Sleduje tě vrah! / The Watcher (2000/93/USA/Krimi, Mysteriózní, Thriller) 49% -Originál DVD-

26.02.2018 09:14
JEDNOU VĚTOU
„Sleduje tě vrah!

OBSAH
Agent FBI Joel Campbell se tři roky marně pokoušel dopadnout sadistického psychopata Davida Allena Griffina, který v Los Angeles vraždil osamělé ženy. Poté, co vraha vyrušil ve chvíli, kdy chtěl zabít jeho milenku Lisu a přesto nedokázal zabránit její tragické smrti v plamenech se Campbell nervově zhroutil, opustil službu u FBI a přestěhoval se do Chicaga. O marném stíhání, o tom, jak Gridffin dívky dlouho tajně sledoval, jak vždy vnikl do jejich bytu, kde je nutil tančit a pak je uškrtil strunou vypráví své psychoterapeutce Polly Pellmanové. Když se Campbell vrací domů, narazí na policii, která zajišťuje místo vraždy mladé ženy. Baví se s detektivem Hollisem, který má vyšetřování na starosti, ale tvrdí, že ho případ nezajímá. Když však doma otevře obálku, která přišla před několika dny, objeví uvnitř fotografii a vzkaz, pochopí, že vrahem byl Griffin, který ho v Chicagu vypátral a nyní ho nutí, aby se znovu zapojil do vyšetřování. Cambell informuje vedení FBI, ale odmítne se znovu zapojit do pátrání. Griffin mu však zatelefonuje a pošle mu fotografii své budoucí oběti. Dívka pracuje v jednom fotoservisu a Campbell dostane od vraha čas na to, aby ji našel a zachránil. Nyní se zapojí do pátrání po dívce a skutečně se mu s pomocí jedné ze zvětšenin podaří zjistit její totožnost. Telefonuje jí, aby ji varoval, telefon však zvedne Griffin, který dívku právě zabil. Další den chladnokrevný vrah nastoupí ke Campbellovi do výtahu a zjistí, že se léčí u Polly.A tak se u ní přihlásí jako nový pacient a policii pošle další fotku budoucí oběti. Policii se opět podaří zjistit, o koho se jedná _ je to dívka Jessica, která utekla z domu a žije na ulici. Campbell shodou náhod narazí na jejího přítele a donutí ho spolupracovat. Policie spěchá na místo, kde dívka přespává, přijde však opět pozdě. Griffin dívku zabije a po dlouhé honičce, která skončí výbuchem benzínové stanice, policii unikne. Campbell se opět zhroutí a musí být hospitalizován. Když ho Polly v nemocnici navštíví, Griffin vnikne do její ordinace a ukradne Campbellovu složku obsahující všechny jeho údaje i nahrávky jeho rozhovorů s psychoterapeutkou. Policie dostane další fotografii _ je na ní Campbellova milenka Lisa. U jejího hrobu se Campbell setká s vrahem. Nebojí se, protože má jako rukojmí Polly.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Slabší nadprůměr. Na takový béčko byla záležitost s traumatem hlavního hrdiny podaná překvapivě dobře a s dobrým ozvučením (písnička hrající při návštěvě hřbitova). Keanu mi svou kreací velmi připomněl svou roli v Giftu, nicméně byl solidní záporák. Škoda, že film nemá atmosféru a místa s napětím střídají místa stagnace a nudy. Sice se párkrát objeví nečekaně dobře zvládnutá scéna, ale ve filmu jich moc není. Konec se sfušovaným a sfušovaně natočeným výbuchem mě taky nijak neuspokojil (i co se týče akce nebo konfrontace obou nemesis). Na druhou stranu mi film pomohl objevit Jamese Spadera, jehož charizma filmu dost přidává. V podstatě by se dalo říct, že jsem to sledovala spíš kvůli lince jeho příběhu, než kvůli lince vyšetřování vražd (která stejně nebyla z poloviny tak zajímavá). A s Marisou Tomei vytváří sympatickou dvojku. Není to vrchol tvorby, ale film, co v pohodě zabaví na jeden večer a člověk se nebude při sledování neustále nasírat, kolik věci mu tam vadí. (akisha) 3*

Mám pro ten film slabost ze tří důvodů. James Spider je vynikající herec, který zahraje dobře i v té největší blbosti a ani Sleduje tě vrah není výjimkou. Keanu Reeves, jakkoli se stal v případě tohohle filmu oblíbeným terčem, se se svou první (možná se pletu) čistě zápornou rolí popral na výbornou. A soundtrack je naprosto vynikající. Charbanic naivně natočil hodinu a půl dlouhý videoklip a věřil tomu, že to bude stačit na plnohodnotný film. K tomu by ale potřeboval silnější scénář a podstatně vypiplanější formu. Takhle to má čas od času slušný vizuál a stojí to především na hercích. A ti to u mě osobně vytáhli na tři hvězdičky… (Tom Hardy) 3*

Kromě výkonu psychicky sesypaného Spadera a Beltramiho znepokojující hudby nemá The Watcher absolutně co nabídnout, neboť vykonstruovaný příběh si stále častěji začne tykat s pitomostí, což spolu s rušivými flashbacky bude na vaše víčka působit jako gravitace na podzimní listí. Hádejte, jestli na konci neosolený, mastnotu nepouštějící maniak Keanu zastaví vystřelené broky a ukáže šlehajícím plamenům, kdo je tady Vyvolený.. (Gilmour93) 2*

VELKÁ RECENZE
Agent FBI Joel Campbell se tři roky marně pokoušel dopadnout sadistického psychopata Davida Allena Griffina, který v Los Angeles vraždil osamělé ženy. Poté, co vraha vyrušil ve chvíli, kdy chtěl zabít jeho milenku Lisu a přesto nedokázal zabránit její tragické smrti v plamenech se Campbell nervově zhroutil, opustil službu u FBI a přestěhoval se do Chicaga. O marném stíhání, o tom, jak Gridffin dívky dlouho tajně sledoval, jak vždy vnikl do jejich bytu, kde je nutil tančit a pak je uškrtil strunou vypráví své psychoterapeutce Polly Pellmanové. Když se Campbell vrací domů, narazí na policii, která zajišťuje místo vraždy mladé ženy. Baví se s detektivem Hollisem, který má vyšetřování na starosti, ale tvrdí, že ho případ nezajímá. Když však doma otevře obálku, která přišla před několika dny, objeví uvnitř fotografii a vzkaz, pochopí, že vrahem byl Griffin, který ho v Chicagu vypátral a nyní ho nutí, aby se znovu zapojil do vyšetřování.
Cambell informuje vedení FBI, ale odmítne se znovu zapojit do pátrání. Griffin mu však zatelefonuje a pošle mu fotografii své budoucí oběti. Dívka pracuje v jednom fotoservisu a Campbell dostane od vraha čas na to, aby ji našel a zachránil. Nyní se zapojí do pátrání po dívce a skutečně se mu s pomocí jedné ze zvětšenin podaří zjistit její totožnost. Telefonuje jí, aby ji varoval, telefon však zvedne Griffin, který dívku právě zabil. Další den chladnokrevný vrah nastoupí ke Campbellovi do výtahu a zjistí, že se léčí u Polly.
A tak se u ní přihlásí jako nový pacient a policii pošle další fotku budoucí oběti. Policii se opět podaří zjistit, o koho se jedná _ je to dívka Jessica, která utekla z domu a žije na ulici. Campbell shodou náhod narazí na jejího přítele a donutí ho spolupracovat. Policie spěchá na místo, kde dívka přespává, přijde však opět pozdě. Griffin dívku zabije a po dlouhé honičce, která skončí výbuchem benzínové stanice, policii unikne. Campbell se opět zhroutí a musí být hospitalizován. Když ho Polly v nemocnici navštíví, Griffin vnikne do její ordinace a ukradne Campbellovu složku obsahující všechny jeho údaje i nahrávky jeho rozhovorů s psychoterapeutkou. Policie dostane další fotografii, je na ní Campbellova milenka Lisa. U jejího hrobu se Campbell setká s vrahem. Nebojí se, protože má jako rukojmí Polly.
Keanu Reeves jako vrah -  zajímavé spojení. To bylo to hlavní, co mně  lákalo na tomto snímku. Nakonec jsem nebyla  zklamaná. Sice takové ty sériové blázny  nemám moc ráda, a tento film byl dobře  skloubeným vyprávěním o člověku, který  trpí pocity viny v důsledku svého špatného  rozhodnutí, snaží se odpoutat od své profese,  která jej zničila a přivedla na pokraj  duševního zhroucení. Na druhé straně  člověk, který si chce hrát, ovládat lidi,  ovládat svět za každou cenu a lidský život  pro něj nic neznamená. Oba představitelé  hlavních rolí se mi líbili. Film nebyl jen  pouhý masakr, ale byl i k zamyšlení a to já na  filmu vždy oceňuju.Tento film vypadal docela  nenápadně, ale dal mi víc, než jsem čekala.  Mně se to líbilo.

Ocenění:
Razzies
2000 - Keanu Reeves (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
V českém znění: Zdeněk Hruška - James Spader (Campbell), Michal Michálek, Helena Němcová - Marisa Tomei (Polly), Jiří Hromada - Chris Ellis (Hollis), Anna Fialková, Radovan Vaculík, Ivana Měřičková, Bohdan Tůma - Ernie Hudson (Ibby + titulky), Nikola Votočková - Rebekah Louise Smith (Ellie + více rolí), Petr Burian - Keanu Reeves (Griffin), Klára Vodenková, Otto Rošetzký - Robert Cicchini (Mitch), Pavlína Dytrtová a další
Překlad: Kateřina Hámová
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Iva Koudelková
Dialogy a režie: Helena Dytrtová
Připravila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska pro Bonton Home Entertainment
Vyrobilo: Studio Budíkov v roce 2001

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 25.1.2001 Bontonfilm
Premiéra USA: 8.9.2000 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.08.2001 Bonton Home Video (VHS)
Poprvé na DVD: 1.11.2001 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 754 024
Tržby celkem - $ 47 300 000
Návštěvnost v ČR 19 514
Náklady (Rozpočet) - $ 33 000 000
 
Tvůrci a herci
Joe Charbanic (Režie), Louise Frogley (Produkce), Nile Niami (Produkce), Jeff Rice (Produkce), Marco Beltrami (Hudba), Michael Chapman (Kamera), Richard Nord (Střih), Jane Alderman(Casting), Carmen Tetzlaff (Casting), Maria Caso (Scénografie), Brian Eatwell (Scénografie), Jay Hurley (Kostýmy), Barney Cabral (Zvuk), Nicholas James (Zvuk), Jake Collins (Zvuk), Suzi Ostos (Masky), David Elliot (Scénář), James Spader (Herec), Marisa Tomei (Herec), Keanu Reeves (Herec), Ernie Hudson (Herec), Chris Ellis (Herec), Jenny McShane (Herec), Michael Guido (Herec), Joseph Sikora (Herec), Tamara Tungate (Herec), Rebekah Louise Smith (Herec), Andrew Rothenberg (Herec), Scott A. Martin (Herec), David Pasquesi (Herec), Rich Komenich (Herec), Mike Bacarella (Herec), Michael Nicolosi (Herec), Chris Ashworth (Herec), Joe Forbrich (Herec), Jillian Peterson (Herec)
 
2000/93/USA/Krimi, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Úvodní Griffinův (Keanu Reeves) kung-fu tanec na píseň "Dragula" od Roba Zombie je poctou Reevesovu předchozímu filmu Matrix (1999).
- James Spader, který si ve filmu dopřává vietnamské nudle, ve skutečnosti vietnamská jídla nemá rád.
 
Odkazy