Šprtky to chtěj taky / Booksmart (2019/102/USA/Komedie) 59%

23.01.2022 11:55
JEDNOU VĚTOU
„Zapomeňte na jedničky. Toto jsou jiná čísla."

OBSAH
Nejlepší kámošky a zároveň nejlepší studentky ve třídě Amy (Kaitlyn Dever) a Molly (Beanie Feldstein) jsou velmi moudré, šikovné... a dost neoblíbené. Myslí si, že život je ukryt jen v učebnicích a na své spolužáky s horšími známkami se dívají s neskrývaným despektem. Jenže den před ukončením studia si obě najednou uvědomí krutou pravdu - 4 roky šprtání byly v podstatě ztrátou času a ony si mohly užívat přesně jako všichni ostatní. A tak se rozhodnou, že poslední den na střední škole si to všechno vynahradí a roztočí to jak se patří. Čeká je velmi dlouhá noc plná dobrodružství, na jaké je žádná z knih nemohla ani zdaleka připravit.(Forum Film CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Je teda pravda, že Olivia Wilde je multiinstrumentálně šikovná. Na to, jaké má film téma, se režisérsky drží neuvěřitelně v kramflecích. I ty holky jsou fajn a celé to má takový ten feeling středoškolských amerických komedií. Nebejt těch genderovejch keců a jednoho kluka, kterej kdyby se nepokoušel o tu černošku, tak si myslím, že je ženská, tak bych hodnotil i víc. Holt ale americká popkultura aktuálně mluví jasnou řečí a tak mám pocit, že Amíci na středních školách neřeší nic jiného, než hnutí LBGT a gender. Jo a čeští distributoři si ten název mohli taky tak trošku odpustit...vypadá to blbějc, než to ve skutečnosti je. (Malarkey) 3*

Nedlouho po Gretě Gerwig prokázala svůj režisérský talent další americká herečka spjatá s mumblecore - Olivia Wilde. Obě ve svých debutech po vzoru filmů, v nichž předtím hrály, nabízejí úsměvný, upřímný a nenucený pohled na dívčí dospívání. Zatímco ale Lady Bird od Gerwig byla neokázalou, nesentimentální indie komedii, Booksmart nabízí méně introspektivní a více stylizovanou, byť v jádru stejně pravdivou výpověď o nejistotě a obavách žen na prahu dospělosti. Vtipný, chytrý, svěží a s jistotou zrežírovaný generační film je zároveň nadčasovou obžalobou škatulek a škatulkování, na jejichž utváření se podílely mj. dřívější středoškolské komedie. 85% (Matty) 4*

Superbad v ženském provedení. A v ještě super otravnějším podání. Netušil jsem, že si sexbomba Olivia Wilde vybere pro svůj filmový režijní start středoškolské noční vylomeniny dvou nepůvabných kravek, které si musí něco neustále dokazovat, načež to celé natáhne do necelých dvou hodin. A navíc přizve čtyři scenáristky, co absolutně nepojedly vtipnou kaši. Stačilo klidně pár vtipných výjevů, ovšem za celou dobu se film nezmátořil ani na jeden, co by stál za investovaný čas, a sledovat drahnou dobu dvě zpovykané pizdy Beanie Feldstein, podobnost s Jonahem Hillem čistě náhodná(?), a Kaitlyn Dever, co mají sexappeal použitého kondomu, to byl solidní zápřah. Film ne(za)bavil, neubíhal, slepenec scén byl zcela úděsný a nebyla dokonce ani možnost upnout se na nějakou z vedlejších postav. Olivia Wilde ve svém filmu nehraje, nastrčila sem jen svého manžela Jasona Sudeikise, ten dokáže být mnohdy i zábavný, patrně zábavný a vtipný měl být i tentokrát, ovšem ve svých dvou větších výstupech, jednou coby ředitel školy a podruhé noční taxikář, nijak to tvůrčí utrpení jaksi neozvláštnil. Film má celkem dvě podařené sekvence: první je halucinogenní proměna ústředních hrdinek ve svérázně komentující animované figurky po požití psychotropních látek, druhou je lesbická scéna Kaitlyn Dever se vzhledově akceptovatelnou Dianou Silvers. To byly jediné dva momenty, které dokázaly oživit tu táhlou a nevtipnou nudu. Časy těchto komedií už jsou trochu pryč. Olivia Wilde by se raději měla postavit před kameru, za kamerou jí to tolik nesvědčí. Určitě na tom má velký podíl v podstatě ničím originální scénář, ovšem coby režisérka není zdatnou vypravěčkou a ani přechod ve scénách nebyl zrovna zvládnutý plynule. Celkově mimořádně nezáživné. Jít na to do kina, asi bych z něj vůbec poprvé předčasně odešel. Měl jsem velké potíže se dopracovat k závěrečným vysvobozujícím titulkům. 3/10 (kingik) 2*

VELKÁ RECENZE
Nenechte se odradit plakátem filmu nebo český překladem. Šprtky to chtěj taky (v originále Booksmart) totiž nejsou prachobyčejnou přitroublou komedií o dvou puberťačkách, co si chtějí trochu zapařit s ostatními a ulovit svého vysněného chlapce či dívku. Naopak, debutující režisérka Olivia Wildeová (postava Třináctky z Dr. House), natočila sofistikovaně přisprostlou, nebývale upřímnou a nefalšovaně dojemnou komedii, která nabízí obrovskou rozmanitost postav.
Celé čtyři roky se šprtíte, po škole trávíte hodiny v knihovně, o víkendech jste ponořeni v knížkách zase doma a ze zkoušek dostáváte samá áčka. Snu v podobě přijetí na prestižní univerzitu obětujete veškerou zábavu se spolužáky a platíte za nesympatické premiantky, které nikdo nemá pořádně rád. Nakonec však den před slavnostním předávání maturitního vysvědčení zjistíte, že ti spolužáci jsou na tom úplně stejně. Taky se dostali na Yale nebo jdou rovnou pracovat do Googlu, a přitom si tu střední zároveň užili.
Tohle přesně je případ dvou nerozlučitelných kamarádek Amy (Kaitlyn Deverová) a Molly (Beanie Feldsteinová). Najednou si uvědomí, jak se o volný čas okrádaly, a tak se rozhodnou pro rázný krok: během jedné party při rozlučce se střední to všechno doženou. Jenomže jak se naráz družit se svými spolužáky, které ani pořádně neznáte a oni vás taky ne?
Hlavní devizou filmu je humor. Jak Amy, tak Molly jsou charismatické šprtky. Oplývají intelektem a znalostmi, ale zároveň se umí bavit, byť jde o poněkud výstřední humor. To ovšem neplatí jen o nich. Jejich spolužáci jsou totiž rovněž každý něčím jiným výjimečný. Scénář je na charaktery a jejich hloubku opravdu bohatý.
Například Jared (Skyler Gisondo), který se všem snaží marně zavděčit, jen aby s nimi mohl pařit, vždy mu ale zbude jen jediná kamarádka - Gigi (Billie Lourdová). Věčně opilá nebo lehce zdrogovaná holka, jejíž eskapády jsou všem k smíchu, nicméně ona si užívá "nekonečnou party", ať už je kdekoliv. A je tu také George (Noah Galvin), uvědomělý "pošuk" s vášní pro divadlo, či Annabelle (Molly Gordonová) - ta nejkrásnější a nejpopulárnější dívka ze třídy, která má u ostatních holek nálepku lehké děvy, i když je ve skutečnosti stejně chytrá jako ony. Ani ty hezké holky to nemají vždy jednoduché...
Rozmanitost osobností (a jdeme s dobou, takže i sexuální orientace) u jednotlivých postav dává filmu neobyčejnou výhodu: každý se v někom najde, s někým se ztotožní a zároveň se pobaví. Nadsázka tomu nechybí stejně jako upřímnost, a to zejména z pohledu Amy a Molly, jejichž vzájemné pouto je hodně silné.
To se projevuje především v závěru. Ten dokazuje, že sice jde prvoplánově o komedii, která se umí barvitě vyjadřovat k ženskému přirození, nicméně pod zábavnou slupkou je zakořeněno několik poměrně silných témat. Ať už jde o loučení se s významnou životní etapou a lidmi, překonávání sebe sama a vystupování z komfortní zóny či o ponaučení o tom, že mít předsudky a odsuzovat druhé jen na základě určitých vlastností je chyba, na niž nakonec doplácíme my sami. Nikdy totiž nevíte, čím vás člověk může zaujmout nebo překvapit, pokud mu nedáte šanci.
Wildeové se povedlo přinést do nepříliš populárního a poněkud vyhaslého žánru svěží vítr. Šprtky to chtěj taky ze sebe chrlí spoustu "hlášek", někdy jednoduchý, jindy inteligentní humor, avšak vždy s puncem upřímnosti. Řada postav má opravdu hloubku a ve filmu nejsou jen od toho, aby bavily, ale aby v divákovi rovněž vyvolaly empatii a jisté zamyšlení nad sebou samým. Dnešní generace teenagerů možná našla svou klasiku, která bude časem jen zrát.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Studentky posledního ročníku střední školy Amy a Molly jsou dlouholeté nejlepší kamarádky. Jsou velmi chytré, ale jejich vrstevníci je považují za namyšlené. Amy je homosexuálka a je zamilovaná do dívky jménem Ryan. Molly Amy nutí, aby Ryan řekla, co k ní cítí.
V předvečer předávání závěrečných diplomů Molly konfrontuje spolužáky, kteří ji na záchodcích nadávali do šprtek, a říká jím, že se dostala na Yale. Oni jí však řeknou, že i přestože oni trávili většinu času pařením, dostali se také na prestižní vysoké školy a dobrá pracovní místa. Naštvaná Molly řekne Amy, že si měly více užívat čas na střední škole, a navrhuje jí, aby šli po maturitě na party pořádanou jejím spolužákem Nickem. Amy neochotně souhlasí.
Molly, jelikož nezná adresu party, zavolá svému bohatému spolužákovi Jaredovi, který ji má rád. On je ale místo toho navede na jeho vlastní party na jachtě, kde je pouze jeho drogově poblázněná kamarádka Gigi, která krmí dívky jahodami, a potom skočí z jachty. Amy navrhuje, aby šly domů, ale Molly použije jejich kód „Malala“, což mají říct jedna druhé, aby se vzájemně podpořily nehledě na okolnosti.
Dívky si přivolají taxík a jsou v šoku, když je řidičem jejich ředitel Jordan Brown. Aby se Amy připravila na potenciální sex s Ryan, Molly trvá na tom, aby se podívaly na porno, které se ale omylem promítne do reproduktorů automobilu. Brown je vysadí u domu, který považují za dům Nickovy tety, ale ukáže se, že je to dům jejich spolužáka George, který pořádá party s herní tematikou vraždy.
Setkávají se s Gigi, která jim řekne, že jahody byly promísené silnými halucinogeny. Amy a Molly zažijí nepříjemný drogový stav a myslí si, že jsou plastové módní figuríny. Uniknou z Georgeova domu, ale Gigi odhalí, že Molly má tajně ráda Nicka.
Navzdory tomu, že chtěla jít domů, Amy trvá na tom, aby pokračovaly dále, aby mohla Molly říct Nickovi, že je do něj zamilovaná. Vidí krabice od pizzy v online videu Nickova večírku a získávají adresu vyhrožováním doručovateli pizzy. Molly zavolá své oblíbené učitelce slečně Fineové, která je zaveze na Nickovu party.
Na večírku jsou Amy a Molly překvapeny, že jsou srdečně uvítány. Molly a Nick flirtují při pingpongu a Amy konečně tráví čas s Ryan. Amy bohužel brzy zjistí, že se Ryan líbá s Nickem. Se zlomeným srdcem a v zoufalé snaze odejít najde Molly a řekne jí kód „Malala“, který ale Molly odmítne, protože neviděla Nicka s Ryan a myslí si, že má u Nicka ještě pořád šanci. Amy se naštve a prozradí, že nejen že bude trávit léto v Botswaně, ale že tam hodlá strávit celý rok, protože nesnáší, jak se Molly vždy snaží ovládnout její život. Pohádají se přede všemi, kdo jsou na party.
Amy běží do koupelny a najde tam svou spolužačku Hope. Zpočátku se hádají, ale pak ji Amy políbí. Začnou mít sex, ale Amy ji pozvrací. Jared a Molly mají upřímný rozhovor o tom, jak je nikdo ve škole opravdu nezná. Na večírek dorazí policisté a všichni se rozejdou. Jelikož Molly nemůže najít Amy, odveze ji domů Triple A, což je populární studentka s promiskuitní reputací. Obě se sblíží povídáním si o stereotypech, které zažily.
Molly se probudí v den předávání diplomů, a když zkontroluje telefon, zjistí, že její spolužáci chválí Amy za to, že na večírku odvrátila pozornost a umožnila všem uniknout policii, zatímco se nechala sama zatknout. Molly navštíví Amy ve vězení, omlouvá se za své manipulativní činy a smíří se. Jelikož ví, že doručovatel pizzy je sériový vrah, vymění tuto informaci za osvobození Amy a poté jedou Jaredovým autem na slavnost. Molly políbí na pódiu Jareda a přednese improvizovaný premiantský proslov, načež jí všichni tleskají ve stoje.
O několik dní později, když Molly pomáhá Amy připravit se na cestu do Botswany, ji navštíví Hope, aby Amy dala své telefonní číslo. Molly odveze Amy na letiště, kde se rozloučí. Když Molly odjíždí, Amy vyskočí před auto a rozhodne se, že před odletem má ještě chvilku čas, a obě se rozhodnou, že si dají palačinky.

Ocenění:
Golden Globes
2020 - Beanie Feldstein (Nejlepší herečka - komedie nebo muzikál) (nominace)

BAFTA
2020 - Emily Halpern, Katie Silberman, Sarah Haskins, Susanna Fogel (Původní scénář) (nominace)

Florida Film Critics Circle Awards
2019 - Nejlepší filmový debut (nominace)

DABING
V českém znění: Lucie Kušnírová - Beanie Feldstein (Molly), Sabina Rojková - Kaitlyn Dever (Amy), Patricie Marková - Billie Lourd (Gigi), Ondřej Havel - Skyler Gisondo (Jared), Klára Nováková - Diana Silvers (Hope), Jan Köhler - Noah Galvin (George), Jiří Köhler - Eduardo Franco (Theo), Anežka Saicová - Molly Gordon (Triple A), Robin Pařík - Mason Gooding (Nick), Zdeněk Mahdal - Jason Sudeikis (ředitel Brown), Jakub Nemčok - Nico Hiraga (Tanner), Stanislava Jachnická - Lisa Kudrow (Charmaine), Petr Vágner - Michael Patrick O'Brien (Pat), Josef Fečo - Austin Crute (Alan), Irena Máchová - Jessica Williams (slečna Fineová), Adéla Nováková - Victoria Ruesga (Ryan), Petr Gelnar - Will Forte (Doug), Kateřina Petrová, Dana Pešková, Ladislav Cigánek, Adéla Kubačáková, Ivo Hrbáč, Tobiáš Haertl, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Jana Děžínská
Zvuk: Petr Kočík
Produkce: Markéta Stegbauerová
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
Pro HBO vyrobila Společnost SDI Media - 2020

Premiéra ČR: 30.5.2019 Forum Film CZ
Premiéra USA: 24.5.2019 Annapurna Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 935 891
Tržby celkem - $ 25 000 000
Návštěvnost v ČR - 5 916
Náklady (Rozpočet) - $ 6 000 000
 
FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Šprtky to chtěj taky gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/sprtky-to-chtej-taky-booksmart-2019-102-usa-komedie/
Komedie, USA, 2019
Režie: Olivia Wilde, Hrají: Beanie Feldstein, Kaitlyn Dever

Kdybys jen tušil gastonrolinc.webnode.cz/news/kdybys-jen-tusil-the-half-of-it-2020-104-usa-drama-romanticky-komedie-60/
Drama / Romantický, USA, 2020
Režie: Alice Wu, Hrají: Leah Lewis, Alexxis Lemire
 
Tvůrci a herci
Olivia Wilde (Režie), Chelsea Barnard (Produkce), David Distenfeld (Produkce),Jessica Elbaum (Produkce), Megan Ellison (Produkce), Katie Silberman (Produkce), Daniel Nakamura (Hudba), Jason McCormick (Kamera), Jamie Gross (Střih), Allison Jones (Casting), Katie Byron (Scénografie), April Napier (Kostýmy), Skip Lievsay (Zvuk), Paul Urmson (Zvuk), Onnalee Blank (Zvuk), Liz Lash (Masky), Ashlee Mullen (Masky), Emily Halpern (Scénář), Sarah Haskins (Scénář), Katie Silberman (Scénář), Beanie Feldstein (Herec), Kaitlyn Dever (Herec), Billie Lourd (Herec), Lisa Kudrow (Herec), Skyler Gisondo (Herec), Jason Sudeikis (Herec), Will Forte (Herec), Molly Gordon (Herec), Eduardo Franco (Herec), Jessica Williams (Herec), Noah Galvin (Herec), Michael Patrick O'Brien (Herec), Austin Crute (Herec), Diana Silvers (Herec), Nico Hiraga (Herec), Stephanie Styles (Herec), Victoria Ruesga (Herec), Mason Gooding (Herec), Olivia Cannizzo (Herec)
 
2019/102/USA/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Olivia Wilde uvedla, že inspirací pro tento film byly filmy: Snídaňový klub (1985), Zlaté časy na Ridgemont High (1982), Dazed and Confused (1993) a Clueless (1995).
- Film mal premiéru na 35. narodeniny jeho režisérky Olivie Wilde.
- Celosvětová premiéra proběhla 10. března 2019 na South by Soutwest film festival v Austinu.
- Natáčení začalo v květnu 2018, natáčelo se v Kalifornii.
- Dle slov režisérky jí byly inspirací filmy Snídaňový klub (1985), Zlaté časy na Ridgemont High (1982) a Omámení a zmatení (1993).
- Scénář k filmu vznikl již v roce 2009.
 
Odkazy