Slovácko sa nesúdí (TV seriál) Slovácko sa nesúdi

03.07.2016 13:35

Komedie

Československo, 1974, 12x31 min

Režie:

Petr Tuček

Hrají:

Jozef Kroner, Oldřich Velen, Stanislav Hájek, Ilja Prachař, Oldřich Vykypěl, Jiří Lábus, Vlasta Peterková, Pavla Severinová, Josef Somr, Zdeněk Kryzánek, Jiří Tomek, Stanislav Tříska, Václav Kyzlink, Slávka Budínová, Karel Augusta, Svatopluk Skopal, Oldřich Navrátil, Vladimír Švabík, Vlastimil Brodský, Terézia Hurbanová-Kronerová, Arna Mohelská, Jaroslav Dufek, Miriam Vránová, Nataša Baženovová, Alois Liškutín, Stanislav Zindulka, Rudolf Šimara, Jaroslav Tuček, Zdeněk Ševčík, Hana Zaoralová, Michaela Čuperová, Michal Dočolomanský, Jana Švandová, Miroslav Středa, Adam Matejka, Zdeněk Maryška, Josef Karlík, Jiří Přichystal, Karel Hlušička, Bronislav Poloczek, Milena Steinmasslová, Soňa Valentová, Ladislav Mareček, Karel Kabíček, Ladislav Šamlot, Jana Hliňáková, Miroslav Mikulička, Karel Polášek, Michal Nevěčný, Milan Holubář, Eva Matalová, Helena Kružíková, Jaromír Roštínský, Světla Amortová, Zora Jandová, Jan Skopeček, Svatopluk Matyáš, Jan Kuželka, Daniel Dítě, Natalie Švabíková, Marie Beránková, Jana Gazdíková, Jindřich Světnica, Jan Pohan, Helena Trýbová, Vítězslav Jandák, Jiří Kodet, Aleš Jarý, Jaroslav Sypal, Oto Filip, Jaroslav Kyncl, Luboš Vraspír, Antonín Kala, Jan Vlasák, Jaroslav Kaňkovský, Karel Adam, Radek Balaš, Ota Filip

Obsah

Co vznikne, když smícháte trochu fištrónu, špetku slivovičky na kuráž a pořádnou dávku lidové moudrosti a humoru? Strýček Pagáč a jeho kamarád Klásek.

Obsah epizod

1. série (1975)
DÍL1: Parohy (Parohy) - Úvodní díl seriálu je nazván "Parohy". A parohy mohou být dvojí: skutečné a pomyslné. Ty pomyslné nasadí brzy po svatbě mladá Kača svému staršímu manželovi. To se ale nelíbí stařečkovi Pagáčovi a jeho příteli Jurovi Kláskovi. Rozhodnou se zapeklitou situaci vyřešit a všem zúčastněným pomoci. A to se dá pouze s humorem.
DÍL2: Polénko (Polénko) - Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Tolik jedno staré přísloví. A tou pomyslnou jámou je v našem příběhu kus obyčejného polénka. Polénka, ve kterém je docela malý otvor naplněný dynamitem. Polénka, které má vykonat pomstu za sousedovo nevhodné chování. Stařeček Pagáč a Jura Klásek se o chystané "čertovině" dovědí a nebyli by to oni, kdyby něco nevymysleli. Jak to skončí? Říká přísloví pravdu? To uvidíme až v závěru.
DÍL3: Nadílka (Nadílka) - Jednu z rolí v seriálu Slovácko sa nesúdí si zahrál i rodák ze Slovácka - Josef Somr. Kožkařa Froliša Puchýřa, kterému, jak se říká, není nic svaté. Pošle své dva synky, aby chodili jako čert a Mikuláš; bez pořádné "nadílky" se nemají vracet. Představa výprasku pak stačí a z kluků se stanou zloději. Seberou u stařečka Pagáča klobásky. Mají štěstí, stařeček je rozumný, a moc dobře ví, že za vším stojí Frolišova chamtivost. Chytrá hlava, kamarád Jura Klásek, Frolišova hloupost i trocha štěstí se pak postarají, aby tu zaslouženou nadílku dostal ten pravý.
DÍL4: Hody (Hody) - Je majetek víc než vzájemná láska dvou mladých lidí? Jak pro koho. Pro rodiče vlastnící grunt ano, pro zamilované "děti" ne. A prosby ani vyhrůžky nejsou nic platné. Švarný mládenec vždycky dostane přednost před zamindrákovaným mazánkem, který má do chlapa hodně daleko. A tak je jasné, komu dá Jana Švandová, tentokrát ve slušivém slováckém kroji, přednost. Závist a zloba se po právu dočkají výsměchu a hodová zábava může pokračovat.
DÍL5: Divadlo (Divadlo) - Všechno zlé je k něčemu dobré... i když podle stařečka Pagáča to prý byla největší hrůza jeho života. Co? Když hráli divadlo. Divadelní hru, rytírnu napsal Jura Klásek a režíroval ji sám stařeček Pagáč. Ten do rolí milovnického páru obsadil Janka Obrůčku a Mařenku Ohnicovů. To se ale nelíbilo starému Ohnicovi. Stačilo, aby viděl, jak se k sobě mladí na jevišti mají, a bylo zle. Horká hlava, pár schválností a rozum na dovolené; to nemůže dobře dopadnout. Stařeček Pagáč se snaží zachránit, co se dá.
DÍL6: Medicína (Medicína) - Začalo to nevinně. Stařeček Pagáč měl vztek na Cyrila Píšťalu, který mu tajně vypil zakopanou slivovici. Chtěl ho potrestat, ale Cyril onemocněl. A když na Slovácku nepomůže nemocnému chlapovi slivovice, je každá rada drahá. Těžko se ale léčí tam, kde bují zlo, lidská závist a pomluva. Na to nestačí ani "fištrón" stařečka Pagáča.

 

2. série (1984)
DÍL1: Zabijačka (Zabijačka) - Po bezmála deseti letech hrdinové trochu, pravda, zestárli, ale láska k lidem a k životu zůstala. A taky humor a "fištron" stařečka Pagáča. Toho bylo velmi zapotřebí, když chtěl nekňubu Cyrilka Pargana oženit s Tonkou Vařajovou. Cyrilka si s bravurou sobě vlastní zahrál Jiří Lábus, Tonku Vařajovou Zora Jandová. Ve slováckém kroji uvidíte Slávku Budínovou. Její maměnka shánějící Cyrilkovi nevěstu znovu připomene nejen její výjimečný herecký talent, ale i ženský šarm.
DÍL2: Medvěd (Medvěd) - Za dob hrdinů "Slovácka" byl cirkus s živým medvědem atrakce nevídaná. Stařeček Pagáč se nechá sousedy vyprovokovat a k zápasu s huňáčem se přihlásí. K velkému překvapení principála i všech ostatních vyhraje. Aby ne, když místo medvěda bojoval s převlečeným Jurů Kláskem. Úsměvný podvůdek stařečkovi vyjde. Ne nadarmo se ale říká, že s čím kdo zachází, tím také schází. Jen dobrý nápad někdy nestačí.
DÍL3: Hlt za tři krejcary (Hlt za tři krejcary) - Říká se, že od velké lásky k veliké nenávisti je jen malý krůček. O tom by mohli vyprávět dva nerozluční kamarádi – Ignác s Vinckem. Stačilo málo, pár hltů slivovičky, a mezi oběma se rozpoutal boj kdo s koho. Z malých naschválků se stávaly naschvály a jejich vzájemná škodolibost se stupňovala. Stařeček Pagáč se je snažil udobřit. Ale nic nevymyslel. Ještě, že zasáhl nový starosta – Martin Kordula. A jak si poradil?
DÍL4: Janek Vyskoč, kozí vrah (Janek Vyskoč, kozí vrah) - Janíček Trnečka, dětmi vysmívaný jako Janek Vyskoč, kozí vrah, je jednonohý invalida poznamenaný válkou. Ta mu vzala vše: ženu, dítě i zdraví. Aby se uživil, zabíjí na požádání sousedům kozy. Když se v dědině usadí vojenská marškumpanie, postaví se oficírovi Krkowiczkovi a poukáže na nesmyslnost války. Byť jde v tomto příběhu o vážnou a smutnou věc, ani tentokrát nechybí šibalský humor stařečka Pagáča. Ten se s nadutostí rakouského oficíra vypořádal po svém. Dokázal, že ho před vojáky zesměšnila vlastní kobylka.
DÍL5: Odplata (Odplata) - Spravedlnost se leckdy ubírá klikatýma cestičkama. Někdy se jí musí i pomoci, aby nakonec došla tam, kam musí. O této pravdě byl přesvědčený i stařeček Pagáč. A tak když už měl dost špatností, které páchali hajný Čagan a hospodský Kudla, připravil na ně důmyslnou past. Využil jejich hloupost, nadutost, lakotu a popudil je proti sobě. Před celou dědinou tak odhalil jejich licoměrnost a pravou povahu. Starosta Kordula pak s radostí využil své trestní právo.
DÍL6: Poslední vůle (Poslední vůle) - Stařečkovi Pagáčovi zemřela žena Kača. Její smrt ho zaskočila, její poslední vůle nemile překvapila. Švestkový sad, pro stařečka tak důležitý, měl podle posledního přání patřit Anežce Peléškové. Dvojí ztráta - s tím se starší člověk těžko vyrovnává. Poslední vůli je však nutno ctít. Stařečka Pagáča čeká těžký úkol. Ale on si s ním, tak jako vždy, poradí. Dnešní příběh uzavírá dvanáctidílný seriál ze života slovácké vesnice počátkem dvacátého století. S úsměvem a z dnešního pohledu i s jakousi nostalgií ukázal, že závist, malost, netolerance a hloupost, byly mezi lidmi rozšířeny od nepaměti. A že moudrost, humor a laskavý přístup k životu mnohé vyřeší.

 

Producent: Ceskoslovenská Televize, Filmové Studio Gottwaldov

https://www.csfd.cz/film/154801-slovacko-sa-nesudi/komentare/#