Střelec / The Shooter (1995/100/USA, Česko, Španělsko, Francie/Akční, Drama, Krimi) 33%

04.01.2022 15:53
JEDNOU VĚTOU
„Dolph Lundgren se zaplete do politiky, když je najat k vyřešení atentátu na kubánskýho velvyslance.

OBSAH
V New Yorku byl zabit kubánský velvyslanec. Aby se předešlo dalším útokům teroristů na kubánsko-americké konferenci v Praze, CIA tam pošle jednoho z nejlepších federálních agentů Michaela Danea. Na letišti ho vyzvedne přítel Alex a odveze ho za šéfem evropského štábu Dickem Powellem, který předá Daneovi fotografie střelce je to Simone Rossetová, která nyní žije v Praze pod jménem Jana Mitlová. Dane ji má okamžitě odklidit. Mitlová vlastní s přítelkyní kavárnu. Dane tam zajde, Mitlovou se mu podaří chytit a s Alexem jí píchnou uspávací injekci. V autě, kterým ji převážejí, se Jana probere, dostane se z pout a vyskočí z auta. Muži jsou při jejím pronásledování zadrženi policií, protože Alex začal střílet, a Mitlová jim uprchne. Ovšem jen pro tuto chvíli... (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nedávno jsem se díval na xXx a smál jsem se jak Vin přijíždí z Alp(nebo jaký hory to byli) přímo nad Prahu. Vzpoměl jsem si na tento film a musel jsem také ohodnotit jeho absurditu... Jen by mě zajímalo jestli nějakej Amík nad těmito "vychytávkami"někdy přemýšlel... (Djkoma) 1*

Ted Kotcheff, který stojí za prvním Rambem, v době, kdy už byl dávno v šedi průměru, natočil v pražských lokacích akčního Střelce. Je to už pár let, co jsem ho naposledy viděl, ale jedenatřicet procent mi přijde docela krutých. Pár slušných akčních momentů to mělo, obrovitý Dolph Lundgren nebyl k smíchu při každém druhém záběru a ta čeština v ulicích taky pobaví. (castor) 2*

Rok před Tomem Cruisem a Brianem de Palmou se na Karlův most vypravili Dolph Lundgren a Ted Kotcheff (RAMBO) a natočili za 11 milionů tohle šedivé koprodukční akční béčko, u nás propagované jako první česko-americký (nebo americko-český?) akční film. Akční scény jsou slušné, ale krátké a žádná neutkví, no hlavní problém je v utahaném scénáři s dutými dialogy. Ten depresivní tmavý look (tomu říkám postkomunistická atmoška) místy působí až simandlovsky. Spolu s JOHNNY MNEMONICEM z téhož roku na dlouho poslední Dolphův film uvedený do našich kin. (choze) 2*

VELKÁ RECENZE
Když je přímo uprostřed New Yorku zabit kubánský velvyslanec, chtějí Spojené státy zabránit dalším diplomatickým problémům mezi USA a Kubou, a posílají do Prahy, kde se má konat mírová konference, svého nejlepšího (jako vždycky) agenta Michaela Daneho (Dolph Lungren). Ten navíc Prahu dobře zná, páč se tady narodil, i když jako dítě uprchl z Československa. Jeho úkol je jednoduchý, najít podezřelou Janu Mittlovou, a zastavit ji dříve, než dojde k dalším útokům. Ale Michael se (jako vždy) do Jany zamiluje, a navíc mu přijde, že všechno je možná jinak ...
Nějak jsem přehlídl v kategoriích filmu komedii. Protože o nic jiného než o komedii vůbec nešlo. To že je celý scénář trochu přiblblý bych ještě dokázal překousnout, ale tu spoustu nelogičností (až kravin) už ne-e - jen pro příklad: Lungren a spol nastoupí do vlaku - takového motoráčku, který jezdí mezi Horní a Dolní Lhotou - nicméně ten míří až do Vídně. Nebo - Lungren vyleze z kanálu, celej od krve, mává pistolí - před zraky tisíců lidí a spousty poldů - nicméně ani jednomu z nich to nepřijde divné, natož že by si jej alespoň všimli. O tom, že Národní divadlo je pár kroků od Pražského hradu už ani nemluvě.
Zprvu jsem měl nutkání dát odpad, ale nakonec, hlavně díky první polovině, která mi připomínala postarší české detektivky dávám alespoň jednu hvězdičku... (lennyd)

DABING
1.DABING (VHS, Nova, JOJ)
V českém znění: Pavel Soukup - Dolph Lundgren (Michael Dane), Miluše Šplechtová - Maruschka Detmers (Simone Rossetová), Václav Knop - John Ashton (Alex Reed), Jiří Prager - Gavan O'Herlihy (Dick Powell), Alena Procházková - Assumpta Serna (Marta), Jan Hanžlík - Simón Andreu (Alberto Torena), Jakub Saic - Pablo Scola (Belgado), Jiří Kodeš, Luděk Čtvrtlík, Vladimír Kudla a Filip Jančík (titulky)
Překlad: Pavel Kovář
Zvuk: Ing. Luděk Hensl
Produkce: Eva Kudlová
Dialogy a režie: Filip Jančík
Vyrobila: Firma Vacek, 1996

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 26.1.1995 Anet Pictures
Premiéra USA: 17.7.1996 (video premiere)
Premiéra Francie: 17.7.1996     
Premiéra Španělsko: 26.4.1996 Aurum Producciones
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé v TV: 3.1.1998 tv Nova
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 449 445
Návštěvnost v ČR - 44 426
Náklady (Rozpočet) - $ 11 000 000
 
Tvůrci a herci
Ted Kotcheff (Režie), Paul Pompian (Produkce), Silvio Muraglia (Produkce), Stefano Mainetti (Hudba), Fernando Argüelles (Kamera), Ralph Brunjes (Střih), Carol Dudley (Casting), Martin Malý (Scénografie), Brian Eatwell (Scénografie), Winkie McPherson (Kostýmy), John Midgley (Zvuk), Tomáš Kuchta (Masky), Ivo Strangmüller (Masky), Marie Soudná (Masky), Billy Ray (Scénář), Dolph Lundgren (Herec), Maruschka Detmers (Herec), Assumpta Serna (Herec), John Ashton (Herec), Simón Andreu (Herec), František Dominik Staněk (Herec), Petr Drozda (Herec), Pavel Vokoun (Herec), Martin Hub (Herec), Gavan O'Herlihy (Herec), Alexandra Kotcheff (Herec), Thomas Kotcheff (Herec), Richard Ricci Němčok (Herec)
 
1995/100/USA, Česko, Španělsko, Francie/Akční, Drama, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Natáčelo se také v bývalém vojenském prostoru Milovice.
- Natáčať sa malo pôvodne v Paríži, ale producenti sa nakoniec rozhodli pre Prahu, kvôli nižším nákladom a exotickejšiemu vzhľadu.
 
Odkazy