Stigmata / Stigmata (1999/103/USA/Drama, Horor, Thriller) 68%

22.03.2018 10:29
JEDNOU VĚTOU
„Posel musí být umlčen..."

OBSAH
Dvacetiletá kadeřnice Frankie rozhodně není žádná pámbíčkářka. Právě naopak. Je temperamentní, otevřená, ráda se baví a i když má chlapce, cítí se zcela nezávislá. Její život se nečekaně změní od okamžiku, kdy jí matka z cesty po Mexiku, pošle běžný suvenýr - růženec, koupený na trhu. Frankie jakoby přestala být sama sebou. Vnímá, co jiní kolem nevidí, chová se, jako nikdy předtím, a z důvodu, které nedokážou vysvětlit ani lékaři, se jí postupně otevírají nezhojitelné krvavé rány na rukou, nohou a hlavě. O případu americké dívky je záhy informován Vatikán. Církev vyšle do Pittsburgu svého zástupce, aby celou záležitost posoudil. Otec Kiernan je ale především vědec, stoupenec historicky podložené křesťanské věrouky, nikoli zaslepený věřící, který je ochoten zavřít oči před pravdou. Když ji pozná a přesvědčí se o ní, změní se z vyšetřovatele v ochránce, ochotného hájit Frankie i za cenu ztráty kněžského postavení(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Mírně nadprůměrný snímek na zajímavé a snad i mírně kontroverzní téma je docela koukatelný díky obsazení hlavní rolí - Gabriel Byrne i Patricica Arquette se v nich vyjímají velice dobře. Jinak zaujme především soundtrack a pár hororových scének, při nichž se ovšem budou lekat jen ti nejméně otrlí z nás. (Radyo) 3*

Podle mě hodně zajímavý film o ďáblových zraněních. Dost atmosférické scény a jeden z lepších hororů. Gabriel Byrne se do takovýhle snímku dokonale hodí a i Patricia Arquette sem dobře zapadne. Její vzezření i svým způsobem trochu varuje v kom se může objevit stigmata. Velmi dobře odvedená práce i režiséra, který z dosáhl výborné atmosféry. Rozhodně stojí za podívání a pro mě osobně zajímavější a lepší než (nudný) vymítač ďábla. (Djkoma) 4*

Byl jednou jeden až příliš vědecky založený kněz a jedna až příliš zapřisáhlá ateistka. Oba však byli sympaťáci a jejich cesty se spojily poté, co jejími dlaněmi projely neviditelné hřeby a čelo jí zjizvila neviditelná trnová koruna. Sympatická kadeřnice z Pittsburghu musí na čas zapomenout na nezávazný styl života, dokud bude mít růženec kdesi z Brazílie zaslaný coby dárek její matkou svou krvavou moc. V církevních kruzích to vře, protože tahle blondýna je ateistka a na epilepsii to opravdu nevypadá. Zápletka je fajn: obyčejná mladá žena je efektním způsobem konfrontovaná „vyšší mocí“ v podobě stigmatických ran, střih je šitý mladé generaci, hudba sympaticky duní, scény jsou svěží a nápadité, vizuál je prostě nabušený. Jenže stejně jako kdysi i při opětovném zhlédnutí jsem měl problém s poslední půlhodinkou, která se už jednoduše vleče a nedokáže navázat na sympatickou první polovinu. Co nezakryje zkušený videoklipový režisér, nezvládne ani scénář, který nabízí vlastně jen průměrný thriller. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Mladá kadeřnice Frankie žije v americkém Pittsburgu bezstarostně jen do doby, než se jí na těle začnou objevovat krvavá a bolestivá znamení. Medicínská záhada, nebo dívčiným prostřednictvím promlouvá Ježíš Kristus?
Jednoho dne dostane Frankie Paige (Patricia Arquette) balíček od matky z Mexika. Frankie pobožná není, ale růženec ji přesto potěší. Krátce nato se však její život začne radikálně měnit. Je přehnaně citlivá, vidí to, co lidé nevnímají, chová se zcela jinak než dřív. Netuší, co se s ní děje. Na zápěstích se jí zničehonic otevřou krvavé rány, které vypadají jako stigmata – stopy po hřebech, kterými byl ukřižován Ježíš.
O záhadě se dozví církev a netrvá dlouho, než Vatikán vyšle svého zástupce, otce Kiernana (Gabriel Byrne). Jeho posláním je právě zkoumání stigmat a podobných záhad, které se čas od času na zemi stávají. I přes svoji pevnou víru se snaží o co nejobjektivnější posouzení Frankiina stavu. Dostává se do situace, ve které vědecké bádání dokazuje něco zcela jiného, než co je psáno v Bibli. Riskuje vyhoštění z církve, aby Frankie ochránil. Ale před čím? Je Frankie jen pouhým bláznem? Nebo že by jejím prostřednictvím promlouval sám Ježíš Kristus? A jakou roli hraje růženec od matky?
Film ve své podstatě popírá některá učení, která nám po tisíciletí vtlouká do hlavy katolická církev a která prý uvádí na pravou míru Tomášovo evangelium: sbírka 114 výroků připisovaných Ježíšovi, nalezená v roce 1945 v Egyptě a psaná koptsky. Podle vědeckých výzkumů výroky nemohl sepsat apoštol Tomáš, ale někdo jiný a mnohem později, pravděpodobně na konci třetího nebo na začátku čtvrtého století. Dochovaly se i řecké zlomky přibližně ze druhého století.
Vatikán odmítl evangelium uznat jako kanonické, a zřejmě proto se o něm neustále vedou spory. Říká se, že obsahuje informace, které se církvi takzvaně „nehodí do krámu“ a které popírají to, co je psáno v Bibli.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Poté, kdy v brazilském Belo Quinto zemře místní farář otec Almeida, začnou v místním kostele kanout soše Panny Marie krvavé slzy. Z Vatikánu přijíždí kněz Andrew Kiernan, aby to, stejně jako další záhadné věci, které se tu dějí, prozkoumal. Zatímco se vyptává svědků, ukradne mladý zloděj z rakve mrtvého faráře růženec a obratem ho prodá americké turistce, která ho pošle jako dárek své dceři, třiadvacetileté kadeřnici Frankie Paigeové. Přestože je dívka nevěřící, přepadne ji nedlouho poté podivný záchvat, jehž důsledkem jsou krvavé rány na zápěstí. Zanedlouho začne mít halucinace následované dalšími podivnými záchvaty. Svědkem jednoho ze záchvatů byl také kněz, otec Durning, který informuje Vatikán, a tak kardinál Houseman poveří vyšetřováním Kiernana.
Ten se seznámí s případem i postiženou dívkou. Vysvětlí jí princip stigmat _ ran, které utrpěl Kristus při ukřižování, je však překvapen faktem, že se objevují u nevěřícího člověka. Řekne jí, že jí nemůže pomoci, nedokáže ji však opustit, a když dívka dostane další záchvat, při kterém začne krvácet na hlavě z ran připomínajících trnovou korunu, ošetří ji. Dívka na něj přitom křičí neznámou řečí, kterou se knězi podaří zachytit na diktafon. Pustí nahrávku svému příteli, otci Delmicovi, uznávanému lingvistovi, který pracuje na překladech starých rukopisů a dozví se od něj, že jde nejspíše o staroaramejštinu. Další den ji Kiernan přistihne, jak píše po zdi nápisy neznámým písmem. Dívka prochází během okamžiku děsivými proměnami a tvrdí knězi mužským hlasem, že na poslovi nezáleží.
Podle otce Delmonica je nápis, který Frankie napsa, součástí původního Ježíšova evangelia, které však Vatikán tají, protože ohrožuje církev samotnou. Na jeho překladu kdysi pracoval Delmonico společně s svými kolegy Petrocellim a Almeidou, museli však práci na příkaz papeže přerušit. Kardinál Houseman odveze zničenou dívku na arcidiecézi, kde se pokusí o vymítání ďábla a když neuspěje, pokusí se dívku zavraždit.

Ocenění:
Razzies
1999 - Gabriel Byrne (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD)
V českém znění: Tereza Chudobová - Patricia Arquette (Frankie Paigeová), Marcel Vašinka - Gabriel Byrne (otec Andrew Kiernan), Václav Mareš - Jonathan Pryce (kardinál Daniel Houseman), René Slováčková - Nia Long (Donna Chadwayová), Karel Chromík - Dick Latessa (otec Gianni Delmonico), Petr Pospíchal - Rade Šerbedžija (Marion Petrocelli), Klára Jandová - Kessia Embry (Cheryl), Tomáš Juřička - Enrico Colantoni (otec Dario), Petra Jindrová - Ann Cusack (dr. Restonová), Dalimil Klapka - Thomas Kopache (otec Durning), Helena Brabcová, Radovan Vaculík, Martin Velda, Lucie Kožinová, Pavel Vondra, Bohdan Tůma, Martin Kolár (Titulky)
Překlad: Lidmila Hrůzová
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Dialogy a režie českého znění: Jan Pecha
Vyrobila: Tvůrčí Skupina Josefa Petráska, Studio Budíkov 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.1.2000 Bontonfilm
Premiéra USA: 10.9.1999 Metro-Goldwyn-Mayer
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.6.2000 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.8.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 423 188
Tržby celkem - $ 89 446 268
Návštěvnost v ČR 33 857
Náklady (Rozpočet) - $ 29 000 000
 
Tvůrci a herci
Rupert Wainwright (Režie), Frank Mancuso Jr. (Produkce), Elia Cmiral (Hudba), Billy Corgan (Hudba), Jeffrey L. Kimball (Kamera), Michael J. Duthie (Střih), Michael R. Miller (Střih), Wendy Kurtzman (Casting), Waldemar Kalinowski (Scénografie), Louise Frogley (Kostýmy), Mark A. Mangini (Zvuk), James MacKinnon  (Masky), Perri Sorel (Masky), Rick Ramage (Scénář), Tom Lazarus (Scénář), Patricia Arquette (Herec), Gabriel Byrne (Herec), Jonathan Pryce (Herec), Nia Long (Herec), Thomas Kopache (Herec), Rade Šerbedžija (Herec), Enrico Colantoni (Herec), Dick Latessa (Herec), Portia de Rossi (Herec), Patrick Muldoon (Herec), Ann Cusack (Herec), Shaun Toub (Herec), Frankie Thorn (Herec), Mark Adair-Rios (Herec)
 
1999/103/USA/Drama, Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Gabriel Byrne, který hraje otce představeného, si paradoxně zahrál Satana ve filmu Konec světa (1999).
- Některé záběry z metra pocházejí z filmu Vlak plný peněz (1995).
- Postava Patricie Arquette se jmenuje Frankie (zkrácenina od Frances), což má být odkaz na svatého Františka z Assisi, který (jak bylo řečeno i ve filmu) byl prvním člověkem, na kterém se objevila stigmata.
- Tělo Almeidy, které leží v rakvi, je ve skutečnosti vosková figurína, které byla vyrobena v Los Angeles.
- Verš "Rozštípni dřevo a já tam budu, nadzvedni kámen a nalezneš mě" pochází z Tomášova evangelia (verš 77).
- Scény v metru se natáčely na falešné trati metra - stejné jako byla použita v Show Jerryho Seinfielda (1990).
- Když otec Kiernan (Gabriel Byrne) vstoupí do vatikánské pracovny, aby si převzal nový úkol, můžeme za ním slyšet kardinála Housemana (Jonathan Pryce) mluvit italsky s nějakým knězem. Překlad: "Ujišťuji vás, že nic z toho nikdy neopustí tento pokoj."
- Během závěrečné scény v zahradě můžeme vidět v pozadí sochu svatého Františka z Assisi, prvního člověka se stigmaty.
- Při scéně v metru byly Patricia Arquette (Frankie Paigeová) a Nia Long (Donna Chadwayová) jedinými osobami na place, které nebyly kaskadéry.
- Uvažovalo se o názvu St. Frances of Pittsburgh (Svatá Františka z Pittsburghu).
- Patricia Arquette byla režisérovou jedinou volbou do role Frankie.
- Aramejština, kterou píše Frankie na zeď, je ve skutečnosti starověká hebrejština. Režisérovi se tento jazyk zdál zajímavější.
 
Odkazy