Starman / Starman ( 1984/115/USA/Dobrodružný, Drama, Romantický, Sci-Fi) 74% -Originál DVD-

28.05.2022 04:32
JEDNOU VĚTOU
„Unesená žena a pronásledovaný mimozemšťan v nebezpečí.“

OBSAH
Mimozemšťan (JEFF BRIDGES) prichádza na Zem zo vzdialenej planéty. Jeho raketu zostrelia neďaleko chaty mladej vdovy Jenny (KAREN ALLENOVÁ). Nehmotný Starman má na výskum planéty len tri dni, potom sa musí vrátiť. Preto si vezme na seba podobu Jenninho mŕtveho manžela a požiada ju, aby ho odprevadila do Arizony, kde ho čaká materská loď. Vydesená Jenny sa ho najprv bojí, neskôr sa však medzi nimi prebudí úprimný cit. Horšie však je, že Starmana prenasledujú tajní agenti George Fox a Mark Shermin, aby ho využili na výskum...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nějakým způsobem, přes ten primitivní a nevěrohodný děj, mám z tohohle filmu skvělý pocit. Optimismus a tak vůbec, znáte to... Zřejmě to bude kombinace perfektního umělého (a uměleckého, ano, pane profesore, výron tvůrčího umělce, jistě, jistě...čert vem celé právo duševního vlastnictví a celého prof. Telce a jeho právo od přirození i s všeobjímajícím vesmírným řádem lásky...) výkonu Jeffa Bridgese a skvělé, romantické syntetizátorové hudby Jacka Nitzscheho (pokud vám to nic neříká, tak je to ten co skládal hudbu k Vymítači Ďábla, Přeletu Nad Kukaččím Hnízdem a 9 a 1/2 Týdne). Opovažte se někdo říct, že je Starman béčko jako spousta jiných. (Gemini) 3*

Hororový specialista John Carpenter je tentokrát příjemně lidský, i když paradoxně pojednává o mimozemské existenci na naší planetě. Určitě tu zaujme spíše diváka, který má filmy „pouze“ rád, oproti tomu, který je do zbytečných detailů studuje a neustále analyzuje. Sci-fi žánr je tu totiž jen letmo naťuknutý, primárně jde o romantický mix jedné nečekané návštěvy, kdy si mimozemský tvor pro snadnější pobyt na Zemi vezme podobu zesnulého manžela jisté Jenny Hayden. S tou potom – nejprve proti její vůli – cestuje napříč Spojenými státy na místo setkání se záchrannou lodí. Jak to asi může s jejími city dopadnout? Na Oscara čtyřikrát nominovaný Jeff Bridges tu vytvořil věru fascinující postavu, překvapivě obdařenou morálními hodnotami i čistotou duše, postavu stejně podmanivou jako z počátku odpudivou. Karen Allen tu ke němu coby šokovaná vdova výborně sedne a divák si užije dvouhodinovou oddychovku s úžasným rozjezdem i trošku kostrbatým dojezdem!! (castor) 4*

Starmana jsem poprvé viděl tak 15 let zpět, takže druhé shlédnutí jednou přijít muselo. Naštěstí po tolika letech jsem v něm našel mnohem více, nejen co do poetiky jednoduchého příběhu (správně vyvolané emoce), ale také co do Carpenterových hororových kořenů (typické děsivé světlo v pozadí noci). Scifi a romance se nespojují lehce, hlavně obavy z kýče byli veliké, ale film dokáže příjemně chytit za srdce i pohladit. Určitě tomu pomáhá jemná hudba s dobrými motivy, ale především vynikající Jeff Bridgess, který z role nevypadne ani na sekundu a je radost se dívat na jeho přeměnu z "nepopsaného" mimozemšťana do člověka. Ve zkratce je to méně epická a více civilní verze Blízkých setkání třetího druhu s love story. (Djkoma) 3*

VELKÁ RECENZE
Dne 20.srpna 1977 byla do vesmíru vypuštěna sonda Voyager 2 s výzvou všem myslícím bytostem, aby navštívily Zemi. Po letech vnikne do zemské atmosféry mimozemská kosmická loď, ale protiletecká obrana ji sestřelí. Loď dopadne nedaleko chaty mladé vdovy Jenny Haydenové, která se vzpamatovává ze smrti manžela. Nehmotný mimozemšťan na sebe vezme jeho podobu a požádá ženu, aby ho odvezla do Arizony, kde na něj čeká mateřská loď. Vyděšená žena zpočátku nedokáže odporovat, později se však několikrát marně pokusí o útěk. Starman, který se ve světě lidí pohybuje značně neobratně, se jí snaží vysvětlit a také dokázat, že není zlý, jen se musí dostat na určené místo, jinak zemře.
Mezitím agent George Fox z NSA a Mark Shermin z NASA zjistí, že sestřelený objekt byl mimozemskou lodí a rozjedou pátrání po pilotovi a jeho průvodkyni. Zatímco Shermin je fascinován možností setkat se s představitelem mimozemské civilizace, Fox hodlá návštěvníka z hlubin vesmíru zlikvidovat. Během pronásledování, kdy se Jenny stál více přesvědčuje o mimozemšťanově laskavosti, dojde k dramatickému střetu, během něhož je žena přitom smrtelně raněna, ale Starman ji dokáže zachránit. Uvědomí si, že jeho společnost je pro ni nebezpečná a odjede. Jenny ví, že bez ní se mimozemšťan k cíli nedostane a vydá se ho hledat.
Společně pak pokračují v cestě nákladním vlakem. Jenny cestou prozradí, že nemůže mít děti, ale po nočním milování ji Starman řekne, že bude mít syna, který bude jeho a současně i jejího manžela. Vlak je zavezl příliš daleko a musejí se vracet. Tím ztratí náskok a jsou Sherminem dostiženi. Mimozemšťanovi viditelně ubývá sil. Mladý vědec má výčitky ze své účasti na mimozemšťanově pronásledování a propustí je. Těsně předtím, než se mimozemšťan a Jenny dostanou na místo setkání, je však vojenské jednotky vedené Foxem obklíčí.

Ocenění:
Academy Awards
1985 - Jeff Bridges (Hlavní herec) (nominace)

Golden Globes
1985 - Jeff Bridges (Nejlepší herec - drama) (nominace)
1985 - Jack Nitzsche (Nejlepší hudba) (nominace)

DABING
V českém znění: Ladislav Frej - Jeff Bridges (Starman), Alena Procházková - Karen Allen (Jenny Hayden), Alois Švehlík - Charles Martin Smith (Mark Shermin), Dalimil Klapka - Richard Jaeckel (George Fox), Oldřich Vlach - Robert Phalen (major Bell), Michal Pavlata - Tony Edwards (seržant Lemon), Karel Chromík - Dirk Blocker (Policista 1), Antonín Molčík - George 'Buck' Flower (Kuchař), Ladislav Županič - Russ Benning (Vědec), Jarmila Smejkalová - Lu Leonard (Číšnice v motorestu), Milan Mach - Ron Colby (Číšník v kavárně), Karel Pospíšil, Ladislav Kazda, Dagmar Zajícová, Petr Pospíchal, Vladimír Fišer (titulky) a další.
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Střih: Jiřina Skalská
Vedoucí výroby: Vladimír Kubík
Dialogy a režie českého znění: Zdenek Sirový
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov dabing 1988

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 14.12.1984 Columbia Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 5.3.2002 (DVD)
Poprvé na DVD: 22.6.2006 Levné knihy
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 28 700 000
Náklady (Rozpočet) - $ 24 000 000
 
Tvůrci a herci
John Carpenter (Režie), Larry J. Franco (Produkce), Jack Nitzsche (Hudba), Donald M. Morgan (Kamera), Marion Rothman (Střih), Jennifer Shull (Casting), Daniel A. Lomino (Scénografie), - (Kostýmy), Steve Maslow (Zvuk), Bill Varney (Zvuk), Pete Altobelli (Masky), Bruce A. Evans (Scénář), Raynold Gideon (Scénář), Jeff Bridges (Herec), Karen Allen (Herec), Charles Martin Smith (Herec), Richard Jaeckel (Herec), Robert Phalen (Herec), Tony Edwards (Herec), M.C. Gainey (Herec), Mickey Jones (Herec), John Carpenter (Herec), George 'Buck' Flower (Herec), Sean Stanek (Herec)
 
1984/115/USA/Dobrodružný, Drama, Romantický, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Starman (Jeff Bridges) se v hotelovém pokoji dívá na film Odtud až na věčnost (1953).
- Fenomenální úspěch snímku E.T. – Mimozemšťan (1982) zapříčinil odsunutí natáčení tohoto filmu až na rok 1984.
- Na začátku osmdesátých let se ve stejnou dobu objevily ve studiu Columbia dva scénáře o mírumilovné návštěvě z kosmu, a to k filmu Starman a E.T. – Mimozemšťan (1982). Columbia se nakonec rozhodla pro realizaci Starmana a druhý scénář pustila studiu Universalu.
- Jeff Bridges byl za svůj výkon nominován na Oscara za nejlepšího herce, což je u sci-fi žánru skutečně rarita.
- Jediný film Johna Carpentera, který obdržel nominaci na Oscara (Jeff Bridges - Nejlepší herec v hlavní roli).
- Starmana měl původně hrát Kevin Bacon.
- Producent Michael Douglas zvažoval před volbou Johna Carpentera několik režisérů - Marka Rydella, Adriana Lynea, Johna Badhama a Tonyho Scotta.
- Starman ve filmu kupuje Cadillac, a to hotově. Ve filmu Thunderbolt a Lightfoot Jeff Bridges v roli Lightfoota sní o tom, že se jednou koupí Cadillac "cashem" (hotově).
 
Odkazy