Smrt jí sluší / Death Becomes Her (1992/99/USA/Fantasy, Komedie, Horor) 71% -Originál DVD-

24.02.2018 21:47
JEDNOU VĚTOU
„Všechny ženy chtějí být stále mladé. Pomoci jim k tomu může šílený manžel, který hledá elixír mládí. Co se stane, když se ale ten manžel zamiluje do jiné ženy. Začne zuřit manželka i milenka."

OBSAH
Černá triková komedie vypráví o odkvétající filmové představitelce naivek Madeline (Meryl Streep), jejím slabošském manželu Ernestovi (Bruce Willis) a intelektuálce Helen (Goldie Hawn), bývalé nejlepší kamarádce Madeline a někdejší snoubence Ernesta. Ti tři mají něco společného - všichni překročili padesátku a místo aby jejich životy a kariéry nabíraly na obrátkách, klesají strmě ke dnu. Ernest, dříve špičkový plastický chirurg, se dal na pití a skončil jako ¨maskér¨ mrtvol, z Helen se po rozchodu s ním stala neperspektivní sádelnatá troska, z níž ztrácejí nervy i její psychiatři, a také Madeline si stále víc uvědomuje, že doba, kdy se všichni muži kořili jejím půvabům a svět jí ležel u nohou, je dávno pryč. Ale všechno se dá změnit. Zvláště pokud do hry vstoupí záhadná čarodějka Lisa Van Ruhmann (Isabella Rossellini), disponující elixírem věčného mládí.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Neumím si ani představit, co by se stalo, kdyby takový elixír mládí skutečně existoval. Ženy by zřejmě začaly šílet a chtěly by se k němu za každou cenu dostat, muži by asi hodně přemýšleli, než by ho vypili. Takže v tomhle směru si myslím, že film vypovídá o mužském a ženském myšlení naprosto správně. Ale musím uznat, že se zde jedná o velmi zajímavý nápad, nechat dvě hlavní hrdinky vypít lektvar mládí, potom je nechat zemřít a zase oživit, jednu se zlomenými krčními obratli, druhou s ohromnou dírou v žaludku. Byla to zábava, bylo to zajímavé a docela mě to pobavilo. Ovšem tohle se děje až ve druhé polovině filmu, bohužel to, co této záživné a zajímavé části předcházelo nebylo nic extra a skutečně než jedna z hlavních hrdinek umřela a zase ožila, tak jsem se u toho docela nudil a příliš mě to nebavilo. Co se týče hereckých výkonů, tak tam je to hodně dobré, Goldie Hawn i Meryl Streep hrají hodně dobře a solidně je doplňuje Bruce Willis, takže v tomto ohledu je film na jedničku. Celkově bych to viděl na nadprůměrný film, jenže nemohu bohužel zapomenout na nudnou a nezajímavou první polovinu, která filmu docela ublížila, takže z nadprůměrného filmu se stal film průměrný, který má sice dobrý nápad a zajímavý konec, ale hodně pomalý a nezáživný rozjezd. Proto tedy nakonec uděluji tři hvězdy. (freddy) 3*

Naprosto originální komedie natočená hodně zábavně. Já jsem se bavila, ale musím říct, že se tenhle film určitě nebude líbit většině lidí. Film vyniká hodně propracovaným scénářem a zaujme tím, jak jsou obě ženské představitelky obsazené tak trochu proti svému obvyklému typu rolí (zejména Meryl Streep). I Bruce Willis tady hraje tak trošku jinak (ale ne nezajímavě). Pokud máte rádi černé komedie, pěkné triky a děláte si srandu z honu Hollywoodských hvězd za krásou, můžete se skvěle bavit. (Galadriel) 4*

Jak kdysi napsal Jonathan Swift, každý chce žít dlouho, ale nikdo nechce být starý... Meryl, z které mě občas zabolela krční páteř a Goldie se čtvrtým tělesným otvorem pro Kurta Russella v komedii černé jak angolský kominický učeň v zasypaném tunelu. Bohužel, ten tunel je někdy tak tmavý, že se v něm spousta věcí ztratí, jinými slovy, daný námět si zasloužil o něco atraktivnější zpracování, které mu však někdo stylu Zemeckise mohl jen těžko dopřát. Potěšila Silvestriho hudba nonšalantně proměňující nervy ve špagáty a výstup S.Pollacka v roli felčara, co to jaksi nepobral. Co se obsazení týká, trošku se mi zdálo, že Bruce za těma dvěma imortálníma hydrama herecky vlál.. (Gilmour93) 3*

VELKÁ RECENZE
Černá komedie Smrt jí sluší (1992) je přehlídkou tří hvězd tehdejšího filmu. Bruce Willis, Meryl Streep a Goldie Hawn předvádějí excelentní taškařici o tom, jak může honba za krásou a kariérou špatně dopadnout, pokud si nechceme připustit svou pomíjivost.
Ernest, Madeline a Helen je zvláštní milostný trojúhelník, ve kterém dvě postarší ambiciózní dámy tokají kolem velmi solidního muže - plastického chirurga. Madeline vystupuje v muzikálech, a proto vždy vypadala dobře. Dokud na ní zub času nezanechal své stopy, neměla nejmenší problém. Proto svede své kamarádce Helen snoubence a ten se o ní od té doby stará. Plastická chirurgie je velice perspektivní obor, akorát to chce mít trošku odolnější žaludek. Proto Ernest časem začíná pít a končí jako balzamovač mrtvol. Příběh působí zezačátku trošku smutně a je dobře, že si časem získává jakýsi hororovo-komediální nádech, jinak by mohl být spíš útrpný než zajímavý. Lidé se o svou perspektivní kariéru a zevnějšek zajímají odjakživa. To až časem své ambice vzdávají. Proto je zajímavé sledovat, jak může být někdy i veškerá snaha marná.
S chátrajícím tělem se Madeline hroutí celý její svět. Je to už dvanáct let, co přebrala Ernesta své kamarádce Helen a právě ona se nyní ukazuje v úplně novém světle. Padesátiletá dáma má tělo dvacetileté slečny, jak je to možné? Za všechno může supertajný elixír, který proměňuje tělo ze stárnoucí živé tkáně na mladou, mrtvou tkáň.
Ernest je díky tomu ve svém živlu. Jeho nyní už dvě krásky jsou obě k pomilování, akorát že jejich těla připomínají kvůli elixíru spíš voskové figuríny… A ty vyžadují neustálou údržbu. V sérii následujících scén je vidět, jak spolu tento milostný trojúhelník bojuje. Jsou na sobě závislí, a přitom mezi mrtvými slečnami stále panuje silná nevraživost.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Velmi černá americká komedie o vadách na kráse, o životě a smrti, nesmrtelnosti, i mnohém jiném.
Začíná v roce 1978, kdy muzikálová diva Madeline Ashtonová, odloudí své kamarádce Helen Sharpové přítele, úspěšného plastického chirurga Ernesta. S obavami totiž pozoruje na své tváři první vrásky a věří, že jí doktor podobných starostí dokáže zbavit. Sedm let poté co se Ernest a Madeline vzali skončí k nepoznání ztloustlá Helen v blázinci, kde jí sice psycholožka dokáže pomoci, ovšem zcela jinak než čekala. Omylem totiž Helen přivede na myšlenku Madeline zavraždit. Než je vše připraveno tak jak si Helen představuje, uplyne dalších sedm let. Mezitím se manželství Madeline zhroutí.
Zestárla a nenávidí celý svět, zatímco z Ernesta se stal alkoholik, který se živí jako úpravce mrtvol. Když dostane Madeline pozvánku na večírek u příležitosti vydání její knihy, chce vypadat co nejlépe a proto se rozhodne navštívit salón krásy. Tam jí však nemohou pomoci, dostane však adresu sekty, zabývající se omlazováním. Na večírku je šokovaná mládím a krásou Helen a rozhodne sektu navštívit. Tady jí okouzlující kněžka Lisle poskytne kouzelný nápoj, který vrací mládí a propůjčuje nesmrtelnost, současně však nabádá k opatrnosti, protože od chvíle jeho požití, je potřeba neustále dávat pozor na své tělo. Ať je zničeno sebevíc, stále totiž žije. Vzápětí po návratu domů se pohádá s Ernestem, který si ani nevšimne její nové krásy a během hádky spadne ze schodů a zlomí si vaz. Je však nesmrtelná a tak se brzy probere. Pochopí, že ji Helen chtěla zabít a tak sotva žena, přivolaná Ernestem přijede, zastřelí ji z brokovnice. Helen však také použila kouzelný nápoj a tak proti sobě stojí dvě nesmrtelné ženy ovšem se značně poškozenými těly. Nejprve se poperou, ale pak se usmíří. Uvědomí si, že budou potřebovat někoho, kdo bude o jejich těla pečovat a tím někým má být Ernest. Ten má však obou žen konečně dost a dá se na útěk.

Ocenění:
Academy Awards
1993 - Vizuální efekty

Golden Globes
1993 - Meryl Streep (Nejlepší herečka - komedie nebo muzikál) (nominace)

BAFTA
1993 - Vizuální efekty (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, HBO)
V českém znění: Pavel Soukup - Bruce Willis (Ernest Menville), Zlata Adamovská - Meryl Streep (Madeleine Ashtonová), Zuzana Schulzová - Goldie Hawn (Helen Sharpová) + Michelle Johnson (Anna), Sylva Turbová - Isabella Rossellini (Lisle) + Mary Ellen Trainor (Vivian Adamsová), Vladimír Dlouhý - Ian Ogilvy (Chagall) + Adam Storke (Dakota), Dana Syslová - Nancy Fish (Rose), Stanislav Fišer - Sydney Pollack (doktor na pohotovosti + titulky)
Překlad: Tereza Víznerová
Zvuk: Lubomír Zajíc
Produkce: Pavla Draxlerová
Režie: Július Matula
Vyrobilo: Studio dabing AB Barrandov 1993

2.DABING (Nova, Prima, Universal Channel, AMC)
V českém znění: Alexej Pyško - Bruce Willis (Ernest Menville), Zlata Adamovská - Meryl Streep (Madeleine Ashtonová), Olga Želenská - Goldie Hawn (Helen Sharpová), Simona Stašová - Isabella Rossellini (Lisle), Tomáš Juřička - Sydney Pollack (doktor na pohotovosti + titulky), Růžena Merunková - Nancy Fish (Rose), Pavel Trávníček - Ian Ogilvy (Chagall), Magdaléna Reifová - Michelle Johnson (Anna), Michal Jagelka - Adam Storke (Dakota), Miloš Hlavica - William Frankfather (Franklin) + John Ingle (chvalořečník), Dana Syslová, Marie Drahokoupilová - Mary Ellen Trainor (Vivian Adamsová), Dana Syslová - Alaina Reed-Hall (psycholožka), Eva Černá - Susan Kellermann (doktorka), Libor Terš
Překlad: Michal a Matouš Lázňovští
Zvuk: Jan Morávek
Produkce: Eva Víznerová, Jana Prášilová
Dialogy a režie: Jana Michajlová
Vyrobilo: Studio Grant pro ČNTS Nova 1997

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 10.12.1992
Premiéra USA: 31.7.1992 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: 1.4.2002 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 699 946
Tržby celkem - $ 149 022 650
Návštěvnost v ČR 117 389
Náklady (Rozpočet) - $ 55 000 000
 
Tvůrci a herci
Robert Zemeckis (Režie), Robert Zemeckis (Produkce), Steve Starkey (Produkce), Alan Silvestri (Hudba), Dean Cundey (Kamera), Arthur Schmidt (Střih), Karen Rea (Casting), Rick Carter (Scénografie), Joanna Johnston (Kostýmy), Dick Smith (Masky), Donald J. Malouf (Zvuk), Charles L. Campbell (Zvuk), Kevin Haney (Masky), David Koepp (Scénář), Martin Donovan (Scénář), Meryl Streep (Herec), Bruce Willis (Herec), Goldie Hawn (Herec), Isabella Rossellini (Herec), Ian Ogilvy (Herec), Adam Storke (Herec), Michelle Johnson (Herec), John Ingle (Herec), Debra Jo Rupp (Herec), Jonathan Silverman (Herec), Michael A. Nickles (Herec), John Enos III (Herec), Fabio (Herec), Kenneth Hughes (Herec), Sydney Pollack (Herec), Catherine Bell (Herec), Joel Beeson (Herec), Mary Ellen Trainor (Herec), Mimi Kennedy (Herec), Paulo Tocha (Herec), Clement von Franckenstein (Herec), Carol Ann Susi (Herec)
 
1992/99/USA/Fantasy, Komedie, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Liza (Isabella Rossellini) nazývá své ochránce "Tom, Dick a Harry". Stejnými jmény byly kódově označeny tunely, které razili vězni ve filmu Velký útěk (1963). Jedná o frázi používanou v anglicky mluvících zemích pro označení osob vzhledově i charakterově zaměnitelných.
- Když Meryl Streep a Goldie Hawn nevyšly společné plány na natočení filmu Thelma a Louise (1991) z důvodu těhotenství Meryl, přijaly nabídku na tento film. Meryl však šla do projektu s představou, že afektovanou herečku Madeline bude hrát Goldie a ona si střihne zahořklou spisovatelku Helen. Studio však chtělo zaujmout obsazením herců proti obvyklým typům postav a obrácení rolí zamítlo.
- Ve filmu "hraje" i Michael Caine. Když si Helen (Goldie Hawn) pouští televizní film, kde je Madeline (Meryl Streep) uškrcena, je to právě on, kdo ji zabije. Použity byly záběry z Cainova filmu Agent Palmer: Případ Ipcress (1965). Dále ve filmu pak vidíme plakát z tohoto filmu "Michael Caine & Madeline Ashton in Dark Windows".
- Ve scéně, kde Lisa (Isabella Rossellini) žádá Madeline (Meryl Streep), aby jí řekla, kolik si myslí, že jí je, Madeline řekne, že 38, a Lisa se na ní zle podívá. Ve skutečnosti jí během natáčení bylo 39.
- Goldie Hawn (Helen Sharp) a Meryl Streep (Madeline Ashton) spolu chodily na stejnou vysokou školu, a tak byly dobré kamarádky. Když se Meryl dozvěděla, že by měla hrát v tomto filmu s Goldie, okamžitě roli přijala.
- Film získal v roce 1992 dvě ceny Saturn, a to v kategoriích nejlepší herečka ve vedlejší roli pro Isabellu Rossellini a nejlepší vizuální efekty.
- Na špeciálnych efektoch pracovali spoločnosti Hansard a Industrial Light & Magic. Pomocou počítača museli vypracovať Madelinein pokrútený krk, elastickú pokožku hrdiniek či dieru v Heleninom bruchu.
- Miestami natáčania boli rôzne kúty Kalifornie a niektoré scény vznikli aj v New Yorku.
- Film poprvé představil fotorealistickou lidskou kůži, jež vznikla díky tehdy nově vyvinutému softwaru.
- Roli Dr. Ernesta Menvilla měl původně hrát Kevin Kline.
 
Odkazy