Sopka / Volcano (1997/100/USA/Katastrofický, Thriller, Drama) 54%

13.03.2018 10:19
JEDNOU VĚTOU
„Žhavá láva a sopečné erupce uprostřed Los Angeles v americkém katastrofickém filmu."

OBSAH
V Los Angeles je zemětřesení běžná věc, a proto je zde úřad krizového řízení, jehož vedoucím je Mike Roark. Roark má právě dovolenou a má u sebe na prázdninách dceru Kelly, když přijde další zemětřesení a on musí do práce. Doktorka Amy Barnesová ze seismologického ústavu oznámí, že šlo jen o mírné zemětřesení, ale sleduje Asfaltové jezírko, v němž stoupla teplota, a je tím znepokojená... Záhy nato zemřou kvůli extrémnímu žáru pracovníci v kanálu pod MacArthurovým parkem. Mike Roark vleze do tunelu ještě se svým pomocníkem a nechápe, kde se tam mohl takový žár vzít. Do parku přijede i Amy Barnesová a chce kanál prozkoumat, ale park je hlídán policií a Roark ji nechce do kanálu pustit. Amy mu začne vysvětlovat, že se možná jedná o sopečnou činnost, ale aby mohla varovat obyvatele, musí mít důkaz. A ten může nalézt jen v podzemí. Roark ji tam stejně nepustí, ale Amy s kolegyní Rachel do kanálu vlezou tajně před úsvitem. Jenže v tu chvíli dojde k dalšímu zemětřesení  a Rachel zahyne... Amy měla pravdu o sopečné aktivitě. To uzná i Roark, který se nedostane do úřadu krizového centra, protože z Asfaltového jezírka začala tryskat láva. Roark pošle svou dceru Kelly se zraněnými a lékařkou Jaye Calderovou do nemocnice a zůstává, aby mohl řídit záchranné akce. Amy se k němu připojí... Amy řekne Roarkovi, že je potřeba lidi evakuovat, lávu není možné zastavit, jen zpomalit. A to sopečná činnost ještě neukázala vše. Roark nechá postavit  železobetonové zábrany, o něž se láva na chvíli zastaví a hasiči na ni podle rady Amy stříkají hektolitry vody. Láva vytvoří škraloup, nepřelije se přes zábrany a všichni se radují. Jenže Amy je přesvědčená, že láva teče i pod městem, v tunelu metra. Jeden vlak tam uvízl, takže to chce jít prověřit. Zavolá Roarka, který se sám přesvědčí a zjistí, že láva se řítí na čtvrť, kde je nemocnice, kam Roark všechny posílal do bezpečí – včetně své dcery...(TV Prima)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Je zajímavé, že v roce 1997 vznikly nezávisle na sobě dva filmy o katastrofě, za níž stojí sopka. První je Rozpoutané peklo a druhý samozřejmě tento. Zatímco Rozpoutané peklo je spíše dobrodružnější a (alespoň zezačátku) komornější film, toto je od první chvíle klasický novodobý katastrofický film. Ale i zde je pár lepších okamžiků, jako například prvních čtyřicet minut, než se ta sopka probudí. Pak už je to jen laciná slátanina, kdy přestože nikdo z přítomných není MacGyverovým příbuzným, dokáží si se vším poradit. Nejvíc mě rozesmávalo ustavičné překrucování skutečnosti vždy v souvislosti s lávou. Přestože i v Rozpoutaném peklu se nevyhnuli jedné opravdovské hovadině (přejetí autem několikametrového pásu lávy), tady zašli dál. Už jen zastavení toku po jedné ulici pomocí betonových káček a nebo přesunutí Tommy Lee a Anne pomocí žebříku přes to stejné jezírko lávy, necelé dva tři metry nad ní. Nebo vlastně cokoliv v poslední hodině. Tenhle film je tak strašlivě hloupej, že je až nechtěně k smíchu. Bohužel, Skleněné peklo už nikdo znovu nenatočí, i když pokud by zfilmovali další knížky Scortii a Robinsona, možná by se jim to mohlo povést. (monolog) 2*

The Coast Is Toast. Scénáristé se s tím moc nesrali. Jednoho krásného dne vybuchne uprostřed Los Angeles sopka. Bum! Wow! A pak...no, víte, pak teče po hlavní ulici láva...no, tak ta láva teče a hrdinové se ji snaží zastavit... I když jací hrdinové? To láva je hlavní postavou v blbém a unylém scénáři bez silnější scény, zato plném křečovité snahy neustále obkličovat lávou Tommyho Lee Jonese, toho času na vrcholu. Takže pokud máte zájem zhlédnout reportáž z boje s lávou v ulicích města, jste na správné adrese. Pokud dáváte přednost příběhu, doporučuju konkurenční, úspěšnější, vědecky přesnější a celkově lepší ROZPOUTANÉ PEKLO z téhož roku, uvedené o dva měsíce dřív. Spolu s DENNÍM SVĚTLEM nejslabší příspěvek vlny katastrofických filmů v 90. letech, nominovaný na Zlatou malinu. (choze) 2*

Sopka je jeden z filmů, který si dobře pamatuju z doby, kdy jsem každej den chodil do videopůjčovny a sjížděl naprosto každej film. Nevím čím přesně mě zaujal, ale pamatuju si, že jsem ten film viděl víckrát jak jednou, dokonce jsem si ho i víckrát pučil. Tenhle film totiž, přes naprosto typickou zápletku, obsahuje sympatický postavy a celý to tak docela dobře plyne...dokonce i efekty mi nepřišli dvakrát strašný. Co naplat, stejně je to naprosto průměrnej katastrofickej film, kterejch dycky byly tuny. (Malarkey) 3*

VELKÁ RECENZE
V roce 1997 vehnal osud (respektive mamonářští producenti a distributoři nakopnutí famózním Twisterem) do kin dva katastrofické filmy se sopkou v hlavní roli. Prvním bylo Rozpoutané Peklo, ve kterém hrdinný seismolog Pierce Brosnan chránil rodinu (ne svoji) v malém městě ve Skalistých horách, druhým byla Sopka - na první pohled rozmáchlý spektákl, který obdařil zdivočelou horou rovnou samotné Los Angeles a nechal hrdinného odborníka na zvládání živelných pohrom Tommy Lee Jonese chránit kromě své náctileté dcerky a cizího světlovlasého chlapečka i zmíněné město plné lidí a lidiček s vlastními problémy.
Bohužel na druhý pohled divák zjistí (když možná také zaslechne, že hudbu dělal Alan Silvestri), že Pan Režisér Mick Jackson (projděte si pořádně jeho filmografii) od úvodních do závěrečných titulků tím nejbrutálnějším možným způsobem opisoval z příručky Jak Natočit Naprosto Typický Katastrofický Film - Tisíc A Jedno Klišé Ve Službách Hollywoodu. Ano, přátelé, kromě obětovavší se původně bezcitné hyeny a hromady dalších podobných záležitostí je tu dokonce i ten pitomý nesmrtelný čokl.
Doprovoďte si to už tenkrát ne zrovna vydařenými triky a filmařskými fígly, očividnými daleko za obvyklým limitem se nacházejícími blbostmi jako jsou borci dávající si to na férovku dvacet čísel od konce lávového proudu, naštvaně se upamatujte, že Anne Heche je na baby, uchechtněte se v dějinných souvislostech nemístné udivené dětské poznámce o tom, jak zaprášení lidé stojící v troskách výškové budovy vypadají všichni stejně, a skončíte někde na čtyřiceti procentech, protože to absolutně nemá nápad a není se ani moc na co dívat (kromě té Anne Heche, sakra). Jenže pak si všimnete toho, jací jsou všichni ve filmu zpodobnění zástupci médií panáci nebo rovnou naprosto na pěst byvší asociálové "ale já jsem zrovna ve vysílání" a řeknete si, že to asi nebude náhoda.
Pak dojde ještě na nějakou tu aktuální sociální problematiku černých chudáků proti bílým policajtům, přičemž se všechno urovná tak, aby patriotické oko multikulturního američana dojetím zaslzelo, a najednou to celé vypadá trochu jako záměr... zvlášť když si vzpomenete, jak režisér zatraceně dobře umí zpodobnit katastrofu. Jenže co naplat, dobrého pomálu, a balanc na hraně "stojí za vidění" - "ztráta času" je opravdu dramatický. Takže asi 50%. (Gemini)

PODROBNÝ POPIS FILMU
Rozvedený otec třináctileté Kelly a současně šéf Úřadu pro nouzové situace Mike Roark měl odjet na dovolenou, osud a nezkrotné přírodní živly však byly jiného názoru a tak onoho rána otřáslo Los Angeles zemětřesení o síle 5,9 stupňů Richterovy stupnice. Roark musí řešit obvyklé problémy podobných otřesů, jako je prasklé potrubí nebo kontrola tunelů metra. Tentokrát je však situace poněkud odlišná, otřes si vyžádal několik obětí na životech a sám roark se se svým zástupcem Emmitem Reesem a dalšími kolegy jen tak zachrání při průzkumu podzemí před nenadálým výronem žhavé lávy. Zatímco stavitel Calder dokončuje práce na novém výškovém domě, spojí se s Roarkem seismoložka Amy Barnes, která muže varuje před možností sopečného výronu a chce provést průzkum. Když to Roark nedovolí, vydá se na průzkum společně s kolegyní.
Ta však zahyne ve žhavé lávě, když se nečekaně probudí síly ukryté pod městem. Roarkův úřad vyhlašuje pohotovost. Město je částečně bez elektřiny, ulice se mění v peklo. Z podzemí vystřeluje žhavá láva a ohnivé kameny, silnice praskají, všude jsou mraky prachu a popílku, oheň se začíná nekontrolovaně šířit. Z jezírka v městském parku vytryskne láva a vzápětí se tu otevře sopečný kráter. Postupující láva ničí vše, co jí stojí v cestě, přibývá obětí. Roark zachrání svou dceru a společně s Amy se pokouší zjistit, jak se bude situace vyvíjet v dalších hodinách. Zatímco se v celém městě odehrávají malé osobní tragédie i velká dramata obyčejného lidského hrdinství, zjistí, že láva míří k velké benzínové pumpě. Nařídí zatarasit cestu betonovými zátarasy používanými na dálnici a pak lávu úspěšně chladí vodou z hasičských vozů a helikoptér.
Ve chvíli, kdy se zdá, že nebezpečí bylo zahnáno, však Roark s Amy zjistí, že magma se valí podzemím města jako potrubím a pokud narazí na překážku, dojde k obrovské explozi. Jedno z takových míst tvoří nedokončený tunel metra, kde se přímo nad kritickým místem nachází polní nemocnice, kde se shromaždují všichni zranění lidé a kde je také Roarkova dcera. K explozi má dojít za čtyřicet minut a Roarkův plán odklonit tok lávy vykopaným tunelem se ukáže nerealizovatelný. Je třeba rychle vymyslet jiný.

Ocenění:
Razzies
1997 - Nejhorší přístup k lidskému životu a veřejnému majetku (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, ČT, Nova)
V českém znění: Jaromír Meduna - Tommy Lee Jones (Mike Roark), Jana Mařasová - Anne Heche (Amy Barnesová), Tereza Chudobová - Gaby Hoffmann (Kelly Roarková), Martin Kolár - Don Cheadle (Emmit Reese), Zdeněk Mahdal - John Corbett (Norman Clader), Bo Eason (Bud McVie), Dana Syslová - Laurie Lathem (Rachel), Krasava Součková - Jacqueline Kim (dr. Jaye Calderová), Tomáš Juřička - John Carroll Lynch (Stan Olber), Bert Kramer ((Los Angeleský hlavní hasič)), Michal Jagelka - Marcello Thedford (Kevin), Václav Knop - Mickey Cottrell (radní Gates), Jiří Kvasnička, Martin Stránský - James G. MacDonald (Terry Jasper), Dana Černá - Michole Briana White (E. R. zdravotní sestra), Lucie Svobodová - Jennifer Bill (zdravotní sestra Fran), Zdeněk Podhůrský - Richard Schiff (Haskins), Miloslav Študent - Dayton Callie (Roger Lapher), Bohdan Tůma - Michael Rispoli (Gator Harris), Libor Hruška - Gareth Williams (Pete), M. Darnell Suttles (šéf Sindelar), Vladimír Čech - Kevin Bourland (Bob Davis), Petra Vejrová, Zdeněk Hess - Valente Rodriguez (Strojvedoucí), Jiří Bakalář - Keith David (poručík Ed Fox + titulky), Marta Zirklová a Pípa Beran.
Překlad: Blanka Vojířová
Zvuk: Tomáš Erupce
Dialogy: Alena Navrátilová
Režie českého znění: Antonín Navrátil
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, Studio Budíkov pro Bonton Home Video, 1998

2.DABING (Prima)
V českém znění: Jiří Plachý - Tommy Lee Jones (Mike Roark), Lucie Benešová - Anne Heche (Amy Barnesová), Jana Páleníčková - Gaby Hoffmann (Kelly Roarková), Michal Holán - Don Cheadle (Emmit Reese), Svatopluk Schuller - John Corbett (Norman Clader), Zuzana Skalická - Laurie Lathem (Rachel), Jitka Ježková - Jacqueline Kim (dr. Jaye Calderová), Tomáš Juřička - John Carroll Lynch (Stan Olber), Bohdan Tůma - Marcello Thedford (Kevin + titulky), Ludvík Král - James G. MacDonald (Terry Jasper), Filip Švarc - Bo Eason (Bud McVie), Daniel Dítě - Keith David (poručík Ed Fox), Marek Libert - Michael Rispoli (Gator Harris), Václav Mareš - Bert Kramer (Los Angeleský hlavní hasič), Ladislav Cigánek - Kevin Bourland (Bob Davis), M. Darnell Suttles (náčelník Sindelar), Pavel Vondra - Gareth Williams (Pete), Regina Řandová - Susie Essman (Anita), Marika Procházková - Jennifer Bill (zdravotní sestra Fran), Tereza Chudobová - Angela Albarez (Lydia Perezová), Viktorie Taberyová, Jaroslav Kaňkovský - Dayton Callie (Roger Lapher), Jiří Kvasnička - Valente Rodriguez (Strojvedoucí), a další.
Překlad: Tomáš Studený
Zvuk: Jaroslav Kosán
Dramaturgie: Petr Anderle
Produkce: Jaroslav Richtr, Markéta Stegbauerová, Jana Janoušková
Dialogy a režie českého znění: Jiří Kvasnička
Vyrobilo: Studio S Pro Alfa CZ a.s. pro FTV Prima s.r.o. 2008

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 23.10.1997 Bontonfilm
Premiéra USA: 25.4.1997 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.6.1998 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.2.2000
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 4 842 095
Tržby celkem - $ 122 823 468
Návštěvnost v ČR 95 248
Náklady (Rozpočet) - $ 90 000 000
 
Tvůrci a herci
Mick Jackson (Režie), Andrew Z. Davis (Produkce), Neal H. Moritz (Produkce), Alan Silvestri (Hudba), Theo van de Sande (Kamera), Don Brochu (Střih), Michael Tronick (Střih), Dianne Crittenden (Casting), Jackson De Govia (Scénografie), Kirsten Everberg (Kostýmy), Tom Bellfort (Zvuk), John A. Larsen (Zvuk), Elaine L. Offers (Masky), Billy Ray (Scénář), Tommy Lee Jones (Herec), Anne Heche (Herec), Gaby Hoffmann (Herec), Don Cheadle (Herec), Jacqueline Kim (Herec), Keith David (Herec), John Corbett (Herec), Michael Rispoli (Herec), John Carroll Lynch (Herec), Michael Cutt (Herec), Gareth Williams (Herec), Mickey Cottrell (Herec), Richard Schiff (Herec), Robert Wisdom (Herec), Karl T. Wright (Herec), Susie Essman (Herec), Gary Anthony Sturgis (Herec), Dayton Callie (Herec), Brian Markinson (Herec), Gary Carlos Cervantes (Herec), Michael McGrady (Herec), Valente Rodriguez (Herec)
 
1997/100/USA/Katastrofický, Thriller, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Pro natáčení byl v Los Angeles postaven obří model části Wilshire bulváru v 70% velikosti.
- Nabídku na hlavní roli dostal i Ed Harris a Bill Pullman.
- Do role Amy Barnes byla zvažována Gillian Anderson.
- Sopečný prach byl vyroben hlavně z roztrhaných a spálených novin.
- Láva byla vytvořena převážně z methylcelulózy. Tato látka se používá například jako zahušťovadlo do koktejlů ve fast-foodech.
- Špeciálne efekty zabezpečovali spoločnosti VIFX, Digital Magic Company a Light Matters Inc.
- Natáčení probíhalo převážně v Los Angeles.
- Na výrobě speciálních efektů se podílelo na 300 techniků.
 
Odkazy