Splašený vlak / Runaway Train (1985/111/USA/Akční, Dobrodružný, Drama, Thriller) 74%

02.04.2018 15:44
JEDNOU VĚTOU
„Dva zločinci na útěku s rozzuřeným ředitelem věznice v patách.“

OBSAH
Z aljašského väzenia utečú dvaja trestanci - nebezpečný vrah Jon Voight a mladík Eric Roberts. Utečenci naskočia na rozbehnutý nákladný vlak, ale netušia, že v jeho lokomotíve práve skolaboval strojvodca a neovládateľný kolos sa šialenou rýchlosťou rúti k istej katastrofe. Akoby to nestačilo, v pätách majú skupinu prenasledovateľov s rozzúreným riaditeľom väznice na čele...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Entré velmi slibné. Sugestivní vykreslení nálady v přísně střežené věznici na prostoru několika málo minut zkazí až trapně snadný útěk do pekelně chladné okolní pustiny. Jenže všeho moc škodí, i svobody, reprezentované plně rozjetým vlakem bez strojvůdce. Dva chlápci s policii v patách v nezastavitelném vlaku. Dokázal by z toho někdo vykřesat kvalitní příběh o rozsahu více než hodinovém? Snad... Akira Kurosawa? Zní to bizarně, ale tento velikán japonské kinematografie skutečně jistý podíl na výsledném scénáři má. I díky němu není Splašený vlak pouze (a vlastně vůbec) akčním filmem, nýbrž hlavně psychologickým dramatem o divoké jízdě za nejistou budoucností, jenž vrcholí skutečně bravurní scénou, která „vám dá křídla“ nebo něco v tom smyslu. Režie ale má své slabé chvilky. Například snaha o propašování laciné akční hudby dost narušuje pracně budovanou tísnivou atmosféru, podpořenou rovněž slušným hereckým výkonem Robertse a excelentního Voighta. Film se ve snaze o vyhovět mainstreamové i okrajové části diváctva láme do dvou nesourodých celků. Jeden překvapuje logickým chováním dobře napsaných postav a ten druhý zaráží množstvím typických klišé i patetickými výlevy emocí. Stále před sebou však máme mimořádný multinárodnostní „útěkový“ film řadící se v žánru k tomu lepšímu. (Matty) 4*

Strhující napínavá jízda, která těží hlavně ze dvou věcí: 1) Končalovského pojetí omezeného prostoru vlaku, kdy napětí stupňuje prostřihy do řídícího centra, jenž přináší další překážky a problémy, 2) výborně napsaných a zahraných charakterů vězňů i bachařů, ke kterým cítit nějaké sympatie je vzhledem k jejich podstatě docela problém. Výsledkem je nekompromisní biják, kterému atraktivitu i po více než dvaceti letech zajišťuje hlavně neodolatelný chlapácký felling tvrdého dobrodružství, jako z rukou pánů Frankeheimera či Carpentera. K tomu druhému navíc odkazuje i tradiční synťáková hudba. Klasika. (Isherwood) 4*

Docela podařené filmové béčko, které nereprezentuje úplný béčkový brak, ale naopak to lepší z něho. Žánr útěkového filmu se tu prolnul s thrillerem z drsné dopravní tepny, který je tak typický pro americkou kinematografii 70. a 80. let. Drsní chlapi řítící se napříč Amerikou v útrobách kamionu či v tomto případě na dieselové lokomotivě (respektive hned na čtyřech) jsou odrazem vystihujícím legendu o hrdinech, kteří osidlovali kdysi Ameriku - žili podobně drsně a vždy museli vyrvat svůj osud ze spárů smrti. Splašený vlak je tak ultramachochistickým filmem, výhradním světem mužů, kam sice pronikly asi dvě ženy, ale obě dvě se sotva dostanou ke slovu. Práce ajzboňáků na Aljašce je skutečně jen pro vyvolené jedince, ten omrzlý vlak řítící se krajinou byl zřejmým symbolem obtížnosti boje člověka za vlastní přežití. Tento výjev měl vizuálně skutečně ohromující sílu. Škoda toho osmdesátkového akčního looku a příšerné hudby, kdyby se tvůrci vymanili z ryze béčkového zasazení, mohlo se jednat o jeden z nezapomenutelných snímků této dekády. Už jen ten fakt, že scénáristou byl jistý Akira Kurosawa... (Radek99) 3*

VELKÁ RECENZE
Na nekontrolovatelném vlaku bojují o přežití dva uprchlí trestanci a pracovnice železnic. Originální koncept režisér Andrej Končalovskij zasadil do mrazivé zimy a vytvořil tak strhující a dravě natočený blockbuster, který platí za jedno z neprávem opomíjených mistrovských děl žánrové kinematografie.
Producent Menahem Golan vždy chtěl z Cannon Films udělat velké a respektované hollywoodské studio. V polovině 80. let tak začal soustavně oslovovat věhlasné tvůrce americké i světové kinematografie a dávat jim bezprecedentní tvůrčí zázemí a kreativní svobodu při realizaci ambiciózních snímků. Ačkoli logo Cannon Films dodnes zůstalo symbolem laciných akčních bijáků, současně tak uvozuje některé snímky Roberta Altmana, Johna Cassavetese, Johna Frankenheimera, Jeana-Luca Godarda, Ivana Passera, Godfreyho Reggia, Freda Schepisiho či Barbeta Schroedera.
Podobně také Golan pomohl ruskému klasikovi Andreji Končalovskému naplnit jeho sen o práci v Hollywoodu. Světově uznávaný tvůrce Sibiriády (Sibiriada, 1979) pod hlavičkou Cannon Films natočil trojici dramat Mariini milenci (Maria's Lovers, 1984), Duet pro jednoho (Duet for One, 1986) a Nesmělí lidé (Shy People, 1987), ale také jeden ze svých nejproslulejších filmů, spektakulární thriller Splašený vlak.
Projekt fascinuje už jen výčtem zúčastněných osobností. Původní scénář Akiry Kurosawy přepsali uznávaní spisovatelé Edward Bunker a Paul Zindel. Kameru vedl britský veterán Alan Hume. Hlavních rolí v příběhu dvou uprchlých vězňů, kteří naskočí na nákladní vlak, který se ale vymkne kontrole, se ujali Oscarem oceněný Jon Voight a dvojice vycházejících hereckých talentů Eric Roberts a Rebecca De Mornayová.
Končalovskij film koncipoval jako formálně dravý mix thrilleru a psychologického dramatu, který stojí na střídání klaustrofobní situace ve strojovně vlaku, boji hrdinů s živly a snaze zastavit titulní kolos řítící se aljašskou krajinou. Ačkoli byl film uveden v hlavní soutěži MFF v Cannes, získal po třech nominacích na Oscara a Zlaté glóby a jeho americké uvedení provázely nadšené kritiky, nakonec z něj žádný komerční trhák nebyl. Až během nadcházejících let získal statut zapadlého mistrovského díla a dodnes zůstává dechberoucí podívanou.

Ocenění:
Academy Awards
1986 - Jon Voight (Hlavní herec) (nominace)
1986 - Eric Roberts (Vedlejší herec) (nominace)
1986 - Střih (nominace)

Golden Globes
1986 - Jon Voight (Nejlepší herec - drama)
1986 - Nejlepší film - drama (nominace)
1986 - Eric Roberts (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

Cannes IFF
1986 - Andrej Končalovskij (Zlatá palma) (nominace)

DABING
V českém znění: Gustav Bubník - Tom Cruise (Nick Morton), Otakar Brousek - Russell Crowe (Henry Jekyll), Dana Černá - Annabelle Wallis (Jenny Halseyová), Jitka Ježková - Sofia Boutella (Ahmanet), Martin Písařík - Jake Johnson (Chris Vail), Pavel Rímský - Courtney B. Vance (Plukovník Greenway), Milan Zítka, Lukáš Jindra, David Voráček, Michal Gulyáš, Kateřina Jindrová Zítková, Barbora Šedivá, Anděla Blažková, Tomáš Gibiš
Překlad: Petr Finkous
Produkce: Adéla Bláhová, Kateřina Jindrová Zítková, Lenka Gmitrová
Zvuk: David Tomášek, Lukáš Polifka, Barbora Hovorková
Výsledný mix: Deluxe Media
Dialogy a režie: Václav Knop
České znění vyrobilo Studio Virtual® v roce 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 17.1.1986 Cannon Group
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.4.2004 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 7 700 000
Náklady (Rozpočet) - $ 9 000 000
 
Tvůrci a herci
Andrej Končalovskij (Režie), Yoram Globus (Produkce), Menahem Golan (Produkce), Trevor Jones (Hudba), Alan Hume (Kamera), Henry Richardson (Střih), Robert MacDonald (Casting), Stephen Marsh (Scénografie), Katherine Dover (Kostýmy), Susumu Tokunow (Zvuk), Allan A. Apone (Masky), Paul Zindel (Scénář), Edward Bunker (Scénář), Akira Kurosawa (původní scénář), Jon Voight (Herec), Eric Roberts (Herec), Rebecca De Mornay (Herec), John P. Ryan (Herec), T.K. Carter (Herec), Kenneth McMillan (Herec), Edward Bunker (Herec), Danny Trejo (Herec), Tommy 'Tiny' Lister (Herec), Charlie Messenger (Herec), Hank Worden (Herec)
 
1985/111/USA/Akční, Dobrodružný, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Danny Trejo bral za svoju malú rolu boxera honorár 320 amerických dolárov na deň.
- Ve filmu zazní, že vlak jede na plný výkon všech lokomotiv. Součet výkonu 4 lokomotiv činí celkem 7 500 koňských sil, což je přibližně 5 600 kW.
- Zadní lokomotiva, v níž Manny (Jon Voight) a Buck (Eric Roberts) cestují na začátku, je typu EMD GP7, třetí lokomotiva také GP7, druhá s odlišnou kapotáží bez lávek je EMD F7, přední lokomotiva je nejnovější a nejsilnější EMD GP40.
- Vlak se skládá ze 4 čtyřnápravových diesel-elektrických lokomotiv výrobce Electro-Motive Division (EMD), patřícímu pod koncern General Motors. Lokomotivy EMD mají přeplňované dvoutaktní dieslové šestnáctiválcové motory. Starší GP7 a F7 mají motory přeplňované zastaralým Rootsovým dmychadlem, tyto lokomotivy disponují nejvyšším výkonem 1 500 koňských sil, novější GP40 má 3 000 koní a motor přeplňovaný turbodmychadlem.
- Danny Trejo původně pracoval na natáčení jen jako boxerský trenér Erica Robertse. Když jej režisér Končalovskij uviděl v akci, hned mu nabídl malou cameo roli vězně, s nímž se Roberts utká v boxerském zápasu. Žák tak na plátně porazí svého učitele. Trejo se s Ericem po dokončení filmu zpřátelil a fyzicky ho připravoval i pro několik dalších rolí.
- Akira Kurosawa byl spoluautorem původního scénáře a měl v plánu i režii snímku, který se měl točit na severu státu New York.
- Akira Kurosawa chtěl do role železničáře obsadit Henryho Fondu a do role uprchlého vězně zase Petera Falka.
- Kurosawův původní scénář vycházel se skutečné příhody, kdy lokomotiva bez obsluhy naskočila a sama se najednou rozjela po hlavní trase.
- Citát na konci filmu pochází z Richarda III: "No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore I am no beast." Scénárista Edward Bunker také svůj první román nazval "No Beast So Fierce".
- V originále byla postava Jona Voighta vrahem, ale Edward Bunker ji změnil na kasaře, protože cítil, že vraha by spoluvězni nerespektovali.
- Točilo se v Montaně a na Aljašce.
- Aljašské dráhy (Alaska Railroad) si vymínily, že název společnosti a její logo se ve filmu nesmí nikde objevit.
- Během přípravy na roli Mannyho strávil John Voight nějaký čas s vězni ve vězení San Quentin. S některými pak udržoval léta kontakty.
- Pilot vrtulníku, Richard Holley, zahynul během natáčení při letecké nehodě a film je věnován jeho památce.
- Rebecca De Mornay nahradila Karen Allenovou, která byla obsazena do role Sáry.
- Marlon Brando film ve svém životopise vyzdvihl a uvedl, že se v určitých věcech ztotožnil s postavou, kterou hrál Jon Voight.
- Obie Weeks byl v době natáčení zaměstnancem Aljašských drah. Roli ve filmu dostal, protože byl současně ctižádostivým hercem.
- Eric Roberts před natáčením několik měsíců cvičil, aby nabral svalovou hmotu.
 
Odkazy