Škola ro(c)ku / The School of Rock (2003/115/USA, Německo/Komedie, Hudební) 70%

12.03.2018 14:55
JEDNOU VĚTOU
„Učení je až na druhém místě.“

OBSAH
Dewey Fin (Jack Black) je až příliš aktivním kytaristou skupiny No Vacance. Za svá dvacetiminutová sóla a skoky do auditoria je jednoho dne z kapely vyhozen. Zrovna v ten den po něm bratr, u kterého bydlí, chce nájem, ale Dewey nemá peníze. Proto se rozhodne, že prodá kytaru na kterou hrál Hendrix, nikde ale nesežene kupce za uspokojivou cenu. Jeho štěstí přijde ve chvíli, kdy jeho bratrovi volají ze školy, že by potřebovali náhradního učitele a tak se Dewey jednoduše vydá za svého bratra Matta, když však přijede do školy, děti nic neučí, protože jeho vzdělání za moc nestojí. Když jednoho dne uslyší, jak jeho třída hraje při hudební výchově na nástroje, rozhodne se založit školní kapelu Škola ro(c)ku. Dewey se ji rozhodne přihlásit do soutěže.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Film mě hned vrhl do víru událostí téměř okamžitě a za podpory hard-rockových kytar rozjel typickou okoukanou story o loserovi, co nakopal zadek světu, skvěle se přitom pobavil a v konečné fázi zanechal ve svých žácích pocit náležité hrdosti a stesku. Od první minuty v tom jedete s Blackem, jedete s pedálem na podlaze a nezastavíte se ani s konečnými titulky, protože jeho komický potenciál je vyždímán doslova do posledního filmového políčka. Film je manéží Jacka Blacka, do které nevydal pozvánky pro své kolegy a rozjíždí jí v takové parádě, že bude vaše bránice vzdorovat naprosto marně. Ano, je poněkud výstřední a nechutný. Ale pokud svůj komediální talent uchopí za správný konec, použije své muzikanstké zkušenosti a perfektně okouká rockerské finesy mlaťte mě, ale musím se mu smát. Zvykl jsem si na něj, zvykl jsem si na jeho třídu a na konečném klání rockových kapel mi skutečně běhal mráz po zádech, tak jsem byl nervózní, aby to těm capartům vyšlo. (kOCOUR) 4*

Jack Black rulez! Hlavně on a našlapaný soundtrack táhnou vpřed tuto celkem vtipnou a roztomile, nikoliv typicky didaktickým, nýbrž drze rebelsky moralizující komedii. Richard Linklater není z těch, kteří by točili filmy jen pro peníze a zábavu, ač tak Škola roc(c)ku zdánlivě vypadá. Jedná se o chytrou zábavu pro malé i velké, minulé, přítomné i budoucí rockery i pro ty, kteří se rockery vždycky chtěli stát, ale nějak to nevyšlo. 80% Zajímavé komentáře: Jossie, Visáč, JohnnyD, vincent, wopi, Frankie. (Matty) 4*

Tenhle film by se mohl klidně jmenovat "Seznamte se, Jack Black". :-) Jeho hlavní protagonista, jenž se honosí tímto jménem, totiž předvádí de facto one man show v roli rockera, jenž se (ne)šťastnou náhodou ocitl ve funkci učitele. Blackův výkon ostatní herce ne, že zastiňuje, on je přímo válcuje stejným způsobem, jakým by na jevišti drsný člen heavy metal bandu zválcoval teenagerského popového idola (jména si dosadí jistě každý sám dle chuti :-) ). Scénář byl možná v původní podobě ještě akčnější či reakčnější, nicméně i po takřka tradičním kulinářsko-hollywoodském zásahu ve stylu "a po povaření zcedíme" zbylo ještě dost jak relativně poslouchatelného rocku, tak solidní zábavy. Tak si tu rockovou školu užijte. (Radyo) 4*

VELKÁ RECENZE
Jack Black je člověk, pro kterého je rock všechno. Led Zeppelin je pro něj víc než Beethoven. Joan Cusack je šilhající a upjatá ředitelka školy, velmi dobré školy.
Jack Black na začátku filmu skočí v rockovém deliriu naležato mezi obecenstvo, to se rozestoupí a on se rozbije. Kapela nechce rozbitého hráče. Joan Cusack zavolá zrovna ve chvíli, kdy leží už třetí den v letargii doma. Potřebuje záskok do jedné třídy. Jack Black to vezme za kolegu. Dostane na starost hudební třídu. Děti umějí na různé nástroje a to je právě to, co Black potřebuje. Chce sestavit rockovou kapelu, o kterou přišel. Rozdělí dětem funkce od kytaristy po manažerku a učí je, co je hard-rock, pop-rock a co psychedelický rock. Kdo jsou The Who a kdo Pink Floydi.
Možná by na tom nebylo nic zvláštního, kdyby toho muže jménem Dewey Finn nehrál právě Black. Chodí ve vytahaných manšestrácích, cíp košile kouká ven, jezdí dodávkou, co kouří jako auta v Krausově Městečku. Ale to, co umí dělat hubou, je fenomenální. Kroutit jí, zvedat koutky úst, házet v ní bramborou, špulit, mračit se, puklit. Děti to berou a toho zvláštního podivína si dokonce oblíbí. Má něco v sobě, „drive“ se tomu říká. Jsou s ním, i když jde paní ředitelka na kontrolu výuky. A my už dobře tušíme, že se blíží průser. Že na ty rockové dýchánky dřív nebo později někdo přijde a někdo z těch vysoce postavených rodičů to jen tak nenechá. A zároveň víme, že se to musí stát po hollywoodsku. Per aspera ad astra. A tak přijde vrchol - výchovný koncert. Rodiče zuří a chtějí své ratolesti vytáhnout ze spárů pekelníka. Když v tom… Je to veselý film. Měli by ho vidět všichni rodiče, kteří považují rock za věc od ďábla. A měly by ho vidět děti, které si myslí, že něco se učit je blbost. Je to velmi dobře zahraný film s jedním mistrem a dobrými sekundanty.
Režisér Richard Linklater začínal jako nezávislý americký režisér. Jeho filmy měly dobrý kritický ohlas, na MFF v Torontu způsobily roku 2001 senzaci jeho filmy Walking Life a Tape. Tohle je komerční film. Není to film ke kritické analýze, k rozebírání poloh kamery a hry světla a stínu. Je to dobrý komerční film. Tedy film, po kterém neodcházíte z kina s prázdnou hlavou. Co víc chtít.

O FILMU
"Skvělý herec a muzikant Jack Black," - jak ho charakterizuje scenárista Mike White, se stal vlastně inspirativním vzorem pro postavu kytaristy Deweye Finna, hrdinu filmu Škola ro(c)ku. S Blackovým geniálním smyslem pro komedii a chytrým scénářem Mikea Whitea tento film překračuje parametry tradiční komedie. Když se ale pro režii projektu podařilo získat Richarda Linklatera, bylo jasné, že je to další krok k ještě vyšší kvalitě. Linklater je známý jako tvůrce významných nezávislých filmů Slacker a Dazed and confused a má shodou okolností velkou zálibu ve využití rock´n´rollu ve svých filmech.
"Jsem velkým fanouškem Jacka Blacka, jak jeho hudebního tak i hereckého talentu," říká Linklater. "A Jackova filmová postava muzikanta, který bojuje všemi silami o uskutečnění svého snu, mě připomíná léta, kdy jsem o něco podobného usiloval jako filmař," říká Linklater.
"Linklater dodal filmovému příběhu věrohodnost a upřímnost," dodává Black. "Držel mě na uzdě, což bylo velmi důležité, protože obvykle tíhnu k tomu, všechno silně přehánět. Takže jakmile jsem překročil rozumnou hranici, zastavil mě."
Temperamentní Dewey Finn není nepodobný herci, který ho představuje. A ve Škole ro(c)ku předvede při koncertě výkon, blížící se explozi. Následuje skok do publika, aniž tam je připraven někdo, kdo by ho zachytil. Pak, po vyhazovu z orchestru, se vydává za učitele, a snaží se získat děti pro rockovou hudbu. A nakonec se mu podaří získat své žáky a pomoci jim na Souboji kapel k životnímu výkonu v tomto hudebním žánru.
Po dobu působení na prestižní soukromé škole, je Dewey neustále pod dohledem přísné ředitelky Rosalie Mullinsové. "Jsem jako Deweyova Nemesis a mohu na něj písknout, kdykoli se mi zachce," vysvětluje Cusacková.
Black hrál spolu s ní a jejím bratrem Johnem v kritikou oceněném filmu Všechny moje lásky, a říká: "Spolupracovat s Joan byla bomba. Má totiž velký smysl pro humor. Bylo bezvadné sledovat proměny jejího charakteru."
"Joan je opravdu mimořádná osobnost ," souhlasí White. "Obvykle hraje bezstarostné ženy, takže je zábavné vidět ji tentokrát v roli, kdy představuje upjatou ředitelku."
Autorka a komediální představitelka Sarah Silvermanová byla také potěšena nabídkou hrát v tomto filmu, ačkoli její postava Patty - (přítelkyně Neda Schneeblyho), pro změnu komická není.
"Když se mi dostal do ruky scénář Mikea Whitea, přála jsem si ve filmu hrát," poznamenává. Většinou nemám možnost ztělesnit "padoušské charaktery", takže mi připadalo, že je to jedinečná šance si to zkusit. A navíc: jestliže máte co dělat s filmem, který napsal Jack Black, můžete si být jisti, že to bude pěkná legrace."

O OBSAZENÍ
Náročným problémem bylo naplnit třídu hudebně nadanými dětmi. Producent Scott Rudin, režisér Richard Linklater, castingová ředitelka Ilene Stargerová a hudební poradce Randall Poster měli stejný požadavek - děti musí působit autenticky.
"Obsadili jsme jen takové děti, které byly skutečně schopné hrát na různé nástroje a zpívat." Vysvětluje Stargerová, která viděla několik tisíc dětí na mnoha místech včetně New Yorku, Los Angeles, Chicaga, Minneapolis, San Francisca a Seattlu během pětiměsíčního obsazování filmu.
"Nakonec jsme dosáhli rovnováhy, protože jsem vybrali děti, které nebyly klasickými hollywoodskými herci," říká Poster. "Všechny proto přinesly neotřelost, přirozenost a tak přispěli k tomu, že film svou osobitostí ozvláštnily."
Dva členové skupiny Škola ro(c)ku, jedenáctiletá klasická kytaristka Rebecca Brownová (hraje baskytaristku Katie) a dvanáctiletý klasický pianista Robert Tsai (hraje hráče kláves Lawrence), byli nalezeni prostřednictvím pořadu stanice Public Radio "From the Top". Je to mezinárodní program z Bostonu, který prezentuje mladé hudebníky klasické hudby. Přináší informace, zábavu a výchovu pro mladé muzikanty, jejich rodiče a učitele a Rebecca i Robert byli opravdovými objevy.
Joey Gaydos ml. Který představuje vedoucího kytaristu Zacka, žije v Belleville v Michiganu. Nyní je mu 12 let . Začal hrát na kytaru, když mu bylo osm a v Michiganu si založil vlastní skupinu. Byl také objeven prostřednictvím letního programu Dayjams, který poskytoval příležitost k uplatnění pro děti ve věku od 9 do 15 let, ke studiu oboru hry na kytaru, basy, bubny, klávesové nástroje a zpěv. Dayams, podporovaný Národním kytarovým workshopem, je jeden z nerozšířenějších letních hudebních programů.
Kevin Clark, který hraje Freddyho, rebelujícího bubeníka, byl objeven na veřejném konkursu v Chicagu. Začal hrát na bubny s místní skupinou když mu byly tři roky. V té době už byl schopen předvést sólo na bubny a sklidil ovace publika. Když mu bylo pět let začal chodit na hodiny a od té doby se tomuto nástroji věnuje.
"Málokteré z dětí, které jsme vybrali pro film, se předtím účastnilo nějakého konkurzu nebo hrálo ve filmu," říká castingová ředitelka Ilene Stargerová. "Pro nás bylo během tohoto projektu velmi zajímavé sledovat, jaké pokroky dělají."
Například desetiletá Maryam Hassanová, která hraje plachou Tomiku, předtím vystupovala jen ve školních hrách. Když se z internetu dozvěděla o konkurzu v New Yorku, přijela z Long Islandu spolu s matkou do města. Maryam si vydobyla roli svým projevem, když předvedla svou verzi sóla Jennifer Hollidayové z "Dreamgirls."
Jack Black, který je sám hudebník a zpěvák, poznal okamžitě talent uchazečů. "Tyto děti byly úžasně muzikální a výborně reagovaly na režijní pokyny," říká Black. "Režisér Rick Linklater z nich dostal naprosto přirozený projev."
Protože se konkurzy konaly ve více než deseti amerických a kanadských městech, objevily se dětské talenty z různých končin, ale brzy, během jejich pobytu a společné práce na Manhattanu, se staly jednolitým tělesem. Od veterána Angela Massagliho, který hraje Bobbyho ml. ve snímku Sopranovi a Aleishi Allena, který se objevil v The best man a Osudovém setkání, až po debutující Maryam Hassanovou (Tomika) a Roberta Tsaie (Lawrence), kteří dosud nikdy nestáli před kamerou, všechny děti se rychle přizpůsobily náročnému programu při zkoušení hudby a natáčení i časovému programu ve třídě. Na konci práce na filmu neměli žádné problémy s vystupováním a tak dva mladí herci, Joey Gaydos ml. a Kevin Clark vystoupili v místním klubu se svou učitelkou Amandou Kaupousouzovou, talentovanou irskou houslistkou.

O HUDBĚ
Poté, co proběhl výběr herců, hudební poradce Randy Poster, (spolupracoval s režisérem Richardem Linklaterem už na snímku Suburbia) se ujal práce na vytvoření hudebního týmu. První věcí, kterou udělal, bylo, že přivedl skupině dětí vůdce - byl to Jim O´Rourke, který je producentem i muzikantem "Sonic Youth".
"Jednou z největších výhod tohoto filmu bylo, že jsme měli 10 týdnů, kdy jsme mohli z dětí utvořit rockovou skupinu," říká Poster. "Tím způsobem - jak před, tak během natáčení - se děti velmi sžily se svými hudebními nástroji a se vším, co tvořilo tento příběh."
Jack Black byl vděčen za přítomnost Jima O´Rourkeho, který mu pomáhal v přípravě mladých spoluherců na jejich role a oba byli potěšeni spoluprací s nimi.
"Jim je velký muzikant a výborný producent, a má dokonce své vlastní album," dodává Black, "Zkoušel s dětmi, dokud jejich výkon nebyl skutečně prvotřídní a jejich rockové cítění naprosto autentické."
O´Rourke se ze všeho nejdříve snažil dozvědět, jaké schopnosti děti mají, bez ohledu na to, co se od nich ve filmu očekává.
"Potřeboval jsem zjistit co byly zvyklé hrát, jaký styl hudby mají rády a v čem jsou jejich silné stránky i slabiny. Když jsem získal tyto informace, bylo pak už na mě, abych je použil a vytvořil z dětí skupinu."
Podle Craiga Wedrena, který komponoval hudbu k tomuto filmu a strávil s dětmi nesčetné hodiny při zkouškách, proměnilo se natáčení skutečně v jakýsi hudební tábor a vysněné prostředí pro děti, které mají rády rock. "Vrátilo mě to zpět do mého mládí, kdy mi bylo 12 a měl jsem svou první skupinu," říká. "Byla to doba, kdy jsem mohl kvílet na kytaru nebo tlouci do bubnů a dělat s přáteli báječnou muziku. A přesně taková byla atmosféra zde, s těmito dětmi při natáčení."
Joey Gaydos ml., vedoucí kytarista vzpomíná, jak začali zkoušet: "Když jsme poprvé hráli společně, nebylo to k poslouchání," připouští dvanáctiletý účastník. "Ale potom, co jsme skutečně vážně zkoušeli, začalo to znít docela pěkně."
Některé děti měly rády hudbu, kterou ve filmu Škola ro(c)ku hrály, některé ji vůbec neznaly. Například dvanáctiletý Robert Tsai, který od pěti let hrál na klavír, se věnoval výlučně pouze klasické hudbě.
"Robert o rockové muzice nevěděl absolutně nic. Když jsme začali zkoušet, byla to pro něj hotová záhada," říká O´Rourke. "Když jsem před něj položil notový part, zahrál to, ale v přísně klasickém stylu. Nakonec se ale i on přizpůsobil a jammoval spolu s námi."
I Rebecca Brownová podlehla víru této hudby. Jedenáctiletá kytaristka, která hrála od čtyř let, se naučila nejen jak hrát basový part ve filmu, ale měla i svou první zkoušku se školním orchestrem, kde hrála na cello.
"Všechny děti jsou mimořádně talentované a schopné týmové spolupráce," poznamenává režisér Richard Linklater. "Zkušenosti dětí ve filmovém příběhu odrážejí jejich vlastní zkušenosti. Začaly hrát v prostředí, které bylo hudbě nakloněno a my jsme se pak snažili, aby hudba pro ně byla zábavným koníčkem - stejně, jako se o to snaží Dewey Finn ve filmu."
Zatímco mladí hudebníci zkoušeli, filmaři spolupracovali s hudebními skladateli a textaři na významných písních pro film. Nakonec to byli Jack Black a Mike White, kdo napsali většinu skladeb, včetně několika sólových, která zaznívají ve třídě.
"Nejsou to opravdové písně," vysvětluje Black. Mohl bych je rozšířit a udělat z nich písně. Takhle to jsou spíše malé vtipné písňové motivy. Hlavní píseň Škola ro(c)ku, kterou zpívá Black spolu s dětmi na finálním koncertu filmu, vytvořila newyorská skupina "The Mooney Suzuki".
"Potkal jsem se s nimi v New Yorku," vzpomíná Black "a požádal jsem je, jestli by mohli složit úvodní píseň pro film. Zdráhali se, říkali, že vznikne maximálně nějaký šmejd, ale Mike White jim dodal text, na němž pak pracovali a nakonec vytvořili opravdu vynikající píseň."

Ocenění:
Golden Globes
2004 - Jack Black (Nejlepší herec - komedie nebo muzikál) (nominace)

New York Film Critics Circle
2003 - Jack Black (Nejlepší herec) (nominace)

DABING
V českém znění: David Novotný – Jack Black (Dewey Finn), Ivana Andrlová – Joan Cusack (Rosalie Mullins), Lumír Olšovský - Mike White (Ned Scheebley), Jitka Moučková - Sarah Silverman (Patti Di Marcoová), Terezie Taberyová - Miranda Cosgrove (Summer Hathawayová), Julie Alexandridisová - Caitlin Hale (Marta), Rozita Erbanová - Aleisha Allen (Alicia), Tomáš Materna - Kevin Alexander Clark (Freddy), Zuzana Schulzová - Kate McGregor-Stewart (Kate Lemmonsová), Libor Terš - Lee Wilkof (Gabe Green), Martin Velda - Tim Hopper (Zackův otec), Bohdan Tůma - Lucas Babin (Spider), Petr Burian - Lucas Papaellias (Neil), Robert Hájek, Adam Terš, Tereza Veldová, Michaela Vyskočilová, Miroslava Součková, Lucie Petra Svobodová (titulky), a další.
Překlad: Petr Finkous
Dialogy: Lumír Olšovský
Režie českého znění: Lucie Svobodová
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 26.2.2004
Premiéra USA: 3.10.2003 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 6.09.2004 (DVD) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 3.10.2003 Paramount Pictures
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 868 320
Tržby celkem - $ 131 300 000
Návštěvnost v ČR 9 007
Náklady (Rozpočet) - $ 35 000 000
 
Tvůrci a herci
Martin Scorsese (Režie), Gianni Nunnari (Produkce), Graham King (Produkce), Brad Grey (Produkce), Brad Pitt (Produkce), Howard Shore (Hudba), Michael Ballhaus (Kamera), Thelma Schoonmaker (Střih), Ellen Lewis (Casting), Kristi Zea (Scénografie), Sandy Powell (Kostýmy), Eugene Gearty (Zvuk), Danny Michael (Zvuk), Philip Stockton (Zvuk), John Caglione Jr. (Masky), William Monahan (Scénář), Felix Chong (původní scénář), Alan Siu Fai Mak (původní scénář), Leonardo DiCaprio (Herec), Matt Damon (Herec), Jack Nicholson (Herec), Mark Wahlberg (Herec), Martin Sheen (Herec), Ray Winstone (Herec), Vera Farmiga (Herec), Anthony Anderson (Herec), Alec Baldwin (Herec), Kevin Corrigan (Herec), James Badge Dale (Herec), Mark Rolston (Herec), Robert Wahlberg (Herec), Kristen Dalton (Herec), Tracey Paleo (Herec), Sallie Toussaint (Herec), Conor Donovan (Herec), Jay Giannone (Herec), Zachary Pauliks (Herec), Francesca Scorsese (Herec), David O'Hara (Herec), Billy Silvia (Herec), Jeffrey Corazzini (Herec), Michael Byron (Herec), Thomas B. Duffy (Herec), Joseph P. Reidy (Herec), Dennis Lynch (Herec), Tom Kemp (Herec), Nellie Sciutto (Herec), James P. Anderson (Herec), John McConnell (Herec), John Cenatiempo (Herec), Buddy Dolan (Herec), J.C. MacKenzie (Herec), Johnny Cicco (Herec), John Rue (Herec)
 
2003/115/USA, Německo/Komedie, Hudební
 
Zajímavost k filmu
- Lorenz měl klávesy značky Yamaha.
- Jack Black nikdy před tím nehrál na elektrickou kytaru. Ve své kapele Tenacious D hraje pouze na akustickou a před natáčením se to tedy musel naučit.
- Jack Black získal za svoj výkon nomináciu na Zlatý glóbus.
- Jack Black a hlavná postava filmu Dewey Finn by si nemohli byť podobnejší. Black je spevákom, skladateľom a gitaristom vo svojej vlastnej kapele Tenacious D, Finn je vo filme spevákom, skladateľom a gitaristom svojej kapely No Vacancy.
- Gitara na ktorú vo filme hrá Jack Black je replikou inštrumentu hlavného gitaristu AC/DC Angusa Younga.
- Původně měl režírovat Stephen Frears.
- V původním scénáři se do sebe měli Jack Black a Joan Cusack zamilovat.
- Na fotografii, kterou Dewey ukazuje Nedovi, je také režisér Richard Linklater.
- Triko, které na konci nosí Freddy, je z turné kapely Green Day.
- Film měl být původně muzikálem.
- Přezdívky všem dětem vymyslel Jack Black.
 
Odkazy