Šípková Růženka (TV seriál) Šípková Růženka

03.07.2016 14:10

Drama / Rodinný

Česko, 2001, 10x49 min

Obsah

Jak už název naznačuje, scenárista využil známé pohádky o probuzení spící princezny, ale jeho příběh není ani pohádkový, ani v něm nevystupuje princezna. Naopak je plný lidských osudů našich současníků. Hlavně nás bude provázet složitými životními situacemi mladé ženy, která po rozvodu ztratila životní elán. A teprve nové vztahy a nová setkání v ní probudí energii, která doposud jakoby v ní usnula.
DÍL 1: Pohádka začíná aneb kletba (Pohádka začíná aneb kletba) - Růžena pracuje jako prodavačka v antikvariátu, po rozvodu tráví čas výlety na kole s kamarádkami, navenek je spokojená se svým životem, ve skutečnosti ale trpí pocitem, že se jí nic nedaří. Po smrti maminky se Růžena rozhodne přestěhovat na Moravu, vrátit se do rodné chalupy, a tak prodává byt. A v té chvíli se potkává se svým budoucím novým mužem, inženýrem Šípkem.
DÍL2: Svatba (Svatba) - Růžena se vdává a její bývalí (manžel a milenec) společně truchlí u piva. Je to láska a Růžena má konečně pocit, že svou kletbu zrušila, že po boku Vladimíra Šípka jí pokvetou jen samé růže bez trní. Jenže s mužem vyvdala také jeho skoro dospělou dceru a bude se muset vyrovnávat s její rozmazlenou povahou. Prozatím se ale vznáší na vlně euforie, nadšeně přijímá lásku i dary, raduje se z nového bytu, auta, i z toho, že zůstane doma a bude se starat jen o svého manžela. A tak mu veze na chatu vlastnoručně upečené buchty…
DÍL3: Rozvod (Rozvod) - Růžena – sama neviděna – přistihla na chatě svého muže se sekretářkou v naprosto jasné situaci. Co ale má dělat, když na smrtelné posteli slíbila své matce, že už se nikdy nerozvede? Navíc Šípek byl po nečekané kontrole odvolán z místa ředitele banky. Na slibované nové místo už ho po této informaci nechtějí, a tak se z hrdosti užírá doma. Růžena v této situaci nechce muži prozradit, co viděla na chatě, a tak se rozhodne vrátit do práce. A nejen to, stane se podnikatelkou!
DÍL4: Růžová válka (Růžová válka) - Růžena se nechce rozvádět. Svému muži hodlá v nelehké chvíli stát po boku, i když je to někdy velmi těžké. Zůstat nečinná ale také nemůže. Pustí se do podnikání. Pronajme si malou provozovnu vedle květinářství a otevře si tam – květinářství. Služby dosavadní provozovny totiž byly vůči zákazníkům velmi nevstřícné a nepružné, a tak tu Růžena vidí svou šanci. Zatímco ovšem ona srší činorodostí, její muž se utápí nejen ve svém světabolu, ale i v alkoholu. Odmítne ho i jeho milenka, bývalá sekretářka.
DÍL5: Neslušný návrh (Neslušný návrh) - Růženě všechno pod rukama jen kvete. Spojila dva krámy vedle sebe a prosperuje, navíc přichází nečekaná nabídka, která ji podnítí k ještě větší aktivitě. Kdysi totiž vystudovala stavební průmyslovku, a tak, když jí podnikatel Liška nabídne, aby vyprojektovala na náměstí dům, začne o tom vážně uvažovat. Naproti tomu Šípek padá až na samé dno, opíjí se už zcela veřejně. Když mu přijde nabídka od manžela bývalé sekretářky a kamaráda Hilsche, aby šel učit na střední školu, konečně souhlasí a hodlá svůj život srovnat do správných kolejí. A Růžena právě teď zažívá něco nečekaného s podnikatelem Liškou…
DÍL6: Ženu ani květinou neuhodíš (Ženu ani květinou neuhodíš) - Lidí, kteří by chtěli Šípkovi pomoci, je stále méně, ale přece jen ještě jsou. Jeho bývalá sekretářka přemluví ředitele banky, aby mu osobně nabídl místo vedoucího právního oddělení. Ale Šípek nastoupí jako učitel na střední školu. A hned se projeví jeho vřelá náklonnost k alkoholu. Růžena se rozhodla založit stavební firmu navzdory všem. A hodlá se přihlásit do konkurzu na stavbu, kterou jí slíbil podnikatel Liška.
DÍL7: Čachtická paní (Čachtická paní) - Šípek skončil jako závozník na multikáře, pořád se utápí ve světabolu a nemůže zapomenout na křivdu, kterou na něm spáchali vyhazovem z banky. Růžena a její stavební firma staví dům na náměstí. Zaměstnává své kamarádky a jejich muže, a tudíž se přátelské vztahy kalí. Příliš mnoho lidí jí závidí. Růžena by ale ze všeho nejraději, kdyby už její muž nepil, dokonce mu pohrozí rozvodem, pokud se nevzdá alkoholu. Zdá se, že tahle hrozba konečně zabere…
DÍL8: Karlův most (Karlův most) - Sotva Šípek přestal pít, přišla si pro něj kriminálka. Zůstává ve vazbě za domnělé podvody v bance. Růžena vládne ve svých firmách tvrdou rukou a ne všem spolupracovníkům se to líbí. Ale když je nejhůř, Růžena dostane nápad. Zalíbí se jí parcela na kopci za městem a ráda by tam stavěla byty. Zdá se jí, že taková námaha by nebyla marná, že by jí přinesla i trvalejší uspokojení, než prodávání květin. Kytky uvadnou, ale domy zůstanou. Záměr vystavět „růžové městečko“ se stává její srdeční záležitostí. Jenže domluva s majiteli nebude tak snadná…
DÍL9: Bitva o kopec (Bitva o kopec) - Kopec, kde by Růžena chtěla realizovat svůj sen o krásném „růžovém městečku“, je ve vlastnictví rodiny zemědělců Zemanových. Ti však nespěchají, aby se vyjádřili k její nabídce koupit jejich pole jako velkou stavební parcelu. Kromě jiného Růženčin nápad stavět na kopci za městem zaujal i konkurenci, která Zemanům nabízí výrazně lepší podmínky. O koupi kopce vzplane skutečná bitva mezi podnikateli a jejich právníky, ale vesničané bývají od přírody opatrní a trpěliví: Zemanovi – matka a její asi čtyřicetiletý syn – neustále kličkují, rozhodnutí odkládají a přivádějí tím Růženku, která už je beztak nervózní, do stavu velikého napětí.
DÍL10: Konec pohádky (Konec pohádky) - Zemanovi se nakonec rozhodli, že pole na krásném kopci neprodají nikomu. Růženu opouštějí zaměstnanci stavební firmy, dokonce i bývalé kamarádky. Ona ale nepatří mezi ženy, které se jen tak vzdávají. Pozve si domů na návštěvu mladého Zemana a nabídne se mu, ale on ji odmítne i jako ženu. Zbývá jí poslední možnost – zlikvidovat svou stavební firmu. Psychicky zhroucená Růžena hledá někoho, kdo by pro ni měl pochopení, připadá si opuštěná a na dně. Tahle pohádka nejspíš nebude mít šťastný konec. Nebo přece jen ano?

 

Producent - Ceská Televize

https://www.csfd.cz/film/72946-sipkova-ruzenka/komentare/#