Spojení / Communion (1994/98/USA/Komedie, Drama, Romantický) 53%

26.01.2022 15:40
JEDNOU VĚTOU
„Adaptace knihy známého amerického spisovatele Whitleyho Striebera o jeho údajných kontaktech s mimozemšťany."

OBSAH
Adaptácia autobiografickej knihy známeho amerického spisovateľa Whitleyho Striebera o jeho údajných kontaktoch s mimozemšťanmi. Whitley Strieber ide so svojou rodinou a priateľmi na víkendovú chatu do hôr. Začnú sa diať podivné veci, sú to aktivity UFO? Whitleyho unesú a následne rieši strašnú dilemu - bol unesený, alebo sa zbláznil? Navštívi psychiatra, ktorý sa prostredníctvom hypnózy pokúša nájsť pravdu.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tak trošku nevím... Režisér Philippe Mora umí parádně natočit napětí i strach a dokázal mě přinutit, abych se bál. V případě určitých "stvoření či představ" jsem ale na rozpacích. Je to tak schválně ? Není tohle trapný ? Potom, co jsem mrknul do jeho filmografie, kde vidím Kvílení vlkodlaků 2 a 3, Žoldáka 2, rozhodnul jsem se, že to nejspíš občas zkrátka nezvládl. Christopher Walken je na tom tentokrát podobně. Někdy dokáže být maximálně uvěřitelný, občas je zase karikaturou sama sebe (uvidíte tady všechna jeho Wow, Boo, Bau a přemrštěné pohyby těla). Film je ale výrazný, strašidelný a nezaslouží si být odvržený. 70%. (Gary) 3*

Mora režisér který natočil plno sraček včetně ať už blbejch nebo zábavnejch dílů Howling, natočil tuhle nevýraznou ale ve své době určitě solidní ufouřinu která ale není tak blbá jak se zdá Scénář je dostatečně zajímavej a lidi co se zajímaj o Ufo se budou bavit ale bohužel je tu i plno negativ, efekty jsou slabé a délka filmu je bohužel úmorná. Ale i tak solidní film. Ale jen na jedno zkouknutí. (Campbell) 3*

Musím prohledat dům, něco tu je... Neskutečná schízárna. Kouknul jsem dneska po nějaký době na tenhle film a musím konstatovat, že neztratil vůbec nic ze své působivosti. Kdysi jsem na ukázkách od Intersonicu uchcával nad tím pekelným trailerem a říkal jsem si kurva tohle musím vidět! Bohužel když jsem to viděl prvně, tak můj náctiletý mozek nebyl způsobilý toto psycho pobrat ani patřičně docenit, ale teď musím konstatovat, že ta extrémně tísnivá atmosféra celýho snímku mně odrovnala a 5* nedám jenom proto, že jak už tu někdo napsal, tak autor předlohy co to měl prožít je spisovatel a tak se dá o té skutečné události úspěšně pochybovat. Každopádně Walken opět exceluje a dokazuje, že je pan herec.90% (Wacoslav1) 4*

VELKÁ RECENZE
Režie - Philippe Mora. Natočeno podle strejnojmenné knihy Whitleye Striebera. Záběry z chaty jsou docela strašidelný. Hlavně záběr okolo 12 minuty. Vykukující postava za dveřma je strašidelná - nebojte to není spoiler. CITÁT - Je tam někdo?
Musí to být opravdu stresující, když máte pocit (skoro to víte), že se s vámi něco děje a nemůžete tomu nijak zabránit. I hlavní hrdina Whitley Streiber (Christopher Walker), ví že se něco děje, ale je bezmocný. Stal se totiž pokusným králíkem pro mimozemšťany, ale své zážitky zatím jen tuší. Po delší době se začíná situace zhoršovat. CITÁT - Říká jim modří doktoři.
Komu se svěřit? Potkává skupinu lidí, kteří mají stejné "zážitky" jako on. Nejdříve je bere z humorem, ale čím víc je poslouchá, tím víc je ohromen shodou z jeho příběhem. CITÁT - Viděl jste jejich loď?
Krom delších a někdy lehce nudných dialogů je to mrazivý, smutný a krutý psychologický film. Ten film mě osobně celkem děsí. V myšlenkovém pochodu došel totiž celkem daleko, až za používanou hranici možného (či nemožného). Další z příběhů podle skutečných událostí, který poukazuje na fakt, že šedé protáhlé obličeje z velkýma černýma očima (šediváci) jsou jen viditelné skafandry. Podobný snímek - Oheň v oblacích. (Terva)

DABING
-

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 10.11.1989 New Line Cinema
Poprvé na VHS: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: -

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Spojení
Drama / Sci-Fi, USA, 1989
Režie: Philippe Mora, Hrají: Christopher Walken, Lindsay Crouse

Oheň v oblacích
Mysteriózní / Drama, USA, 1993
Režie: Robert Lieberman, Hrají: D.B. Sweeney, Robert Patrick
 
Tvůrci a herci
Philippe Mora (Režie), Dan Allingham (Produkce), Philippe Mora (Produkce), Whitley Strieber (Produkce), Allan Zavod (Hudba), Eric Clapton (Hudba), Louis Irving (Kamera), Lee Smith (Střih), Penny Perry (Casting), Linda Pearl (Scénografie), Malissa Daniel (Kostýmy), Terry Rodman (Zv uk), - (Masky), Whitley Strieber (Scénář), Whitley Strieber (kniha) (Předloha), Christopher Walken (Herec), Lindsay Crouse (Herec), Frances Sternhagen (Herec), Andreas Katsulas (Herec), Holly Fields (Herec), Juliet Sorci (Herec), Paula Shaw (Herec), Basil Hoffman (Herec), John Dennis Johnston (Herec), Vince McKewin (Herec), Dee Dee Rescher (Herec)
 
1994/98/USA/Komedie, Drama, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Autor knihy “Comunion“ Whitley Strieber sa nakrátko objaví vo filme ako muž, ktorý si prezerá obrazy v múzeu.
- Múzeum vo filme je v skutočnosti známe newyorské Whitney Museum.
- Film vznikl podle bestselleru Whitleye Striebera z roku 1987, který sepsal podle údajně vlastních zážitků. Právě tento román ukotvil v lidech představu mimozemšťanů jako malých šedivých bytostí s abnormálně velkou hlavou a černýma očima ve tvaru mandle. Do vydání knížky byli mimozemšťané v popisech unesených značně rozdílní. Malí šediví se sice objevili již dříve ve Spielbergových Blízkých setkáních, ovšem až po Spojení (v přesnějším překladu Společenství) se tato představa plně rozšířila a přetrvává dodnes.
 
Odkazy