Šerifové / U.S. Marshals (1998/126/USA/Akční, Krimi, Thriller) 69%

20.12.2020 09:56
JEDNOU VĚTOU
„Neúprosný pronásledovatel Sam Gerard stíhá dalšího uprchlíka, tentokrát to ovšem bude mnohem obtížnější."

OBSAH
Muž, považovaný za bezohledného a tajemného vraha (Wesley Snipes) je na útěku před zákonem a snaží se zjistit, díky komu byl obviněn ze dvou vražd, spáchaných v New Yorku. nemá však mnoho času... zkušený šerif Sam Gerard (Tommy Lee Jones) a jeho muži jsou mu na stopě. Nelítostné pronásledování začíná...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nabízí se srovnání s filmem A.Davise, který je ve všech aspektech alespoň o třídu výš. Vidím to asi tak. Zatímco v jedničce Chief Deputy Marshal Samuel Gerard zahajuje akci slovy: „Poslouchejte, vážení! Uprchlík je na útěku asi 90 minut. Průměrná pěší rychlost v terénu bez zranění je 4 míle za hodinu. Tím vzniká rádius 6 mil. Od každého z vás chci, aby jste prozkoumali centimetr po centimetru všechny čerpací stanice, sklady, farmy, kurníky, chlívky a psí boudy v daném okolí..“, tak v U.S. Marshals mohl klidně pronést prosté: „Nechte ho jít..“ (Gilmour93) 3*

Šerifové jsou skvělý film, který tentokrát nestojí ani tak na postavě uprchlíka, ale hlavně na Lovci Samu Gerardovi. Příběh je tentokrát záhadnější než v Uprchlíkovi a míří až na nejvyšší místa tajných služeb USA. Akční scény jsou špičkově natočené, obzvlášť honička v bažinách je nezapomenutelná - některé záběry by stálo za to zvěčnit jako fotografie (nebo spíš plakáty). Pro mě rozhodně klasika a příklad dobře natočeného thrilleru - tak jako "první díl". Jo a hudbu dělal Jerry Goldsmith;) 80% (Gemini) 4*

Sympatický návrat k devadesátým létům. Federální stopaři znovu vyrážejí za někým, kdo musí prchat tak dlouho, dokud se neočistí. Model z jedničky je zpět, jen váženého chirurga vystřídal černošský bývalý speciální agent. Z amatéra profík, jasné, jsme přeci v pokračování. Sam Gerard je tak znovu na štvanici, ač se nám nejprve představuje coby opeřený reklamní figurant. Pak ale zapne mozkové závity a začne se plně soustředit na hon za profesionálem, který nevypadá na nemilosrdného vraha. Jasně, opakujeme jeden veleskok, opakujeme velkou úvodní dopravní kolizi, ale proč ne? Takové pátrání v bažinách je fajn, honička na hřbitově je taky fajn, v domově důchodců jakbysmet. K tomu připočteme velmi slušnou kameru ostříleného Andrzeje Bartkowiaka, dramatickou hudbu Jerryho Goldsmithe i docela solidní scénář. Ač závěr je už přepálený hadr. Přesto po opakovaném zhlédnutí hlásám, že osobně bych si klidně dal i další pátrání po nějakém uprchlíkovi. A ač se zavilý a neustále mumlající Tommy Lee Jones poprvé vyvezl až na oscarové podium, ani tentokrát nehraje zdaleka průměrně. A natvrdo říkám, že 40% hodnocení Cinemy z osmadevadesátého je solidně mimo mísu. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Ve volném pokračování úspěšného hitu Uprchlík se tentokrát pronásledovaným mužem stane černoch Mark Warren, známý pod jménem Mark Roberts, který je na základě záznamu bezpečnostní kamery podzemních garáží a pistole nalezené v jeho voze, obviněn z dvojnásobné vraždy. Cestou k newyorskému soudu se ho ve vězeňském letadle pokusí zabít podplacený vězeň. Mark se ubrání, letadlo však havaruje a on unikne. Sam Gerard dá dohromady svůj tým a společně s nimi se chystá vyrazit po uprchlíkových stopách. Proti své vůli však musí přijmout také agenta z ochranky diplomatických služeb, nepříjemného a sebevědomého Johna Royce. Celý tým se vydává po stopách prchajícího Marka a na okamžik se jim ho podaří obklíčit v bažinách, Mark však unikne.
Gerard mezitím zjistí, že v garážích střílel v sebeobraně a všechny důkazy na něj byly narafičeny. Royceův nadřízeným musí přiznat, že Mark, ve skutečnosti Mark Sherridan, byl agentem, kterého CIA používala na špinavou práci. Zatímco Gerard se svými lidmi pokračuje v pátrání, Mark se setká se svou přítelkyní Marií, které řekne, že je nevinen a musí se očistit. Od přítele si vyzvedne potřebné prostředky a pustí se do sledování čínského atašé Čchena, který je ve skutečnosti špionem, přebírajícím od amerického zrádce informace o utajovaných skutečnostech USA. Gerard si uvědomuje, že v celém případu něco nehraje a začne o Markově vině pochybovat.
Jenže pak dojde k nečekanému zvratu a pronásledování se opět rozjíždí na plné obrátky, když skutečný viník a muž v pozadí celého komplotu hodí Markovi na krk vraždu jednoho z mladých Gerardových kolegů. Zdá se, že tentokrát už uprchlík nemá šanci.
V roce 1993 diváci na celém světě bez dechu sledovali, jak nezadržitelný šerif Sam Gerard (Tommy Lee Jones) loví prchajícího trestance doktora Richarda Kimblea v podání Harrisona Forda. Uprchlík se stal merinárodním kasovním hitem, získal sedm nominací na Oscara, včetně nominace za Nejlepší film, a Tommy Lee Jones Oscara nakonec získal za Nejlepší vedlejší roli. Všichni se shodli na tom, že ho dostal především proto, že dodal své postavě napětí, akčnost a silný charakter.
Nyní se Tommy Lee Jones a jeho oscarem oceněná postava šerifa Sama Gerarda opět vrací do akce se svým týmem po boku.
Muž považovaný za bezohledného a tajemného vraha (Wesley Snipes) je na útěku před zákonem a snaží se zjistit, díky komu byl obviněn ze dvou vražd, spáchaných v New Yorku. Ale nebude na to mít mnoho času, protože Geard a jeho muži jsou mu na stopě včetně zkušeného nováčka - tajného agenta Johna Royce (Robert Downey Jr). Posedlí snahou chytit uprchlíka co nejdřív a zjistit tak zda je zapleten do protivládního spiknutí, dávají se Gerard a jeho muži do nelítostného pronásledování. Uprchlík je rozhodnut, že nikdy nebude lapen. Šerif slíbil, že ho vydá soudu. A honička opět začíná.

O NATÁČENÍ
Film Uprchlík, velký trhák roku 1993, kde hráli Harrison Ford a Tommy Lee Jones byl natočen podle předlohy populárního seriálu ABC-TV a stal se jedním z finančně nejúspěšnějších filmů v celé historii Warnes Bros.
Držitel Oscara Arnold Kopelson (Četa), který spolu s Anne Kopelsonovou Uprchlíka produkoval se vrátil, aby na svůj hit navázal. Přitažlivost filmu pro široké publikum Kopelson definuje slovy: "Film Šerifové má stejně napínavý náboj jako Uprchlík. podobně jako v něm jsou i tady všechny nové zvraty pro diváka naprosto překvapivé. Tommy Lee Jones je opět skvělý a diváci mají opět možnost bavit se při sledování jeho práce coby šerifa Gerarda."
"Chtěli jsme v tomto filmu vytvořit něco nového", říká Tommy Lee Jones. A o své postavě tvrdí: "Gerardovou motivací v prvním filmu byla jeho práce a snaha vykonávat ji co nejlépe, honička v tomto filmu, jak se blíží ke konci, čím dál tím více se však stává jeho osobní věcí. Gerard je typem člověka, který se o své lidi z týmu stará a má o ně zájem a když to vypadá, že jeden z nich byl zraněn tím, koho pronásledují, potom uprchlíka honí dvojnásob houževnatě. A my máme na pronásledování skvělého herce Wesleyho Snipese."
Snipes k tomu dodává: "Jednou z dynamických věcí v tomto filmu, na rozdíl od prvního, je skutečnost, že si člověk není tak zcela jist, na které straně vlastně uprchlík stojí. Zda na té dobré nebo na té špatné".

DABING
V českém znění: Pavel Rímský - Tommy Lee Jones (Samuel Gerard), Bohdan Tůma - Wesley Snipes (Mark J. Sheridan / Warren / Roberts), Michal Dlouhý - Robert Downey Jr. (John Royce), Jiří Plachý - Daniel Roebuck (Bobby Biggs), Pavel Vondra - Joe Pantoliano (Cosmo Renfro), Zbyšek Pantůček - Tom Wood (Noah Newman, titulky), Jaroslava Obermaierová - LaTanya Richardson (Savannah Cooperová), Sylva Turbová - Kate Nelligan (Catherine Walshová), Pavla Vojáčková - Irene Jacob (Marie Bineauxová), Lucie Kožinová - Vaitiare Bandera (Stacia Vela), Luděk Čtvrtlík, Radovan Vaculík, Vladimír Kudla, Miroslav Středa, Dalimil Klapka, Karel Chromík, Irena Hrubá, Eva Miláčková
Překlad: Blažena Kukulišová
Zvuk: Miloš Zajdl
Produkce: Jiří Beránek
Dialogy a Režie: Jitka Tošilová
Vyrobilo: AVF Studio Zero pro Warner Home Video 1999

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 23.7.1998 Warner Bros. CZ
Premiéra USA: 6.3.1998 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 11.01.1999 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na VHS: 1.5.1999 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 9.5.1999 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 19.10.2011 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 1 850 984
Tržby celkem - $ 102 367 405
Návštěvnost v ČR 32 967
Náklady (Rozpočet) - $ 45 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Uprchlík gastonrolinc.webnode.cz/news/uprchlik-the-fugitive/
Akční / Thriller, USA, 1993
Režie: Andrew Davis, Hrají: Harrison Ford, Tommy Lee Jones

Šerifové gastonrolinc.webnode.cz/news/serifove-u-s-marshals-1998-126-usa-akcni-krimi-thriller-69/
Akční / Krimi, USA, 1998
Režie: Stuart Baird, Hrají: Tommy Lee Jones, Wesley Snipes
 
Tvůrci a herci
Stuart Baird (Režie), Arnold Kopelson (Produkce), Anne Kopelson (Produkce), Jerry Goldsmith (Hudba), Andrzej Bartkowiak (Kamera), Terry Rawlings (Střih), Cathy Sandrich Gelfond (Casting), Maher Ahmad (Scénografie), Louise Frogley (Kostýmy), John Leveque (Zvuk), Scott D. Smith (Zvuk), Allan A. Apone (Masky), John Pogue (Scénář), Tommy Lee Jones (Herec), Wesley Snipes (Herec), Robert Downey Jr. (Herec), Joe Pantoliano (Herec), Daniel Roebuck (Herec), Tom Wood (Herec), LaTanya Richardson Jackson (Herec), Irene Jacob (Herec), Kate Nelligan (Herec), Patrick Malahide (Herec), Michael Paul Chan (Herec), Matt DeCaro (Herec), Tracy Letts (Herec), Donald Gibb (Herec), Ray Toler (Herec), Michael Guido (Herec), Thomas Rosales Jr. (Herec), Kevin Mukherji (Herec), Rose Abdoo (Herec), Ian Barford (Herec), Eddie J. Fernandez (Herec), Christian Payton (Herec), Robert Kurcz (Herec), Marc Vann (Herec), Donald Li (Herec)
 
1998/126/USA/Akční, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Mark J. Sheridan (Wesley Snipes) nosí hodinky značky 1996 Swatch Irony Chrono "Vernissage" YCS101.
- Postavu Marka Sheridana, kterou hraje Wesley Snipes, měl původně hrát Samuel L. Jackson.
- Wesleymu Snipesovi se nelíbilo natáčení scén ve vodě, protože neumí plavat.
- Vyšetřovací tým Gerarda (Tommy Lee Jones) je z většiny stejný jako ve filmu Uprchlík (1993) s Harrisonem Fordem, i tam se v týmu objevili Joe Pantoliano, Daniel Roebuck a Tom Wood. Tím ale podobnosti filmů nekončí. Po havárii na začátku filmu je Mark (Wesley Snipes) odvezen do Chicago Memorial Hospital, v níž pracoval Dr. Richard Kimble (Harrison Ford) ve filmu Uprchlík (1993). Podobné je i samotné jméno hlavního vyšetřovatele Sama Gerarda, přičemž vyšetřoval ve filmu Uprchlík (1993) se jmenoval Sam Gerhard.
- Tým U.S. Marshalls se v New Yorku v hotelovém pokoji koukali na film Bullittův případ (1968).
- Po havárii na začiatku je Mark (Wesley Snipes) prenesený do Chicago Memorial Hospital. Je to tá ista nemocnica, v ktorej pracoval Dr. Richard Kimble (Harrison Ford) s filmu The Fugitive.
 
Odkazy