Spáči / Sleepers (1996/147/USA/Krimi, Drama, Thriller) 85% -Originál DVD-

19.05.2022 02:16
JEDNOU VĚTOU
„O zločinu na dětské nevinnosti a pomstě, která možná nenapraví minulost, ale umožní žít dál.“

OBSAH
Příběh skvostně obsazeného dramatu oscarového režiséra Barryho Levinsona, který v roce 1988 uhranul svět Rain Manem a o devět let později také vynikající satirou Vrtěti psem, začíná v polovině šedesátých let minulého století v newyorské vykřičené čtvrti Clinton, které ale nikdo neřekne jinak než Hell's Kitchen. Právě zde žila skupinka kluků, kamarádů, kteří se rádi poflakovali po ulicích a vymýšleli lotroviny, sice často kolidující se zákonem, ale v podstatě nevinné a dětské. Jednoho dne se jim však hloupý žertík vymknul z rukou a krádež párkařského vozu nakonec skončila nechtěnou smrtí. A v tu chvíli pro chlapce začala noční můra. Dostali se totiž do nápravného ústavu pro mladistvé, jemuž vládli tvrdou a sadistickou rukou dozorci vedení nejkrutějším bachařem Nokesem v podání Kevina Bacona. A ten jim udělal ze života peklo. Peklo, na které se nedá zapomenout. Peklo, jehož doživotní následky jde smazat pouze pomstou. A proto také o mnoho let později dochází mezi bývalými přáteli, nyní s tvářemi Brada Pitta, Rona Eldarda, Jasona Patrica a Billyho Crudupa, k tajné dohodě, jejímž cílem je právě rafinovaná a zničující vendeta.Ve vedlejších rolích adaptace kontroverzního bestselleru Lorenza Carcaterra excelují také Robert De Niro coby duchovní otec Bobby a Dustin Hoffman v úloze právníka, který má poslední šanci překlenout svoji závislost a dát průchod spravedlnosti.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jediné, čím mě tento film překvapil, bylo „rozvržení“ herců. Tak nějak jsem očekával, že ty největší hvězdy – tj. Hoffman, De Niro, Pitt a Bacon – budou hrát právě čtyři hlavní synky. I když představa Dustina Hoffmana jako vrstevníka Brada Pitta... . Jenže vše bylo jinak a myslím, že jejich obsazení do zdánlivě vedlejších rolí Spáčům moc prospělo. Na rozdíl od nudně všední režie vršící jedno klišé za druhým. Nepochopitelná pro mě byla neustálá dramatická hudba – více komornosti by neuškodilo. Naopak scénář v jistých hollywoodských mezích funguje a ke konci možná i uvěříte, že se něco podobného fakticky někdy stalo. Nabízí se srovnání se Znásilněním, ale tohle je delší a okázalejší. Bohužel. 75% (Matty) 4*

Andělsky nevinné Hell´s Kitchen řízené korupcí, neadekvátnost trestu vůči zločinu a ztráta dětských iluzí a neposkvrněnosti. Nit motivu pomsty ve stopách Edmonda Montechrousta Dantese se na konci stáčí do přesného kruhu. A Spáči? Dál budou spát při rozsvíceném světle, někteří navždy a snad pokojně.. Sleepers mi přišli jako mix Příběhu z Bronxu, Shawshanku a Tajemné řeky a co si budeme nalhávat, všechny tyto tři filmy měly lepšího režiséra, než je Levinson, nicméně abych Barrymu nekřivdil, bariéra mezi jeho stylem a mnou byla u adaptace Carcaterrova „maybe true story“ takřka nepatrná. Za dvojakou scénu dotazovaní svědka obhajoby žalobcem bych ho dokonce i pochválil, i když padre Bobby si to za svůj výkon zaslouží víc.. Když máte levý profil sadistického pedofila a pravý úchylného pederasta, to se vám to hraje, že pane Bacon.. (Gilmour93) 4*

Dětství je pryč, přátelství také, nevinnost zrovna tak. Vždycky jsem Spáče vnímal jako těžký divácký zážitek, kde není místo pro padavky. Platilo to u druhého zhlédnutí, třetího a zůstává to tak i dnes. Tahle džungle funguje dokonale (i přes zbytečně dlouhý prolog) a začne zastavovat dech poté, co čtveřice mladých přátel okusí blízkost pedofilních dozorců v domově pro mladé delikventy. Další kapitolou pak byly výstřely z pistolí dvou z nich. Ve výsledku tu máme ryzí americkou (se všemi neduhy) tragédii o světě démonů, pohřbeném dětství i poraněné dospělosti. Silný příběh, jistá režie a dokonalé herecké party (vrchní dozorce Kevin Bacon, obhájce Dustin Hoffman, charismatický otec Robert De Niro, soudní mstitel Brad Pitt) dělají z téhle látky suverénní drama, které bude mít v mé sbírce vždy své místo!! (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Slova oscarového režiséra Barryho Levinsona - Rain Mana jehož nejnovější film Spáči (Sleepers, 1996) nepředstavuje obyčejný nebo jednoduchý příběh. Naopak, nabízí morální dilema, že vzít zákon do svých rukou je přijatelné, pokud původní zločin byl opravdu krutý. Tato odvážná myšlenka není však hnána až do krajnosti. Tvoří ovšem silný kontrast k mnoha liberálním, protipomstychtivým a antilynčujícím filmům hollywoodské minulosti. Existuje legenda o jisté čtvrti New Yorku, kde se dva policisté stali svědky pouliční rvačky. Mladší z nich situaci komentoval slovy: "To je peklo." Na což mu starší, zkušenější kolega odpověděl: "Peklo je ještě příjemné místo. Tohle je Pekelná kuchyně!"
Dramatický příběh vznikl podle stejnojmenného autobiografického bestselleru Lorenza Carcaterry a představuje kontroverzní vyprávění o událostech, které nemilosrdně ukončily dětství čtyř chlapců a uvrhly je do světa nejhrubšího násilí. Ani po mnoha letech bolestivé vzpomínky nelze vymazat: svět Pekelné kuchyně jim nabídne možnost vyrovnat staré účty.
Strhující drama o přátelství, spolupatřičnosti a mstě zaujalo tak silný tým vynikajících herců, jenž je spíše výjimkou než pravidlem i v mnohem zvučnějších hollywoodských projektech. jména jako Robert De Niro, Dustin Hoffman, Brad Pitt, Kevin Bacon, Jason Patric, Viltorio Gassman, Minnie Driver nebo dětská star Brad Renfro, to jednoznačně potvrzují.
Shakes vypravěč příběhu, Michael, John a Tommy. Čtyři kamarádi, ministranti, uličníci, páni svého neopakovatelného světa. Až do chvíle, kdy se nevinné darebáctví změní na nehodu, při níž téměř zahyne člověk a oni se ocitnou ve Wilkinsonově nápravním ústavu. Stanou se z nich "spáči", což je slangové označení pro nezletilého, odsouzeného na delší dobu než devět měsíců. Život hochů týraných, šikanovaných a znásilňovaných sadistickými strážci, se neodvolatelně změní. Stanou se obětmi systému, jenž dovoloval beztrestně zneužívat své svěřence.
Děj pokračuje 15 let po opuštění ústavu, kdy je Shakes reportérem, Michael právník a Tommy a John, následkem prožitých hrůz, sklouznou na šikmou plochu a živí se jako dealeři drog a nájemní pistolníci. Ted' se všichni rozhodnou pomstít se za spáchaná a prožitá příkoří. Spáči jsou v mnoha ohledech silně znepokojivý příběh. "Vidíte Tommyho a Johna, jak chladnokrevně zabijí strážce Nokese," říká režisér. Vidíte nejhorší stránku jejich osobnosti, a přesto doufáte, že z toho vyváznou. Měli jsme před sebou nesnadný úkol získat soucit s vrahy. Jak získáte soucit s člověkem, kterého vidíte usmrtit jiného člověka? Nemůžete ho pořád připomínat jako malého nevinného chlapce nebo člověka v pasti; platícího cenu za zločin někoho jiného."
Drama s hvězdným obsazením . Vynikající příběh který vás nenechá stejně jako mě chladnými . Určitě mě mrzí že se zde neodehrálo vše co naleznete v knize ale i tak se tam dostalo to podstatné. Pro mě to byl vždycky film který měl za sebou hodně otazníků všem doporučuju si přečíst také knihu . Zda se tento příběh opravdu odehrál nebo ne je na každém z vás .. Ovšem hudba Johna Williamse byla neskutečně dojemná ,díky hereckým výkonům sem měl slzy na krajíčku ne jednou a že mě dokáže rozbrečet Brad Pitt aniž by promluvil (SCÉNA V METRU) tak to už si zaslouží velký obdiv .opravdu velice dobrý film natočený podle velmi dobré knihy kde čtyři kamarádi ztratí své dětství a navždy jim to změní život dokud se nedočkají promyšlené pomsty ..
Film Barryho Levinsona je film jak tématem tak zpracováním velmi nejednoznačný a burcující. kde o filmovou událost v pravém smyslu slova.
Spáči (v americkém originále: Sleepers) je americký kriminální film z roku 1996. Režisérem filmu je Barry Levinson. Hlavní role ve filmu ztvárnili Jason Patric, Brad Pitt, Billy Crudup, Ron Eldard a Minnie Driver.

Ocenění:
Academy Awards
1997 - John Williams (Dramatická hudba) (nominace)

DABING
V českém znění: Radovan Vaculík - Kevin Bacon (Sean Nokes), Jiří Plachý - Robert De Niro (Otec Bobby), Václav Postránecký - Dustin Hoffman (Danny Snyder), Viktor Vrabec - Bruno Kirby (Shakesův otec), Petr Rychlý - Jason Patric (Lorenzo Carcatera - "Shakes"), Michal Dlouhý - Brad Pitt (Michael Sullivan), Jiří Krejčí - Brad Renfro (mladý Michael Sullivan), Vilém Udatný - Ron Eldard (John Reilly), Bohdan Tůma - Billy Crudup (Tommy Marcano), Radoslav Brzobohatý - Vittorio Gassman (Benny), Zdeněk Vencl - Terry Kinney (Ralph Ferguson), Karel Richter - Frank Medrano ("Tlusťoch" Mancho), Jan Hanžlík ml. - Jonathan Tucker (mladý Tommy Marcano), Jakub Hemala - Geoffrey Wigdor (mladý John Reilly), Jan Poledník - Joseph Perrino (mladý Shakes), Miroslava Součková - Minnie Driver (Carol Martinezová), Miloslav Mejzlík, Jakub Kohl, Luboš Bíža, Jan Hanžlík, Jaroslava Obermaierová, Sylva Turbová, Jakub Wehrenberg, Bedřich Šetena, Vladimír Kudla (titulky)
Překlad: Gina Dolejšová
Produkce: Marcel Bauer
Zvuk: Tomáš Bělohradský ml.
Dialogy a režie: Pavel Beneš
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, Studio Budíkov 1997

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 13.3.1997 Intersonic
Premiéra USA: 18.10.1996 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.1997 (VHS)
Poprvé na VHS: 1.12.1997
Poprvé na DVD: 14.9.2009 North Video
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 3 996 616
Tržby celkem - $ 165 615 285
Návštěvnost v ČR 92 491
Náklady (Rozpočet) - $  44 000 000
 
Tvůrci a herci
Barry Levinson (Režie), Steve Golin (Produkce), Barry Levinson (Produkce), John Williams (Hudba), Michael Ballhaus (Kamera), Stu Linder (Střih), Louis DiGiaimo (Casting), Kristi Zea (Scénografie), Gloria Gresham (Kostýmy), Tim Holland (Zvuk), Tod A. Maitland (Zvuk), Gary Rydstrom (Zvuk), Carl Fullerton (Masky), Jean Ann Black (Masky), Barry Levinson (Scénář), Lorenzo Carcaterra (kniha) (Předloha), Kevin Bacon (Herec), Billy Crudup (Herec), Robert De Niro (Herec), Ron Eldard (Herec), Minnie Driver (Herec), Vittorio Gassman (Herec), Dustin Hoffman (Herec), Terry Kinney (Herec), Bruno Kirby (Herec), Jason Patric (Herec), Brad Pitt (Herec), Brad Renfro (Herec), Geoffrey Wigdor (Herec), Jonathan Tucker (Herec), William Butler (Herec), Eugene Byrd (Herec), Dash Mihok (Herec), John Slattery (Herec), James Pickens Jr. (Herec), Aida Turturro (Herec), Jeffrey Donovan (Herec), Chuck Low (Herec), Peter Gerety (Herec), Frank Medrano (Herec), Wendell Pierce (Herec), Peter McRobbie (Herec), Paul Herman (Herec)
 
1996/147/USA/Krimi, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film svou kontroverzí podnítil pátrání v policejních a soudních záznamech kvůli ověření autenticity údajně fotografického díla, jež bylo předlohou pro film.
- Lorenzo Carcaterra, který je autorem knižní předlohy, tvrdil, že je příběh inspirovaný jeho vlastním životním příběhem. Když tomto tvrzení začaly řešit úřady v New Yorku, zjistilo se, že neexitují žádné záznamy soudních přelíčení, které by se takového případu týkaly.
- Díky natáčecímu scénáři se Kevin Bacon nikdy nepotkal na place s De Nirem nebo Hoffmanem.
- Během natáčení museli Brad Renfro a Joseph Perrino nosit barevné kontaktní čočky, aby měli stejnou barvu očí jako Brad Pitt a Jason Patric, kteří hráli jejich postavy jako dospělí.
 
Odkazy
 

Hrají: