Stav obležení / The Siege (1998/111/USA/Akční, Thriller, Drama) 64% -Originál DVD-

13.03.2018 09:40
JEDNOU VĚTOU
„Vlna teroru, iniciovaná Araby, nabírá na síle. Panika v ulicích měst dosáhne takových rozměrů, že je vyhlášen výjimečný stav.“

OBSAH
Šéf protiteroristického oddělení FBI a Newyorské policie Hubbard musí čelit nečekané vlně teroru, iniciovaného Araby. Setká se přitom s agentkou CIA, specialistkou na Blízký východ Elise Kraftovou, která má úzkou vazbu na svého informátora a milence Samira. Hubbard zpočátku svůj nerovný boj prohrává a panika v ulicích měst vede k vyhlášení výjímečného stavu. Velitel armády, pragmatický generál Deveraux, hájí zájmy země naprosto militantně.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Americký prezident vydal prohlášení: „Jedna z největších našich svobod je nemuset se bát.“ No jo, ovšem pokud se vzduchu kromě střepin vznáší i vidina pohlavního styku v ráji s rovnou sedmdesátkou panen, stává se ústava pouhým cárem papíru, svoboda křehkou frází a Brooklyn Bejrútem.. Zwickův film je plný prorockých paralel a vizí (Willisův plamenný armádní projev v pozadí s dosud o dvě budovy bohatším Manhattanem tomu vévodí), děj svižně odsýpá, Monk Shalhoub úspěšně plní úlohu baviče a dojem tak sráží jen nasládle humánní závěr, který by ve skutečnosti spíše směřoval k vítězství "Guantánamo doktríny" generále Deverauxe. No a za pár let už nám bláznivou ironií osudu vznikají vtipy, jak letuška amerických vnitrostátních aerolinií jede uličkou mezi sedadly se servírovacím stolkem a nabízí pasažérům občerstvení. Zastaví se u pečlivě oholeného a upraveného může arabského původu a zeptá se ho, zdali by si nedal kávu, minerálku nebo něco ostřejšího. On jen zdvořile zakroutí hlavou a praví: „Ne, děkuji. Za chvíli budu řídit..“ (Gilmour93) 4*

Uznávám, že ta myšlenka ve scénáři hodně předběhla dobu. V roce 2001, když byl útok na světové obchodní centrum, si scénáristi asi hodně klepali na čelo, jakou bestii, že to vlastně vypustili do světa. Nehledě na to, že ačkoliv je tato událost strašná, události v dnešní Evropě se od ní příliš neliší. Spíš naopak. Na druhou stranu se mi líbí, že v tomto filmu mluví jasnou řečí a viní především náboženství. Dnes, když si dovolím na internetu něco zmínit o Muslimech, okamžitě je můj názor smazán. Škoda ale, že celý tenhle film je tak strašně průměrnej, že se o něm v lepším kontextu nemluví. (Malarkey) 3*

Naprosto průměrné až televizní. Trochu mě děsí, kam chce Zwick jít příště, protože tohle postrádá snad vše, co dosud zdobilo jeho filmy. Snad jen to kvalitní obsazení se stále drží a herci jako Denzel Washigton nebo Bruce Willis málo kdy urazí... Nevyužitý potenciál zamrzí. (Djkoma) 3*

VELKÁ RECENZE
Stěžoval jsem si už v Zorrovi: letošní podzim a, jaxe nyní zdá, i zima nám mnoho lákavých filmů nenadělily. Bludal jsem rozmrzele po Síti, na co bych se vypravil; Upíři Johna Carpentera mi ušly o pár týdnů, najednou je nikde nehrají. Vyšel nový Star Trek Insurrection, ovšem o tom až příště, anžto moje přítelkyně na něj sice horlí jíti se mnou, leč až nejdříve zítra. Kdesi jsem mezi řečí v práci zaslechl pochvalné mručení týkající se Stavu obležení. I vypravil jsem se do mně dosud neznámého, jaxe zdá, levného kina v Sunnyvale. V ceně $4 bylo nejen křaplavé ozvučení, ale i liduprázdný sál. Vkročiv doň shledal jsem, že předchozí představení The Siege sledovalo ještě o jednoho diváka méně, než nové představení mé, čili nikdo -- titulky dobíhaly a zatímco jsem si kupoval lístek, z kina nikdo neodešel. Že bych byl něco nepostřehl?
Ve světle politických pletich kolem presidenta Clintona mi tématika důstojnosti americké Ústavy a svobod z ní vyplývajících připadá poněkud vybledlá. Na jedné straně se nám liberální média urputně vemlouvají se svým obrazem občana znuděného, o veřejnoprávní věci nedbajícího, zaostřeného na rodinné korýtko a veškerý představitelný komfort, s politikou ať mu všichni vlezou na záda. Na straně druhé nám v prázdných kinech běží filmy plné patriotické horlivosti, hlubokých ideálů a mravních dilemat. A koho vinit?
Epická, akční rovina Stavu obležení svádí k řevnivé spolupráci tři zástupce výkonné moci amerického státu, antiteroristického specialistu FBI Anthonyho "Hubba" Hubbarda (Denzel Washington), agentku CIA Elise Kraftovou (Annette Bening) a armádního generála Williama Devereauxe (Bruce Willis). Operační plány krizové situace jsou uvedeny do pohotovosti, když v newyorském Brooklynu vybuchuje městský autobus a arabští teroristé požadují propuštění jednoho ze svých údajně zadržovaných vůdců, šejka Ahmeda Bin Talala (Ahmed Ben Larby).
 Zatímco Hub usilovně pracuje na prostém vypátrání teroristických buněk, Elisa rozehrává své pochybné kontakty v arabské menšině v Brooklynu; generál Devereaux pak proti své vůli dostává rozkazem od presidenta USA, tlačenéného veřejným míněním, aby v Brooklynu vyhlásil výjimečný stav a stanné právo. Honička za teroristy nabývá krutých rozměrů, jelikož metody odvetné státní represe nevedou k ničemu jinému, než neřízenému násilí a krvavým obětem, třebaže jsou plánovány s úmyslem chránit svobodu a práva zaručená ústavou.
Zde nabývá vrcholu ideologická, myšlenková rovina filmu. Američané nikdy nezažili skutečně dlouhotrvající teror či okupaci, natož pak vlastními vojenskými jednotkami. Představa, že všichni brooklynští muži, občané USA arabského původu, jsou nahnáni do ohradníků z ostnatého drátu a perlustrování, jelikož se mezi nimi možná ukrývají teroristé, skutečně neodpovídá povědomí o svobodách v této zemi. Otázkou zůstává, zdali vůbec lze na arabský teror odpovědět silou, zdali omezení svobod lidí a přeměna byť i malého území na policejní stát není tou největší prohrou.
Zatímco se dalo čekat, že na otázky svobody a práva si divák má odpovědět sám, děj akční, zpočátku se slibně rozvíjející, sploští se náhle do zkratky téměř směšné -- nebudu vám nic prozrazovat, tak mizerné to zase nebylo. Velmi dobře na mě zapůsobili všichni představitelé rolí, velmi věrohodní a precisní. Snad právě proto se drama zdálo až umírněné, jaxem si onde zvykl na filmovou nadsázku hrdinů. Ze Stavu obležení na mě spíš dýchla pravda a smutek provázející poznání temného dna naší civilisace, které se jmenuje světová politika.
Z kina jsem odcházel nezklamán, myšlenkově obohacen, leč neuchvácen a nenadšen, spíše krapet potěšen, že se mne teroristická stránka našeho života nedotýká a doufám ani nedotkne. Komu se chce pohroužit do podobných úvah, tomu film doporučuji. Pokud možno se slevou.

Ocenění:
Razzies
1998 - Bruce Willis (Nejhorší herec) (nominace)

DABING
V českém znění: Bohdan Tůma - Denzel Washington (Anthony Hubbard), Dana Černá - Annette Bening (Sharon Bridger), Alexej Pyško - Bruce Willis (William Devereaux), Pavel Šrom - Tony Shalhoub (Frank Haddad), Filip Jančík - Sami Bouajila (Samir Nazhde), Miroslava Součková - Lianna Pai (Tina Osu), Jakub Saic - Mark Valley (Mike Johanssen), Miroslav Saic - David Proval (Danny Sussman), Marcel Vašinka - Lance Reddick (Floyd Rose), Victor Slezak (plukovník Hardwick), Helena Dytrtová (jako Helena Němcová) - Ellen Bethea (Anita), Martin Velda - Ben Shenkman (Kaplan), Chip Zien (Náčelník štábu), Jiří Zavřel - Hany Kamal (Arabský mluvčí), Zdeněk Mahdal - Bill Clinton (Bill Clinton + titulky) a další.
Překlad: David Záleský
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Dialogy a režie: Zdeněk Mahdal
Vyrobilo: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Budíkov pro Bonton Home Video 1999

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 18.2.1999 Bontonfilm
Premiéra USA: 6.11.1998 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.05.2000 (DVD) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.5.2000 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 13.7.2009 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 2 569 641
Tržby celkem - $ 116 672 912
Návštěvnost v ČR 39 150
Náklady (Rozpočet) - $ 70 000 000

 
Tvůrci a herci
Edward Zwick (Režie), Lynda Obst (Produkce), Edward Zwick (Produkce), Graeme Revell (Hudba), Roger Deakins (Kamera), Steven Rosenblum (Střih), Mary Colquhoun (Casting), Mary Goldberg (Casting), Lilly Kilvert (Scénografie), Ann Roth (Kostýmy), John A. Larsen (Zvuk), Kathryn Bihr (Masky), Edward Zwick (Scénář), Denzel Washington (Herec), Annette Bening (Herec), Bruce Willis (Herec), Tony Shalhoub (Herec), Sami Bouajila (Herec), Lianna Pai (Herec), Mark Valley (Herec), David Proval (Herec), William Hill (Herec), Aasif Mandvi (Herec), Said Faraj (Herec), Ben Shenkman (Herec), Neal Jones (Herec), Dakin Matthews (Herec), John Rothman (Herec), Jimmie Ray Weeks (Herec), Wood Harris (Herec), Chris Messina (Herec), Lance Reddick (Herec), Will Lyman (Herec), David Costabile (Herec), Victor Slezak (Herec), Susie Essman (Herec), Matt Servitto (Herec), Arianna Huffington (Herec)
Tvůrci a herci
 
1998/111/USA/Akční, Thriller, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Film měl premiéru v kinech 18.02.1999
- Anthony Hubbard (Denzel Washington) nosí hodinky značky Casio DW-5700.
 
Odkazy