Šest dní, sedm nocí / Six Days Seven Nights (1998/101/USA/Akční, Dobrodružný, Komedie, Romantický) 65%

15.12.2020 18:44
JEDNOU VĚTOU
„Dobrodužná romantická komedie o trosečnících, pirátech a hlavně o tom, že protiklady se přitahují a co se škádlívá, rádo se mívá."
 
OBSAH
On - Quinn Harris, sešlý pilot hrkavého letadélka, který dobrovolně přijal doživotní vyhnanství v tropickém ráji tichomořských ostrovů. Ona - Robin Monreová, redaktorka newyorského magazínu pro ženy, která se na týden utrhla z redakce, aby se svým snoubencem strávila dovolenou snů bez každodenních pracovních starostí. Tedy až na malou výjimku. Robin má dohlédnout na fotografování pro její časopis, které právě probíhá na jednom z (na místní poměry) blízkých tichomořských ostrovů. Najme si proto Quinna a jeho letadlo. Banální tuctovou cestu nad modravými pláněmi Pacifiku změní nenadálá tropická bouře v drama. Letadlo je zasaženo bleskem a Quinn musí nouzově přistát na pláži malého neobydleného ostrova. Z nesourodé dvojice se stávají trosečníci. Pokud chtějí tohle dobrodružství ve zdraví přežít, musí táhnout za jeden provaz a najít k sobě cestu přes rozdílnost povah, temperamentu i zájmů. A tak, zatímco záchranáři marně pátrají po troskách letadla, mezi Quinnem a Robin vzniká na základě věčných kontroverzích křehké a nevyřčené citové pouto. Když se pak zanedlouho u břehu objeví loď, dobrodružství sympatické dvojice nekončí, ale naopak začíná nabírat ty správné obrátky. Opuštěný ostrůvek je totiž základnou novodobých pirátů, kteří před očima Quinna a Robin brutálně zavraždí člověka. A nepohodlné svědky je třeba odstranit...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Oddychová komedie, u které se příjemně pobavím po každém shlédnutí. Také jeden z mála filmů, který N@va opakuje v neměnném ročním intervalu, ale stále se na to nechá koukat. Harrison Ford jako starý mazák a Anne Heche jako baba, která se v průběhu filmu mění ze slepice na stále slibnější a více zamilovanější do Forda. Škoda, že se neobjevila ve vícero filmech. Talent na to určitě má. David Schwimmer mě příjemně překvapil hrající záletníka takového jak jsem na něj zvyklí z Přátel. Už jen to, že se příběh odehrává v Karibiku značí vtipnou, ale ničím vyjímečnou komedii určenou na příjemné strávení zimního večera. --- Můžeme ho tam dát. Ó ano můžeme ho přišít. (Malarkay) 4*

„Já se ráda líbím, ale ne Vám..“ Jak už tomu v romantických komediích bývá, zpočátku dva zcela protikladné světy si k sobě najdou cestu. Tentokrát jde o sblížení stále šarmantního Forda a sympatické Heche prostřednictvím několikadenního trosečnictví na polynéském ostrově. Zkušený Reitman natočil komedii osvědčeného charakteru, v které vás kromě jiného může zaujmout konec pirátské lodi ve stylu sebedestrukce kojota při honu na pouštní kukačku či to, že v některých scénách Harrison oprášil výcvik Han Sola a pilotoval De Havilland Beaver sám (on má totiž stejný doma v hangáru). Nutno dodat, že Anne Heche je o dost hezčí než Chewbacca.. (Gilmour93) 3*

Harrison Ford a Anne Heche = netradiční spojení. A jedná se o vtipnou dvojku. Herci nečetli scénář, nebo věřili režiséru Reitmanovi, že to celé spasí? To si teda pomohli. V okamžiku, kdy se na ostrově střetli se skupinkou novodobých pirátů, jsem měl dojem, že tvůrci ztratili scénář a začali improvizovat. Komedie, u které se lze přiměřeně pobavit. Ford a Heche ji hodně táhnou. Pomalejší rozjezd a odskoky z ostrova do "civilizace" za jejich opuštěnými partnery byly rušivé elementy. (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Robin Monroe, vedoucí redaktorka úspěšného společenského časopisu Dazzle ráda využije pozvání svého snoubence, aby si od přemíry práce odpočinula během týdenní dovolené v tropech. Odletí ze sychravého zimního New Yorku do Francouzské Polynésie a pak na ostrov Makatea malým poněkud chatrným letadlem stárnoucího Quinna Harrise, který je stejně nedůvěryhodný jako jeho stroj. Po příjemném večeru, kdy ji Frank požádá o ruku, se však ráno dozví, že musí kvůli pracovním potížím na jeden den odletět na Tahiti. Nezbývá jí, než najmout Harrise, jediného dostupného pilota.
Letadlo se však dostane do bouře a po zásahu bleskem je nuceno nouzově přistát na neobydleném ostrově. Robin, která katastrofu nevnímala, protože si vzala silné prášky, se s ráno s pilotem pohádá, když zjistí, že jsou na ostrově bez možnosti spojení se světem. Zatímco Frank a pilotova milenka Angelica čekají na výsledky pátrací akce, dvojice se na ostrově hádá kvůli každé maličkosti a otrávený Harris musí rozzlobenou Robin zachraňovat z řady trablů, které číhají v troskách letadla i v džungli. V noci u ohně se žena dozví, že Harris byl kdysi ženatý a bohatý spolumajitel prosperující letecké společnosti, který odjel do Polynésie, když přistihl manželku se svým přítelem a společníkem.
Druhý den sice zahlédnou u ostrova kotvit jachtu, když se však vydají v nafukovacím člunu blíž, zjistí, že loď přepadli piráti a stanou se svědky toho, jak zabijí majitele jachty. Pokusí se pirátům uniknout, po velké honičce jsou však přesilou přemoženi a přežijí jen díky duchaplné Robin, která pirátům namluví, že má na druhé straně ostrova jachtu plnou zlata. Cestou k neexistující lodi se dvojici podaří uprchnout. Společně prožité nebezpečí Harrise a Robin sblíží, dokáží se však ovládnout. Navíc ještě nemají vyhráno, protože jsou stále uprostřed neobydleného ostrova a v patách mají krvelačné piráty.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Příběh filmu je založen na nečekaném ztroskotání malého civilního letounu na jednom malém a neobývaném tichomořském ostrově. Quinn Harris (Harrison Ford) je místní pilot, který zde zprostředkovává leteckou přepravu, Robin Monroe, je mladá newyorská novinářka z jednoho ženského módního časopisu, která do Tichomoří přijela se svým snoubencem Frankem Martinem na týdenní dovolenou a zásnubní cestu. Poprvé se oba setkávají při příletu do rekreačního letoviska, o několik dnů později ale musí Robin nečekaně pracovně odletět na Hawaiské ostrovy, aby dohlédla na důležité fotografování pro svůj časopis. Odlétá s Quinnem v okamžiku kdy se rapidně zhoršuje počasí a blíží se tropická bouře, která poškodí letadlo, následkem čehož musí nouzově přistát na pláži jednoho z místních ostrovů a při tom poškodí svůj podvozek. Oba trosečníci, kteří spolu vytváří velmi nesourodý pár, musí k sobě nalézt cestu a vzájemně si pomáhat v boji o přežití, což nakonec přeroste i ve vzájemnou lásku. Největší krize se projeví v okamžiku, kdy zjistí, že ostrov navštěvují novodobí piráti, kteří vykrádají výletní lodě a zabíjeí jejich majitele. Musí čelit jejich útoku, padnou jim na krátkou dobu do zajetí, ale podaří se jim uprchnout. Během útěku objeví staré japonské vojenské letadlo, které zde havarovalo ve 2. světové válce. Z letadla Quinn odmontuje dva plováky, které použije pro nouzovou opravu podvozku svého poškozeného letadla. Oprava se jim podaří, letadlo musí urychleně vzlétnout aby uniklo pirátům, kteří na ně útočí malým lodním dělem. Quinn je přitom raněn a Robin musí sama letět i nouzově přistát. Se svým snoubencem, který ji mezitím podváděl s Quinnovou milenkou Angelicou, se nakonec rozejde a do New Yorku se již nevrátí a zůstane s Quinnem.

DABING
1. DABING
V českém znění: Jiří Štěpnička - Harrison Ford (Quinn Harris), Miriam Chytilová - Anne Heche (Robin Monroeová), Jan Šťastný - David Schwimmer (Frank Martin), Tereza Chudobová - Jacqueline Obradors (Angelica), Martin Kolár, Miloš Vávra, Luděk Čtvrtlík, Josef Carda, Rostislav Čtvrtlík, Libor Terš, Jiří Bábek, Valérie Zawadská, Klára Jirsáková, Jana Páleníčková, Kateřina Halešová, Jiří Kodeš (titulky)
Překlad: Renáta Polišenská
Zvuk: Svatopluk Cechel
Výsledný mix: Vidfilm Londýn
Produkce: Zdena Sirotková
Dialogy a režie: Jiří Kodeš
Vyrobilo: Studio dabing S Pro Alfa 1999

2. DABING
V českém znění: Jiří Štěpnička - Harrison Ford (Quinn Harris), Lucie Vondráčková - Anne Heche (Robin Monroeová), Daniel Rous - David Schwimmer (Frank Martin), Jolana Smyčková - Jacqueline Obradors (Angelica), Ernesto Čekan, Radka Fidlerová, Marcel Rošetzký, Vladimír Fišer (titulky)
Překlad: Michaela Ebrová
Dialogy: Jarmila Hampacherová
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Zvuk: Zdeněk Hrubý
Asistentka režie: Drahoslava Pešulová
Vedoucí produkce: Zuzana Trymlová
Vedoucí dramaturg: Alena Poleňáková
Šéfproducent: Vladimír Tišnovský
Režie: Vladimír Blažek
Vyrobila: Česká televize 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.11.1998 Falcon
Premiéra USA: 12.6.1998 Buena Vista Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.4.1999 (VHS), 1.08.2003 (DVD) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 9.6.2010 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 4 335 733
Tržby celkem - $ 164 839 294
Návštěvnost v ČR 62 008
Náklady (Rozpočet) - $ 70 000 000

Tvůrci a herci
Ivan Reitman (Režie),  Roger Birnbaum (Produkce), Ivan Reitman (Produkce), Michel Reilhac (Produkce), Randy Edelman (Hudba), Michael Chapman (Kamera), Sheldon Kahn (Střih), Wendy Greene Bricmont (Střih), Michael Chinich (Casting), Bonnie Timmermann (Casting), J. Michael Riva (Scénografie), Gloria Gresham (Kostýmy), Howell Gibbens (Zvuk), Ken Chase (Masky), Michael Browning (Scénář), Harrison Ford (Herec), Anne Heche (Herec), David Schwimmer (Herec), Jacqueline Obradors (Herec), Temuera Morrison (Herec), Allison Janney (Herec), Cliff Curtis (Herec), Danny Trejo (Herec), Michael Chapman (Herec), Steve Stafford (Herec), Priscilla Taylor (Herec), Ping Wu (Herec), Taj Mahal (Herec), John Koyama (Herec), Hoyt Richards (Herec), Long Nguyen (Herec)
 
1998/101/USA/Akční, Dobrodružný, Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Na stejném ostrově se natáčel i film King Kong (1976).
- Během natáčení filmu se převalil vztah herečky Anne Heche a Ellen DeGeneres a produkce chtěla Anne nahradit jinou herečkou, protože se báli, že by její orientace mohla mít negativní ohlasy na film. Harrison Ford se však za Anne promluvil a nakonec ve filmu zůstala účinkovat.
- Quinn Harris (Harrison Ford) nosí hodinky značky Swiss Army Officer's 1884 a Omega Speedmaster Chronograph Day-Date.
- Do role Robin (Anne Heche) byly zvažovány Gwyneth Paltrow, Minnie Driver, Kristin Scott Thomas, Cameron Diaz, Melanie Griffith, Elizabeth Hurley a Uma Thurman.
- Natáčení probíhalo převážně v okolí Kauai na Havajských ostrovech.
- Lietadlo "DeHavilland Beaver" (Harrison Ford jedno také vlastní) bolo použité aj pri natáčaní filmu Na ostří nože. V oboch filmoch stroskotalo.
 
Odkazy