Sherlock (TV seriál) Sherlock

26.10.2015 18:16

Krimi / Mysteriózní / Drama

Velká Británie, 2010, 12x90 min

Předloha:

Arthur Conan Doyle (kniha)

Hrají:

Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs, Amanda Abbington, Rupert Graves, Andrew Scott, Mark Gatiss, Louise Brealey, Lars Mikkelsen, Philip Davis, John Sessions, Gemma Chan, Daniel Percival, Olivia Poulet, John Lebar, Russell Tovey, Lara Pulver, Zawe Ashton, Peter Brooke, Katherine Parkinson, Zoe Telford, San Shella, Chipo Chung, Will Sharpe, Peter Pedrero, Danny Webb, Peter Davison, Stephen Wight, Amelia Bullmore, Jeany Spark, Jonathan Aris, David Gant, Todd Boyce, Derren Brown, Lisa McAllister, Clive Mantle, Oona Chaplin, Tony Way, Lindsay Duncan, Nicholas Asbury, Victoria Wicks, David Fynn, Rosalind Halstead, Simon Kunz, Lauren Crace, Rick Warden, Daniel van der Molen, Alice Lowe, Malcolm Rennie, Rita Davies, Sharon Rooney, Alfred Enoch, Stefano Braschi, Stanley Townsend, Michael Müller, Bertie Carvel, Kevin Trainor

 

Obsah

Klasiku sira Arthura Conana Doylea o detektivovi Sherlocku Holmesovi zná většina populace. Jak to ale vypadá, když takový Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch), kterému samozřejmě jistí záda dr. Watson (Martin Freeman), přichází na stopu zločinu v Londýně 21. století? Právě o tom je minisérie britské BBC. Nechybí veletoky nápadů a tradiční "ostrovní" humor.

Obsahy epizod
1.série (2010)
DÍL 1: Studie v růžové (A Study in Pink) - Na místě činu se setkávají se Sally Donovanou, seržantkou, která Holmese téměř bytostně nesnáší. Jak se ukáže, většina lidí od policie ho nemá ráda. Sherlock, John a Lestrade se jdou podívat na mrtvolu Jennifer Wilsonové, ženy v růžovém oblečku, nalezenou v opuštěném domě.
DÍL 2: Slepý bankéř (The Blind Banker) - Někdo se vloupal do banky do nepoužívané kanceláře bývalého vedoucího pana Williama, která leží skoro v nejvyšším patře. Nebylo nic ukradeno, pouze zanechána jednoduchá zpráva. Pachatel se dostal do přístupovou kartou chráněné místnosti, posprejoval v ní obraz (žlutou čáru přímo přes oči) a stěnu vedle obrazu a přesně do minuty zmizel. Všechny dveře v bance jsou však centrálně zamykány. Jak se pachatel dostal dovnitř?
DÍL 3: Velká hra (The Great Game) - Příběh začíná v běloruském městě Minsk. Vězeň Bewick si pozve Holmese, aby mu pomohl s jeho obviněnm z vraždy, za které mu hrozí oběšení. Pamatuje si, jak se pohádal s přítelkyní a nejdnou měl v ruce nůž a ubodal ji, sám ale neví, jak je možné, že to udělal. Holmes však práci odmítne a vrátí se zpět do Londýna, kde leží celé dny znuděný, protože nemá žádný pořádný případ. Rozhádá se navíc s Watsonem. Ten odejde pryč a po jeho odchodu celou Baker Street otřese mohutná exploze.

2.série (2012)
DÍL 1: Skandál v Belgravii (A Scandal in Belgravia) - V první epizodě nové sezóny ohrožují kompromitující fotografie a vydírání samotné srdce britské správy. Pro Sherlocka a Johna však tato hra nabírá i mnohem větší obrátky, když začnou bojovat s mezinárodním terorismem, zběhlými agenty CIA a tajným spiknutím uvnitř britské vlády. Tento případ jejich životy však zahalí daleko temnějším stínem, než by si vůbec dokázali představit, když se velký detektiv setkává s nepřítelem stejně chladným, nelítostným a geniálním, jako je on sám. Pro Sherlocka Holmese bude Irene Adler vždy žena všech žen!
DÍL 2: Pes baskervillský (The Hounds of Baskerville) - Volná adaptace nejslavnějšího příběhu Arthura Conana Doylea o Sherlocku Holmesovi Pes baskervillský. V původní zápletce se Holmes s Watsonem vydávali na rozlehlá vřesoviště vyšetřovat záhadu tajemného psa. Tato epizoda s nádechem gotického hororu v sobě skrývá mnoho děsů. Russell Tovey se v ní objeví ve vedlejší roli Henryho Knighta, který si Sherlocka najme poté, co kdysi v dětství prodělal jakýsi velmi traumatický zážitek.
DÍL 3: Reichenbachův pád (The Reichenbach Fall) - Volná adaptace povídky Poslední případ. V tomto původním příběhu byly Reichenbašské vodopády místem, kde se Sherlock setkal s vlastním koncem. Holmes zde bojoval se svým hlavním nepřítelem Moriartym nad vodopády a domněle propadl jejich hlubinám, přestože později byl dokázán opak. Vrací se mimo jiné i Sherlockův bratr Mycroft (Mark Gatiss), inspektor Lestrade (Rupert Graves) či samozřejmě i Jim Moriarty v podání brilantního Andrewa Scotta.
3.série (2014)
DÍL 0: John Watson a inspektor Lestrade se pokoušejí dál žít klidným životem po Sherlockově zdánlivé smrti. Jenže, technik Anderson věří, že Sherlock je naživu. Sherlock je pryč dva roky. Ale někdo není zcela přesvědčen o tom, že je mrtvý. Ukazuje se, že forenzní technik Anderson, i přesto, že měl dlouhotrvající Sherlockovu nedůvěru, je jedním z mála lidí, kteří věří, že Sherlock je naživu. Snaží se o tom přesvědčit Lestrada. Anderson usuzuje své tvrzení ze sledování různých tajemných událostí od Tibetu, přes Indii do Německa. Vše naznačuje, že incidenty jsou stále blíže k Londýnu.
DÍL 1: Prázdný pohřebák - Dva roky po devastujících událostech střetu Sherlocka s Moriartym se John dokázal posunout ve svém životě. Čekají ho nové výzvy i v osobním životě. Londýn se však nachází v nebezpečí teroristického útoku a Sherlock se proto rozhodne vstát z mrtvých. Je pro něj ale překvapením, když věci nevypadají tak, jak je před dvěma lety zanechal.
DÍL 2: Znamení tří - Sherlock čelí vůbec největší výzvě svého života – musí zvládnout proslov na Johnově svatbě, kde jde za svědka. Přestože se ale může vše zdát růžové, není tomu tak. Někdo z hostů je ve smrtelném ohrožení a Sherlock proto musí vraha zastavit.
DÍL 3: Poslední přísaha - Případ ukradených dopisů přivede Sherlocka do konfliktu s Charlesem Augustem Magnussenem, kterému se přezdívá „Napoleon vydírání“, a kterého Sherlock skutečně nenávidí. Jak ale může porazit nepřítele, který zná všechny slabiny významných osob celého západního světa?
(oficiální text distributora)

4.série (2016-2017)
SPECIÁLNÍ FILM
Sherlock: Přízračná nevěsta (TV film)
(Sherlock: The Abominable Bride)
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, 2016, 90 min
Režie: Douglas Mackinnon
Scénář: Mark Gatiss, Steven Moffat
Hudba: David Arnold, Michael Price
Hrají: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Amanda Abbington, Rupert Graves, Mark Gatiss, Andrew Scott, Una Stubbs, Louise Brealey, Natasha O'Keeffe, Jonathan Aris, Stephanie Hyam, Gerald Kyd, Catherine McCormack, Tim McInnerny, Tim Barlow, Charles Furness, David Nellist, Yasmine Akram, Clem So
Obsah
Netrpělivě očekávaný speciál kultovní série jen 24 hodin po světové premiéře! Fanoušky po celém světě dlouho očekávaný zbrusu nový díl britské série je konečně zde. Sherlock Holmes a jeho věrný společník doktor Watson v neodolatelném podání Benedicta Cumberbatche a Martina Freemana se tentokrát zcela výjimečně a dle tvůrců série naposledy ocitají na stopě zločinu v kulisách viktoriánského Londýna konce 19. století. Tedy v prostředí a době, kam dobrodružství slavného detektiva původně umístil praotec celého fenoménu, Sir Arthur Conan Doyle. Jak prosté.(Česká televize)

DÍL 1: Šest Železných dam (The Six Thatchers) - Holmes a Dr. Watson řeší případ záhadného ničení bust bývalé předsedkyně vlády Margaret Thatcherové. Je možné, že tyto činy mají spojitost s temnou minulostí Mary Morstanové.
DÍL 2: Skomírající detektiv (The Lying Detective) - Sherlock stojí tváří v tvář jednomu z nejděsivějších nepřátel své dlouhé kariéry. Silnému a zdánlivě neotřesitelnému Culvertonu Smitovi - muži s velmi temným tajemstvím. Odcizený od jeho nejlepšího přítele Johna Watsona, se zdá, že Sherlock sestupuje do pekel. Existuje nějaký způsob návratu z propasti, do níž detektiv padl?
DÍL 3: Poslední případ (The Final Problem) - Dlouho pohřbené tajemství přeci jen dohnalo duo z Baker Street, když s nimi hraje někdo velmi podivnou hru. Sherlock a John čelí největší výzvě jejich života. Je hra konečně u konce?

Producent - Hartswood Films,  BBC Cymru Wales,  Masterpiece

https://www.csfd.cz/film/281729-sherlock/