Skála / The Rock (1996/136/USA/Akční, Thriller, Dobrodružný) 86%

27.02.2018 08:43
JEDNOU VĚTOU
„Bylo téměř nemožné z Alcatrazu uniknout. Ale dostat se zpět je šílenství.“

OBSAH
Generál amerického námořnictva Francis Hummel (Ed Harris) je čestný muž, hrdina a veterán několika tajných vojenských operací. Proč tedy s hrstkou svých perfektně vyzbrojených mužů ukradne z přísně střeženého armádního skladu patnáct raket s mimořádně nebezpečným nervovým plynem? A proč se s nimi zabarikáduje "na skále" v sanfranciské zátoce, v proslulém bývalém vězení Alcatraz, a namíří je na město? A proč přitom navíc ohrožuje 81 nevinných rukojmí - turistů, kteří si přišli prohlédnout vězení, odkud nikdy nikdo neutekl? Generál žádá jen spravedlnost - chce od Pentagonu získat sto milionů dolarů pro odškodnění rodin padlých vojáků. Přesto je však terorista a muži z FBI horečně pracují na plánech na jeho likvidaci. Ale jak zneškodnit rakety, aniž by byly zmařeny desetitisíce lidských životů? A jak vůbec proniknout do Alcatrazu - labyrintu podzemních chodeb, střeženého mořem a vojenskou supertechnikou? Mohou to dokázat jen dva muži: první je "šílenec z laboratoře", špičkový chemický specialista FBI Stanley Goodspeed (Nicolas Cage), který miluje Beatles a svou těhotnou snoubenku a který bledne už jen při slovu "akce". Druhý je jediný člověk, který kdy uprchl z Alcatrazu a který proslulé vězení dokonale zná: kdysi polapený britský agent Mason (Sean Connery), který ví o všech amerických státních tajemstvích za poslední půlstoletí. Dnes je z něj zahořklý stařec, trávící v tajném vězení FBI třicátý rok vězení. jak je přesvědčit, aby spolupracovali a vydali se "na skálu" pro téměř jistou smrt? A když se to podaří, jak si ti dva poradí s nástrahami generála a jeho po zuby ozbrojených zabijáků?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
The Rock je právě tím snímkem, kterým se u mě Michael Bay zapsal jako zručný režisér a zároveň jeden z filmů pyšnící se označením s největším počtem zhlédnutí. I přes nepřesnosti v českém překladu musím pochválit celkem povedený dabing, který padne akčnímu Béčku (v tomto případě spíše Áčku) z 90. let jako ušitý. Jednoduchá zápletka, dobré akční scény, skvělý Connery + Harris a v té době ještě mladý Cage, který si hraje na tvrdého agenta FBI, to také slušně rozjíždí. Trio Nick Glennie-Smith, Hans Zimmer a Harry Gregson-Williams navíc odvedli kus zasloužené práce a soundtrack k filmu se na čas stal jedním z mých nejposlouchanějších vůbec a stále patří k mým oblíbeným. Pamatuji, jak jsem si v té době zakoupil vytoužené stereo-video, ždímal z VHSky co to šlo a vychutnával si v pokoji ozvučení namixovaného Dolby Pro Logic na své věži, obzvláště při závěrečné audiovizuální jízdě se stíhačkami. Pokud Skálu vidím po stopadesáté, v roce 2008 se již nejedná o bombastické orgie, ale i tak mohu s čistým svědomím prohlásit, že jde o již nostalgickou přehlídku výbuchů, honiček, napětí, lítajících kulek i Cage, drsných a vtipných hlášek podpořených kvalitním hereckým obsazením a to vše pod taktovkou bláznivého Michaela Baye. (Bizzard) 5*

Aleluja!!! chtělo by se zvolat, tento film má vše, co by měl mít...Conneryho v plné síle i se smyslem pro humor, Cage jako trochu komickou figurku hrdiny "proti své vůli" (ano, v této souvislosti je správně "proti jeho vůli";)), Eda Harrise jako charismatického generála, který, narozdíl od spousty podobných typů v mnoha jiných filmech, není ani na okamžik trapným pilířem amerického patriotismu, a hlavně pro militantní znalce filmů - Michaela Biehna coby velitele jednotky SEAL (který tu na pár minut JE za toho patetického vlastence). A pokud u dabingu překousnete "pár" ukrutných chyb v překladu ("omluva Generála Attorneyho", "Oko za oko!" nebo "vycvičená britská inteligence" katapultovaly překladatelku Ladu Křepelkovou a dabingového režiséra Václava Laubeho aka Miroslava Saice do dějin řemesla a srdcí tisíců pobavených diváků), čeká vás jeden z nejlepších akčních a hudebních zážitků, kterými se může stříbrné plátno pochlubit. Hans Zimmer odvedl pořádný kus práce, hned tak na něj nezapomenete. (Gemini) 5*

„Personally, I think you're a fucking idiot.“ Když mi bylo deset, považoval jsem Skálu za nejlepší akční film všech dob. Svůj názor bych s odstupem mnoha let neměnil. Jiné jsou jen důvody, proč Bayův (a Bruckeimerův a Simpsonův) mistrovský kus obdivuji. Stvořil svět, v němž je vše podřízeno maximálnímu akčnímu zážitku. Rozhodnutí postav nemusí (a ani nedávají) moc smyslu – je hlavně potřeba, aby jejich jednání dobře vypadalo (charakteristické kroužení kolem herce z podhledu nechybí) a generovat další akční situace. Skála je i přes ambiciózní délku a poměrně dlouhou, ovšem později plně zužitkovanou expozici (na Alcatraz se definitivně přesouváme až po hodině) strhující od první do poslední minuty. Ať díky souběžně probíhajícím akcím, hned zkraje stanovenému a průběžně připomínanému deadlinu nebo neúnavně šlapajícímu soundtracku, který filmu mění v hotový Zimmerfest. Šanci na vydechnutí nemáme zejména díky bravurní rytmizaci filmu. Nejprve každých deset minut, ke konci v ještě kratších intervalech se objeví nová překážka/postava učiní klíčové rozhodnutí/situace zvážní. Různorodé akční scény (automobilová honička, přestřelky, souboj muže proti muži) odhalují nové informace a posunují vyprávění. Kromě horizontálního pohybu vpřed dochází k vertikálnímu prohlubování pouta mezi Goodspeedem a Masonem (dynamika jejich vztahu se ve druhé polovině stává jedním z motorů vyprávění) i našich znalostí o postavách a jejich motivacích (Ed Harris rozhodně nehraje jednorozměrného superpadoucha, první záběry naopak naznačují, že by mohl být hrdinou filmu). Film, který ve druhém plánu tematizuje otcovskou zodpovědnost a nabízí svérázné vypořádání se s vietnamským traumatem, se zkrátka neustále mění a vyvíjí, nepřestane nás držet v napětí a překvapovat a na okamžik neustrne. Connery hláškuje ostošest, drahá auta jsou vesele demolována, padouši invenčně zabíjení. Vtip a důvtip vybroušeného scénáře (na kterém se kromě mnoha jiných podílel i Aaron Sorkin) přitom Skálu nemění v lehkou zábavu, ve které by o nic nešlo, ani v přechytralou sebereflexivní dekonstrukci žánru. Obojí hlavně pomáhá se zlidštěním a lepším prokreslením hlavní dvojice (v kontrastu se smrtelnou vážností vojáků nebo lidí z vedení FBI). Za všemi těmi okázalými výbuchy, troufalými heroickými činy a šílenými plány na vyhubení lidstva po celou dobu vnímáme uvěřitelný lidský element, díky kterému nás nepřestává zajímat, co se děje a co se bude dít dál. Dokonale vyvážený mix bondovky, westernu a buddy movie. 95% (Matty) 5*

VELKÁ RECENZE
Film pojednává o zoufalém činu brigádního generála Francise Hummela (Ed Harris), veteránovi z války ve Vietnamu a z operace Pouštní bouře, který sloužil u speciálních jednotek a již delší dobu přemýšlel o morálním faktoru své práce. Po delší době v něm dozrál pocit "nespravedlnosti", kterým mínil smyšlené (zfalšované oproti realitě) zprávy o úmrtí vojáků a nedostatečné odškodnění rodin po padlých. Nakonec se odhodlá k hrůznému činu. Spolu s několika věrnými se pod záminkou vojenské kontroly vloupá do skladu chemických střel VX-1, které odcizí a poté unikne. Patnáct ukradených raket poté převeze na ostrov Alcatraz, kde spolu s několika dalšími vojáky zajme 83 civilistů a převezme kontrolu nad ostrovem a hlavně nad vězeňskou budovou. Použije rukojmí a rakety (schopné svou silou vyhladit celé město) jako výhrůžku velícím představitelům armády a FBI. Požaduje do 40 hodin 100 milionů dolarů, jako odškodnění pro rodiny 83 padlých vojáků, kteří padli pod jeho velením.
FBI spolu s armádou sestavuje útočné komando, které se ještě týž večer vypravuje na vrtulnících směrem na Alcatraz. Na palubě vrtulníků je i jediný člověk, který se kdy z Alcatrazu dostal, John Patrick Mason (Sean Connery), člen britské tajné služby (zcizil však Američanům důležitou nahrávku a byla vymazána jeho existence, načež strávil přes 30 let ve vězení, odkud ho nyní "propustili), který výměnou za to, že ukáže komandu cestu dostane svobodu. V komandu je i Stanley Goodspeed (Nicolas Cage), ustrašený chemik, jehož úkolem je zneškodnit střely s plynem.
Pod vedením Masona komando dosahuje vchodu do umývárny, kde je však přepadenou Hummelem a jeho vojáky, kteří je zmasakrují. Přežije pouze Mason a Goodspeed. Mason nechce na Alcatrazu zůstat a chce uniknout, je však Goodspeedem přesvědčen a společně deaktivují 13 raket z 15. Po třinácté raketě jsou i přes odpor zajmuti a uvěznení v prázdných kobkách Alcatrazu. Hummel mezitím přehodnocuje svoje stanovisko a dochází k závěru, že odpálením raket na nevinné civilisty nic nezmění. Jeho podřízení vojáci ho ale natlačí do akce a protože vláda USA nezaplatí požadované peníze, Hummel odpaluje raketu. Nakonec však sám změní její směr, takže dopadne do moře.
Mason se mezitím dostane z vězení a osvobodí i Goodspeeda, načež hledají poslední raketu. Omylem se však objeví v místnosti, kde je právě Hummel konfrontován svými podřízenými, kteří prohlédli, že raketu neodpálil. Spor se nakonec vyhrotí a vypukne přestřelka, ve které Hummel umírá. Ještě předtím však prozrazuje Goodspeedovi lokaci poslední rakety, zatímco Mason ho kryje a snaží se zabít zbylé členy posádky. Přes veškeré problémy se Goodspeedovi podaří poslední raketu deaktivovat a Mason zlikviduje vojáky, kteří ho přitom ohrožují.
Americké vedení netuší, že mise skončila úspěchem a na Alcatraz vysílá 5 stíhaček s přehřátým plazmatem, které má zničit rakety. V rozhodující chvíli se podaří Goodspeedovi zapálit zelené světlice, znamení úspěchu, ze břehu jsou však zpozorovány moc pozdě a jeden pilot bombu omylem shazuje. Goodspeeda však zachrání Mason, který mu i prozradí úkryt, kde schoval ukradenou nahrávku. Goodspeed za to Masona "kryje", aby se dostal konečně na svobodu, takže prohlásí, že umřel. Na konci filmu Goodspeed se svou snoubenkou nachází ukradenou nahrávku v kostele, čímž film také končí.
Skála (anglicky The Rock) je americký akční film z roku 1996, který režíroval Michael Bay. Hlavní role ztvárnili herci Sean Connery, Nicolas Cage a Ed Harris. Film byl posledním filmem, který produkovalo duo Don Simpson a Jerry Bruckheimer, Don Simpson totiž zemřel během natáčení filmu.

V.I.M. FILMU
Ano, jednou to muselo přijít. Mezi záplavou více i méně provařených titulů přichází ten úplně nejprovařenější. Ať už zvedáte oči v sloup či jen spokojeně přikyvujete, na jednom se asi shodneme: Skála definovala to, co se od jejího vzniku další tři roky (do té doby než přišel Matrix… pak už to šlo trochu z kopce) pokoušel citovat každý druhý režisér akčních filmů, ale Bay navždy zůstal oním maníkem, co podobné finesky servíruje nejlíp. Ano, mluvíme o podhledech, které jsou v Bayových posledních filmech už takřka pod úrovní země ;), mluvíme o dynamice v automobilových honičkách a přestřelkách, mluvíme o charismatických hrdinech s tunou hlášek mezi zuby a další tunou pro jistotu v kufru. Skála je esencí všeho, proč máme Baye rádi. Stačí se odpíchnout od hvězdného dua Cage-Connery (krásně kontrastující jak věkem, tak schopnostmi a přístupem k životu), pokračovat přes rovného a zásadového „záporáka“ Eda Harrise, proběhnout kolem Zimmerova hrdinského soundtracku a do cíle dofuníte se zjištěním, že téhle akci chybí jen máloco. Řemeslné kvality se mísí výjimečně i se zajímavějším scénářem, který operuje na více polích než jen v základním „dva týpci jdou a všechno postřílejí“. Bay řeší zajímavé dilema kolem věhlasného „padoušství“ – je větší hajzl ten, kdo chce spravedlnost pro své muže (a sáhne kvůli tomu i k teroristickým prostředkům) nebo vláda, která se na ně vykašlala? Odpovědi se dále rozmělňují mezi nepokoje ve vlastních řadách – a nadhozené téma bohužel končí v prašném oblaku z vystřílených zásobníků a vyházených granátů, jak to jde ostatně Bayovi pořád nejlíp. Ale ve Skále je díky tomu otisknuto více ambicí než se jen blýsknout jako jeden z nejlepších řemeslně odvedených filmů ve svém žánru – i když tenhle primát jen tak mimochodem získává taky. Píšu to skoro u každého významného akčňáku z devadesátek, ale u tohohle to myslím nejvážněji (haha ;): Kdybych měl vybrat jeden jediný, který bych si vzal na pustý ostrov, sáhnul bych po téhle nabité jízdě po Alcatrazu naprosto bez váhání.

OLDIES FILMU
I když trailer obsahuje i onen zběsilý akční sestřih, na který se určitě všichni těšíte, dává si jinak poměrně načas. Na Baye se v něm až příliš hovoří normální řečí místo řečí zbraní a jen první dvě třetiny se věnují postavě Johna Masona a přípravě na výlet na Alcatraz. Začátek dokonce vypadá tak, že Mason bude to jediné, oč tu kráčí a nezávislý pozorovatel by si mohl myslet, že Skála je prostě film o osudech slavného masového vraha ;). A pak už to přijde. Památná hláška střídá druhou a ke slovu se hlásí cool aranžované záběry: Klasické helikoptéry v roztodivných formacích na popředí západu slunce se mísí s podhledy na otáčející se hrdiny, žluté Ferrari si to prosviští výlohou, tramvaj se vznese tak vysoko, až to není zdravé a nechybí ani úryvek z přestřelky v umývárnách. To všechno za podpory naléhavého Manciny a klasického trailerového komentátora, který vypil více whisky, než je zdrávo ;). Však to všichni znáte úplně nazpaměť. Tenhle trailer je nostalgičtější, než kterýkoliv před ním a stáhnout si ho je pro vás naprostou povinností.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Film pojednává o zoufalém činu brigádního generála Francise Hummela (Ed Harris), veteránovi z války ve Vietnamu a z operace Pouštní bouře, který sloužil u speciálních jednotek a již delší dobu přemýšlel o morálním faktoru své práce. Po delší době v něm dozrál pocit "nespravedlnosti", kterým mínil smyšlené (zfalšované oproti realitě) zprávy o úmrtí vojáků a nedostatečné odškodnění rodin po padlých. Nakonec se odhodlá k hrůznému činu. Spolu s několika věrnými se pod záminkou vojenské kontroly vloupá do skladu chemických střel VX-1, které odcizí a poté unikne. Patnáct ukradených raket poté převeze na ostrov Alcatraz, kde spolu s několika dalšími vojáky zajme 83 civilistů a převezme kontrolu nad ostrovem a hlavně nad vězeňskou budovou. Použije rukojmí a rakety (schopné svou silou vyhladit celé město) jako výhrůžku velícím představitelům armády a FBI. Požaduje do 40 hodin 100 milionů dolarů, jako odškodnění pro rodiny 83 padlých vojáků, kteří padli pod jeho velením.
FBI spolu s armádou sestavuje útočné komando, které se ještě týž večer vypravuje na vrtulnících směrem na Alcatraz. Na palubě vrtulníků je i jediný člověk, který se kdy z Alcatrazu dostal, John Patrick Mason (Sean Connery), člen britské tajné služby (zcizil však Američanům důležitou nahrávku a byla vymazána jeho existence, načež strávil přes 30 let ve vězení, odkud ho nyní "propustili), který výměnou za to, že ukáže komandu cestu dostane svobodu. V komandu je i Stanley Goodspeed (Nicolas Cage), ustrašený chemik, jehož úkolem je zneškodnit střely s plynem.
Pod vedením Masona komando dosahuje vchodu do umývárny, kde je však přepadenou Hummelem a jeho vojáky, kteří je zmasakrují. Přežije pouze Mason a Goodspeed. Mason nechce na Alcatrazu zůstat a chce uniknout, je však Goodspeedem přesvědčen a společně deaktivují 13 raket z 15. Po třinácté raketě jsou i přes odpor zajmuti a uvězněni v prázdných kobkách Alcatrazu. Hummel mezitím přehodnocuje svoje stanovisko a dochází k závěru, že odpálením raket na nevinné civilisty nic nezmění. Jeho podřízení vojáci ho ale natlačí do akce a protože vláda USA nezaplatí požadované peníze, Hummel odpaluje raketu. Nakonec však sám změní její směr, takže dopadne do moře.
Mason se mezitím dostane z vězení a osvobodí i Goodspeeda, načež hledají poslední raketu. Omylem se však objeví v místnosti, kde je právě Hummel konfrontován svými podřízenými, kteří prohlédli, že raketu neodpálil. Spor se nakonec vyhrotí a vypukne přestřelka, ve které Hummel umírá. Ještě předtím však prozrazuje Goodspeedovi lokaci poslední rakety, zatímco Mason ho kryje a snaží se zabít zbylé členy posádky. Přes veškeré problémy se Goodspeedovi podaří poslední raketu deaktivovat a Mason zlikviduje vojáky, kteří ho přitom ohrožují.
Americké vedení netuší, že mise skončila úspěchem a na Alcatraz vysílá 5 stíhaček s přehřátým plazmatem, které má zničit rakety. V rozhodující chvíli se podaří Goodspeedovi zapálit zelené světlice, znamení úspěchu, ze břehu jsou však zpozorovány moc pozdě a jeden pilot bombu omylem shazuje. Goodspeeda však zachrání Mason, který mu i prozradí úkryt, kde schoval ukradenou nahrávku. Goodspeed za to Masona "kryje", aby se dostal konečně na svobodu, takže prohlásí, že umřel. Na konci filmu Goodspeed se svou snoubenkou nachází ukradenou nahrávku v kostele, čímž film také končí.

Ocenění:
Academy Awards
1997 - Mix zvuku (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, Blu-ray)
V českém znění: Vladimír Brabec - Sean Connery (John Patrick Mason), Zdeněk Mahdal - Nicolas Cage (Stanley Goodspeed), Jan Šťastný - Ed Harris (generál Francis X.Hummel), Václav Knop - John Spencer (James Womack), Jiří Plachý - William Forsythe (Ernest Paxton), David Schneider, Pavel Vondra - Michael Biehn (Anderson), Jakub Saic - David Morse (Tom Baxter), Libor Terš - Tony Todd (kapitán Darrow), Oldřich Vlach, Pavel Chalupa, Radovan Vaculík - Gregory Sporleder (kapitán Frye), Jaroslav Someš, Ludvík Král - Bokeem Woodbine (seržant Crisp), Jitka Ježková - Vanessa Marcil (Carla), Milan Slepička, Helena Brabcová, Miloslav Študent, Miriam Chytilová, Michal Jagelka - Danny Nucci (poručík Sheppard), Bohdan Tůma - John C. McGinley (kapitán Hendrix), Miroslav Saic - Stuart Wilson (generál Al Kramer)
Překlad: Lada Křepelová
Zvuk: Petr Mandák
Vedoucí výroby: Petr Michalec
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie českého znění: Václav Laube
Vyrobilo: AW studio Praha pro Hollywood Classic Entertainment 1997

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 8.8.1996 Falcon
Premiéra USA: 7.6.1996 Buena Vista Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.03.1997 Warner Home Video (VHS)
Poprvé na DVD: 20.8.2001 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 3.11.2010 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 9 440 445
Tržby celkem - $ 335 062 621
Návštěvnost v ČR 247 702
Náklady (Rozpočet) - $ 75 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Audiokomentáře tvůrců
• Kinoupoutávka
• Vynechané scény
• Zvláštní efekty
• Rozhovor s Jerry Bruckheimerem

ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.35:1
česky 2.0 Dolby Surround, anglicky Dolby Digital 5.1, maďarsky 2.0 Dolby Surround, polsky 2.0 Dolby Surround, portugalsky 2.0 Dolby Surround, rusky 2.0 Dolby Surround, turecky Dolby Digital 2.0
anglické, arabské, bulharské, české, hebrejské, chorvatské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovenské, slovinské, srbské, turecké, ukrajinské
 
Tvůrci a herci
Michael Bay (Režie), Jerry Bruckheimer (Produkce), Don Simpson (Produkce), Nick Glennie-Smith (Hudba), Hans Zimmer (Hudba), John Schwartzman (Kamera), Richard Francis-Bruce (Střih), Billy Hopkins (Casting), Heidi Levitt (Casting), Michael White (Scénografie), Bobbie Read (Kostýmy), George Watters II (Zvuk), Peter Robb-King (Masky), David Weisberg (Scénář), Douglas Cook (Scénář), Mark Rosner (Scénář), Sean Connery (Herec), Nicolas Cage (Herec), Ed Harris (Herec), John Spencer (Herec), David Morse (Herec), William Forsythe (Herec), Michael Biehn (Herec), Vanessa Marcil (Herec), John C. McGinley (Herec), Gregory Sporleder (Herec), Tony Todd (Herec), Bokeem Woodbine (Herec), Jim Maniaci (Herec), Brendan Kelly (Herec), Steve Harris (Herec), Danny Nucci (Herec), Claire Forlani (Herec), Todd Louiso (Herec), Anthony Clark (Herec), Stuart Wilson (Herec), Philip Baker Hall (Herec), David Marshall Grant (Herec), Xander Berkeley (Herec), Stanley Anderson (Herec), James Caviezel (Herec), Tom Towles (Herec), John Enos III (Herec), Raymond Cruz (Herec), Luenell (Herec), Buck Kartalian (Herec), David Bowe (Herec), Marshall R. Teague (Herec), Dwight Hicks (Herec), Willie Garson (Herec), Matthew James Gulbranson (Herec), John Laughlin (Herec)
 
1996/136/USA/Akční, Thriller, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Mnoho scén, které byly filmovány uvnitř "Skály", vyžadovalo z důvodu stáří celého objektu natažení cca 7,9 km pro štáb nezbytných elektrických kabelů.
- Na filmu se podílel jako odborný konzultant zakladatel jednotky SEAL Team 6 Richard Marcinko.
- Generál Hummel (Ed Harris) pokládá ženě na hrob Medaili cti.
- V několika rozhovorech se režisér Michael Bay zmínil, že bez Nicolase Cage v lehce komické roli by film byl o poznání nudnější.
- Roli Johna Patricka Masona mohl hrát Arnold Schwarzenegger, který považoval její odmítnutí za jednu z největších chyb své kariéry.
- Kameraman filmu John Schwartzman je bratrancem Nicolase Cage.
- Hlavný hrdina John Mason (Sean Connery) sa vo filme objaví až v 27. minúte.
- Auto, v ktorom John Patrick Mason (Sean Connery) uniká z hotela je Hummer HMC4, Stanley Goodspeed (Nicolas Cage) ho naháňa vo Ferrari F355 Spider.
- Tehdy nepříliš známý James Caviezel ve filmu ztvárnil malou roli pilota stíhačky F-18, který schodí raketu na Alcatraz.
- Mason (Sean Connery) říká, že byl cvičen Britskou tajnou službou. Stejným výcvikem prošel i James Bond, kterého Connery několikrát ztvárnil.
- Soundtrackem od Hanse Zimmera se inspirovala slovenská skupina H16 ve svém tracku "Zarábaj Keš".
 
Odkazy