Spiknutí / Conspiracy Theory (1997/135/USA/Akční, Mysteriózní, Romantický, Thriller) 76%

12.03.2018 11:27
JEDNOU VĚTOU
„Buď temný thriller nebo akční komedie o paranoidním newyorském taxikáři Melu Gibsonovi, který nakonec přece jen věděl příliš mnoho.“

OBSAH
Co je skutečnost a co mystifikace? To ví jen on sám - newyorský taxikář Jerry Fletcher. Je to podivín, který každému pasažérovi vypráví o nejrůznějších spiknutích, v jejichž pozadí stojí oni. Jde tím na nervy nejen lidem, kteří ho vidí poprvé v životě, ale také právničce Alici Suttonové, jež pracuje na ministerstvu spravedlnosti. Ta sice Jerryho důkazy shovívavě vyslechne, ale nevěří mu stejně jako nikdo z okolí. Jerry, který Alici tajně miluje, ve svém bytě zachovává dokonalou konspiraci. Přesto neunikne tajemnému doktoru Jonasovi. Je chycen, ale podaří se mu z uzavřených prostor psychiatrické kliniky utéct a konečně Alici přesvědčí, že není blázen, ale oběť podivných doktorových pokusů s lidskými mozky. Oni jsou velmi nebezpeční protivníci a dvojice na útěku se ocitá v ohrožení života.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Film, který míchá žánry, ale podle mě zdařile (na rozdíl od většiny filmů, které se o to pokouší). Vedle akce je tu i pár poměrně dost děsivých scén se Stewartem, je tu motiv milostný, ale především se dost scén nese v komickém duchu. Gibson tu hraje fantasticky, Robertsová zdařile sekunduje. A je tu skvělá hudba. Je ovšem pravda, že až při druhém zhlédnutí jsem pochopil, proč Gibson pořád kupuje Kdo chytá v žitě a dodnes jsem nepochopil, co je myšleno tím zemětřesením v Turecku a americkým prezidentem. Ale stejně jsem se skvěle bavil. (Anthony) 5*

Vcelku zábavná komedie, která nedá divákovi šanci vydechnout. Zábavný začátek, který nás seznámí s postavami a jejich životy, je tak jediná chvíle, kde se skoro nic neděje, pak nás autoři hodí rovnou do vody a je jen na nás, jak rychle se zorientujeme. Slušný scénář nám nedává žádné jistoty, vlastně nic nevíme a jen se snažíme dozvědět se, o co tu sakra vlastně jde. Julia Roberts je skvostná a začíná mi být líto, že posledí dobou si vybírá jinak tématicky zaměřené snímky, tahle role jí prostě sedla. Ze začátku jsem spíš obdivoval Mela Gibsona, ale jeho role mi po chvíli připadala otravná, takového ubožáka jen tak nikde nevidíme. 70% (Dudek) 4*

Donnerovi se povedlo velmi dobře namíchat žánry. Trocha slušně psychologie, několik akčnějších scén, několik zábavných momentek a hlavně výborná chemie mezi hlavními hvězdami. Je to těžko zařaditelný hybrid, ale nejde mu upřít smysl pro originalitu a psychopat Gibson zahrál bravurně. Rozhodně stojí za vidění, dneska už v podstatě klasika. Společně s Nepřítelem státu vynikající špionážní film. Narozdíl od filmu Tonnyho Scotta nepůsobí zdaleka tak hi-tech. Někomu sedne jedno, někomu to druhé. (Kaka) 3*

VELKÁ RECENZE
Hlavním hrdinou příběhu, který balancuje mezi thrillerem a komedií parodující dnes tolik oblíbené téma vládních konspirací, je newyorský taxikář Jerry Fletcher. Na první pohled podivínský paranoik, který všude vidí tajné agenty a všemožná tajná vládní spiknutí. Obtěžuje s nimi každého zákazníka, který udělá tu chybu, že nasedne do jeho taxíku, a vydává dokonce oběžník nazvaný Teorie spiknutí, který odebírá pět předplatitelů. Jediný, kdo má s jeho bláznivými nápady schovívavou trpělivost, je právnička ministerstva spravedlnosti Alice Suttonová, kterou Jerry miluje. <>Obrázek nenalezen<> Jenže pak se ukáže, že jedna z jeho šílených teorií by mohla být pravdivá a Jerrymu jde náhle o život. Navíc vyjde najevo, že před léty stal obětí doktora Jonase a jeho pokusů s vymýváním mozku a manipulací vědomí. Jonas je odhodlán Jerryho zlikvidovat za každou cenu a téměř se mu to podaří. Naštěstí se taxikáři podaří v poslední chvíli uniknout s pomocí Alice, kterou konečně přesvědčil. Ještě však není vyhráno, protože FBI, CIA i Jonesovi zabijáci jsou jim stále v patách. Navíc vyjdou najevo další, pro Alici šokující, informace o Jerryho minulosti.
Spiknutí je brilantní špionážní thriller, ve kterém doslova září herec Mel Gibson a zdatně mu sekunduje i Julia Roberts... Jerry Fletcher je taxikář, který je přesvědčen o tom, že vše kolem je jedno velké spiknutí a vypráví to každému tak dlouho, dokud se o něj skutečně nezačnou zajímat tajné organizace... Jde o vysoce nadprůměrný film, který člověka baví od první do poslední minuty, výborná režie, kvalitní scénář i herecké výkony z něj dělají výbornou podívanou, dávám tedy 9/10..

DABING
V českém znění: Vladimír Dlouhý - Mel Gibson (Jerry Fletcher), Petra Hanžlíková - Julia Roberts (Alice Sutton), Jiří Klem - Patrick Stewart (Dr. Jonas), Jiří Schwarz - Cylk Cozart (agent Lowry), Jiří Zavřel - Steve Kahan (pan Wilson), Alena Procházková - Claudia Stedelin (Wilsonova sekretářka), Filip Jančík, Dalimil Klapka, Jiří Plachý, Pavel Rímský, Miloš Hlavica, Bohumila Dolejšová, Helena Dytrtová, Martin Kolár, Lucie Kožinová, Radovan Vaculík, Bohdan Tůma (titulky).
Překlad: Blažena Kukulišová
Zvuk: Miloš Zajdl
Produkce: Jiří Beránek
Dialogy a režie: Jitka Tošilová
Vyrobila: Společnost AVF Studio Zero pro Warner Home Video

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 27.11.1997 Gemini Film
Premiéra USA: 8.8.1997 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.6.1998 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 16.2.2011 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 30.4.2014 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 2 112 179
Tržby celkem - $ 136 982 834
Návštěvnost v ČR 42 635
Náklady (Rozpočet) - $ 80 000 000
 
Tvůrci a herci
 Richard Donner (Režie), Joel Silver (Produkce), Richard Donner (Produkce), Carter Burwell (Hudba), John Schwartzman (Kamera), Kevin Stitt (Střih), Frank J. Urioste (Střih), Marion Dougherty (Casting), Paul Sylbert (Scénografie), Ha Nguyen (Kostýmy), Tim Cooney (Zvuk),  Mark A. Mangini (Zvuk), George Simpson (Zvuk), Lee Harman (Masky), Brian Helgeland (Scénář), Mel Gibson (Herec), Julia Roberts (Herec), Patrick Stewart (Herec), Cylk Cozart (Herec), Steve Kahan (Herec), Terry Alexander (Herec), Alex McArthur (Herec), Leonard Jackson (Herec), Troy Garity (Herec), Dean Winters (Herec), Sean Patrick Thomas (Herec), Peter Jacobson (Herec), Thomas McCarthy (Herec), Richard Donner (Herec), Rick Hoffman (Herec), Edita Brychtová (Herec), Kenneth Tigar (Herec), Michael Shamus Wiles (Herec), Tom Schanley (Herec), Saxon Trainor (Herec), Kevin Kindlin (Herec), Michael Potts (Herec), Bert Remsen (Herec), J. Mills Goodloe (Herec)
 
1997/135/USA/Akční, Mysteriózní, Romantický, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film je již pátou spoluprací Richarda Donnera a Mela Gibsona (Jerry Fletcher). Hned čtyřikrát se setkali při natáčení série Smrtonosná zbraň a spolupracovali spolu také u westernové komedie Maverick (1994).
- V kině, ve kterém se Jerry schová před pronásledovateli, právě promítají film Jestřábí žena. Konkrétně závěr filmu, kdy Navar vjíždí na koni do katedrály.
- Do role Alice se počítalo původně s Jodie Foster.
- Jerryho licenci pro taxi vydal Raffi Paloulian, přítel scénáristy Briana Helgelanda. Objevil se i ve filmu jako statista.
- Režisér Richard Donner se objevil v úvodu filmu jako jeden ze zákazníků taxikáře Jerryho.
- Na přání režiséra Donnera je úvodní Jerryho scéna celá improvizovaná Melem Gibsonem.
- Číslo Jerryho taxíku je 1S48, číslo autobusu 1648 - odkaz na vedoucího komparzu Harryho Wowchuka, který se narodil 16. října 48 a pracoval s Donnerem a Silverem na třech filmech.
- Doktor, který pustil Alici dovnitř za Jerrym je Donal Gibson, mladší bratr Mela.
- Původně měla být ústřední píseň "Blue Moon".
- Fotografie Ezechiela Walterse v bytě Jerryho je ve skutečnosti foto Briana Helgelanda.
 
Odkazy