Skandální odhalení / Disclosure (1994/123/USA/Drama, Thriller) 64%

28.03.2018 09:00
JEDNOU VĚTOU
„Drama muže, sexuálně vydíraného vlastní šéfovou.“

OBSAH
Snímek se dočkal značného diváckého ohlasu kvůli své velmi žhavé tematice - sexuálnímu obtěžování na pracovišti - respektive jejímu obrácení. Agresorem tu není muž, jako ve většině případů, ale přitažlivá žena, jíž pozice nadřízené dává moc uplatnit svou převahu i v soukromém životě. Téma sexuálního harašení ovšem ve filmu není řešeno osamoceně, ale jako součást zákulisního politikaření ve velké společnosti a lidské chamtivosti.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Další role Michaela Douglase, která podléhá svodům fatální ženy. Když šéfová zavelí, navrch v podpatcích a s tak plným dekoltem, je těžké odolat. Douglas, který léta postupně šplhá až do vedení firmy, to zvládl. Nejprve se nechal orálně načít, aby pak morálně odolal. Je na každém divákovi, aby posoudil, zda v téhle nekalé hře nehraje až moc velkého obětního beránka (zase tolik se nebránil), každopádně není radno krasavici na šéfovském křesle odmítat. Tehdy do toho coby milenci bušili, co to šlo, dnes ale on má rodinu a „dokáže“ se ovládat. Následující ráno je ovšem všechno jinak. Škoda, že tvůrci nasadili několik „atraktivních“ odboček, které jsou možná fajn, ale dohromady se pod nimi ztrácí původní záměr (tj. sexuální obtěžování na pracovišti). Podzápletka o zmanipulované zakázce, další odbočka do polosoudní síně, další do technothrilleru. Prostě těch těžkopádných intrik a virtuálních realit bylo najednou příliš. Což je škoda. Co se Douglase týče, šlo o jasný pokus o zpeněžení jeho minulých úspěchů se Základním instinktem nebo Osudovou přitažlivostí. Co se režiséra Barryho Levinsona týče (který posledních patnáct let spíš paběrkuje), zvolil cestu průměrného zpracování, žádnou nadstavbu nečekejme. Bylo by rozhodně zajímavé, co by s látkou provedl původně zamýšlený Miloš Forman. Zkáza Demi Moore je nakonec až příliš těžkopádná a nijak zvlášť vzrušující. Prostě tohle spojení techniky a erotiky postrádá to hlavní: náboj. (castor) 3*

Pořád přemýšlím, jestli v tomhle případě bylo výhodou, že jsem četla dřív knížku než viděla film... Protože jde o thriller, který se navíc děje knížky drží velmi věrně (i když ne otrocky), tak nemůžu objektivně posoudit, jestli byl natočen dostatečně napínavě, když jsem většinou věděla, co se stane a kdo za čím stojí. Rozhodně jde ale o zajímavý film a pro nižší hodnocení jsem se rozhodla mimo jiné proto, že mi do svojí role vůbec nesedla Demi Moore. Těžko můžu posuzovat její sex-appeal, ale podle mě se na postavu Meredith prostě nehodí. Pravý opak platí o Michaelovi Douglasovi a Donaldu Sutherlandovi, kteří jsou naprosto skvělí. Ale celkový dojem z filmu mám bohužel spíš průměrný. (Galadriel) 3*

V podstatě legenda žánru. Levinson je více než solidní řemeslník a dokázal i z ne přímo nabušeného scénáře vytřískat slušný a relativně napínavý thriller se spoustou řádně peprných scén (sexuální obtěžování, rozhovory s právníky). Demi Moore je nesmírně přitažlivá a herecky relativně i disponovaná a zde jí role mrchy sedla více než dobře. A dlouhovlasý pardál Douglas ? Předvádí jednu ze svých typických rolí a opět na výbornou. I když je celý snímek založen v podstatě jen na konverzaci a napětí se buduje jen a pouze pomocí stupňovaných dialogů, rozhodně je na co koukat, za což mluví i relativní oblíbenost u diváků a poměrně vysoké celosvětové výdělky. (Kaka) 2*

VELKÁ RECENZE
Hlavní postavou dramatického příběhu je Tom Sanders, spořádaný otec rodiny, odborník na počítače a vedoucí pracovník renomované počítačové firmy DigiCom. Stejně jako ostatní očekává, že bude při fůzi firmy povýšen na viceprezidenta. Překvapeně však zjistí, že jeho šéf Bob Garvin nabídl místo atraktivní a ambiciózní Meredith Johnsonové. Tom s ní před deseti lety prožil vášnivý milostný vztah, který však nyní považuje za mrtvou minulost. Meredith se jej pokusí svést a když se jí to nepodaří, obviní jej ze sexuálního obtěžování a současně začne podkopávat jeho postavení ve firmě.
Způsobí, že přijde pozdě na důležitou poradu a navíc jej před Garvinem i spolupracovníky znemožní. Přestože jej všichni zrazují, najme si Tom zkušenou advokátku a na její radu se rozhodne Meredith zažalovat. Vedení podniku nemá na veřejném projednávání skandálu zájem, protože by mohlo ohrozit před důležitou fůzí pověst firmy. Tom však odmítne řešit situaci interně. Nevíc dostane anonymní vzkaz, který jej upozorňuje, že ve hře Meredith jde o mnohem víc než se Tom domnívá a než je patrné. Přestože se mu podaří spor vyhrát, díky náhodně vyslechnutému hovoru se mu podaří zjistit, že je v mnohem větším nebezpečí, než se zdálo.
Kdo by čekal vydatnou porci sexuálního harašení jako tomu bylo například v Základním instinktu, ten musí být dozajista zklamán. Ve skutečnosti zde máme pouze jedno pracovní jednání, které po chvíli nabere úplně nečekané rozměry. Jen těžko si dokážu představit mé chování v této dané situaci. Ale pojďme zpátky k filmu. Poměrně zajímavý námět, ale ta hlavní myšlenka jako kdyby mi pořád unikala. Ano, zlikvidovat jednoho podřízeného, ale proč? Každopádně pořád se na to nechá koukat a závěrečný meeting to doslova potvrzuje.

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Pavel Soukup - Michael Douglas (Tom Sanders), Regina Řandová (jako Regina Zahradníková) - Demi Moore (Meredith), Jaroslav Kaňkovský - Donald Sutherland (Bob Garvin), Miluše Šplechtová - Caroline Goodall (Susan), Rosemary Forsyth (Stephanie), Kate Williamson (Barbara), Simona Postlerová - Roma Maffia (Catherine), Farrah Forke (Adele), Jakub Saic - Dylan Baker (Philip Blackburn), Lucie Benešová - Suzie Plakson (Mary Anne), Marie Rowe (paní Rossová), Jacqueline Kim (Cindy), Karel Urbánek - Allan Rich (Ben Heller), Jan Pohan - Joe Urla (John Conley Jr), Pat Asanti (John Levin), Tomáš Turek, Anna Brabcová, Petr Říčánek, Bedřich Šetena (titulky).
Překlad: Gina Dolejšová
Zvuk: Lubomír Zajíc
Produkce: Jaromír Šindelář
Dialogy a režie: Jan Drbohlav
Vyrobilo: Studio Barrandov pro Warner Home Video

2.DABING (ČT)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Michael Douglas (Tom Sanders), Zlata Adamovská - Demi Moore (Meredith), Boris Rösner - Donald Sutherland (Bob Garvin) a další.
Překlad a dialogy: Alena Fišerová
Režie: Vladimír Blažek
Vyrobila: ČT 2001

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.4.1995 Gemini Film
Premiéra USA: 9.12.1994 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na VHS: 21.3.1996 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 1.5.1998 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 7.3.2012 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 3 964 136
Tržby celkem - $ 214 000 000
Návštěvnost v ČR 126 117
Náklady (Rozpočet) - $ 55 000 000
 
Tvůrci a herci
Barry Levinson (Režie), Michael Crichton (Produkce), Barry Levinson (Produkce), Ennio Morricone (Hudba), Tony Pierce-Roberts (Kamera), Stu Linder (Střih), Ellen Chenoweth (Casting), Neil Spisak (Scénografie), Gloria Gresham (Kostýmy), Harry Cohen (Zvuk), Marc Fishman (Zvuk), Cheri Minns (Masky), Paul Attanasio (Scénář), Michael Crichton (kniha) (Předloha), Michael Douglas (Herec), Demi Moore (Herec), Donald Sutherland (Herec), Caroline Goodall (Herec), Roma Maffia (Herec), Dylan Baker (Herec), Rosemary Forsyth (Herec), Michael Chieffo (Herec), Trevor Einhorn (Herec), Anneliza Scott (Herec), Donal Logue (Herec), Dennis Miller (Herec), Farrah Forke (Herec), Jacqueline Kim (Herec), Stephen Hauser (Herec), Wayne Duvall (Herec), Allan Rich (Herec)
 
1994/123/USA/Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Hlavná postava Tom Sanders (Michael Douglas) nosí hodinky značky TAG Heuer Professional quartz.
- Michael Crichton prodal práva na film za 1 milion amerických dolarů ještě před vydáním knihy.
- Při psaní postavy Marka Lewyna měl Michael Crichton v hlavě herce Dennise Millera, který se nakonec do projektu vůbec nezapojil.
- Film měl režírovat Miloš Forman, ale neshodl se na některých zásadních věcech s Crichtonem.
- Poté, co od projektu Forman upustil, zvažovalo se na pozici režiséra mezi Alanem J. Pakulou a Barry Levinsonem.
- Pro hlavní ženskou roli se počítalo s Geenou Davis, Annette Bening a Madeleine Stowe, než byla obsazena Demi Moore.
 
Odkazy