Šestý smysl / The Sixth Sense (1999/107/USA/Drama, Thriller, Horor, Mysteriózní) 88% -Blu-ray-

27.03.2018 22:46
JEDNOU VĚTOU
„Vrátili se ze světa mrtvých a děsí malého chlapce. Tomu ale na přichází na pomoc zkušený psychiatr Bruce Willis!"

OBSAH
Vynikající psycholog Malcolm Crowe (Bruce Willis) má za sebou traumatizující zážitek. Bývalý pacient se vloupal do jeho domu a dříve než sám spáchal sebevraždu, pokusil se ho zastřelit. Šlo zřejmě o trest za to, že mu nedokázal správným způsobem pomoci. Příští podzim. Doktor Crowe se pohroužil do práce a více než své manželce, trpící vzrůstajícím odcizením, se věnuje novému pacientovi. Osmiletý chlapec jménem Cole Sear vidí v těch nejneočekávanějších chvílích duchy s děsivým zevnějškem jasně prozrazujícím příčinu smrti. Oběšenci, sebevražedkyně, chlapec s hlavou prostřelenou brokovnicí Proč se zjevují obyčejnému osmiletému chlapci z Philadelphie? Chtějí ho děsit nebo snad potřebují jeho pomoc? Doktor je racionální skeptik, ale tragické zkušenosti s podobně postiženým pacientem z loňského roku ho varují před unáhlenými standardními závěry. Ostatně to, že osmiletý Cole Sear skutečně vidí reálně existující duchy, není to největší překvapení, které na Malcolma Crowea čeká...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Šestý smysl je ve své podstatě hrubě nedoceněný. Ano, diváci si ho váží a dávají mu vysoké známky, cení si atmosféry, herců, ale jde především o pointu! Tak trochu neprávem v jejím stínu se zapomíná na fakt, jak moc dobře prezentuje Shyamalan ve svém filmu šikanu dětských let (a strach pramenící z ní), že film je o hledání vlastní identity (ani jedna z postav neví, co si počít se životem), o tom, jaké je to být outsiderem a o předsudcích. Ano, 6 smysl JE geniální film. Ale nejenom pro úchvatnou pointu, která mně osobně vzala slova na několik hodin, ale pro vše, co jsem jmenoval... (Tom Hardy) 5*

Špičkový "duchařský" film v pořádně velkém provedení. Willis opravdu zaperlil, Osment (i když je mi krajně nesympatický) skutečně hraje na Oscara, škoda jen, že Shyamalan si svým prvním filmem nasadil tak vysokou laťku, že už ji nepřekonal. A mimochodem, James Newton Howard zase zaválel. Jeho soundtrack je jedním slovem úžasný. A teď ten problém - Šestý Smysl je výborný jen pokud ho vidíte poprvé. Potom už je to totiž jen lekačka bez stylu, kterým srší třeba Halloween. A stejné je to i s celým Shyamalanem - svým prvním filmem mě dokázal oblbnout, těmi dalšími, hrajícími si na kdovíjakskvělouapřevratnou záležitost už ne. (Gemini) 3*

Shyamalan si práci hodně ulehčil větou: "Vidíme jen to, co vidět chceme" (nebo něco v tom smyslu), čímž mnoho zdánlivých nelogičností ve skutečnosti nelogičnostmi není. O šokantnosti pointy bohužel příliš polemizovat nemohu, neboť jsem ji znal asi půl roku před zhlédnutím (a ani přes úpornou snahu se mi ji nepodařilo z mysli vystrnadit). Nicméně pár lekaček bylo skutečně dost mrazivých (až na kost). 85% Zajímavé komentáře: POMO, berg.12, StarsFan, Grafito ,MManual. (Matty) 4*

VELKÁ RECENZE
 M. Night Shyamalan je jedním z těch mužů, kteří vystřílejí všechny nejlepší nápady hned v počátku svojí kariéry. V roce 1999 to byl jeden z nejnadějnějších režisérů, v současnosti jsou jeho filmy, bohužel nutno říci spravedlivě, spíše kritizovány, než vynášeny do nebe. Famózním úspěchem tohoto Inda byl právě snímek „Šestý smysl“, který se musel dostat do 101 nejlepších hororů. Mnohými je označován za jeden z nejlépe vypointovaných filmů vůbec. V tomto musím souhlasit. Bohužel problém s tímto snímkem je i u toho, že pokud ho vidíte podruhé, už něco ztratil ze svého kouzla. Ale sledujete-li „Šestý smysl“ poprvé, musí na vás udělat dojem. Na mě rozhodně udělal.
„Šestý smysl“ je filmem, který nám představuje dětského psychiatra Malcolma Crowa, kterého skvěle zahrál Bruce Willis a opět prokázal, že ne pouze akční filmy jsou jeho silná stránka. Zjišťujeme, že Malcolm je uznávaným mužem svého oboru, ale přesto má jeden případ, který je jeho kostlivcem ve skříni. Ale dostává se mu možnosti, aby toto napravil ve chvíli, kdy se setkává s malým Colem Searem, který má být jeho dalším pacientem. Chlapce zařazuje do kategorie paranoidních schizofreniků, kteří trpí halucinacemi, a to halucinacemi skutečně děsivými, protože Cole vidí mrtvé lidi. Malcolm nevěří tomu, že existuje cokoli paranormálního, vůbec se nad tím ani nezamyslí, ale nakonec i on dostane poměrně jasný důkaz o tom, že na chlapcově tvrzení něco bude. My zjišťujeme, že to skutečně bude pravda, a s malým Colem odkrýváme zločin, na který chtěla upozornit mrtvá dívka. Jedna z velmi silných scén filmu, který se jimi doslova hemží.
Shyamalan, muž, jehož filmy pro mne osobně mají stále své kouzlo, dokázal natočit dílo, které by v jeho poměrně mladém věku sneslo srovnání s „Občanem Kanem“, kdy Orson Welles také natočil svůj geniální opus na počátku kariéry, ale i když jeho následující filmy měly stále vysokou úroveň, žádný není ceněn tak vysoko. U Shyamalana je to stejné. „Šestý smysl“ je vrchol jeho tvorby, a i když pak natočil velmi dobré sci-fi „Vyvolený“ a výtečná „Znamení“, zbytek jeho tvorby je bohužel silně průměrný. Jako by se s každým filmem propadal o něco níž. Já mu ale přeji, aby se z toho zase zberchal a překvapil nás něčím jedinečným. Určitou vějičkou a náznakem do budoucna může být film „Ďábel“, ke kterému sice napsal jen příběh, ale přesto je zde poznat jeho rukopis a film je lepší než obyčejný průměr.
Ale zpět k „Šestému smyslu“. V tomhle filmu se sešlo všechno dobré, co by film měl mít. Skvělé silné scény, tajemství, propracovaný střih a zajímavá práce s hudbou a se zvuky, které jsou v některých momentech sice malinko prvoplánové, ale přesto fungují skvěle. Opět hlavně tehdy, když film vidíte poprvé. Pointa je hodna génia, hlavně ve chvíli, kdy si divák uvědomí, že ji měl celou dobu před sebou. Pak je potřeba zmínit i herecké výkony. Bruce Willis, jak již bylo řečeno, je prostě na úrovni a výtečně ztvárnil hlavní roli, ale přesto je zde někdo, kdo nad něj vyniká – Haley Joel Osment. Nominace na Oscara naprosto zasloužená, jeho věta o tom, že vídá mrtvé, zamrazí. Ve věku deseti let zahrál výtečný charakter, který bude v žánru hororu navždy nezapomenutelný. A ať už M. Night natočí cokoli, bude pro „Šestý smysl“ stejně tak nezapomenut i on. Jen doufám, že si nezíská i druhou pověst, která by se shodovala s pověstí Eda Wooda.
Proč film zařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:
Jeden z nejlepších hororů, který je tak skvěle vystavěný, že vás prostě musí uchvátit. Je to horor, je to drama a hlavně je to silný příběh a koncert dvou skvělých herců.
Proč film nezařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:
Na tomhle filmu mi vadí jedna jediná věc. Když ho člověk vidí podruhé, už ztrácí své kouzlo. Pořád je to skvělý film, ale pointa je již prozrazena. A pointa je v tomhle případě zásadní.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Dětský psycholog Malcolm Crowe z Filadelfie se svou ženou Annou slaví doma ocenění své práce, dostalo se mu uznání od starosty města. Záhy dvojice zjistí, že je rozbité okno a telefon. V domě někdo je. Malcolm objeví v koupelně rozrušeného mladého muže ve spodním prádle, který se celý chvěje. Říká, že se bojí, když je sám a obviní psychologa, že mu nedokázal pomoci. Malcolm si rozvzpomene, že jde o Vincenta Graye, jeho bývalého pacienta, kterého považoval za schizofrenika s halucinacemi. Vincent Gray Malcolma postřelí do břicha a pak zastřelí sebe.
NÁSLEDUJÍCÍHO PODZIMU, JIŽNÍ FILADELFIE:
Dr. Crowe začne pracovat s jiným pacientem, devítiletým Colem Searem, který má podobnou diagnózu, jakou měl Vincent. Malcolm mu chce pomoci, aby tím částečně ulevil svému pocitu viny, který ho sžírá za pochybení ve Vincentově případě. Věnuje se chlapci a přitom bojuje s pochybnostmi, zda to vůbec dokáže. V jednom momentě to chce dokonce vzdát. Vztah s jeho ženou se ochladil (vyčítá mu, že je pro něj až na druhém místě) a dospěl do bodu, kdy se s ním Anna odmítá bavit. Malcolm se domnívá, že by mohla mít vztah se svým spolupracovníkem. Opakovaně se Malcolm nemůže dostat do své přízemní pracovny, nedaří se mu otevřít dveře.
Když si získá důvěru Colea Seara, ten mu prozradí své tajemství, vidí mrtvé lidi – duchy, kteří se stále ještě procházejí po tomto světě. Ve škole má problémy, protože je považován za podivína a každý se na něj tak dívá. Nevěří mu ani učitel, který jednou dětem položí otázku, jestli ví, jakému účelu sloužila budova školy v minulosti. Cole se přihlásí a řekne, že tady věšeli lidi (sám totiž viděl duchy oběšených lidí). Když to učitel blahosklonně popírá, Cole se zase cítí v izolované pozici, kdy mu nikdo nevěří, přestože nelže. Nesnese ten pohrdavý pohled od spolužáků a když se tak zachová i učitel, vztekne se a křičí na něj, že mu (učiteli) v mládí přezdívali koktavý Stanley. Nemile překvapený učitel popírá i tohle, dokud se sám neprozradí, když v rozčilení začne koktat.
Sear vidí pravidelně další duchy, kteří jej děsí. Jednou je to svým manželem zneužívaná žena, která si podřízla žíly, jindy chlapec, který volá na Colea, že mu ukáže, kde má otec schovanou pušku. Když se otočí, má na zátylku díru po průstřelu. Tito duchové se objevují i u Colea doma. Ten si vystavěl v pokoji své útočiště – stan z deky, kam se uchyluje, když má strach. Ačkoli si dr. Crowe zpočátku myslí, že Sear trpí zrakovými halucinacemi a iluzemi, pak přijde na to, že se zřejmě mýlí. Uvědomí si, že stejný problém měl zřejmě i Vincent Gray, který také dokázal vnímat duchy. Navrhne Coleovi, aby se pokusil zjistit, co po něm duchové chtějí a případně jim pomohl s nedokončenými záležitostmi, které po svém nečekaném (násilném) odchodu ze života na světě zanechali. Cole z toho má nejprve obavy, protože duchové jej děsí, ale nakonec se rozhodne to zkusit. Když se v jeho stanu v pokoji objeví mladá zvracející dívka Kyra Collinsová, přemůže se a zeptá se jí, co po něm chce. Společně s Crowem jdou k ní domů, kde se po pohřbu sešli smuteční hosté. Kyra zemřela následkem vleklé choroby a hosté se baví o tom, že podobnými příznaky nemoci začala trpět i její mladší sestra. Cole dostal instrukce, aby šel do pokoje Kyry. Tam se Kyra objeví a předá mu videokazetu. Cole ji odnese truchlícímu otci dole v hale. Otec si před hosty videokazetu přehraje, na záznamu je vidět, jak jí její macecha nese jídlo a tajně do něj přimíchává chemikálie. Kyra toto video natočila náhodou, když si filmovala hru s maňásky a potom zaslechla kroky. Ulehla do postele a kamera běžela dál. Zdrcený otec obviní svou partnerku, že jeho dceru otrávila.
Cole Sear se (na radu Malcolma) svěří své matce Lynn, že vidí duchy. Ani ona mu nevěří, ale když jí sdělí příhodu z mládí ohledně její matky (své babičky), kterou nemohl vědět ani si ji vymyslet, Lynn to přijme. Ještě předtím se Sear rozloučil s Malcolmem a poradil mu, aby zkusil na svou ženu mluvit, když spí. Bude ho slyšet.
Dr. Crowe se vrací domů, kde najde svou ženu spát na pohovce. Na televizní obrazovce běží záznam z jejich svatby a Anna ze spánku promluví, řekne větu: „Proč jsi mě opustil, Malcolme.“ Upustí na zem snubní prsten. Malcolm zjistí, že prsten je jeho, sám na ruce už žádný nemá. Teprve teď si uvědomí, že je po celou dobu mrtvý. Vincent Gray jej tehdy nepostřelil, ale přímo zabil. Díky Coleově schopnosti mluvit s mrtvými mohl dát do pořádku své nedokončené záležitosti – pochopit a napravit své profesní selhání. Na radu Cola hovoří na spící Annu. Řekne jí, že ji vždy miloval a že pro něj znamenala všechno. Nyní už Malcolm může opustit svět živých. Cole Sear se po setkáních s Malcolmem naučil žít se svým šestým smyslem.

O NATÁČENÍ
Když téměř neznámý režisér M. Night Shyamalan dokončoval před třemi lety druhý celovečerní film, svěřil se svému střihači s plány na budoucí projekt: "Bude se jmenovat Šestý smysl a hlavní roli si zahraje Bruce Willis". Střihač na to reagoval skeptickým: "To určitě". Shyamalanův sen se začal naplňovat, když mu zavolali představitelé společnosti Hollywood Pictures a měli o projekt zájem. Střihač se pak nestačil divit...
Barry Mandel, jeden z producentů filmu, byl strašidelným scénářem tak nadšen, že ho osobně doručil tehdejšímu prezidentovi distribuční společnosti Buena Vista. Tomu se projekt zalíbil a dal mu zelenou. Přidali se zkušení producenti Frank Marshall a Kathleen Kennedyová, které si příběh, podle autora něco mezi Vymítačem ďábla a dramatem Roberta Redforda Obyčejní lidé, získal také. Shyamalan o filmu říká: "Šestý smysl je mrazivý film ve stylu hororů jako Rosemary má děťátko, Hnus nebo Přichází satan!. Je to strašení, vycházející z pocitů, které běžně zažíváme. Všichni se bojíme věcí, které nejsou vidět a každý z nás má občas předtuchu něčeho zlého."
Šestý smysl projevil i sám režisér, když se projektu zmocnil s jistotou u tak mladého tvůrce nevídanou. "Byl si absolutně jistý tím, jaký úhel kamery použít, jak by měla vypadat scéna nebo jak dosáhnout potřebného napětí," říká Frank Marshall. Shyamalan měl kontrolu nad všemi aspekty natáčení - měl jasnou představu o hereckém obsazení, vybíral si své spolupracovníky a konečně trval na tom, že se bude film točit v rodné Philadelphii. "Jsou chvíle, kdy jednoduše víte, že máte pravdu, a pak nemá cenu ustupovat. Všechno, co divák na plátně uvidí, je tam proto, že jsem chtěl, aby to tam bylo," prohlašuje rezolutně.
Příběh sám je postaven na vztahu chlapce, pronásledovaného přízraky, a psychiatra, kterého hraje Bruce Willis. Podle Shyamalana, který výběru herců věnoval maximální pozornost, dokázal Willis už dříve, že je schopen zahrát téměř každou roli. "Tento výkon ovšem patří určitě mezi ty nejlepší v jeho kariéře," dodává. Willis chválu opětuje, když tvrdí, že scénář filmu je jeden ze tří, které přijal ihned po přečtení. "Jedinečně balancuje na hranici mezi nadpřirozenem a každodenní realitou," tvrdí herec. Chválou nešetří ani na adresu svého jedenáctiletého hereckého partnera Haleye Joela Osmenta. Režisér ho objevil v Los Angeles, když před tím trávil hodiny nad videokazetami adeptů z celých Spojených států. Producenti Marshall a Kennedyová, kteří mají za sebou několik filmů s dětskými herci, včetně slavného E.T. - Mimozemšťana, oceňují, jak se Haley soustředil na svou práci a každé větě, kterou se naučil, také rozuměl. "Nešlo jen o reprodukci naučeného textu - věřili jsme mu každé slovo," říká Marshall.
Filmaři natáčeli ve Philadelphii - ve městě, kde se Shyamalan narodil a v němž natočil většinu svých filmů. Režisér, který žije s manželkou a dcerkou na philadelphském předměstí, říká: "Jsem rád, když mohu pracovat doma. Pro film, kde prostředí hraje takovou roli, mi připadalo moje město ideální. Kde jinde by měl chlapec se šestým smyslem žít než právě tady." Město ale filmařům vyhovovalo i z jiných důvodů - vizuálně přitažlivá a rozmanitá architektura, skvělé filmařské zázemí a podpora místních úřadů i obyvatel. Díky těmto kladům se ve Philadelphii odehrává celá řada amerických filmů - Rockym počínaje a Philadelphií s Tomem Hanksem konče. Vedoucí výroby Sam Mercer dodává: "Když jsem se procházel historickými uličkami města, občas jsem se zastavil a ohlédl. Jako by mě opravdu pozorovaly nějaké neviditelné přízraky.

Ocenění:
Academy Awards
2000 - Nejlepší film (nominace)
2000 - M. Night Shyamalan (Režie) (nominace)
2000 - Haley Joel Osment (Vedlejší herec) (nominace)
2000 - Toni Collette (Vedlejší herečka) (nominace)
2000 - M. Night Shyamalan (Původní scénář) (nominace)
2000 - Střih (nominace)

Golden Globes
2000 - Haley Joel Osment (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2000 - M. Night Shyamalan (Nejlepší scénář) (nominace)

BAFTA
2000 - Nejlepší film (nominace)
2000 - M. Night Shyamalan (Nejlepší režie) (nominace)
2000 - M. Night Shyamalan (Původní scénář) (nominace)
2000 - Nejlepší střih (nominace)

Florida Film Critics Circle Awards
1999 - Haley Joel Osment (Nejlepší vedlejší herec)

DABING
V českém znění: Alexej Pyško - Bruce Willis (dr. Malcolm Crowe), Jan Škvor - Haley Joel Osment (Cole Sear), Martina Menšíková - Toni Collette (Lynn Searová), Kateřina Lojdová - Olivia Williams (Anna Croweová), Filip Jančík - Bruce Norris (Stanley Cunningham), Martin Sobotka - Donnie Wahlberg (Vincent Grey), Bohdan Tůma - M. Night Shyamalan (Dr. Hill), Saša Rašilov - Glenn Fitzgerald (Sean), Anna Suchánková - Mischa Barton (Kyra Collinsová), Antonín Navrátil - Greg Wood (pan Collins), Zuzana Skalická - Angelica Page (pani Collinsová), Karel Richter - Tom McLaughlin (Annin otec), Jana Mařasová - Lisa Summerour (družička), Libor Terš, Vojtěch Kotek, Vojtěch Rohlíček, Jan Nedvěd, Jiří Krejčí, Kateřina Ješínová, Jan Vondráček, Milan Slepička, Helena Brabcová, Vlasta Žehrová, Tereza Chudobová, Jana Altmannová
Překlad: Ivan Tichý
Zvuk: Svatopluk Cechel
Výsledný mix: Vidfilm Londýn
Produkce: Zdena Sirotková
Dialogy a režie: Jiří Kodeš
Vyrobilo: Studio dabing S Pro Alfa pro Warner Home Video 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.7.2004
Premiéra USA: 16.4.2004 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 4.09.2000 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na VHS: 1.2.2001 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 1.11.2004 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 9.2.2009 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 24 503 325
Tržby celkem - $ 672 806 292
Návštěvnost v ČR 332 393
Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Ne
 
ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 1.85:1
česky Dolby Digital 2.0, anglicky Dolby Digital 5.1, turecky Dolby Digital
anglické, arabské, české, čínské tradiční, čínské, hebrejské, chorvatské, korejské, rumunské, slovinské, thajské, vietnamské
 
Tvůrci a herci
M. Night Shyamalan (Režie), Kathleen Kennedy (Produkce), Frank Marshall (Produkce), Barry Mendel (Produkce), James Newton Howard (Hudba), Tak Fujimoto (Kamera), Andrew Mondshein (Střih), Avy Kaufman (Casting), Larry Fulton (Scénografie), Joanna Johnston (Kostýmy), Michael Kirchberger (Zvuk), Michal Bigger (Masky), M. Night Shyamalan (Scénář), Bruce Willis (Herec), Toni Collette (Herec), Haley Joel Osment (Herec), Olivia Williams (Herec), Donnie Wahlberg (Herec), Mischa Barton (Herec), Trevor Morgan (Herec), KaDee Strickland (Herec), M. Night Shyamalan (Herec), Angelica Page (Herec), Glenn Fitzgerald (Herec), Kate Kearney-Patch (Herec)
 
1999/107/USA/Drama, Thriller, Horor, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Pojmenování filmu "Šestý smysl" po neobvyklé vnitřní schopnosti vidět mrtvé nemá opodstatnění. Aristotelés sice tvrdil, že má člověk pouze pět smyslů, ve skutečnosti má však člověk smyslů 9 až 20. Patří mezi ně rovnováhy těla, bolesti, vnímání polohy končetin, vnímání času a zrychlení, apod.
- Malcolm (Bruce Willis) položí Coleovi (Haley Joel Osment) otázku, zda mu nechal otec hodinky. Ve filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994) dostane postava Bruce Willise hodinky po otci.
- Keď Cole (Haley Joel Osment) prvý raz povie Malcolmovi (Bruce Willis), že vidí duchov, v pozadí jeho hlasu je počuť tiché kriky a vzlyky mnohých rôznych ľudí. Howard a Shyamalan tak chceli zdôrazniť utrpenie duší, ktoré sa nedokážu odtrhnúť od Zeme a navštevujú Colea.
- Pri procese tvorenia hudby posielal Shyamalan Howardovi maily, v ktorých stručne zachytával svoje pocity, ktoré chcel cítiť zo soundtrackov. V jednom z jeho kľúčových opisov povedal, že hudba v ňom musí vyvolať nervozitu, ako keby bolo v miestnosti divé zviera, ktoré nevidíme, no naháňa nám strach a v momente, keď myslíme, že zaútočí zrazu odíde.
- Vo filme nikdy nenastane úplné ticho, lebo vo všetkých scénach je v pozadí nahratý ľudský dych, ktorý má vytvárať podvedomý dojem, že aj v prázdnych miestnostiach niekto je.
- Bruce Willis za svou roli obdržel také díky ziskům filmu 100 milonů amerických dolarů, čímž se stal ve své době nejlépe placeným hercem a vysloužil si zápis do „Guinnessovy knihy rekordů“.
- Režisér M. Night Shyamalan si dal záležet na tom, aby se na scéně objevila červená barva pouze tehdy, jsou-li tam duchové.
- Režisér a scénárista Šestého smyslu M. Night Shyamalan film považuje za něco mezi Vymítačem ďábla (1973) a Obyčejnými lidmi (1980).
- Věta z filmu "Vidím mrtvé lidi" byla zvolena Americkým filmovým institutem jako 44. nejlepší filmová citace (ze 100). A v roce 2007 byla také zvolena časopisem Premiere 100. nejlepší filmovou hláškou.
- Film se točil chronologicky.
- Při Vincentově sezení je slyšet na pásce nějaký hlas, který mluví španělsky. Osoba v překladu říká: "Prosím, nechci zemřít, Bože, zachraň mě, zachraň mě!"
 
Odkazy