Space Jam / Space Jam (1996/88/USA/Animovaný, Komedie, Fantasy, Sportovní, Rodinný) 62%

19.11.2021 17:09
JEDNOU VĚTOU
„Vsázce je všechno: rajský život na Zemi nebo děsivá záhuba. - Připraveni zvítězit!“

OBSAH
Jeho Veličenstvo a Jeho Králičenstvo - to je ale tým! Michael Jordan střílí, Bugs Bunny přihrává a celá kavalkáda hvězd z kreslených filmů Looney Tunes zaplavuje Space Jam. Parta Tune Squad vyzve Nerdlucky na basketbalový zápas, ve kterém se má rozhodnout, zda Looney Tunes zůstanou tady... nebo se stanou pouhou atrakcí ve vzdálené galaxii. Nerdluckové jsou ve výhodě, protože mají strašlivou tajnou zbraň - ukradli totiž umění největším hvězdám Národní basketbalové ligy jako Charles Barkley a Patrick Ewing. Ale to ještě není všechno, lidičky. Tune Squad má taky tajnou zbraň. A tou je ten nejlepší hráč na světě a v celém vesmíru! Pochází z našeho světa - stejně jako celá tahle legrace. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Blbost, blbost a ještě jednou blbost. Proč tedy za tři? Protože SEM SI SQJELE ZAVSPOMÍNAL NA ENBÍEJ Z DEVADESÁTEJCH ROKŮ! Bylo milé s takovým časovým odstupem vidět Jordana, Ewinga, Barkleyho, Boguese, Bradleyho, Johnsona, ale i (v krátkých záběrech) jiné tváře tehdejších borců... A dost možná se tam někde krátce mihl i Anthony Mason, který (jak jsem dnes zjistil) ve 48 letech odešel smečovat někam mezi nebeské hvězdy... (Radyo) 3*

Snaha o napodobení úspěchu podobného filmu (bohužel jen tou kombinací kresleného a hraného snímku) Falešná hra s králíkem Rogerem tady ztroskotala na mizerném scénáři. Michael Jordan není špatný, Bugs Bunny a spol. jsou taky výborní herci ;-), ale bohužel nemají co hrát a je to jen taškařice pro malé děti, rozhodně ale ani z poloviny tak vtipná, jako ten nejmíň dobrý (slovo "nejhorší" prostě nemůžu použít) 7-mi minutový animák s libovolnou kombinací Bugse, Daffyho, Elmera, Sylvestra aTweetyho, Kojota a Roadrunnera atd. (Galadriel) 2*

Tak tuhle slátaninu nezachrání ani Michael Jordan ... Anebo možná naopak - ono se to celé natočilo a naanimovalo právě jen kvůli němu... Je to klasický produkt americké entertainmentové éry - basketbalová hvězda musí být marketingově zhodnocena, tak se nejprve objeví repliky jejích dresů, pak se její tvář a jméno ocitne na čemkoliv byť jen trochu představitelném a zobchodovatelném, až nakonec někoho napadne velkou mediální celebritu obsadit do filmu... Neumí hrát? Žádný problém, ušijeme mu scénář na míru - bude hrát basketbal... a to ne ledajaký (na to bychom se ostatně nemuseli chodit dívat do kina, že?), ale rovnou o galaktický osud postaviček z Looney Tunes... Řeknu vám tedy, to je mi ale zápletka... (Radek99) 2*

VELKÁ RECENZE
Looney Tunes patří mezi nejpopulárnější animované postavy. Bugs Banny, Kačer Daffy, Sylvester, Tweety, Prasátko Porky nebo Coyote u nás možná nejsou tak slavní jako Mickey Mouse a jeho přátelé, přesto o nich dost pravděpodobně slyšel každý. A na jejich proslavení má velkou roli i celovečerák Space Jam, kdy museli postavičky z Looney Tunes společně s Michaelem Jordanem porazit nepřátelé ze vesmíru v basketu. Je to už 25 let od premiéry a Space Jam se nadále dočkává smíšených reakcí. I po letech se ovšem dá na Space Jam objevit něco dobrého.
Space Jam se dá i po letech užít, když se na něj divák nadále dívá dětskýma očima. Space Jam se nemůže rovnat například fantastické Falešné hře s králíkem Rogerem, Michael Jordan rozhodně nemá podobné herecké schopnosti jako na basketbalovém hřišti (ale umí si ze sebe aspoň dělat srandu) a je pořád především animovaná blbina. Jenže pořád zábavná v mnoha detailech a to především, že v závěru, kdy je vše ztracené dorazí ještě jedna důležitá zbraň - Bill Murray!   Právě čestná rolička Billa Murrayho v roli jakéhosi Billa Murrayho patří mezi takové ty momenty ve Space Jamu, které jsou tak praštěné, že jsou vlastně ve svém přepálení skutečně zábavné. Space Jam je jednoduše prostě dětský blbý film, to ovšem neshazuje jeho zábavnost. Jde o ten film, který člověk nakouká v dětství a zanechá si na něj tak pozitivní vzpomínky, že ho vlastně nemůže úplně odsoudit ani v momentě, kdy si uvědomuje jeho nedostatky.
Space Jam si navíc po celou dobu udržuje ducha klasických Looney Tunes. Každá postava dostává svůj čestný prostor, zachovává si své trademarky a rozhodně je celý Space Jam velmi dobrý v rámci svých vlastních možností. Joe Pytka (jeho druhý a poslední režijní film) proslul především jako tvůrce hudebních klipů a reklam a tak se v podstatě Space Jamu nechopil kdovíjak kreativní tvůrce. Přesto v rámci možnosti Pytka odvedl slušnou rutinní práci, která přeci jen má dost nápadů a i ta animace se po letech slušně drží. V jistých momentech jsou sice digitální efekty očividně až příliš zastaralé, kombinace animace a živého prostředí ovšem jinak funguje po celou dobu kvalitně.   Díky krátké délce má Space Jam funkční tempo, gagy skutečně fungují a i ten banální scénář ve finále funguje. Je to prostě blbina, ovšem zábavná. Po 25 letech pochopitelně působí zastarale, na tehdejší poměry ovšem relativně slušně. Na pravidla Space Jamu musí divák přestoupit, aby si ho přeci jen dokázal užít a dojít mu, že s vypnutým mozkem skutečně Space Jam funguje jako zábavný výplach. Velmi snadno se dá rýpat do scénáře a tak trochu sterilního uchopení, Space Jam ovšem mohl dopadnout rozhodně mnohem hůř. A nemusel být i po 25 letech zábavnou jednohubkou, která tolik funguje.
Space Jam dopadl v rámci zadání ´´ Michael Jordan hraje basket s Looney Tunes ´´ nejlépe jak mohl. Nejen ideální dětský film, ale také film, který na spousty diváků funguje díky nostalgii. Takový Space Jam 2: Nový začátek s LeBronem Jamesem to nejspíš tak snadné mít nebude, přesto ovšem nadále existuje původní Space Jam, který nadále skvěle funguje ve své vlastní kategorii.....

DABING
V českém znění: Jiří Schwarz - Michael Jordan (sám sebe), Jiří Prager - Dee Bradley Baker (Daffy), Stanislav Fišer - Billy West (Bugs Bunny), Jiří Knot - Wayne Knight, Billy West (Stan Podolak, Elmer Fudd), Petr Pospíchal - Bill Murray (sám sebe), Miloš Hlavica - Danny DeVito (Swackhammer), Bohdan Tůma - Bob Bergen (Porky), Pavel Šrom - Thom Barry (James Jordan), Vlastimil Zavřel, Pavel Rímský - Darnell Suttles (oranžová příšera), Jiří Kodeš - Bill Farmer (Leghorn), Vladimír Kudla, Libor Hruška, Filip Jančík - T.K. Carter (červená příšera), Ladislav Županič - Bill Farmer, Charles Hallahan (Sylvester, fanoušek baseballu), Jana Mařasová - Kath Soucie (Lola Bunny), Eva Hrušková, Jana Altmannová, Jana Scheubová, Isabela Soukupová, Jaroslava Brousková - June Foray (Babička), Yvetta Blanarovičová - Bob Bergen (Tweety), Inka Šecová, Ota Jirák - Dee Bradley Baker, Bill Farmer (Taz, Yosemite Sam), David Prachař, Martin Janouš, Stanislav Lehký, Roman Hájek
Zvuk: Lubomír Zajíc
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Ivan Nemeček
Dialogy a režie: Jindřiška Švecová
Vyrobilo: Barrandov studio pro Warner Home Video, 1997

Premiéra ČR: 13.2.1997 Gemini Film
Premiéra USA: 15.11.1996 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 8.9.1997 (VHS) Warner Home Video, 22.6.2004 (DVD) Warner Home Video
Poprvé na VHS: 1.11.1997 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 3.10.1997 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 948 995
Tržby celkem - $ 230 000 000
Návštěvnost v ČR 60 895
Náklady (Rozpočet) - $ 80 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Space Jam gastonrolinc.webnode.cz/news/space-jam-space-jam-1996-88-usa-animovany-komedie-fantasy-sportovni-rodinny-62/
Animovaný / Komedie, USA 1996
Režie: Joe Pytka, Hrají: Michael Jordan, Wayne Knight

Space Jam: Nový začátek¨gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/space-jam-novy-zacatek-space-jam-a-new-legacy-2021-115-usa-animovany-komedie-fantasy-sportovni-rodinny-47/
Animovaný / Komedie, USA 2021
Režie: Malcolm D. Lee, Hrají: LeBron James, Zendaya
 
Tvůrci a herci
Joe Pytka (Režie), Daniel Goldberg (Produkce), Joe Medjuck (Produkce), Ivan Reitman (Produkce), James Newton Howard (Hudba), Michael Chapman (Kamera), Sheldon Kahn (Střih), Janet Hirshenson (Casting), Jane Jenkins (Casting), Geoffrey Kirkland (Scénografie), Marlene Stewart (Kostýmy), Jim Fitzpatrick (Zvuk), Mark A. Mangini (Zvuk), Mark D. Fleming (Zvuk), Cyndi Reece-Thorne (Masky), Herschel Weingrod (Scénář), Timothy Harris (Scénář), Leo Benvenuti (Scénář), Steve Rudnick (Scénář), Michael Jordan (Herec), Wayne Knight (Herec), Theresa Randle (Herec), Penny Bae Bridges (Herec), Brandon Hammond (Herec), Larry Bird (Herec), Bill Murray (Herec), Charles Barkley (Herec), Tyrone Bogues (Herec), Patricia Heaton (Herec), Dan Castellaneta (Herec), William G. Schilling (Herec), Albert Hague (Herec), Andre Rosey Brown (Herec), Jim Wise (Herec), Billy West (Herec), Dee Bradley Baker (Herec), Danny DeVito (Herec), Bob Bergen (Herec), Bill Farmer (Herec), June Foray (Herec), Maurice LaMarc (Herec)
 
1996/88/USA/Animovaný, Komedie, Fantasy, Sportovní, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Nepřirozený pohyb Michaelova míčku při golfu komentuje Bill Murray slavným Frankensteinovým zvoláním: „It is Alive!“
- Chuck Jones, který má na svědomí mnoho původních Looney Tunes/Merrie Melodies grotesek a i některé postavy vyšly z jeho hlavy, silně neměl rád tento film. Nevěřil už premise, že by Bugs Bunny potřeboval pomoci od Michaela Jordana i zbytku kreslených postaviček porazit Monstrars, dokázal by to prý za 7,5 minut (čemuž odpovídá délka původních grotesek). Také přihodil, že by Porky Pig nikdy neřekl, že se pomočil.
- Basketbalový míč, který ve filmu obsahoval talenty, je majetkem režiséra Joe Pytka. Když jej drží Michael Jordan, tak je opravdový, v ostatních scénách je animovaný.
- Při letu na Horu hlupců si můžete všimnout monolitu z filmu 2001: Vesmírná odysea (1968).
- Diváci při utkání jsou udělaní tak, že je zde naanimovaných několik desítek postaviček z Looney Tunes, které se poté zkopírovaly a zaplnily se jimi všechny sedačky.
- Tělocvična, kde animáci cvičí, se jmenuje Leon Schlesinger Gym. Leon Schlesinger produkoval první díly Looney Tunes a Merrie Melodies.
- Noel Blanc měl původně nadabovat všech dvanáct mužských hlasů, nedohodl se ale s Warner Bros. na kontraktu a místo něj byli najati čtyři jiní lidé, kteří zastali jeho práci.
- Michael Jordan skutečně nosil při každém zápasu v dresu Chicago Bulls své basketbalové trenýrky z vysoké školy.
- Koncept filmu vznikl z oblíbené reklamy Nike, kde Bugs Bunny a Michael Jordan hráli basketbal proti Marinovi Marťanovi a jeho nohsledům.
- Klobouk, který má na hlavě Bill Murray, nese znak Saint Paul Saints, malého baseballového týmu, jehož část Murray v té době vlastnil.
- Jedná se o filmový debut Loly Bunny, Bugsovy lásky.
- Jména Monstarů (Hlupců) jsou Pound (oranžový), Bang (zelený), Nawt (purpurový), Bupkus (fialový) and Blanko (modrý).
- Aby se Michael Jordan cítil spokojený, postavili mu Warner Bros. během natáčení vlastní basketbalové hřiště.
- Pár sedící vedle mimozemšťanů, kteří právě kradou talenty, jsou Patricia Heaton a Dan Castellaneta.
- Nejméně oblíbený film Billa Murrayho.
- Čísla na dresech animáků: 1 - Bugs Bunny; 2 - Daffy Duck; 3 - Sniffles the Mouse; 6 - Yosemite Sam; 8 - Porky Pig; 9 - Sylvester; 10 - Lola Bunny; 13 - Wile E. Coyote; 25 - Barnyard Dawg; 33 - Foghorn Leghorn; 53 - Elmer Fudd; srdíčko - Pepe Le Pew; otazník - Beaky Buzzard.
 
Odkazy