Smrtelné zlo 2/ Evil Dead II (1987/85/USA/Horor, Komedie) 80%

14.07.2022 04:13
JEDNOU VĚTOU
„Jeden z nejznámějších hororů všech dob“

OBSAH
Ash (Bruce Campbell), jediný přeživší smrtelného zla, se vrací, se svou přítelkyní Lindou (Denise Bixler), do osamělé chaty hluboko v lese. Spolu objeví záhadnou nahrávku s hlasem profesora Knobyho, který cituje pasáže z Necronomiconu, pradávné knihy smrti. Díky tomu zjistí, že profesorova slova jsou dost silná, což se projeví prokletím, které osvobodí duši ďábla, žijícího v nedalekém lese, jež je obklopuje. Sledujte teror - nechutné spiknutí a nadpřirozené démony, kteří vpadnou do chatky v krvavém tažení po lidských obětech. V zoufalství se Ash pokusí uniknout svému strašnému osudu a tak bojuje s hrůznými démony s pomocí nečekaných hostů. Avšak brzy zjistí, že nemůže soupeřit s nepopsatelnými stvořeními, která číhají za každými dveřmi, na každém rohu...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ted nevím. Je tento druhý díl pokračováním? Spíše ne. Je tento díl remakem? nejspís ano. V tomto filmu se snažil Sam raimi ukázat jak jde všechno udělat ještě líépe a docela se mu to povedlo. Ubral atmosféru a přidal humor. Humor a trochu větší absurdita scén a příběhu. Odhadnutelný průběh (hlavně když Ash uviděl malbu z roku 1300 o muži co zničí zlo, nějak jsem to prokouk :-)). ke konci trochu nastavovaná kaše, ale úplný závěr určitě potěší. (Djkoma) 4*

Groovy..! Že zábavnost u hororu nejsnáze odpouštím Raimimu už mám prověřené časem. Evil Dead II je v porovnání s jedničkou víceméně stejná řeka - jen se navýšil rozpočet, přívaly krve, či jiných tělesných i netělesných tekutin, celková grotesknost a charisma Bruce "má ji motorovou" Campbella, na němž celý film stojí a bez jehož přítomnosti začne povážlivě kulhat. Představitel Ashe Williamse předvádí animální výkon na hranici sebepoškození, místy připomínající zoufale krásnou etudu M.Landaua s vycpanou chobotnicí v Edu Woodovi a navrch ještě ukáže, že světoznámá Hemingwayova novela "Sbohem paže" nemusí sloužit jen ke čtení. A konec s využitím Čáryfukova portálu? Laskomina s přijíždějícím vévodou Krvavým Henrym na obzoru.. (Gilmour93) 4*

Ehm... Tak se zase jednou uvrhnu do role exota. Opravdu nechápu, co vede lidi k nazývání tohohle "díla" kultovní klasikou, skvělou zábavou apod. Ten film je od začátku do konce blbý, je mi jasné (a je to i trochu vidět), že byla snaha tvůrců o to, aby byl blbý takovým způsobem, který by vyzněl komicky, ale u mě byl efekt naprosto opačný. Působilo to na mě neuvěřitelně trapně, navíc jsem se po většinu času hrozně nudila (ještě že měli tvůrci dostatek soudnosti a vypustili film v relativně krátké stopáži). Ale bohužel i druhý avizovaný žánr vedle komedie, horor, jsem ve filmu hledala celkem marně, lekla jsem se asi dvakrát, nebála ani jednou. Nemůžu ale upřít snímku jistou atmosféru a zajímavou práci s kamerou + celkem povedený konec, takže za tohle dávám 2*. (Galadriel) 2*

VELKÁ RECENZE
„Evil Dead II“ je průkopníkem nového směru hororu. Když se na tenhle film podíváte, uvědomíte si, že jste patrně nikde jinde nic podobného neviděli, pokud jste samozřejmě neshlédli některý z prvních filmů Petera Jacksona, které jsou po stránce spojení hororu a komedie zvládnuté dokonale. Jedná se především o „Bad Taste“ a Braindead. Tohle jsou filmy, které se do historie zapsaly skutečně nesmazatelným písmem. Mimo ně také ještě „Re-Animátor“.
Jedním z nejúspěšnějších hororů/komedií se stal právě Evil Dead, nikoli až tak jednička, která si s komičnem tolik nepohrávala a sázela především na děsivost, ale zejména dvojka. „Evil Dead II“ už je čistokrevným propojením hororu a komedie, a to té komedie nejčernější, jakou si jen umíme představit. Hned od počátku je poukázáno na to, že u tohohle filmu, pokud skousneme jeho „poetiku“, se budeme hodně dobře bavit, nikoli pouze hodně bát.
Za všechno mohou dva muži. Prvním byl Sam Raimi, který stavěl na skvělém, i když do jisté míry jednoduchém scénáři. Přesto dokázal z látky, kterou si vybral, vyždímat to skutečně nejlepší. Takhle skloubit komično s děsem se hned tak někomu nepovede. Tím druhým mužem, který stojí za doslova kultovním úspěchem celé série Evil Dead, je samozřejmě představitel hlavní role, bez kterého ani není možné si Evil Dead představit. Ano, je to geniální a tolik nedoceňovaný Bruce Campbell, který si alespoň tímhle filmem vysloužil zápis do hororové síně slávy.
Příběh dvojky vychází z toho samého, z čeho vycházela jednička. Máme zde knihu Necronomicon, Knihu mrtvých, která dokáže oživit zlo v temném lese v blízkosti jedné malé chaty. Musím říct, že pro mě je tohle prostředí v Evil Dead podáno mnohem lépe, než v takovém Cabin Fever. Ale to je hlavně tím, že Eliho Rotha jako režiséra neuznávám. V chatce se opět setkáváme se starým známým Ashem, který hned na začátku probudí zlo, které ho stojí přítelkyni. Jak se tak zdá, tak i určitou část jeho těla, pro jejíž náhradu se film stal skutečně kultovním. Myslím, že spousta lidí zná Bruce Campbella jako toho, co má místo ruky motorovou pilu.
Film se vyžívá v násilí a v zobrazování scén, které jsou skutečně nechutné. Sem tam nás nechá nahlížet jen na stíny, nebo přímo nezabírá „akci“, ale v ostatních případech to na nás valí v plné míře a nenechá nás vydechnout. Useknutí hlavy, odřezávání ruky, tohle všechno je jen začátek, který se později promění v parádní jatka, u kterých buď budete zhnuseni, anebo se budete popadat za břicho. Campbell byl pro svou roli zvolen dokonale a všechno na něm prostě čpí Ashem. Jeho herectví, jeho hlas, jeho gesta, jeho pózy, jeho hlášky. Když si hraje se svou rukou, to je vážně k popukání. Film je přehnaný, film je úchylný, film je prostě skvělý.
Když se natáčel „Grindhouse“, čekal jsem, že Quentin Tarantino předvede něco podobného, jako předvedl Raimi. Ale Tarantino se vydal jinou cestou, a tak jej zastínil kolega Rodriguez, který si taky tyká s hororem a komičnem. Podobně jako to ukázal třeba v „Od soumraku do úsvitu“, který osobně považuji za skutečně výtečný upírský snímek. Ale zpět k „Evil Dead II“. Je to film, který se musí vidět. Nic podobného vám mnoho jiných snímků nenabídne, a pokud si myslíte, že jste fanoušci hororů, prostě se na to podívejte. Jestli se nebudete smát... No myslím, že vám chybí smysl pro humor a nadsázku.

Ocenění:
The Saturn Awards
1988 - Nejlepší horor (nominace)
1988 - Mark Shostrom (Nejlepší masky) (nominace)
1988 - Doug Beswick, Tom Sullivan, Vern Hyde (Nejlepší speciální efekty) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Antonín Navrátil - Bruce Campbell (Ashley 'Ash' J. Williams), Bohdan Tůma - Dan Hicks (Jake + hlasy démonů + závěrečné titulky), Radovan Vaculík - Richard Domeier (Ed Getley), Antonín Hardt - John Peakes (profesor Raymond Knowby + úvodní titulky), Miluše Šplechtová, Dana Batulková, a další.
Vyrobilo: Studio Zero pro Společnost Film&Video Studio Praha

2.DABING (DVD, Blu-Ray)
V českém znění: Jan Šťastný - Bruce Campbell (Ashley 'Ash' J. Williams), Jitka Moučková - Sarah Berry (Annie Knowby), Pavel Šrom - Dan Hicks (Jake), Martin Stránský - Richard Domeier (Ed Getley), Simona Vrbická - Kassie Wesley DePaiva (Bobby Joe), Roman Hybeš, Bohuslav Kalva - John Peakes (Profesor Raymond Knowby), Bohumila Dolejšová, Barbora Vildová.
Překlad: Jitka Rybová
Produkce: Milena Čapková
Zvuk: Oldřich Wajsar, Miloš Sommer
Úprava a režie českého znění: Ivana Slámová
Vyrobily: ABZ - divize Bonton Films v roce 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 13.3.1987 Rosebud Releasing Corporation
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:  29.11.2004 (VHS) Bontonfilm, 29.11.2004 (DVD) Bontonfilm,
Poprvé na VHS: 29.11.2004
Poprvé na DVD: 1.11.2004 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 14.12.2011 Magic Box

Tržby celkem - $ 10 900 000
Náklady (Rozpočet) - $ 3 500 000

FILMY V SÉRII
Lesní duch gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/lesni-duch-the-evil-dead-1981-85-usa-horor-thriller-78/
Horor / Thriller, USA, 1981
Režie: Sam Raimi, Hrají: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss

Smrtelné zlo 2 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/smrtelne-zlo-2-evil-dead-ii-1987-85-usa-horor-komedie-80/
Horor / Komedie, USA, 1987
Režie: Sam Raimi, Hrají: Bruce Campbell, Sarah Berry

Lesní duch gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/lesni-duch-evil-dead-2013-91-usa-horor-thriller-59/
Horor / Thriller, USA, 2013
Režie: Fede Alvarez, Hrají: Jane Levy, Shiloh Fernandez
 
Tvůrci a herci
Sam Raimi (Režie), Rob Tapert (Produkce), Joseph LoDuca (Hudba), Peter Deming (Kamera), Kaye Davis (Střih), - (Casting), - (Scénografie), - (Kostýmy), Thomas Morrison (Zvuk), Wendy Bell (Masky), Sam Raimi (Scénář), Scott Spiegel (Scénář), Bruce Campbell (Herec), Sarah Berry (Herec), Dan Hicks (Herec), Kassie Wesley DePaiva (Herec), Richard Domeier (Herec), Denise Bixler (Herec), Ted Raimi (Herec), Lou Hancock (Herec), John Peakes (Herec), Josh Becker (Herec), Scott Spiegel (Herec), Sam Raimi (Herec), John W. Walter (Herec), Rob Tapert (Herec), Tony Elwood (Herec)
 
1987/85/USA/Horor, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Film se měl původně jmenovat Book Of The Dead, neboli Kniha Smrti.
-Démonickú babizňu Henriettu si zahral režisérov brat Ted Raimi.
- Přestože český distribuční název prvního dílu byl Lesní duch (1981), pokračování bylo pojmenováno Smrtelné zlo 2.
- Ash (Bruce Campbell) ve filmu používá brokovnici 12 Gauge Side by Side Shotgun.
- Ve filmu je záběr na rukavici Freddyho Kruegera ze známé hororové série Noční můra v Elm Street.
- Časopis Premiere zařadil hororové pokračování mezi kultovní filmy.
- Britský měsíčník Sight and Sound zařadil tento film na 34. místo z padesáti v anketě Funniest Films of All Time.
- Pracovní název filmu byl Evil Dead 2: Dead by Dawn.
- První díl se točil na převážně reálných místech, pro druhý díl už převážně vznikaly kulisy.
- I zde se objeví auto Oldsmobile Delta 88, jakožto převážně ve všech filmech Sama Raimiho.
- Stephen King je fanouškem celé série Evil Dead. Když Raimi sháněl peníze na druhý díl, King zavolal svému známému, producentu Dinu De Laurentiisovi, který film dofinancoval.
- Prvního rytíře, který vytasí meč na konci filmu, si zahrál režisér Sam Raimi.
- Mrtvá žena profesora Knowbyho říká, že je ve "fruit cellar". Což je odkaz na Psycho.
- Vycpaná hlava jelena z chaty byla později použita i v Raimiho filmu Darkman.
- Entertainment Weekly zařadil film na 19 místo v kategorii 50 nejkultovnějších filmů.
- Väčšina filmu bola natočená na gymnáziu vo Wadesboro v Severnej Karolína.
- V jednej scéne sa motorová píla objaví v Ashovej inej ruke ako počas celého filmu.
- Když si Ash uřízne ruku, tak jí zakryje železným kýblem a ten zatíží knihou A Farewell To Arms (Sbohem, armádo!) od E. Hemingwaye.
- Spoiler: Počet mrtvých ve filmu je 8.
 
Odkazy