Seznamte se, Joe Black / Meet Joe Black (1998/178/USA/Rodinný, Drama, Fantasy, Mysteriózní) 78% -Originál DVD-

25.02.2022 02:34
JEDNOU VĚTOU
„Za trochu času navíc souhlasí, že bude dělat Smrti průvodce po Zemi...“

OBSAH
Mediální magnát William Parrish si užívá života plnými doušky. I pro něho i však jednoho dne příjde Smrt. Ta mu ale udělá zcela vyjímečnou nabídku - časový odklad za možnost přiučit se něco o lidech. V podobě sympatického světlovlasého mladíka, který si říká Joe, tak Smrt vstoupí nejen do Parrishova života, ale i do života jeho krásné dcery. Tím, že se dívka do Joea zamiluje, se vše mění. Smrt v lidském těle poznává, co je to láska a hrozivá osudovost budoucnosti náhle dostává pro všechny nový rozměr.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Další z těch tři hodiny krátkých filmů, kterých je tak málo...a tentokrát to není žádný životopisný epos, i když o životě se tu bude mluvit dost a dost. A vlastně nejen o životě...rozhodně film pro mě. Ústřední trio je naprosto dokonalé, není co vytknout. A kdo umí takovéhle hlubokomyslné filmy se špetkou humoru doprovázet lépe než Thomas Newman? (Gemini) 4*

Občas se říká, že se na film dobře kouká, tady musím říct, že tenhle film se především neskutečně dobře poslouchá. Fakt nádherný dialogy. Délka filmu utekla stejně rychle jako Viktor Kožený s našima prachama. Je obrovská škoda závěrečný scény, byla zbytečná, doslova mě rozkopla zážitek z celýho filmu. Celou dobu mě film veze na takový příjemný vlně, dodává do mě plno pozitivní energie, učí mě vnímat své okolí a pak najednou, kop ho do držky a je po všem. (Enšpígl) 4*

Opravdu nevím, koho zrovna napadlo Pitta obsadit do role Smrti, ale stalo se. Jedno vím jistě, Pitt se do této role vůbec nehodí, a ještě lépe řečeno, sehrál ji hrozně. I když v působivém úvodu, předtím než ho srazí autem, coby okouzlující mladík v restauraci, který vede nenucený rozhovor s Claire Forlani, je mnohem přesvědčivější. Přesvědčivost jako by chyběla i ostatním aktérům a Hopkins s Forlani mě rovněž ničím neoslnili. Film údajně stál 90 milionů dolarů, ale že by to na něm bylo znát, to se říct nedá. Film jako celek vyznívá povrchně a některé jeho scény, zvláště v úvodu, jsou opravdu dobré. Vzhledem k zbytečně přepálené stopáži ve filmu zaniká to, co mělo být jeho předností, a proto tohle poselství o Smrti není dvakrát přesvědčivé. Hodně tohle téma tvůrci promrhali a rozmělnili po "hollywoodsku". Mé hodnocení: 50% (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Těsně před pětašedesátými narozeninami začne tiskový magnát Bill Parrish slýchat podivný hlas a brzy pochopí, že to k němu promlouvá Smrt. Zatímco jeho starší dcera Allison připravuje na otcovy narozeniny velkolepou oslavu, vzpomíná Bill na svou ženu a netají se nadějí, že také jeho mladší dcera Susan prožije podobně velkou, bláznivou lásku. Dívka chodí s Billovým ambiciózním spolupracovníkem Drewem, jejich vztah se však příliš nepodobá vášnivé lásce. Toho dne odpoledne se dívka seznámí se sympatickým mladým mužem, který se právě přistěhoval do města. Dvojice se do sebe na první pohled zamiluje, když se však rozloučí, srazí mladého muže auto. Večer vyruší Billa od rodinné večeře nezvaná návštěva.
Muž pochopí, že nezvaný host je Smrt. Ta na sebe vzala podobu autem sraženého mladíka. Vzala si dovolenou a chce poznat, jak to mezi lidmi chodí. Bill se má stát jeho průvodcem a výměnou si za to prodlouží o pár dnů život, aby tak mohl dát do pořádku své záležitosti. Magnát ho představí ostatním jako svého přítele Joea Blacka. Mladík se pomalu seznamuje se světem, lidmi a jejich životem, potkává Susan, která nechápe, proč je jiný než při setkání v kavárně. Další den Bill představí na zasedání rady Joea jako svého nového asistenta a překvapivě odmítne výhodnou fůzi, kterou připravoval Drew. Zatímco Drew začne tajně jednat s vedením podniku o jeho odvolání, pozoruje Bill s nelibostí, jak se Joe sbližuje se Susan, což je podle něj porušením úmluvy. <>Obrázek nenalezen<> Mladík je zmatený, neví, co se s ním děje. Láska je pro něj totiž zcela novým citem. Čas se krátí a jak Bill tak Joe se smíří s tím, že budou muset odejít. Ještě předtím je však potřeba překazit Drewovy plány na fůzi, která by znamenala likvidaci podniku, a vyřešit potíže s láskou, které má Joe a Susan.
Tak... film, který má perfetkní hudbu. Fantastické herce, zejména Anthonyho Hopkinse, který opět vládne všem a všemu kolem sebe a rozhodně vůbec ne špatného Brada Pitta, pro kterého je Joe Black rozhodně jednou z těch lepších rolí. Pak má taky neskutečně nádhernou herečku, neodolatelnou a opravdu zatraceně pěknou Claire Forlani, velmi zajímavý příběh a příjemný bonus v podobě povedeného českého dabingu. Má tři hodiny, ale strašně rychle uteče. Přesto je na čtyři. Má nádherných závěrečných dvacet minut a opravdu luxusní pětihvězdičkový závěr, jeden z nejsilnějších, co jsem kdy viděl, přesto je na čtyři. Romantika není nijak dráždivá, neurazí, stejně jako fantasy linka, přesto je na čtyři. Prostě je to film, který má všechno, chyb málo a funguje a přesto je na čtyři. A já je dal, protože k žádnému filmu nesedí líp, než k tomuhle. Silný zážitek. 85%.

Ocenění:
The Saturn Awards
1999 - Anthony Hopkins (Nejlepší herec) (nominace)
1999 - Claire Forlani (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1999 - Thomas Newman (Nejlepší hudba) (nominace)
 
Razzies
1998 - Nejhorší Remake nebo Sequel (nominace)

DABING
V českém znění: Michal Dlouhý - Brad Pitt (Joe Black), Alois Švehlík - Anthony Hopkins (William Parrish), Dana Černá - Claire Forlani (Susan Parrishová), Jan Šťastný - Jake Weber (Drew), Ilona Svobodová - Marcia Gay Harden (Allison), Pavel Rímský - Jeffrey Tambor (Quince), Dalimil Klapka - Richard Clarke (sluha), Hana Talpová - Diane Kagan (Jennifer), Miloš Hlavica - David S. Howard (Eddie Sloane), Dana Syslová, Bohumil Švarc, Filip Jančík, Milan Slepička, Jiří Valšuba, Lucie Benešová, Dana Hradiláková, Ludmila Molínová, Inka Šecová, Nikola Votočková
Překlad: Gabriela Dlouhá
Zvuk: Svatopluk Cechel
Produkce: Zdena Sirotková
Dialogy a režie: Jiří Kodeš
Vyrobilo: Studio S Pro Alfa pro Hollywood Classic Entertainment 1999

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 7.1.1999 Bontonfilm
Premiéra USA: 13.11.1998 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.6.1999 (VHS) H.C.E.
Poprvé na DVD: 26.1.2004 Universal
Poprvé na Blu-ray: 7.4.2021 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 4 660 387
Tržby celkem - $ 142 940 100
Návštěvnost v ČR 67 658
Náklady (Rozpočet) - $ 90 000 000
 
Tvůrci a herci
Martin Brest (Režie), Martin Brest (Produkce), Thomas Newman (Hudba), Emmanuel Lubezki (Kamera), Joe Hutshing (Střih), Michael Tronick (Střih), Ellen Lewis (Casting), Juliet Taylor (Casting), Dante Ferretti (Scénografie), Aude Bronson-Howard (Kostýmy), David C. Robinson (Kostýmy), Ron Bartlett (Zvuk), Jean Ann Black (Masky), Tricia Heine (Masky), Bo Goldman (Scénář), Brad Pitt (Herec), Anthony Hopkins (Herec), Claire Forlani (Herec), Jake Weber (Herec), Marcia Gay Harden (Herec), Jeffrey Tambor (Herec), Marylouise Burke (Herec), Jeffrey Corazzini (Herec), June Squibb (Herec)
 
1998/178/USA/Rodinný, Drama, Fantasy, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Postava, ktorú hrá Anthony Hopkins, bola pôvodne navrhnutá pre Gene Hackmana.
- Kromě instrumentální verze skladby „What a Wonderful World“ zazněla ve filmu také verze havajského zpěváka Israela Kamakawiwo'oleho, jenž zemřel zemřel v roce 1997, tedy pouhý rok před uvedením filmu, a to na následky obezity ve věku 38 let.
- V snímke si mal pôvodne zahrať aj Christopher Reeve, no žiaľ kvôli jeho úrazu v roku 1995 sa tak nestalo.
- Předlohou pro film se stal snímek Death Takes a Holiday z roku 1934.
- Na závěrečné oslavě zaznívá motiv známé písně Louisa Armstronga - What a Wonderful World.
- Jeden z nejdražších filmů své doby bez speciálních efektů.
- Film měl v kinech nezvykle vysokou návštěvnost, protože šlo o jeden z prvních, ke kterému byla v kině připojena upoutávka na film "Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba". Výsledkem byla zvýšená návštěvnost fanoušků, kteří si kupovali plné vstupné, aby shlédli pouze trailer.
 
Odkazy