Sbal prachy a vypadni / Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998/107/Velká Británie/Krimi, Thriller, Komedie) 87%

13.09.2021 12:01
JEDNOU VĚTOU
„Londýnské podsvětí jako na dlani!“

OBSAH
Parta čtyř londýnských kamarádů z londýnského East Endu, které by spořádaní občané nejspíš označili za nepoctivé povaleče, se rozhodne vydělat velké peníze v karetní partii s mocným gangsterem Harrym, přezdívaným pro svou vyhlášenou krutost Sekyra. Partie ovšem skončí debaklem a chlapci tak zčistajasna mají dluh ve výši půl milionu liber u jednoho z nejobávanějších mužů v Londýně. Na jeho splacení navíc mají pouze jediný týden, a tak se chytí zoufalého nápadu: oloupí jiný gang, který řádí v sousedství. Ani v nejdivočejších snech by je ale nenapadlo, že tím píchnou do vosího hnízda a jejich nápad spustí lavinu, která s sebou strhne celé londýnské podsvětí... Dnes již klasický film natočil tehdy třicetiletý Guy Ritchie jako svůj první celovečerní snímek, jenž mu otevřel dveře do světa. Jeho styl charakterizují úderné filmové sekvence, nasnímané dravou kamerou a doprovázené rockovým soundtrackem, pojednané s tarantinovskou zálibou v opulentním, rafinovaně estetizovaném násilí. Při světové premiéře na Edinburském filmovém festivalu snímek způsobil doslova senzaci a následně posbíral řadu ocenění po celém světě. Film je také zajímavý tím, že znamenal začátek filmové kariéry bývalého profesionálního fotbalisty a později oblíbeného představitele drsných chlapíků Vinnieho Jonese. V menší roli vystupuje světoznámý muzikant Sting. (Česká televize)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Po poslední mrtě promyšlený scénář, který už od prvních scén nádherně směřuje k typicky „ritchieovskému“ konci, ruku v ruce s vytříbenou formou, tvoří jedinečný celek, jehož sledování je čistým filmovým požitkem. Podle přísných měřítek dávkovaná směs násilí, černočerného humoru a všemožné absurdity, je natočena v rychlém tempu, kde se detailních kamerových obletů nedopočítáte, podobně jako rychlého střihu anebo podhledů na pomalu kráčející hrdiny. Ale pozor, tohle není žádný Michael Bay! Ritchie má velmi osobitý styl vyprávění, v němž jaksi vynechává hlavní postavy a pouze načrtává různorodé panoptikum londýnského podsvětí. Nutno uznat, že díky snaze být za každou cenu vtipný a cool, občas Ritchie sklouzne až do samoúčelnosti a děj se stane až příliš vykonstruovaným. Jenomže komu to vadí, když se u toho válíte smíchy po podlaze? Mě rozhodně ne. (Inherwood) 5*

Čistě britská práce s detailně propracovaným scénářem, spoustou režisérských nápadů (opuštění karetního ringu, pijatika v tátově baru) a nádherně překombinovaným koncem. To slovo, které hledáte je: „Díky, Guyi!“ Vězte, že nebylo moudré filmového debutanta Vinnieho rozohnit ani v jeho předchozí kariéře, neboť se pak váš návrat z nemocnice mohl krýt s termínem vyblednutí vašeho opálení.. (Gilmour93) 5*

Naprosto neuvěřitelný úlet předvedl tímhle filmem Guy Ritchie. Zápletka sice chvílemi působí docela dost zamotaně, ale nakonec se všechno vyjasní, a to tak fantastickým způsobem, že tenhle scénář musel autor vymyslet jedině totálně "zhulený", protože prostým logickým myšlením snad ani nelze nic takového vykonstruovat. Při prvním sledování mi dělala problém ještě orientace v množství neznámých herců, ale při druhém už to bylo v pohodě a skvěle jsem se bavil. (Radyo) 5*

OLDIES FILMU
Připraveni na rozšíření slovní zásoby? Dobrá, dneska jsme vás tak trochu podvedli, protože tahle ukázka by se hodila spíš do klipů, než do samostatného profilu. Trailerové kvality jsou v jejím případě skoro nulové, ale také vedlejší, protože se u ní na oplátku skvěle pobavíte. Zvlášť, pokud jste film viděli a dokážete si udělat správné asociace. Pokud ne, ani to není problém, ostatně fuckovacích ukázek už jsme tu pár měli a sklidily celkem solidní úspěch. Tahle by mě do kina dostala z jediného důvodu - sálá z ní pohoda a na hercích je vidět, že si svoje obtížné repliky dojedné užívali. "Fuck" tu zazní ve všech podobách a po dvou minutách vám z toho půjde hlava kolem, ale proč se ve zkrácené verzi nepodívat na začátky Ritchieho a Stathama (který mimochodem vypadá naprosto stejně, ten člověk za deset let vůbec nezestárnul!). Výtah sprosťáren možná působí trochu monotónně, ale ruku na srdce - o moc větší slovní zásobu hrdinové Sbal prachy a vypadni nemají. Tak si si nima zanotujte.

V.I.M. FILMU
Sbal prachy a vypadni je film, kterým by chtěl debutovat každý. Stál málo peněz, vydělal jich celkem dost, režisérovi zajistil kultovní status (stačila ale jedna blbě naplánovaná svatba a bylo po něm) a pomohl oživit ostrovní filmovou scénu. Guy Ritchie měl prostě u svého prvního filmu totální kliku.
Londýnské podsvětí, do kterého nás režisér nechal před osmi lety nakouknout, je plné bizarních postaviček, které mluví slangem, jemuž mimo Anglii skoro nikdo nerozumí, a jejich každá druhá vyřčená věta by se dala vytesat do kamene. V málokterém filmu bychom mohli najít takové množství drsně-zábavných hlášek, které jsou OPRAVDU zábavné. Ritchieho kolega z branže Quentin Tarantino většinou nechává své hrdiny dlouze debatovat o ničem, aby z toho (v tom lepším případě) vyšla zábavná pointa. U Ritchieho debutu milovníci černého humoru a břitkých dialogů řvou nadšením. I když je film doslova narvaný postavami, není problém se v nich orientovat. Nikdo tu není navíc a každý se od ostatních něčím liší. Ať už je to vymahač dluhů Velkej Chris, který s sebou do práce vodí syna, nebo extrémně drsný vůdce černošského gangu, který udělá všechno proto, aby si mohl v televizi v klidu vychutnat fotbal.
Pro Sbal prachy a vypadni byl ale Ritchie – režisér stejně důležitý, jako Ritchie - scénárista. Se směšným rozpočtem dokázal totiž doslova zázraky. Film je nabušená jízda od začátku do konce. Ritchie si hraje s kamerou, zrychluje, zpomaluje, pohrává si s časem i s divákem. A všechno to vypadá tak strašně dobře, že i když možná bude mít někdo při prvním shlédnutí problémy s pochopením všech dějových linií, rád si pustí film znovu. Zkrátka hudba řve na plné pecky, kamera dělá psí kusy a divák si vrní blahem.
A to nezmiňuji debutujícího Jasona Stathama, kterému charisma nechybělo ani na konci devadesátých let, Vinnieho Jonese, jenž v podstatě celou svou kariéru variuje roli, kterou měl v tomto filmu a pro pozorné diváky i krátký výstup Dannyho Johna-Julese. Ritchie zkrátka ve svém prvním filmu nasadil laťku tak vysoko, že se mu podařilo doskočit k ní už jen s Podfuckem. Doufejme, že po pár režijních omylech se mu podaří vrátit na vrchol s gangsterkou RocknRolla. A když ne, pořád po něm zbudou minimálně dva velmi dobré filmy. Sbal prachy a vypadni tu ale byl první.

VELKÁ RECENZE
Až do osmadvacátého srpna 1998 nikdo jméno Guy Ritchie neznal. To se změnilo toho dne, kdy měl premiéru jeho celovečerní debut Sbal prachy a vypadni (originální název Lock, Stock and Two Smoking Barrels byl podobně nepřeložitelný jako například Tarantinovi Reservoir Dogs). Guy Ritchie je typem filmového samouka, podobně jako právě zmíněný Tarantino, kterého k filmu nepřivedla studia na filmové škole (absolventské filmy ho prý nudily), ale obdiv k filmu jako takovému a konkrétně k legendárnímu westernu Butch Cassidy a Sundance Kid, díky kterému se rozhodl, že bude režisérem.
Sbal prachy a vypadni / Lock, Stock and Two Smoking BarrelsNež se ale propracoval k celovečernímu debutu, dělal krátké promo videa pro kapely a reklamy. Z peněz, které vydělal, natočil v roce 1995 první krátkometrážní film The Hard Case, který je zároveň prequelem ke Sbal prachy a vypadni. Kraťas zaujal Stingovu ženu a producentku Trudie Styler, která se rozhodla, že zainvestuje do jeho celovečerního debutu. Jedním z producentů byl i Ritchieho přítel a budoucí režisér Matthew Vaughn. Nakonec se sehnalo osm set šedesát tisíc liber (1,35 mil. dolarů) a film vzniknul. Doma měl premiéru osmadvacátého srpna 1998, v USA pak až pátého března 1999 a konečně u nás až patnáctého července stejného roku, skoro rok po své britské premiéře.
Děj filmu je prakticky nemožné převyprávět a mělo by to stejně jen malou vypovídací hodnotu. Omezím se tentokrát jen na konstatování, že ve složitě propleteném ději figuruje celá řada postav, a všechny z nich se pohybují na hraně zákona. Žádné z nich nejsou kladné a jedná se o menší či větší lumpy, zlodějíčky, gangstery a pěstitele marihuany. Žánrově se jedná o zlodějskou/gangsterskou velmi černou komedii, která se nevyhýbá ani absurdnímu situačnímu humoru, suchým hláškám ani brutálním scénám násilí. Tento "recept" byl už úspěšně vyzkoušen Ritchieho předchůdcem, zmíněným Tarantinem.
Sbal prachy a vypadni / Lock, Stock and Two Smoking BarrelsPrávě k jeho kultovnímu filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí byl jeho debut ihned přirovnáván ve většině tehdejších recenzí. Ritchieho také přirovnávali k jeho staršímu soukmenovci Dannymu Boyleovi, jmenovitě k jeho kultovnímu Trainspottingu. Sbal prachy a vypadni je ale spíš kombinací jiných filmů obou uvedených režisérů, Gaunerů a Mělkého hrobu. Spojuje je i to, že všechny tyto filmy jsou debuty.
Každopádně Ritchieho inspirace oběma zmíněnými filmaři tu byla nepopiratelná. Oblíbenost a vyžívání se v absurdních situacích kombinovaných s brutálním násilím a černým humorem si "vypůjčil" od Tarantina a zběsilé vizuální vylomeniny (zpomalované, zrychlené záběry, použití filtrů, netradičního svícení, nezvyklé úhly kamery, klipovitý střih) od Boylea. K dalším Ritchieho typickým stylovým trademarkům patří použití vypravěče, kterého tu "hrál" Alan Ford. A když k tomu přidáte cool písničkový hudební sountrack, máte z toho pecku jak vyšitou. Sbal prachy a vypadni v podstatě ihned získal pověst kultovního filmu, stejně jako o dva roky mladší Podfu(c)k.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Čtveřice kamarádů z londýnského East Endu, šmelinář Tom, kuchař přezdívaný Mejdlo, Bacon a karbaník Eddy, se rozhodnou vydělat pořádný balík. Chtějí obehrát v kartách gangstera Harryho, který si právě objednal prostřednictvím svého brutálního zabijáka Barryho u dvou zlodějíčků aut krádež dvou vzácných starožitných pušek. Harry převeze Eddyho partu, protože vidí Eddymu do karet pomocí videokamery. Místo velké výhry tak parta dluží po několika hodinách hry gangsterovi půl milionu liber. Dohlédnout na zaplacení peněz má jeho vymahač dluhů Chris.
Aby peníze získali a zachránili si tak život, rozhodnou se přepadnout Eddyho souseda, drogového překupníka přezdívaného Pes. Eddy totiž větrací mřížkou, která oba byty spojuje, zaslechne, jak se Pes chystá se svými komplici přepadnout pěstitele marihuany Winstona. Tom opatří partě od překupníka dvě pušky, aniž by tušil, že jde právě od dva vzácné starožitné kousky, které si objednal Harry. Přes značné potíže se Winstonovi krvavé přepadení povede a také Eddyho parta se vzápětí úspěšně zmocní ukradených peněz i drog, které pokusí prodat prostřednictvím překupníka nebezpečnému drogovému bosovi Rorymu.
Ten však pozná, že pocházejí od jeho dodavatele a vymlátí z překupníka adresu lupičů. Mezitím se zuřící Pes osvobodí a vnikne do bytu Eddyho, kde najde své peníze. Eddyho parta se tak ocitá v poněkud nepříjemné situaci. Jde po nich totiž bezohledný překupník Pes a jeho banda a současně také jde po nich Harryho tvrdý vymahač Chris, a také zabijáci drogového bose Roryho a ještě navíc oba zlodějíčci aut, kteří nutně potřebují zpět ukradené pušky o jejichž hodnotě zpočátku vůbec neměli tušení. Nic netušící čtveřice se tak ocitá ve velmi prekérní situaci, která má však pro londýnské podsvětí zcela nečekané důsledky.

Ocenění:
BAFTA
1999 - Cena diváků pro film roku
1999 - Nejlepší střih (nominace)
1999 - Výjimečný britský film (nominace)
1999 - Matthew Vaughn (Cena Carla Foremana za největší příslib britského filmu) (nominace)

Tokyo IFF
1998 - Guy Ritchie (Nejlepší režie)
1998 - Guy Ritchie (Velká cena Tokia) (nominace)

British Independent Film Awards
1998 - Produkční úspěch
1998 - Nejlepší britský nezávislý film (nominace)
1998 - Guy Ritchie (Nejlepší režisér) (nominace)
1998 - Guy Ritchie (Nejlepší scénář) (nominace)
1998 - Guy Ritchie (Cena Douglase Hickoxe pro debutujícího režiséra) (nominace)

DABING
V českém znění: Lukáš Hlavica - Nick Moran (Eddy), Martin Stránský - Jason Flemyng (Tom), David Novotný - Jason Statham (Bacon), Aleš Procházka - Dexter Fletcher (Mejdlo), Tomáš Juřička - Frank Harper (Dog), Dalimil Klapka - P.H. Moriarty (Sekyra Harry), Pavel Pípal - Lenny McLean (Barry Křtitel), Tomáš Borůvka - Vas Blackwood (Rory Breaker), Jaroslav Sypal - Steve Sweeney (Plank), Pavel Vondra - Tony McMahon (John), Tomáš Racek - Vinnie Jones (Big Chris), Miloš Vávra - Stephen Marcus (Nick), Zbyšek Pantůček - Sting (JD), Bedřich Šetena - Alan Ford (vypravěč), Lukáš Jurek - Steven Mackintosh (Winston), Pavel Tesař - Nicholas Rowe (J), Daniela Bartáková - Vera Day (Tanya), Vojtěch Rohlíček - Peter McNicholl (Malý Chris), Jaroslav Horák, Libor Terš, Zdeněk Vencl, Rudolf Kubík, Martin Učík, Václav Rašilov a další
Produkce: Jana Kovaříková, Zdeněk Franc
Překlad: Petra Valentinová
Zvuk: Miloš Sommer, Roman Čapek
Režie: Alice Hurychová
Vyrobil: Bontonfilms 1999

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 15.7.1999 Falcon
Premiéra Velká Británie: 5.3.1999
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.1.2000 (VHS) Bonton Home Video, 25.1.2002 (DVD)
Poprvé na VHS: 1.6.2000 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.10.2001 Columbia Tristar
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 397 971
Tržby celkem - $ 28 100 000
Návštěvnost v ČR 33 885
Náklady (Rozpočet) - $ 1 400 000
 
Tvůrci a herci
Guy Ritchie (Režie), Matthew Vaughn (Produkce), John Murphy (Hudba), David A. Hughes (Hudba), Tim Maurice-Jones (Kamera), Niven Howie (Střih), Celestia Fox (Casting), Guy Ritchie (Casting), Iain Andrews (Scénografie), Eve Mavrakis (Scénografie), Jac Hyman (Scénografie), Stephanie Collie (Kostýmy), Danny Sheehan (Zvuk), Catherine Scoble (Masky), Guy Ritchie (Scénář), Jason Flemyng (Herec), Dexter Fletcher (Herec), Nick Moran (Herec), Jason Statham (Herec), Steven Mackintosh (Herec), Nicholas Rowe (Herec), Vinnie Jones (Herec), Lenny McLean (Herec), Peter McNicholl (Herec), P. H. Moriarty (Herec), Frank Harper (Herec), Steve Sweeney (Herec), Stephen Marcus (Herec), Vas Blackwood (Herec), Sting (Herec), Rob Brydon (Herec), Vera Day (Herec), Alan Ford (Herec), Danny John-Jules (Herec), Tim Maurice-Jones (Herec), Victor McGuire (Herec), David Reid (Herec), Andrew Tiernan (Herec), Richard Vanstone (Herec), Matthew Vaughn (Herec), Olivier Cabassut (Herec), Charles Forbes (Herec), Jake Abraham (Herec)
 
1998/107/Velká Británie/Krimi, Thriller, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Film Sbal prachy a vypadni byl v roce 2004 vyhlášen magazínem Total Film jako 38. nejlepší britský film všech dob.
- Do USA se dostal film hlavně díky Tomu Cruisovi. Byl pozván na projekci pro americké distributory a producenty jen tak jako „co kdyby“. Herci se film líbil natolik, že se po skončení snímku postavil před plný sál kravaťáků a vysvětlil jim, že je to nejspíš jeden z nejlepších filmů, co kdy viděl. Díky jeho nadšení se Sbal prachy a vypadni dostalo do zaoceánských kin.
- Režisér Guy Ritchie byl po premiéře kritizován hlavně za to, že hercům ve filmu nebylo rozumět. Výtku si vzal k srdci při práci na svém dalším filmu Podfu(c)k (2000), ale jinak, než myslíte: Brada Pitta nechal mluvit ještě horším slangem.
- Ze 44 mluvících rolí se téměř poloviny zhostili neherci a lidé bez jakýchkoli zkušeností s natáčením filmu. Guy Ritchie před kameru poslal i členy svého štábu.
- Guy Ritchie chtěl původně do filmu investovat 20 milionů liber, což byl neskutečně přestřelený rozpočet. Proto musel hodně škrtat a nakonec si půjčil i od příbuzných. Částka byla pro začínajícího režiséra hodně nerealistická, Guy ji nakonec srazil na 800 tisíc liber.
- Stingova manželka Trudie Styler, herečka a hlavně producentka, si přečetla scénář a zcela si ho zamilovala. Když se k ní v polovině devadesátek dostala první verze, líbilo se jí, co chce režisér na plátno dostat, ale bylo třeba hodně přepisovat a upravovat, aby výsledek dostal určitou formu.
- Kromě zfetované dívky na gauči není ve filmu žádná ženská role.
- Vinnie Jones byl v době natáčení stále aktivním profesionálním fotbalistou s platnou smlouvu v anglickém týmu Queens Park Rangers. Nepočítáme-li camea dalších fotbalistů v jiných filmech, jde o unikátní počin.
- Mickey (Ronnie Fox) má ve filmu zbraň Bren MK1 ráže .303 British.
- Režisér Guy Ritchie nechá jednu z postav přejet autem. Totéž můžeme vidět i v jeho následujícím filmu Podfu(c)k (2000).
- Režisér Guy Ritchie rád pije čaj, proto je v tomto snímku stejně jako v jeho dalších titulech Podfu(c)k (2000) a RocknRolla (2008) tento nápoj několikrát zmíněn.
- Guy Ritchie získal za scénář k filmu cenu Edgar, kterou uděluje organizace Mystery Writers of America.
- Telefoní budka, ze které volá Garyho parťák Barrymu (Lenny McLean), je stejná jako ta ve filmu Harry Potter a Fénixův řád (2007).
- Film byl věnován Lenny McLeanovi. Bohužel představitel Barryho zemřel přesně měsíc před premiérou filmu. Mimochodem, než se stal hercem, živil se jako boxer bez rukavic.
- Nick (Stephen Marcus) rozbije sklo na stolečku sklenicí, ale podle scénáře ho zničit neměl. Šlo o omyl, který Guy Ritchie ve filmu nechal.
- Komentátor fotbalového zápasu v hospodě při označení hráčů na hřišti pro ně použije jména Guy Ritchie (režisér filmu) a Matthew Vaughn (producent).
- Na první den natáčení přišel Vinnie Jones (Big Chris) rovnou z místní policejní stanice, kde byl zadržen za napadení svého souseda.
- Konec filmu se natáčel jako alternativní závěr nějakou dobu po ukončení prací. Proto má Tom (Jason Flemyng) na hlavě čepici, neboť v té době již měl značně delší vlasy než v celém filmu.
- Postava Big Chrise (Vinnie Jones) byla napsána podle životních osudů bývalého gangstera Dave Courtneyho.
- Když režisér Guy Ritchie narazil na Jasona Stathama (Bacon), budoucí herec skutečně nabízel na ulici kradené zboží. Úvodní scéna byla napsána speciálně kvůli němu.
 
Odkazy