátých let na amerických pasažérech letadla a dokonce nabídla pozůstalým i odškodnění. Takže byste lidičky ty Amíky neměli brát na tak lehkou váhu, i když pojmenovávají své lodě po ještě aktivním armádním generálu. (monolog)

Když jsem to jako malý viděl okouzlilo mě to svou myšlenkou. Postupem času jsem si začal uvědomovat, že Final Countdown nebyl první film s prvky cestování v čase, ale pro mě jím zůstal. Výborné spojení válečného dramatu s prvky sci-fi, který nabízí otázku, jestli by ovlivnění historie byla správná věc či ne. Historie by se mohla vyvinout úplně jiným směrem, ať pacifistickým nebo ještě více válečným, ale hlavně lidská otázka změny miliardy životů a jejich vsazení do loterie o novou, jinou budoucnost, v které by možná ani Ti co mění historii nemuseli existovati... (Djkoma) 4*

Středa ráno, spousta volného času a v televizi buď tohle anebo Ninočka. „Tož Ninočku už jsem viděl, prubnu Tajemnou záři“, říkám si, „má zajímavý název“. Prvních dvacet minut bych přirovnal ke zdlouhavé reklamě na americké námořnictvo. Záběry na “křivky“ přistávajících a startujících letounů, z nichž vystupují statní opálení běloši, podbarvené vzletnou hudbou u mě pomalu začínaly vyvolávat dávivý reflex, když do toho přišla bouře; blesk a plesk! Jsme v roce 1941 a film začíná být zajímavý. Bohužel trvá pouze necelou čtvrthodinu, než se kamera zase začne „opájet“ krásou tehdy supermoderních stíhaček. Do toho zmateně pobíhá několik slavných herců, kteří skutečně přesvědčivě (ne)hrají, že tady (tedy v tomto filmu) rozhodně být nechtějí. Zvláštní efekty při přesunech v čase připomínají slabší chvilku trikařů Arabely a celý film se jenom líně sune k trapné závěrečné pointě, která logiku veškerého časoprostorového dění pohřbívá pěkně tiše, zato hluboko pod drn. Jako názorný příklad toho, nakolik mě děj dokázal pohltit, bych pak mohl uvést, že jsem si všímal takových malicherností, jako měnícího se čísla na helikoptéře (dokonce jsem si je zapsal: 733 a 736). Jeden z dialogů z filmu se pak přímo nabízí, být použit ve spojitosti s jeho kvalitami: –Kapitáne, co to bylo? –Upřímně? Já nevím. 40% (Matty) 2*

VELKÁ RECENZE
Tajemná záře nad Pacifikem, anglicky The Final Countdown, je americké válečné filmové sci-fi drama z roku 1980 odehrávající se v Tichém oceánu na americké letadlové lodi USS Nimitz (CVN-68), což je první loď třídy Nimitz. Jde o dramatický sci-fi příběh, kdy při jedné ze cvičných plaveb v Tichém oceánu záhadnou hrou přírodních sil nastane posun v čase a velká moderní letadlová loď se pojednou ocitne v roce 1941, a to přesně jeden den před japonským útokem na Pearl Harbor - tedy 6. prosince 1941. Jde o zajímavě pojaté zamyšlení nad tím jak by asi vypadala druhá světová válka v Tichomoří, kdyby Spojené státy americké tehdy měly k dispozici vojenskou techniku pocházející z konce 70. let 20. století.
Zajímavý film s výborným  Kirkem Douglasem,výborné  spojení válečného dramatu  s prvky sci-fi,poklidně  plynoucí příběh s krásnou  hudbou Johna Scotta,skvělý  soundtrack . Stále někdo  někde rozebírá jak to byl  náborový snímek,jak mají  američani z Perl Harboru  stále noční můry,ale pro  mě je to nadčasový  snímek,na který se kdykoli  rád podívám a při jehož  sledování mi víše uvedené  vůbec nepřijde na mysl.Jsou  zde zajímavější věci,jako  například možnost  ovlivnění osudu či možnost  dokonalého seznámení s  lodí a letadly,jelikož si  tvůrci dali opravdu záležet  na co nejlepším obrazu  armády i všeho co ji  tvoří.Na svoji dobu to by  fakt cool snímek, který  zatím pro většinu nestratil  svoje kouzlo,ikdyž už nejsme  malí.

Ocenění:
The Saturn Awards
1981 - Nejlepší sci-fi (nominace)
1981 - Kirk Douglas (Nejlepší herec) (nominace)

DABING
V českém znění Ladislav Mrkvička - Kirk Douglas (kapitán Yelland), David Prachař - Martin Sheen (Warren Lasky), Jaroslava Červenková - Katharine Ross (Laurel Scottová), Petr Oliva - James Farentino (velitel letky Richard T. Owens / Richard Tideman), Miroslav Moravec - Ron O'Neal (Dan Thurman), Vladimír Brabec - Charles Durning (senátor Samuel Chapman), Dalibor Gondík, Jakub Wehrenberg, Ivo Novák, Jan Dvořák, Martin Hruška, Aleš Háma, Roman Nevěčný, Ernesto Čekan, Jan Skopeček, Jiří Kvasnička, Pavel Pípal, Petr Svoboda (více rolí + titulky), Vilém Udatný, Vítězslav Bouchner a další
Překlad: Hana Gopaulová
Zvuk: Jaroslav Kosán
Produkce: Marcela Bártová
Dialogy a režie: Jiří Kvasnička
Připravila: Agentura KVA
Vyrobila: ČNTS Nova v roce 1996

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.2.1990
Premiéra USA: 1.8.1980 United Artists
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 5.4.2007 Filmhouse
Poprvé na Blu-ray: 8.6.2016 Magic Box

Tržby celkem - $ 16 600 000
Náklady (Rozpočet) - $ 12 500 000
 
Tvůrci a herci
Don Taylor (Režie), Peter Douglas (Produkce), John Scott (Hudba), Victor J. Kemper (Kamera), Robert K. Lambert (Střih), - (Casting), Fernando Carrere (Scénografie), Pam Summers (Kostýmy), Ray Summers (Kostýmy), Richard L. Anderson (Zvuk), Robert Nichols II (Zvuk), Bob Mills (Masky), David Ambrose (Scénář), Gerry Davis (Scénář), Thomas Hunter (Scénář), Peter Powell  (Scénář), Kirk Douglas (Herec), Martin Sheen (Herec), Katharine Ross (Herec), James Farentino (Herec), Charles Durning (Herec), Sun-tek Oh (Herec), Lloyd Kaufman (Herec), Peter Douglas (Herec), Richard Liberty (Herec), Ron O'Neal (Herec), Alvin Ing (Herec)
 
1980/103/USA/Drama, Dobrodružný, Sci-Fi, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- Filmová postava senátora Samuela Chapmana je kompletne vymyslená a jeho zmiznutie sa nezakladá na žiadnej skutočnej udalosti z roku 1941. (Autogram)
- Natáčení probíhalo v Atlantickém oceánu, ne v Tichém (kam je zasazen příběh).
- Není to poprvé, co byl ve filmu použit speciální efekt časové bouře, úplně totožný se již jednou objevil v televizním filmu The Lathe of Heaven (1980).
- Kirk Douglas původně chtěl, aby se jeho syn Michael objevil v roli Laskyho, ale ukázalo se, že je Douglas junior plně vytížen post-produkcí a propagací svého snímku Čínský syndrom (1979). Role tak připadla Martinu Sheenovi.
- Scény útoku na Pearl Harbor jsou do děje vloženy ze staršího filmu USA Tora! Tora! Tora! V daleko vetší míře jsou záběry ze zmíněného filmu vloženy do velkofilmu Bitva o Midway.
- Čtyři z japonských letadlových lodí, které se zúčastnily přepadení Pearl Harboru na havajském ostrově Oahu, byly o pouhého půl roku později v bitvě u atolu Midway potopeny. Byly to Akagi. Kaga, Hirju a Sorju.
- Premiéra pro československá kina byla původně zamýšlena na rok 1982. Film byl zakoupen do distribuce a opatřen titulky, byly zhotoveny filmové plakáty a snímky z natáčení. Nakonec přišel zákaz a původně schválené uvedení nebylo povoleno. Důvod? Propagace vojenského letectva USA. Návštěvníci kin se dočkali až o bezmála 10 let později.
- Letoun Mitsubishi A6M-2 Zero filmový štáb samozřejmě k dispozici neměl. Natož pak dokonce v letuschopném stavu. Jeho roli převzal americký cvičný letoun z 2. světové války AT-6 Texan, v Británii nazývaný Harward.
 
Odkazy