Složka 64 / Journal 64 (2018/119/Dánsko, Německo/Krimi, Mysteriózní, Thriller) 82%

19.10.2021 07:26
JEDNOU VĚTOU
„Detektiv Carl Morck a jeho pobočník Assad začínají vyšetřovat prapodivný nevyjasněný případ z ostrova Sprogo."

OBSAH
Podivné lékařské experimenty, zneužívání a převýchova „necudných" dívek. Do rukou detektiva Carla Morcka a jeho asistenta Assada z kriminálního Oddělení Q se dostává další nevyřešený případ. Jak souvisí děsivé, půl století staré tajemství opuštěného ostrova Sprogo se třemi mumifikovanými těly nalezenými za falešnou stěnou jednoho kodaňského bytu? A komu patřila čtvrtá, prázdná židle u prostřeného stolu? Mrazivý detektivní příběh založený na skutečné kapitole dánských dějin je čtvrtým severským thrillerem natočeným podle bestsellerů Jussiho Adler-Olsena.(Aerofilms)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Undergroundové trio detektivů řeší dávný triplemord a přitom ještě odhalí rozsáhlé spiknutí vedené potenciálními voliči Tomia Okamury.. Předpokládaný motiv otupí ostří překvapení v linii vyšetřování vražd, ale i tak to má ty správné žánrové grády. Následné propojení s potíráním vyznavačů rasové čistoty působí lehce a i přes některé drobné nonsensy v chování postav zafunguje v thrillerové i emoční rovině. Hledání filmové tváře trvalo oddělení Q šest let, ale stálo to za to.. P.S.: V rámci odbourávání předsudků je Fares Fares takový malý evropský Sidney Poitier.. (Gilmour93) 4*

Tři filmy trvalo, než Oddělení Q našlo svojí filmovou identitu. Po rozporuplných a scenáristickými neobratnostmi stíhaných dílech je tu konečně suverénní kombinace whodunnit detektivky a společenského thrilleru, kterou dopředu ženou dva ústřední charaktery. Má to ostří, skvělé tempo a jen pár dílčích neobratností. Navíc zapojení aktuální společenské linie je velmi, velmi dovedné. Mezi filmovými scandinoirs šampion. (Marigold) 4*

V pořadí čtvrtá filmová adaptace knižní kriminální série (zatím je prý šest dílů, nevím, nečetl jsem) dánského spisovatele Jussiho Adler-Olsena se vrací s kriminálním oddělením Q, nevyřešeními případy, permanentně nabroušeným detektivem Carlem Morckem i jeho muslimským kolegou Assadem. A je to zatím ze všech natočených snímků suverénní pecka. Tři mrtvoly roky naaranžované okolo jídelního stolu v jednom z kodaňských bytů, čtvrtá židle prázdná. Kdo si místo (ne)zasloužil? Vracíme se do 60. let do ostrovního převýchovného ústavu pro mladé dívky. Nebyly nebezpečné, netrpěly na tu dobu „závadnými“ chorobami. Jen byly poněkud divočejší ve svém sexuálním apetitu. A už tehdy započalo masové nedobrovolné zbavování rozmnožovacích schopností neposlušných dívčin. A prorůstá do současnosti ruku v ruce s dalšími aktuálními problémy Evropy. Tudíž se dostáváme do tematicky závažných rozměrů, které vůbec nepůsobí samoúčelně. Ba naopak. Přirozené je i napětí mezi vyšetřovateli, protože Assad má oddělení opustit a Carl se tváří, že to jde mimo něj. Jejich vztah je dynamický, vzájemné pošťuchování funkční. A ačkoliv Nikolaj Lie Kaas zůstává králem deprese, jeho vývoj je patrný a sem tam projeví nějakou vstřícnost nebo uznání. Zápletka vyznívá poměrně originálně, napětí graduje, snímek má solidní tempo. Takže za mě opravdu velká spokojenost!! (Castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Počtvrté a pravděpodobně naposled máme možnost se podívat do sklepa kodaňské policie, kde sídlí zaprášené Oddělení Q. Předchozí tři snímky podle románů Jussiho-Adlera Olsena (Žena v kleci, Zabijáci a Vzkaz v láhvi) posloužily jako poctivé severské detektivky, navíc se mohly pochlubit i vzrůstající kvalitou; natěšenost na jejich další případ tedy byla nemalá. Obzvlášť po ohlášení, že komerčně se jedná o nejúspěšnější dánský film všech dob, když ho během dvou měsíců v kinech navštívil milion diváků - vzhledem k tomu, že v Dánsku žije pět milionů lidí, je to úžasný úspěch. Ale je zasloužený?
Bručounský protiva Carl v zatvrzelém podání Nikolaje Lie Kaase zase jednou podtrhuje stereotyp o nekonvenčním poldovi, tentokrát snad s největším počtem hlášek v historii série. Jeho kolega Assad (Fares Fares) má za pár dní odcházet do lukrativnějšího oddělení, jelikož podzemní otročina ho už po pěti letech nebaví. Větší úlohu než v předchozích případech má jejich asistentka Rose, která se vedle své tradiční role spojky u počítače podívá i do terénu. Sledujeme funkční zakomponování všech nutností sequelů - současný případ je nejrozsáhlejší, historicky nejkrutější a obsahuje nejdražší akci. Zároveň se dotýká aktuálních témat, čímž lehce převyšuje žánr standardní kriminálky.
Olsenova kniha totiž vypráví o z dnešního pohledu velmi podivném zákonu, který v Dánsku během 30. až 60. let perzekvoval sexuálně otevřené ženy. Ty byly poslány do léčebny na zvláštním ostrově, kde se samozřejmě kdovíjak pěkné věci neděly. Linka současného vyšetřování Carla a Assada, jež má mimochodem řadu nemilých logických podivností, se proplétá se znepokojivě temným děním let šedesátých a my tak od začátku tušíme, kam se bude příběh ubírat. Vedle propojení minulosti s přítomností a rýpnutí do politických špiček se však jinak rutinní krimi dokáže procítěně vyjádřit i k uprchlické krizi, rasovým předsudkům a postavení žen ve společnosti. Díky této vrstevnatosti pak člověk dokáže leckteré chybky odpustit.
I předchozí díly volné série se v nevelké zemi stereotypně spojované s nezřízeným pitím alkoholu dočkaly obrovských kasovních úspěchů, sázka na jistotu je tudíž opodstatněná. Mimochodem, všechny čtyři filmy nyní patří mezi pětku komerčně nejúspěšnějších dánských snímků všech dob, což svědčí o vpravdě obrovské popularitě série. Opět se trochu obměnil tvůrčí tým, zůstal jen hlavní scenárista Nikolaj Arcel, který sepsal i předchozí adaptace. O něco více se rozebírá i vztah obou hlavních policistů, z čehož je znát, že se tvůrci chystali na konec série. Ta se tak dočkává (pravděpodobně) finálního dějství, jež nezklame a na stominutové ploše nabídne přesně to, co fanoušci chtějí. Stačí vám to?

Ocenění:
Robert Awards (Danish Film Awards)
2019 - Fares Fares (Nejlepší herec ve vedlejší roli)
2019 - Christoffer Boe, Louise Vesth (Nejlepší dánský film)
2019 - Christoffer Boe (Nejlepší režisér)
2019 - Fanny Bornedal (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)
2019 - Bo Hr. Hansen, Mikkel Norgaard, Nikolaj Arcel (Nejlepší adaptovaný scénář)
2019 - Jacob Moller (Nejlepší kamera)
2019 - Emilie Boge Dresler, Pernille Holm (Nejlepší kostýmy)
2019 - Janus Billeskov Jansen, My Thordal (Nejlepší střih)
2019 - Anthony Lledo, Mikkel Maltha (Nejlepší hudba)
2019 - Eddie Simonsen, Morten Green (Nejlepší zvuk)

DABING
1.DABING (JOJ Cinema)
V českém znění: Aleš Zbořil - Nikolaj Lie Kaas (Carl Morck), Jan Kolařík, Milan Horský, Kateřina Mendlová Horáčková, Katarína Mikulová, Martin Sláma, Sylva Talpová, Zdeněk Junák, Eva Novotná, Zdeněk Bureš, Monika Maláčová, Ivana Milbachová, Lenka Filipová-Kudelová, Milan Němec, Vilém Čapek, Daniel Dítě (titulky)
Překlad: Petr Habarta
Dialogy: Petr Dočkal
Vedoucí dramaturg: Lucie Mitková
Zvuk: Michal Zatloukal
Produkce: Peter Čížek, Karolína Zbořilová
Šéfproducent: Branislav Mitka
Režie: Daniel Dítě
Pro JOJ Group vyrobila Brněnská soukromá televize - 2019

2.DABING (ČT)
V českém znění: Jiří Dvořák - Nikolaj Lie Kaas (Carl Morck), Vilém Udatný - Fares Fares (Assad), Helena Dvořáková - Johanne Louise Schmidt (Rose), Adéla Nováková - Fanny Bornedal (mladá Nete), Lucie Kušnírová - Amanda Radeljak (Nour), Bohdan Tůma - Nicolas Bro (Brandt), Miloslav Mejzlík - Soren Pilmark (Marcus Jacobsen), Pavel Šrom - Anders Hove (starý Curt), Oldřich Hajlich - Elliott Crosset Hove (mladý Curt), Antonie Talacková - Clara Rosager (Rita), Jaroslava Brousková - Vibeke Hastrup (Mie), Jakub Hejdánek - Anders Juul (Gunnar), Marcela Nohýnková - Birthe Neumann (stará Nete), Ivo Novák - Michael Brostrup (Bak), Milada Vaňkátová - Luise Skov (Gitte), Kateřina Lojdová - Camilla Lau (Louise), Irena Hrubá - Marianne Hogsbro (Beate), Roman Hájek - Per Tofte Nielsen (technik), Martin Preiss, Robin Pařík, Tomáš Juřička, Zbyšek Horák, Igor Bareš, Martin Písařík, Martin Sobotka, Martina Šťastná, Petr Lněnička, Mikuláš Pánek (titulky)
Překlad: Helena Březinová
Dramaturgie: Jana Čížkovská
Zvuk: Jozef Kušnír
Asistentka režie: Hana Somolová
Vedoucí produkce: Markéta Vyšínová
Vedoucí dramaturg: Zdeno Kubina
Vedoucí realizace: Pavel Fuchs
Dialogy a režie: Mikuláš Pánek
Vyrobila Česká televize - 2020

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 24.1.2019 Aerofilms
Premiéra Dánsko: 4.10.2018 Nordisk Film Den.
Premiéra Německo: 20.6.2019 NFP
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 3 043 282
Náklady (Rozpočet) - $ 39 000 000 DKK

FILMY V SÉRII
Žena v kleci gastonrolinc.webnode.cz/news/a0275/
Krimi / Thriller, Dánsko / Německo, 2013
Režie: Mikkel Norgaard, Hrají: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares

Zabijáci gastonrolinc.webnode.cz/news/a0272/
Thriller / Krimi, Dánsko / Německo, 2014
Režie: Mikkel Norgaard, Hrají: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares

Vzkaz v láhvi gastonrolinc.webnode.cz/news/a0271/
Krimi / Drama, Dánsko / Německo, 2016
Režie: Hans Petter Moland, Hrají: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares

Složka 64 gastonrolinc.webnode.cz/news/slozka-64-journal-64-2018-119-dansko-nemecko-krimi-mysteriozni-thriller-82/
Krimi / Mysteriózní, Dánsko / Německo, 2018
Režie: Christoffer Boe, Hrají: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares

Marco gastonrolinc.webnode.cz/news/marco-marco-2021-125-dansko-krimi-50/
Drama / Krimi, Dánsko, 2021
Režie: Martin Zandvliet, Hrají: Ulrich Thomsen, Zaki Youssef
 
Tvůrci a herci
Christoffer Boe (Režie), Louise Vesth (Produkce), Anthony Lledo (Hudba), Mikkel Maltha (Hudba), Jacob Moller (Kamera), Janus Billeskov Jansen (Střih), My Thordal (Střih), Pernille Holm (Casting), Nikolaj Danielsen (Scénografie), Pernille Holm (Kostýmy), Bernhard Joest-Däberitz (Zvuk), Nicola Faas (Masky), Nikolaj Arcel (Scénář), Bo Hr. Hansen (Scénář), Mikkel Norgaard (Scénář), Jussi Adler-Olsen (kniha) (Předloha), Nikolaj Lie Kaas (Herec), Fares Fares (Herec), Nicolas Bro (Herec), Anders Hove (Herec), Elliott Crosset Hove (Herec), Soren Pilmark (Herec), Johanne Louise Schmidt (Herec), Clara Rosager (Herec), Fanny Bornedal (Herec), Michael Brostrup (Herec), Vibeke Hastrup (Herec), Diem Camille Gbogou (Herec), Anders Juul (Herec), Birthe Neumann (Herec), Luise Skov (Herec), Anders Brink Madsen (Herec), Lado Hadzic (Herec), Trine Pallesen (Herec), Wanda Perdelwitz (Herec), Nastja Arcel (Herec), Marianne Hogsbro (Herec), Camilla Lau (Herec), Sofus Ronnow (Herec), Lennart Falk (Herec), Joen Hojerslev (Herec), Morten Feldt (Herec), Johanne Bie (Herec), Susan A. Olsen (Herec), Regitze Estrup (Herec), Jan Brandi (Herec), Ulas Kilic (Herec), Morten Bjorn (Herec), Martin Boserup (Herec), Jesper Groth (Herec), Jela Natius Abildgaard (Herec),
 
2018/119/Dánsko, Německo/Krimi, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Natáčanie prebiehalo v Kodani, na dánskom ostrove Sprogo a v nemeckom meste Hamburg. (MikaelSVK)
- Vyšetřovatelé se vozí v automobilu Škoda Octavia druhé generace. (luka4615)
- Jedná se o poslední film v sérii produkovaný společností Zentropa. Od roku 2016 pak má práva na další pokračování knižní série věnující se Oddělení Q společnost Nordisk Film Production. (Quido)
- Celosvětová premiéra proběhla 29. září 2018 na CPH PIX v Kodani.
 
Odkazy