Tajemná řeka / Mystic River (2003/13/USA/Drama, Krimi, Mysteriózní, Thriller) 81%

24.02.2018 18:18

OBSAH
Jimmy Marcus (Sean Penn), Sean Devine (Kevin Bacon) a Dave Boyle (Tim Robbins) jsou přáteli už od dětství. Jejich poslední setkání však není příjemné. Sean v roli policisty vyšetřuje případ smrti Jimmyho nejstarší dcery Katie. Okolnosti její smrti jsou velice podivné a tak musí Sean vybrat z mnoha zmatených stop tu jedinou, která by vedla k objasnění případu. A pak je tu ještě Jimmyho vztek a touha po odplatě. Sean tedy stojí před velice zamotanou záhadou...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jako klasická kriminálka neuspokojí, jako psychologické drama ano. Film plyne pomalým tempem líně plynoucí řeky, žádné kamerové exhibice se nekonají, Clint uměřeně režíruje, dává veliký prostor hercům, kteří můžou předvést mnohé za svého hereckého rejstříku a tak to mám rád. Herecky dominuje zejména Tim Robbins, tady je Oscar ve správných rukou. Naopak bych pochyboval o druhém oceněném aktérovi, protože Sean Penn po pravdě řečeno místama přehrává. Inteligentně napsaný příběh dokáže vtáhnout do děje a nepustit, ačkoliv pár rušivých elementů by se našlo. Těmi jsou divné mlčící manželčiny telefonáty detektivovi Devinovi(ve zdařilém podání Kevina Bacona), které nemají žádnou souvislost s dějem a nikam ho neposouvají a také chabá symbolika v úvahách Robbinsovy postavy. Ty jeho "upíry" (= pedofilové?) jsem nějak nepobral. Přesto veliká spokojenost, i díky nestandartně uzavřenému příběhu. Takových filmů se v dnešním hollywoodu moc netočí. (Lima) 4*

Tajemná řeka je hon na čarodějnice, které jsou za každým rohem tohoto světa. Oscara? Sean Penn byl navštíven zlatou soškou? Nevím nevím, ale podle mě kvality tohoto filmu nejsou nijak extra vysoké a pouze finální rozuzlení mě kapku překvapilo, avšak v tom je možná i chyba. Filmová pointa je taková, že na ni napoprvé nepřijdete, ale vy ani nemůžete. Tajemná řeka totiž není snímkem, které by divákovi cokoliv dovolilo. Prostě jen odehraje svých dlouhých 137 minut a pak skončí a divák zůstane sedět a může jen přemýšlet. Nemá šanci sám zjistit, kdo byl vrah, bez toho, aby mu to řežisér řekl a to v takovém filmu podle mě opravdu není dobré. Závěr působí useknutě a jednoduše vzhledem k tomu, že možnost vrahy naleznout samotným sledujícím prakticky neexistuje. Film působí jako sledování večerníčku s Rumcajsem a Mankou a v závěru přijde krteček a zjistí se , že je vrah. Tento postup mě příliš neoslovil i přes zajímavé a hvězdné herce. SPOILER: Film ke konci i říká, co udělám ve jménu pomsty je dovoleno a projde mi. To se mi zrovna jako poučení nelíbí. Přes tohle není moc cítit snaha říct, že američané by neměli mít možnost rozhodovat bez soudu a důkazů o jakémkoliv rozsudku. (Djkoma) 3*

Velice působivé dílo, které dovedně zkombinovalo přednosti psychologického dramatu a detektivky, přičemž prolnutí těchto dvou žánrů v hodně drsném finále patří mezi největší klady Eastwoodova filmu. První část působí poněkud neobratně a nabírá jakés takés obrátky více než pracně, ale nakonec především díky Seanu Pennovi narativní motor zdárně naskočí a s postupem minut se z Tajemné řeky stává skutečně magnetizující podívaná, která sice neudivuje až tak velkou hloubkou příběhu ani extrémně mistrovskou režií, pouze poctivým a zajímavým vyprávěním, skvělými hereckými výkony a emotivními momenty. Síla příběhu tkví především v ústředním trojlístku, ve vnitřních dilematech a jizvách, které si hrdinové nesou sebou od dětství a které ovlivňují jejich jednání... Nevyrovnané, ale výborné. (Marigold) 4*

VELKÁ RECENZE
Vražda mladé dívky tragicky zasáhne do života tří dlouholetých kamarádů. Jimmy Markum a Sean Devine se jako kluci stali svědky únosu kamaráda Davea Boylea, kterého za bílého dne unesla dvojice pedofilů, vydávající se za policisty. Chlapci se sice tehdy podařilo po čtyřech dnech útrap a znásilňování uprchnout, prožité trauma ho však poznamenalo na celý život. Dnes žije s manželkou Celeste a synkem Michaelem, o něhož se láskyplně stará. Stále se také přátelí se Seanem, který pracuje jako detektiv v oddělení vražd, i Jimmym, jenž si odseděl dva roky za loupež a nyní vede malý obchod. Jedné noci se Dave vrátí domů rozrušený a zakrvácený a tvrdí, že byl přepaden.
Další den upozorní chlapecký hlas policii na podezřelé auto, v jehož blízkosti je nalezena zavražděná Katie, Jimmyho devatenáctiletá dcera z prvního manželství. Jimmy přísahá, že vraha najde dřív než policie a pomstí se. Zatímco Sean a jeho parťák Whitey Powers zahájí vyšetřování, Jimmy pátrá s pomocí přátel z podsvětí. Zjistí, že se dívka chystala utéci s přítelem Brendanem a že mezi rodinami vládla nevraživost. Zatímco policisté pomalu rozkrývají její příčiny, stane se překvapivě jedním z hlavních podezřelých také Dave. Podezřívá ho nejen policie, ale také manželka Celeste, které se nezdá jeho vyprávění o přepadení. Zdá se, že podivínský Dave skutečně něco tají, policisté však stále nemají dostatek důkazů stejně jako je nemá Jimmy. I když policisté objeví vražednou zbraň a pátrání nabere jasný směr, tragédii, která osudově zasáhne do přátelství Seana, Jimmyho a Davea, už zřejmě nic nezabrání.
Clint Eastwood mě už o svých režisérských kvalitách přesvědčil dávno. A i přesto mě Tajemná řeka přímo ochromila. Špičkové herecké představení té nejvyšší kvality činí z tohoto filmu nezapomenutelnou podívanou. Když se příběh pomalu rozjíždí, jsou nám představovány jednotlivé charaktery a jejich vzájemné vztahy. Po onom nešťastném incidentu se však děj otočí o sto a osmdesát stupňů a já byl svědkem napínavé hry na kočku a myš. Nálada snímku klesla někam pod bod mrazu a jak se pomalu začne stahovat smyčka kolem jedné z postav, přestával jsem dýchat a s pěstmi zaťatými jsem sledoval, zda se zbytek děje odehraje podle Hollywoodských pravidel a nebo mě tentokrát happyend nečeká. I přes znalost Eastwoodových režijních počinů jsem byl překvapen komplexností a funkčností Tajemné řeky jako celku.

Ocenění:
Academy Awards
2004 - Sean Penn (Hlavní herec)
2004 - Tim Robbins (Vedlejší herec)
2004 - Nejlepší film (nominace)
2004 - Clint Eastwood (Režie) (nominace)
2004 - Marcia Gay Harden (Vedlejší herečka) (nominace)
2004 - Brian Helgeland (Adaptovaný scénář) (nominace)

Golden Globes
2004 - Sean Penn (Nejlepší herec - drama)
2004 - Tim Robbins (Nejlepší herec ve vedlejší roli)
2004 - Nejlepší film - drama (nominace)
2004 - Clint Eastwood (Nejlepší režie) (nominace)
2004 - Brian Helgeland (Nejlepší scénář) (nominace)

Cannes IFF
2003 - Clint Eastwood (Zlatá palma) (nominace)

European Film Awards
2003 - Clint Eastwood (Cena pro mimoevropský film) (nominace)

BAFTA
2004 - Tim Robbins (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2004 - Laura Linney (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2004 - Brian Helgeland (Adaptovaný scénář) (nominace)

New York Film Critics Circle
2003 - Nejlepší film (nominace)
2003 - Sean Penn (Nejlepší herec) (nominace)

Los Angeles Film Critics Association
2003 - Clint Eastwood (Nejlepší režisér) (nominace)

César Awards
2004 - Nejlepší zahraniční film

Broadcast Film Critics Association Awards
2003 - Sean Penn (Nejlepší herec)
2003 - Tim Robbins - (Nejlepší herec ve vedlejší roli)

DABING
V českém znění: Otakar Brousek ml. – Sean Penn (Jimmy Markum), Oldřich Vízner – Tim Robbins (Dave Boyle), Jan Šťastný – Kevin Bacon (Sean Devine), Petr Oliva – Laurence Fishburne (seržant Whitey Powers), Ljuba Krbová – Marcia Gay Harden (Celesta Boylová), Ivana Milbachová – Laura Linney (Annabeth Markumová), Pavel Šrom - Kevin Chapman (Val Savage), Michal Jagelka – Jonathan Togo (Pete), Jitka Moučková - Emmy Rossum (Katie Markumová), Regina Řandová - Tori Davis (Lauren Devineová), Vladimír Fišer - Eli Wallach (Loonie), René Přibil - John Doman (zvrhlík), Will Lyman (agent FBI Birden), Josef Nedorost - Adam Nelson (Nick Savage), Dana Hradiláková - Susan Willis (paní Priorová), Radka Fidlerová - Jenny O'Hara (Esther Harrisová), Jan Maxián - Tom Guiry (Brendan Harris), Jan Szymik, Klára Vodenková, Stanislav Lehký, Jindřich Hinke, Marek Libert, Jolana Smyčková, Pavel Kříž, Vojtěch Rohlíček, Robert Hájek, Viktorie Taberyová, Tomáš Materna, a další.
Překlad: Tereza Chvojková
Zvuk: Antonín Němec
Vedoucí výroby: Jaroslav Richtr
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie českého znění: Vladimír Žďánský
Vyrobilo: pro Warner Home Video AW Studio Praha, 2004

Premiéra ČR: 27.11.2003
Premiéra USA: 15.10.2003 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.8.2004 Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.8.2004 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: -

 
Tvůrci a herci
Clint Eastwood (Režie), Clint Eastwood (Produkce), Robert Lorenz (Produkce), Clint Eastwood (Hudba), Tom Stern (Kamera), Joel Cox (Střih), Phyllis Huffman (Casting), Henry Bumstead (Scénografie), Deborah Hopper (Kostýmy), Walt Martin (Zvuk), Tania McComas (Masky), Brian Helgeland (Scénář), Dennis Lehane (kniha) (Předloha), Sean Penn (Herec), Tim Robbins (Herec), Kevin Bacon (Herec), Laurence Fishburne (Herec), Marcia Gay Harden (Herec), Laura Linney (Herec), Kevin Chapman (Herec), Tom Guiry (Herec), Emmy Rossum (Herec), Spencer Treat Clark (Herec), Robert Wahlberg (Herec), Jenny O'Hara (Herec), John Doman (Herec), Connor Paolo (Herec), Cayden Boyd (Herec), Jonathan Togo (Herec), Will Lyman (Herec), Ari Graynor (Herec), Tom Kemp (Herec), Bates Wilder (Herec), Ken Cheeseman (Herec), Kevin Conway (Herec), Greg Stechman (Herec), Eli Wallach (Herec), Kris Williams (Herec)
 
2003/13/USA/Drama, Krimi, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- len Akademie Carmine Caridi byl z uskupení vyloučen poté, co se zjistilo, že za dobu pěti let dokázal do Illinois poslat téměř 300 screenerů. Mezi nimi byl i film Tajemná řeka, za který si Studio Warner Brothers vysoudilo 150 000 amerických dolarů.
- Jak autor knižního románu Dennis Lehan, tak scénárista Brian Helgeland pocházejí z Bostonu, kde se film odehrává.
- Ve scénáři bylo pominuto několik vedlejších postav z Lehanova románu. Například ničema O´Donnel, se kterým Katie chodila ještě před Brendanem. Postavy hlavních hrdinů naopak ve filmu zůstaly a mají i stejná jména jako v knize.
- Autoři filmu také požádali samotného Dennise Lehana, aby se vyjádřil, pokud bude mít nějaké připomínky ke scénáři.
- První skica scénáře byla hotova již za necelé dva týdny.
- Scénář byl svěřen Brianu Helgelandovi, který se jako scénárista podílel například na filmech L. A. - Přísně tajné nebo Krvavá stopa, kterou Eastwood také režíroval. (ClintEastwood)
 „Tajemná řeka“ je první filmovou adaptací z mnoha Lehanových románů.
- Tento snímek byl hrdě inzerován jako další produkce studia Malpaso.
- Na Clinta Eastwooda udělal román Dennise Lehana velký dojem hlavně kvůli motivu ztracené nevinnosti, mnohavrstevné fabuli a výrazně vykresleným postavám. (ClintEastwood)
- Aby se Kevin Bacon vžil lépe do své role, pracoval chvíli u massachusettské státní policie.
 
Odkazy