Střípky / The Little Things (2021/127/USA/Krimi, Thriller) 61%

17.08.2021 17:07
OBSAH
Zástupce šerifa Joe Deacon (Denzel Washington) je z Kern County v Kalifornii vyslán do Los Angeles na rutinní práci sběru důkazů. Se svým parťákem Jimem Baxterem (Rami Malek) však brzy zjišťují, že narazili na sériového vraha mladých dívek, který terorizuje celé město a vnáší strach do srdcí všech obyvatel. Spolu musí najít a zastavit tajemného vraha, což se ovšem ukáže jako velmi těžký úkol.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nedávný představitel Mercuryho, postava jménem Deacon, jedno velkolepé sólo s vlasy dlouhými jako má Brian May…není se co divit, že Hancock se svým narativním retro virblem dotváří ucelený umělecký výkon. Karty vykládá na stůl s obdivuhodnou trpělivostí a stejně tak přistupuje k podhoubí postav. Je fascinující, jak svým téměř 30 let starým scénářem dokázal spustit stroj času a já měl z toho pocit, že zasazené do současnosti by to nemohlo fungovat.. Malek s křeččími torbami sice lehce vlaje za tradičně důkladným Washingtonem i mansonovsky vyšinutým Jared Leto podzim zimou, ale není to nic, co by rušilo zážitek ze staromilské detektivky, která svou nejednoznačností ponechává i sympatický prostor divákovi. Thomas Newman kromě svého typického klavírního sentimentu evidentně umí i jiné věci. Ten motiv „Chevy Nova“ je při silničních sledovačkách geniální.. (Gilmour93) 4*

Jak je zde na CSFD zvykem, tak film, který hladí proti srsti, je osobitý a jde proti diváckým očekáváním, tak je brutálně podhodnocen. Ale že mě to ještě překvapuje. Tohle je atmosférická laskomina s netypickou, kongeniální hudbou Thomase Newmana, která přesně sedí k pomale vyprávěnému příběhu, jehož scenář je díky odhalování tajemství postavy Joea Deacona a ambivalentnímu vyvrcholení chytřejší, než by se zpočátku mohlo zdát. A Jared Leto, který jindy svým manýrismem nepatří mezi moje oblíbence, tak tady je klasa. (Lima) 4*

Další z temných, pomalých detektivek ve stylu Seven, či Tajemné řeky, která je atmosferická, důmyslně poskládaná a svými výrazovými prostředky těžko čitelná, jdoucí proti diváckým očekáváním. Tenzní kriminálka s fantasticky hrajícím Letem a prapodivnou dvojkou Denzel a Malek. Pro Washingtona to není příliš dobře trefená role, ale i tak si ostudu neudělal. Není to na opakovačku, ale tvůrčí úroveň je solidní. (Kaka) 3*

VELKÁ RECENZE
Denzel Washington nemá k Morganu Freemanovi příliš daleko a Jared Leto zvládá zahrát slizké záporáky stejně tak uspokojivě, jako to dělal svého času Kevin Spacey. Jenže Rami Malek není žádný Brad Pitt a co víc, John Lee Hancock nesahá Fincherovi ani po paty. Tím chci říct, že se Střípky sice tvářily v prvním skvělém traileru jako nových Sedm – ostatně i proto jsem se na film až do poslední chvíle těšil – jenže o to větším zklamáním výsledný film nakonec je.
Hancock, který si tady sám napsal i scénář, pro mě v podstatě od začátku opakuje ty stejné problémy, co měl jeho poslední snímek Dálniční hlídka s Costnerem a Harrelsonem o honu na Bonnie a Clydea. Znovu si vybral zajímavý námět, který následně přetavil do příliš vyžehleného podání, v němž nefunguje napětí, chemie mezi postavami, dialogy, a především finále, jež zcela postrádá jakoukoli gradaci. Když to rozvedeme, tak Washington zde hraje bývalého losangeleského detektiva „Dekea“, který před lety odešel za podivných okolností dělat obyčejného poldu někam na venkov, když ho ale nový případ zavede zpátky do města, začne ho minulost znova pálit.
To ovšem přijde vhod mladé hvězdě oddělení Jimu Baxterovi (Rami Malek), jenž zrovna pátrá po sériovém vrahovi, který si za oběti vybírá mladé ženy. Počet obětí roste, čas se krátí, a tak se Baxter rozhodne požádat o pomoc zkušeného Dekea. A potud to všechno relativně funguje s místy haprující logikou, kterou tomu ale rádi odpustíte, protože Washingtonovi tyhle postavy skleslých zničených frajerů prostě jdou a procedurální stránka případ táhne dopředu. Jenže.
Druhý akt v podstatě jenom přidává na dírách v logice, odhaluje něco málo z Dekovi minulosti a konečně představuje Alberta Sparmu (odporný ale vynikající Leto), kterého si detektivové vyberou za hlavního podezřelého. Jediný problém? Prozatím k tomu nemají žádné konkrétní důkazy. Hancock si navíc dává tu práci, aby ze Sparmy udělal člověka, který sice působí podezřele, zároveň se ale může jednat o pouhého magora, který rád tahá policii za nos, aniž by přitom reálně něco nezákonného provedl. A kdyby se scénář soustředil ještě o něco víc na tento aspekt, možná by to finále fungovalo o něco lépe. Jenže podruhé.
Všechno, co dělalo první akt zajímavým, začne někdy v polovině filmu ustupovat do pozadí. Veškeré tradiční procedurální postupy letí z okna, všechny ty záběry na zamyšlené detektivy, křesťanské kříže, zmizelé ženy a opakující se vodítka, co dialogy i kamera naznačovaly, že by mohly být důležité, se ukazují jako marné pokusy o odvedení pozornosti a v zásadě film upaluje k bizarnímu zvratu, který by hrozně chtěl být alá právě těch Sedm, jenže v tom trestuhodně selhává. Jako by Hancock stačil vymyslet zajímavý svět, postavy i případ – a tohle všechno v první polovině detailně prokreslil, ale následně už nedokázal přijít na to, jak s tím vším uspokojivě naložit, a tak tam vložil tenhle mizerný nesmyslný zvrat, aby se vyhnul řešení všech těch děr ve scénáři a mohl to směle zakončit jako něco nečekaného a kontroverzního. Ve skutečnosti to je ale akorát průhledné a otravné, protože rázem máte pocit, že jste s filmem ztráceli dvě hodiny zcela zbytečně.
Já jsem sice fanda podobných zvratů, ale jenom tehdy, kdy to dává smysl. Nicméně tady z toho je cítit jen ta scenáristická lenost vypořádat se s problémy, které si autor sám vymyslel. Hancock navíc za celý film nedokáže ani jako režisér vybudovat pořádné napětí, natočit scénu, která by vyčnívala, zkrátka vše, co dělalo ze Sedm unikátní propracovaný krimi thriller, tady chybí. Navíc se ukazuje, že Malek má na to zahrát inteligentní zajímavé postavy, ale poldu, co se honí za sériovými vrahy stůj co stůj, mu prostě nevěříte. A bavit se ztrápeným Washingtonem, jehož minulost se navíc ukáže být taky zcela jalová, je prostě málo. Když váš film navíc nezachraňuje ani hudba Thomase Newmana, je už něco opravdu hodně špatně. Jinými slovy skrz naskrz průměrná záležitost, na které nejvíc bolí ten promarněný potenciál. Zasloužili jsme si víc.

Ocenění:
Golden Globes
2021 - Jared Leto (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
1.DABING (DVD/VOD)
V českém znění: Bohdan Tůma - Denzel Washington (Joe 'Deke' Deacon), Libor Bouček - Rami Malek (Jim Baxter), Filip Švarc - Jared Leto (Albert Sparma), Pavel Šrom - Terry Kinney (Carl Farris), Zdeněk Mahdal - Chris Bauer (Sal Rizoli), Jiří Plachý - Glenn Morshower (kapitán Henry Davis), Antonín Navrátil - Thomas Crawford (Burns), Jakub Saic - Joris Jarsky (Rogers), Zdeněk Podhůrský - Jason James Richter (Williams), Svatopluk Schuller - Charlie Saxton (Felix), Radovan Vaculík - Frederick Koehler (Stan Peters), Kateřina Petrová - Michael Hyatt (Flo Duniganová), Terezie Taberyová - Isabel Arraiza (Ana Baxterová), Sára Milfajtová - Natalie Morales (Jamie Estrada), Renata Volfová - Lee Garlington (domovnice), Tereza Mahdalová - Sophia Castro (Jennifer Baxterová), Libor Terš, Šárka Vondrová, Miroslava Součková, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Milan Stejskal
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Dialogy a režie: Zdeněk Mahdal
Pro MagicBox vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time - 2021

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 29.1.2021 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 16.6.2021 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 16.6.2021 Magic Box
Poprvé na VOD: 29.1.2021 HBO Max
 
Tvůrci a herci
John Lee Hancock (Režie), Mark Johnson (Produkce), John Lee Hancock (Produkce), Thomas Newman (Hudba), John Schwartzman (Kamera), Robert Frazen (Střih), Denise Chamian (Casting), Michael Corenblith (Scénografie), Susan Benjamin (Scénografie), Daniel Orlandi (Kostýmy), Jon Johnson (Zvuk), David E. Fluhr (Zvuk), Gregory King (Zvuk), Donald Mowat (Masky), Larry M. Cherry (Masky), Ruth Haney (Masky), John Lee Hancock (Scénář), Denzel Washington (Herec), Rami Malek (Herec), Jared Leto (Herec), Chris Bauer (Herec), Michael Hyatt (Herec), Terry Kinney (Herec), Natalie Morales (Herec), Isabel Arraiza (Herec), Joris Jarsky (Herec), Glenn Morshower (Herec), Sofia Vassilieva (Herec), Jason James Richter (Herec), John Harlan Kim (Herec), Frederick Koehler (Herec), Judith Scott (Herec), Maya Kazan (Herec), Sheila Houlahan (Herec), J. Downing (Herec), Linara Washington (Herec), Jeff Corbett (Herec), Stephanie Erb (Herec), Lee Garlington (Herec), Dimiter D. Marinov (Herec), Julia Vera (Herec), Charlie Saxton (Herec), Kerry O'Malley (Herec), Erica Lynne Arden (Herec)
 
2021/127/USA/Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Snímek je zasazen do října roku 1990. Nasvědčuje tomu filmový plakát snímku Goodfellas (1990) a následně jsou k vidění na pouličním osvětlení halloweenské bannery.
- Albert Sparma (Jared Leto) má v lednici pivo značky Busch, jedná se o totožnou značku piva použitou ve snímku Klub rváčů (1999).
- S postem režiséra byli původně spojovány osobnosti jako Steven Spielberg, Clint Eastwood nebo Danny DeVito.
- Scenárista a režisér John Lee Hancock původně napsal scénář k tomuto snímku hned poté, co dokončil práci na scénáři pro film Dokonalý svět (1993).
- Vo filme si zahrala aj dcéra Denzela Washingtona Olivia.
- Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Kalifornii.
 
Odkazy