Smrtonosná past / Die Hard (1988/131/USA/Akční, Thriller) 89%

25.09.2018 09:07
JEDNOU VĚTOU
„Akce policisty, který dokázal být tvrdší než gangsteři.“

OBSAH
Newyorský policista John McClane (Bruce Willis) přijel do Los Angles navštívit svou ženu, která je zrovna na vánočním večírku v nedostavěné budově firmy Nakatomi. Do budovy však vtrhne německý terorista Hans Gruber (Alan Rickman) se svou jednotkou a zajme všechny hosty (včetně McClaneovy ženy). Jen McClane unikne požárním schodištěm. Teroristé nechtějí propuštění několika svých členů, jak říkají, ale jejich hacker se pokouší dostat do sejfu firmy Nakatomi, ve kterém se nachází 640 milionů dolarů. McClane musí zasáhnout. Film byl nominován na několik technických Oscarů a odstartoval hvězdnou kariéru Bruce Willise.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
V mládí jsem tenhle kousek, jako nepříliš velký vyznavač akčního žánru, plně nedocenil, ačkoliv jsem si ho tehdy osobně vychutnal i v kině. Nyní, po 20-ti leté pauze, konečně s odpovídající kvalitou obrazu (blu-ray projekce) mohu s klidem říct – ano, tohle je jeden z nejlepších, ne-li vůbec ten nejlepší akční film všech dob, citován a nebo vykrádán žánrově spřízněnými filmy dodnes. Tady se všechno sešlo v té nejpříznivější konstelaci. Hlavně naprosto špičkový scénář, který nápaditě pracuje v několika rovinách, bohatý o skvělé zvraty, místama s příjemně sebeshazovačným humorem (Willisovy a Rickmanovy hlášky), trefnými kritickými postřehy (honba bulvárních médií za senzacechtivými reportážemi) a i fungujícími emocemi. Willisův McClane není prototyp pravého akčního geroje, je svým vzhledem i smyslem pro humor a ironii spíše takovým chlápkem od vedle, s kterým byste klidně skákli na jedno točený a to ho dělá uvěřitelným. Rickmanův záporák Hans Gruber je zase se svým stoickým klidem a elegantní ležérnosti, pod kterou se ale skrývá nesmlouvavost a chladnokrevnost, brilantní figurkou, kterou je požitek sledovat. Technické aspekty a těch pár triků dodnes nezestárly (oprávněné oscarové nominace) a tak jedinou opravdu malou výtku bych měl ke skutečnosti, že zejména na ostrém blu-ray obraze je jasné vidět, kdy je Willis Willisem a kdy ho v rychlejších střízích zaskakuje dubl (a že těch scén není málo). Ale to je opravdu jen takové hnidopišské konstatování, které nesnižuje kvalitu a význam téhle nesmrtelné pecky. (Lima) 5*

Do tohohle filmu jsem doslova zabouchlej. Když nespím vedle žádný ženský tak chrápu s tímhle filmem. Nadpozemský akční nářez řídí John McClane takovou rychlostí, že nestihnete vnímat ani všechny barvy původně bilého nátělníku se kterým svou mrakodrapovou akci rozjížděl . Celou dobu mě bylo vnucováno, že nejlepší travení vánoc je žrát zavržděnou rybu, mít radost z ponožek zabelné do barevného papíru strčené pod uřízlej strom odněkud z lesa a zpívat písničky co se hrají jen ten večer. Pak přišel tenhle film, v něm Bruce Willis a přesně na vánoce vystřílel celej mrakodrap, vymlátil všechny co mu přišli do cesty, vykouřil spousty cigár a trousil jednu bombovou hlášku za druhou. Od té doby mě bylo jasné jak traví vánoce pořádný frajeři. "Vítej na mejdamu". "Jsem hovno na tvý košili". "Teď už mám samopal HO- HO- HO" To je jen zlomek alternativních vánočních vět místo každoročních vánočních frází typu: "Ježíšku panáčku..". "Děkuji za dárky, udělali mě velkou radost". " Je mě špatně z bramborového salátu". (Enšpígl) 5*

John McClane, newyorskej polda, co si chtěl jen s rodinou užít poklidné Vánoce v prosluněné Kalifornii. Situace je ale po krátké expozici taková, že John nemá boty, nemá ženskou a netuší, co se kolem něj kurva děje. Namísto krájení krocana se v japonském mrakodrapu schovává před bandou německých teroristů (zjevně tedy sledujeme produkt globalizovaného Hollywoodu) a vypadá to, že k rozsvícenému vánočnímu stromku (se spoustou krvavých ozdob) bude mít nakonec nejblíž mrakodrap, ve kterém uvízl a který je pro něj jedním z hlavních nepřátel (nejste-li fakír, prokleté, všudypřítomné sklo, jinak emblematický vizuální prvek filmu, není pro bosé nohy žádná slast). John bude mít sakra co dělat, aby se ze štvané kořisti změnil v lovce, dostal všechny parchanty s evropským akcentem a předvedl své manželce, kdo je tady samec číslo jedna. Byly to zlatý časy prvních postmoderních akčních hrdinů, kdy se zdálo být tak snadné točit mnohovrstevnaté akční thrillery, které nás i po letech dostávají do kolen nenucenou sebereflexivitou (upozorňování na westernové schéma odkazy na kavalerii a kovboje), vypravěčskou zručností (paralelní akce, mikronarativy, opakování, důsledné rozvíjení motivů od prvních minut) a převrácením genderových stereotypů (foot fetish se protentokrát týká mužské postavy). McTiernan už tak dobrej akčňák nenatočil a Willis znovu neprodělal tak nápaditou proměnu ze zavrhovaného nýmanda v superhrdinu, který je silnější, potentnější a vtipnější než všichni ostatní borci na scéně. Prostě nepřekonaná legenda žánru, dodnes bavící masy a zvláštní druh zvaný „filmovědec“ podněcující k inspirativním analýzám. 90% (Matty) 5*

V.I.M. FILMU
V dobách, kdy akčnímu žánru vládla zbožňovaná ikona jménem Arnold Schwarzenegger (zrovna dokosila největší vesmírné macho alias Predátora ;), zjevil se na opačném konci hrdinského spektra sympaticky civilní John McClane a na popud svého přežití rozhodl se vystřílet stopatrový věžák plný teroristů, osvobodit rukojmí a ve finále si to na férovku rozdat s Alanem Rickmanem. Přišlo to jako blesk z čistého nebe – Willis do té doby jen přihrával v seriálu Měsíční svit a teď si to tu najednou štádloval skrze větrací šachty, vyráběl vydatné sendviče ze židle, monitoru a středně velké cihly C4 a vůbec se všemožně vymykal své předchozí škatulce, aby se velmi plynule přelil do nové.
McTiernan dobře věděl, za jaký konec to má chytit: Naservíroval špinavou show plnou krve a nekompromisních teroristů, do ní zasadil relativně normálního člověka a nechal ho zachraňovat manželku za vzdálené pomoci černošského policisty, neskonale zbožňujícího muffiny. Na Vánoce. Jak symbolické a roztomile klišovité. Smrtonosná past je film, který udělal Bruce Willise. Takhle vznik akčního symbolu častuje redakční kolega Cival a mně nezbývá než se pod jeho výstižná slova podepsat. Kromě zmiňovaných fláků mistra Arnolda a policejní dvojky Murtaugh-Riggs neexistuje větší esence osmdesátých let s tak divácky přístupným hrdinou, kterému lze fandit až do posledního dechu. Imf vám kdesi u počátku zrodu VIM rubriky vypíchl dvojku, moje akční libido však hovoří jasně – jednička rulez o chlup víc.

OLDIES FILMU
Jenže nedopadlo, takže tu nemáme otílkovaného svalovce, alébřž cynického newyorského poldu v podání Bruce Willise, který svůj smysl pro humor i akci předváděl v úspěšném seriálu Měsíční svit. To mu vyneslo tuhle celovečerní roli a Willis chytil šanci za pačesy, ostatně studio mu vyšlo vstříc, když do role záporáka obsadilo tehdy v Americe úplně neznámého Alana Rickmana (mimořádně šťastný výběr). Dobový trailer se dost liší od dnešních náklepovek, především tempem, ostatně má takřka tři minuty, takže si může dovolit prozradit zápletku, oslnit publikum několika hláškami od samotného mistra (pokud jste film nikdy neviděli v originále, bude to pro vás možná nezvyk) a pak je tu samozřejmě kopec akčních scén, ať už jde o Johnovo likvidování teroristů, prolézání budovy nebo seskok na požární hadici. Nezapomenutelný film si můžete užít v napěchovaných třech minutách a solidní kvalitě, věřím, že řada z vás by se na základě této ukázky vypravila do kina i dnes.

VELKÁ RECENZE
Policista John McClane přilétá na Vánoce do Los Angeles za svou manželkou Holly a dětmi. Holly pracuje pro japonskou společnost Nakatomi, v jejímž mrakodrapu se právě koná vánoční večírek. Holly odešla z New Yorku za prací, zatímco John tam zůstal. Nyní zjišťuje, že Holly používá v práci své jméno za svobodna. Jde se do koupelny upravit a mezitím do budovy přijíždějí ozbrojení muži. Zabijí strážce, uzamknou výtahy, všechny vchody a odpojí telefony. Potom proniknou na večírek a John z koupelny zaslechne střelbu. Podaří se mu nepozorovaně utéct do vyššího patra, kam později útočníci odvedou ředitele společnosti Nakatomi.
Chtějí po něm přístupové heslo k počítači, který mimo jiné řídí trezor, ze kterého chtějí ukrást dluhopisy v hodnotě stovek milionů... Ředitel se jim snaží vysvětlit, že trezor má sedm zámků a on zná kód pouze k jednomu - a i ten jim odmítne dát. Hans, vůdce útočníků, ho zastřelí. John spustí požární alarm, aby přivolal pomoc, ale útočníci zavolají hasičům, že poplach je falešný. Díky tomu ale zjistili, že je někdo v horním patře, a pošlou tam muže se zbraní... John teroristu zabije, sebere mu zbraň a vysílačku a jeho tělo pošle dolů výtahem. Bratr zavražděného, Karl, chce Johna ihned najít a pomstít se. John použije ukradenou vysílačku a snaží se přivolat pomoc, ale jeho volání slyší i teroristé a dojde jim, že John bude někde na střeše. Volání zachytí i policie, ale nevěří Johnovi, že se něco děje. Když pak ale ve vysílačce zaslechnou střelbu, pošlou tam na kontrolu hlídku. Seržant Powell dojede do Nakatomi, promluví si se strážným, což je ale nastrčený terorista, a v klidu odjíždí s tím, že nic podezřelého nenašel. Když ho John vidí odjíždět, vyhodí z okna mrtvolu dalšího teroristy, kterého při přestřelce zabil, a začne z okna střílet. Powell ihned přivolá posily. Tím však zdaleka není vyhráno.
Klasika akčního žánru. Ani v nejmenším geniální, nicméně fakt, že byla první se jí upřít v žádném případě nedá. I Willis jako hlavní hrdina byl v tu dobu něco nového a v podstatě definoval novou éru moderního akčního hrdiny. Od této chvíle už nebyla in sto tunová mašina s kulomety v obou rukou, která bez jediného škrábance likviduje tuny zloduchů. Začal být in hláškující sympaťák, jehož zbrklost ho nejednou stála nějakou tu kapku krve. Nelze nedodat, že v této době byl zřejmě režisér McTiernan pod vlivem nějakých omamných prostředků, protože později (specielně v současné době) točil už jen jednu sračku za druhou a ke kvalitě jeho prvních filmů se už pravděpodobně nikdy nedokáže vrátit ani po stránce formální, natožpak obsahové (žánrový průkopník).

Ocenění:
Academy Awards
1989 - Střih (nominace)
1989 - Mix zvuku (nominace)
1989 - Střih zvuku (nominace)
1989 - Vizuální efekty (nominace)

DABING
1. DABING (VHS, DVD, Blu-ray)
V českém znění: Pavel Soukup - Bruce Willis (John McClane), Zdeněk Mahdal - Alan Rickman (Hans Gruber), Marcela Nohýnková - Bonnie Bedelia (Holly), Miroslav Saic - Reginald VelJohnson, James Shigeta, Andreas Wisniewski (Al Powell, Takagi, Tony), Jiří Kvasnička - William Atherton (Dick Thornberg), Petr Svoboda - Alexander Godunov (Karl, titulky), Jaromír Meduna - Paul Gleason, De Voreaux White (Robinson, Argyle), Otakar Brousek ml. - Hart Bochner (Ellis), Lucie Svobodová
Překlad: Vladimír Němec
Zvuk: Radim Štětina, Jiří Zelenka
Produkce: Aleš Nejedlý
Dialogy a režie: Petr Jan Svoboda
Vyrobil: TS Production ve studiu Interval Pro Guild Home Video 1993

2. DABING (Nova) /do roku 2002/
V českém znění: Pavel Soukup - Bruce Willis (John McClane), Pavel Rímský - Alan Rickman (Hans Gruber), Jitka Sedláčková - Bonnie Bedelia (Holly), Jiří Zavřel - Reginald VelJohnson (Al Powell), Jiří Ptáčník - William Atherton, Andreas Wisniewski (Dick Thornberg, Tony + titulky), Zdeněk Podhůrský - Hart Bochner (Ellis), Ladislav Mrkvička - James Shigeta (Takagi), Josef Carda - De Voreaux White (Argyle), Petr Štěpánek - Paul Gleason (Robinson), Martin Zahálka - Alexander Godunov (Karl), Gustav Bubník - Clarence Gilyard (Theo), Filip Švarc - Lorenzo Caccialanza (Marco), Petr Pospíchal - Robert Davi (Agent Johnson), Ludmila Molínová, Kateřina Pindejová, René Slováčková, Vítězslav Bouchner, Josef Nedorost, Ivan Vyskočil, Antonín Navrátil, Ivan Jurka, Kristýna Skalová
Zvuk: Martin Václavík
Výroba: Marcel Bauer
Dialogy a režie: Petr Pospíchal
Vyrobila: ČNTS Nova 1998

3. DABING (Nova, ČT, Prima, JOJ)
V českém znění: Alexej Pyško - Bruce Willis (John McClane), Jiří Ornest - Alan Rickman (Hans Gruber), Zlata Adamovská - Bonnie Bedelia (Holly), Jiří Knot - Reginald VelJohnson (Al Powell), Jiří Langmajer - William Atherton (Dick Thornberg), Ivan Jiřík - Hart Bochner (Ellis), Pavel Rímský - James Shigeta (Takagi), Libor Terš - Alexander Godunov (Karl), Miroslav Středa - Paul Gleason (Robinson), Filip Švarc - De Voreaux White (Argyle), Petr Rychlý - Clarence Gilyard (Theo), Martin Zahálka - Dennis Hayden (Eddie), Zdeněk Maryška - Robert Davi (Speciální agent Johnson), Ivo Hrbáč - Grand L. Bush (Agent Johnson), Marek Libert - Andreas Wisniewski (Tony), Tomáš Juřička - Robert Lesser (Businessman), Marcel Rošetzký, Karel Richter, Vladimír Kudla, Roman Hájek, Ludvík Král, Klára Vodenková, Jana Hermachová, Nikola Votočková, Jiří Schwarz (titulky)
Překlad: Zbyněk Ryba
Zvuk: Filip Maňhal
Produkce: Ivana Prejdová, Miroslav Vitvar
Dialogy a režie: Michal Pavlík
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro Cet 21 spol. s r.o. v roce 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 20.6.1991
Premiéra USA: 20.7.1988 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.2.2001 (DVD) Bonton Home Entertainment
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 18.8.2005 Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.2.2001 Bonton Home Entertainment
Poprvé na Blu-ray: 18.8.2008 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 141 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 35 000 000

FILMY V SÉRII
Smrtonosná past gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-past/
Akční / Thriller, USA, 1988
Režie: John McTiernan, Hrají: Bruce Willis, Bonnie Bedelia

Smrtonosná past 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-past4/
Akční / Thriller, USA, 1990
Režie: Renny Harlin, Hrají: Bruce Willis, Bonnie Bedelia

Smrtonosná past 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-past1/
Akční / Thriller, USA, 1995
Režie: John McTiernan, Hrají: Bruce Willis, Jeremy Irons

Smrtonosná past 4.0 gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-past2/
Akční / Krimi, USA / Velká Británie, 2007
Režie: Len Wiseman, Hrají: Bruce Willis, Timothy Olyphant

Smrtonosná past: Opět v akci gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-past3/
Akční / Krimi, USA, 2013
Režie: John Moore, Hrají: Bruce Willis, Jai Courtney
 
Tvůrci a herci
John McTiernan (Režie), Lawrence Gordon (Produkce), Joel Silver (Produkce), Michael Kamen (Hudba), Jan de Bont (Kamera), John F. Link (Střih), Frank J. Urioste (Střih), Jackie Burch (Casting), Jackson De Govia (Scénografie), Marilyn Vance (Kostýmy), Al Overton Jr. (Zvuk), Scott H. Eddo (Masky), Steven E. de Souza (Scénář), Jeb Stuart (Scénář), Roderick Thorp (kniha) (Předloha), Bruce Willis (Herec), Bonnie Bedelia (Herec), Alan Rickman (Herec), Paul Gleason (Herec), Reginald VelJohnson (Herec), Alexander Godunov (Herec), William Atherton (Herec), Hart Bochner (Herec), James Shigeta (Herec), Andreas Wisniewski (Herec), Clarence Gilyard Jr. (Herec), Grand L. Bush (Herec), Wilhelm von Homburg (Herec), Robert Davi (Herec), Rick Ducommun (Herec), Anthony Peck (Herec), Mary Ellen Trainor (Herec), Dennis Hayden (Herec), Al Leong (Herec), Charlie Picerni (Herec)
 
1988/131/USA/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Kvůli komplikovaným smluvním závazkům vztahujícím se k předloze, podle níž byl snímek natočen, musela být role Johna McClanea, kterou nakonec ztvárnil Bruce Willis, nabídnuta Franku Sinatrovi, jemuž v té době bylo 73 let.
- Hans Gruber (Alan Rickman) byl zařazen Americkým filmovým institutem AFI v žebříčku nejzápornějších postav v dějinách amerického filmu na 46. příčku.
- Překlad ruského distribučního názvu filmu je Těžký oříšek.
- Film obsahuje nemálo vulgarismů, zazní v něm 82 sprostých slov.
- Obrněný transportér, který ve filmu použije tým SWAT, je neozbrojená varianta kolového tanku M8 Greyhound. Tento tank byl vyvinut již během 2. světové války.
- Bruce Willis kvůli filmování částečně ohluchl na levé ucho. Stalo se to při natáčení scény, kdy je McClane pod stolem a střílí na padoucha stojícího na něm. Tvůrci patrně zapoměli, že když se bude střílet pod stolem, bude se od něj odrážet zvuk pistole a hercovi nedali ucpávky uší. Herec přišel o dvě třetiny sluchu na levém uchu.
- Nôž do filmu vyrobil Jack W. Crain.
- První díl se odehrává takřka celý v noci. Má to svou atmosféru, ale rozhodně to nebyl záměr. Noční směny byly vynucené okolnostmi. Willis totiž přes den natáčel seriál Měsíční svit (od r. 1985), ze kterého se kvůli smlouvě nesměl ještě pár let trhnout. Vzít si noční a natočit první velký celovečerák tak pro něj byla jediná šance. Za film tehdy dostal neslýchaných pět milionů amerických dolarů.
- Medvídek, kterého McClane (Bruce Willis) veze dětem jako dárek k Vánocům, je putovní. McTiernan ho použil i ve filmu Hon na ponorku (1990). Tam ho má pro změnu Jack Ryan (Alec Baldwin).
- Film byl zparodován v padesáté epizodě seriálu Cleveland Show (od r. 2009).
- Ve scéně, kdy Karl (Alexander Godunov) bojuje s Johnem McClanem (Bruce Willis), používá japonské bojové umění Karate Shotokan.
- Zbraň, kterou ve filmu používá John McClane (Bruce Willis), je Beretta 92F (9x19mm) rozšířené vydání mag. Tento model Beretty byl speciálně upraven pro Bruce Willise. Karl (Alexander Godunov) používá Steyr AUG, pušku rakouské výroby.
- Se stopáží 131 minut je první díl nejdelší částí z celé série.
- Teroristé přijeli v kamionu PACIFIC COURIER, což je ironické, jelikož v přeneseném překladu to znamená něco ve smyslu "přinašeč míru".
- Keď teroristi otvoria trezor, zaznie "Óda na radosť" od Ludwiga van Beethovena.
- Slovné spojenie "Die Hard" (doslova Tvrdá smrť), ako sa volá film v origináli, vzniklo počas španielskej vojny o nezávislosť na začiatku devätnásteho storočia. Odvtedy sa dopracovalo k všeobecnému poňatiu tvrdohlavej osoby, ktorá sa za žiadnu cenu nenechá zviklať vo svojom presvedčení. Zdá sa vám náš preklad zavádzajúci? Čo by ste v tom prípade povedali napríklad na ten v Latinskej Amerike (Ťažko ho zabiť), Poľsku (Sklenená pasca), Fínsku (Len cez moju mŕtvolu), Španielsku (Sklenená džungľa) alebo Nemecku (Pomalá smrť)?
- Postava Hansa Grubera (Alan Rickman) je údajne inšpirovaná otcom Rodericka Thorpa (autor knižnej predlohy Nothing Lasts Forever), ktorý svoju rodinu týral.
- Do úlohy Johna McClanea (Bruce Willis) byli zvažovaní aj Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Burt Reynolds, Richard Gere,  Tom Berenger, Nick Nolte a Robert De Niro. Dalšími kandidáty byly televizní akční hvězdy Don Johnson a Richard Dean Anderson. Osloven byl údajně i Al Pacino, který roli odmítl.
- Dôstojník LAPD, ktorý ošetruje seržanta Powella (Reginald VelJohnson), si zahral herec Anthony Peck. Ako detektív Ricky Walsh sa objavil aj v Smrtonosnej pasci 3.
- Snímka zarobila len v amerických kinách 83 miliónov dolárov.
 
Odkazy