Sanitka 2 (TV seriál) Sanitka 2

03.03.2016 20:09

Drama

Česko, 2013, 13x50 min

Režie:

Filip Renč

Scénář:

Ivan Hubač

Kamera:

Petr Hojda

Hrají:

Jiří Dvořák, Jaromír Hanzlík, Dagmar Veškrnová-Havlová, Pavel Zedníček, Zlata Adamovská, Marek Vašut, Petr Kostka, Tomáš Juřička, Michal Dlouhý, Iveta Jiřičková, Václav Jiráček, Jana Kolesárová, Jitka Schneiderová, Svatopluk Skopal, Ivana Andrlová, Jaromír Dulava, Vladimír Javorský, Jiřina Bohdalová, Jan Budař, Jiří Lábus, Martin Bohadlo, Igor Bareš, Zdeněk Srstka, Lukáš Langmajer, Michaela Marečková, Jiří Krejčí, Petra Ben Messaoud, Adriana Bajtková, Lenka Vacvalová, Eva Nosálková-Leinweberová, Vladislav Beneš, Gabriela Štefanová-Ježková, Ilja Racek, Jan Antonín Duchoslav, Marek Taclík, Daniela Písařovicová, Jiří Bábek, Josef Beck, Zdeněk Dvořák, Zdeněk Košata, Pavel Lagner, Tereza Kocinová, Zuzana Kožinová, Jarmila Vlčková, Petr Janiš, Marek Ronec, Petr Lněnička, David Matásek, Jan Holík, Tomáš Jeřábek, Renáta Kubišová, Vladimír Kulhavý, Jan Krafka, Josef Kuhn, Patrik Děrgel, Marcela Nohýnková, Teresa Branna, Jana Pidrmanová, Petr Pelzer, Michal Hruška, Lenka Krobotová, Lenka Ouhrabková, Dalimil Klapka, Mária Dolanská, Karolina Frydecká, Jelena Šebestová-Juklová, Tomáš Měcháček, Petr Meissel, Miloslav Mejzlík, Jan Cimický, Jan Lepšík, Lukáš Příkazký, Jakub Frydrych, David Suchařípa, Zdeněk Podhůrský, Mikuláš Křen, Václav Helšus, Ctirad Götz, Jindřich Bonaventura, Dana Marková, Václav Knop, Miroslav Pánek, Milan Tomeš, Tereza Srbová, Jan Vondráček, Vilém Čok, Aleš Gelnar, Jakub Gottwald, Lenka Novotná, Hana Seidlová, Martin Preiss, Milan Němec, Tomáš Racek, Vanda Károlyi Konečná, Hana Křížková, Sebastian Pošmourný, Ida Sovová, Roman Slovák, Daniela Drtinová, Zdeněk Pecha, Vendula Ježková, David Šír, Stanislav Majer, Eva Vrbková, Jiří Hajdyla, Martin Dusbaba, Zdeněk Pecháček, Jan Nemejovský, Rudolf Kubík, Anna Císařovská, Radana Herrmannová, Martin Janouš, Daniel Svoboda, Petra Špindlerová, Lenka Stolařová, Barbora Jánová, Lenka Svadbíková-Veliká, Agáta Lexová, Martha Olšrová, Matěj Anděl, Juliana Moska, Josef Vaverka, Lukáš Jůza, Karolína Hlaváčková, Karolína Krézlová, Radana Hermanová, Jakub Nemčok, Jindřich Pulda

Obsah

Pokračování legendárního seriálu z 80. let minulého století. Zažijeme setkání s původními postavami, nyní již o něco staršími, i s postavami úplně novými, které se připojují k třináctidílnému televiznímu románu o záchranné službě těchto dní. Je to stejný úkol jako před lety, ale přesto se v mnohém změnil, stejně jako se změnila doba i lidé, kteří v ní žijí.(oficiální text distributora)
Obsah dílů
1. série (2013)
DÍL 1: První díl (První díl) - Doktor Jandera, bývalý a legendární ředitel záchranné služby, se vrací ze svého působení v Africe v rámci Lékařů bez hranic. Setkává se se svou rodinou, s Eliškou, kdysi velkou láskou a dnes už jen bývalou manželkou, s dospělým synem Markem – začínajícím lékařem, bratrem Jardou, ředitelem konzervatoře a jeho ženou Alžbětou, ale i se svou druhou ženou, doktorkou Markétou Foldynovou, nemocniční lékařkou, pocházející z velmi bohaté rodiny. Setkání je složité a mnohé předznamenávající: rozpaky obou manželek, synova nezávislost, ale i problémy bratra a jeho ženy. Doktor Jandera se vrací do nejistoty a neví, co sám se sebou a svým životem.
DÍL 2: Druhý díl (Druhý díl) - Sbližování Jandery se synem Markem neprobíhá tak, jak by si otec představoval. Doktor Kaderka nebere do svých pevných rukou jen záchranku, ale i svou vlastní rodinu, včetně svého bohémského bratra malíře Thea. Vztah Marka Jandery s dispečerkou Mádrovou pokračuje a přestává být tajemstvím. Navíc je tu žárlivý manžel. Smrt hoteliéra Foldyny, otce doktorky Foldynové, nepříjemným způsobem zasáhne do života záchranné služby, to však má i své kladné stránky, ne nadarmo se říká, že neštěstí lidi sbližuje. Radostová, Kaderkova nadřízená z magistrátu, přijíždí řešit věčné stížnosti pana Matyáše na houkání sanitek. Na záchrance je to taková malá a směšná válka, kterou lze smést ze stolu – ale bývalý vztah Kaderky a Radostové jen tak zamést nelze. Průhled do konkrétní záchranářské akce divákovi umožní případ kuriózní nehody z vášně, při níž teče krev plným proudem a záchranáři hrají o vteřiny.
DÍL 3: Třetí díl (Třetí díl) - Surové napadení bezdomovců pravicovými extremisty, i to je dnešní realita. Ještě větší problém však nastává v nemocnici, kde bezdomovce odmítnou přijmout. Dědictví po otci Foldynové překvapivě komplikuje vztah Jandery a jeho ženy. Krásná a záletná dispečerka Simona je i nadále středem mužského zájmu, se kterým se manžel i Marek Jandera musí vyrovnat. Doktorka Foldynová úspěšně léčí nemocný žlučník matky Kaderkové, ale výsledkem není jen dobrý zdravotní stav staré dámy, ale i cosi, co se rodí mezi jejím synem a půvabnou lékařkou. Zato dispečerka Áňa má problém, špatně ohodnotila situaci, určila nesprávnou indikaci zranění a malér byl na světě. Přicházejí Vánoce a v rodině Kaderkových konečně dojde k setkání matky s oběma syny. Pokus ředitele Kaderky o stmelení rodiny však dopadne tak, jak takové pokusy obvykle končívají. A Vánoce přinesou záchranářům i zvláštní případ slepé dívky, která se rozhodne odejít ze světa.
DÍL 4: Čtvrtý díl (Čtvrtý díl) - Sanitky houkají při výjezdu ze svého stanoviště – to je černý sen pana Matyáše. A to není muž, který se jen tak vzdává. Záchranáři zasahují v samotném parlamentu a doktor Jandera řeší případ svých manželek, té minulé i té současné. Maličké dítě s náhlou zástavou dechu, život nebo smrt v jednom okamžiku – úkol pro Elišku Janderovou. Střet o mrtvého bezdomovce mezi ředitelem Kaderkou a doktorem Adlerem se nečekaným způsobem vyvíjí dál a záchranář Neliba žádá svého ředitele o přeřazení z velké sanitky do lékařského vozu, už je starý na tahání nosítek. Čeká ho však dlouhý boj. K velkým záchranářským akcím nepochybně patří i případ bohatého muže, kterého jeho vlastní žena připraví o peníze i čest. I záchranáři sami však mají své problémy. Nejsou to jen za všech okolností připravení profesionálové – jsou to i lidé, jejichž osudy se mnohdy až podivuhodně obracejí a zamotávají. Například v dávném, nevysloveném a nenaplněném vztahu Kaderky a Radostové se objeví zcela nečekané podezření…
DÍL 5: Pátý díl (Pátý díl) - Konflikt s panem Matyášem, jemuž vyjíždějící sanitky houkají do oken, stále narůstá a má zcela překvapivé rozuzlení. Ředitel Kaderka musí ke svým obvyklým starostem přidat i jednu osobní – bratra Thea. A musí také jednat s Radostovou o nové budově záchranné služby, což není lehké, neboť v pozadí se vznáší palčivá osobní otázka. Muž, okradený a vyhozený v zimním lese – i to je případ pro záchrannou službu, dokonce leteckou. Pilot Gordon Mádr ho však svou žárlivostí dokáže zkomplikovat. Úspěšná operace žlučníku Kaderkovy matky vede k dalšímu sblížení Kaderky a doktorky Foldynové. A vede i k zamyšlení doktora Jandery. Theo Kaderka se propadá do stále větší deprese a jeho bratr už ví, že musí zasáhnout přímo v jeho životě. Oční potíže Járovy ženy Alžběty se stále zhoršují, je jasné, že se musí něco stát. Flirty krásné Simony Mádrové pokračují a zkomplikuje je nejen Gordonova žárlivost, ale i dispečerka Áňa.
DÍL 6: Šestý díl (Šestý díl) - Velké překvapení zažije záchranář Neliba, čekající na synův návrat z Ameriky – dočká se něčeho zcela jiného. Problémy nešťastné, doktorem Bláhou opuštěné dispečerky Áni pokračují, a narůstají i problémy doktora Jandery v jeho vlastním manželství. Operace Alžběty, Járovy manželky, je domluvena v Německu a bude stát spoustu peněz. Kdo je zaplatí a pomůže tak Alžbětě a Járovi? Záchranář Neliba si plně užívá novou životní situaci, v níž se díky synovi ocitl, zatímco dispečerka Áňa se propadá na samé dno. Po velikém maléru v galerii se na dno propadá i Kaderkův bratr Theo. Ale zlé bývá i začátkem dobrého a to se v případě Thea a jeho rodiny potvrdí. Syn Radostové navrhne, aby oba jeho potenciální otcové prošli zkouškou DNA. Oba souhlasí, se strachem i nadějí. Drama dispečerky Áni vrcholí a zvláštním, citlivým způsobem do něj zasáhne pan Tatoušek. Dochází na soud, který má vyřešit stálé napětí mezi doktorem Adlerem a ředitelem Kaderkou ve sporu o bezdomovce. Je jasné, že Kaderkovi může jít o kariéru. Rozhoduje se i syn Leony Radostové, když dostane výsledky své DNA. Už zná svého otce, ale udělá něco naprosto nečekaného. A protože neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, přijde zpráva o výsledku Alžbětiny operace v Německu.
DÍL 7: Sedmý díl (Sedmý díl) - Následek Alžbětiny nepodařené operace doléhá na všechny – nejvíce asi na doktorku Foldynovou, která má pocit, že je nechtěnou strůjkyní neštěstí. Setkání majitele letecké záchranné služby s ředitelem Kaderkou má nečekané následky i pro jeho bratra Thea. Složitá a nevyslovená situace, která vznikla mezi Janderovou bývalou a současnou ženou, stále existuje, stále vytváří potenciální napětí, kterému doktor Jandera ne zcela úspěšně uhýbá. Extrémním případem, v němž záchranná služba zasahuje, je zcela jistě paraglidista, uvízlý ve velké výšce na radiovém vysílači, z něhož se pokusil slétnout. Pozemní záchrana nemá naději, nějakou šanci má jen ta letecká. Pilot Gordon Mádr však opět za letu podlehne žárlivosti a to má už tentokrát na záchrance své následky. Horší následky má Alžbětino neštěstí, ústící do rodinné tragédie, postihující ji, Járu i celou rodinu Janderů. Doktor Mádr spatří něco, co nikdy neměl, a záchranář Neliba s doktorem Janderou projdou zkušeností, jaká se na záchrance stala snad poprvé za celou její existenci.
DÍL 8: Osmý díl (Osmý díl) - I záchranář si leckdy sáhne až na dno své lidskosti, u ředitele Kaderky je to přejetý pes. A stejným testem lidskosti je i zjištění, zda muž má či nemá syna. Jára se přes všechnu bratrovu starost vydává na cestu msty. Dopadne to úplně jinak, než mohl čekat. Doktorka Foldynová se stále, snad z pocitu cti či povinnosti, snaží obnovit to, co bylo mezi ní a doktorem Janderou, ale vždy naráží na Janderův podivný chlad. Pes v sanitce se objeví na stránkách bulvárního tisku a hříchy ředitele Kaderky se nebezpečně množí. Žena po záchvatu mrtvice se pokouší dovolat na záchranku. Nemůže mluvit, a přesto Eliška Janderová na druhé straně linky vysoce profesionálně dovede záchranáře ve vrtulníku na správné místo. I tentokrát však podlehne pilot Gordon Mádr žárlivosti a teď už Jandera položí Kaderkovi nůž na krk: Gordon, nebo on. Mádrova pomoc malíři Theovi však zavazuje. Napětí vrcholí i ve vile doktora Mádra. Gordon je postaven před bolestné rozhodnutí, týkající se jeho ženy. Doktor Bláha získává novou spolubydlící – a něco úplně nového je vysloveno i ve vztahu Jandera, Foldynová, Kaderka. Něco zásadního, to všichni chápou.
DÍL 9: Devátý díl (Devátý díl) - Drogy – i to je velký problém záchranářů, především u mladistvých. V případě drog záchranáři spolupracují s policií, je třeba nejen zachránit, ale i zjistit zdroj. Ředitel Kaderka může vyprávět o tom, co znamená koupit někomu štěstí. Zvlášť když jde o bratra. Sám se ovšem svého štěstí pevně chápe. Gordon Mádr se na otcův příkaz zbaví své nevěrné ženy. A zároveň se jí nezbaví, protože to nedokáže. Policie zasahuje u velkého drogového dealera a zásah se vyvíjí velmi podivně, zlověstně – i pro záchranáře. Simona si rozmýšlí Gordonovu tajnou nabídku, život v Bláhově bytě je přece jen nesnesitelný. Garsonka, kterou jí Gordon nabízí, je malá, ale přece jen lepší. A je tu i malá, ale vytrvalá naděje, že se věci vrátí do svých kolejí. Výstavba nové budovy záchranné služby je schválena, to je velká a nadějná zpráva. Doktor Radosta slaví své narozeniny a ty mu přinesou mimořádnou smůlu. Jeho život se rázem změní. Těžká havárie, u níž záchranáři zasahují, má také zcela nečekaný a překvapivý konec. Manžel oběti v těžkém psychickém stavu napadne v nemocnici doktorku Foldynovou a přitiskne jí nůž na krk…
DÍL 10: Desátý díl (Desátý díl) - Večeře doktora Jandery, doktorky Foldynové a ředitele Kaderky, na níž si všichni měli pohovořit jako civilizovaní lidé o svých vztazích, dopadne špatně – jinak ani nemůže. Gordon se snaží přemluvit svého otce, aby souhlasil s návratem Simony, ale ten odolává. Áňa, žijící svůj beznadějný život v umývacích boxech záchranné služby, narazí na něco, po čem v skrytu duše velmi touží. Doktor Jandera je při jednom zásahu těžce raněn. Jeho život visí na vlásku. Nesmyslný, absurdní čin neznamená pohromu jen pro něj. Všechno se mění, i osud ředitele Kaderky a doktorky Foldynové. Jako tajemný stín se vynořuje řidič a záchranář Cígler, kdysi vyhozený pro krádež benzínu. Stává se z něho jakýsi fantom, který ohrožuje práci záchranné služby. Jandera je stále na prahu smrti, zato Áňa prožívá závratný stav, kdy se z kukly vyvíjí motýl. Její náhlé štěstí však nezůstane bez následků. A bez následků, i když zcela jiných, nezůstane ani pomoc, kterou poskytl doktor Bláha nevěrné Simoně Mádrové. Fantom záchranky připraví mimořádně velkou past – a záchranka do ní spadne. Nic není tak důležité, jako fantoma nalézt. Jandera stále leží na jednotce intenzívní péče. Vrátí se k životu?
DÍL 11: Jedenáctý díl (Jedenáctý díl) - Zbytečné výjezdy sanitek k nehodám, které se nestaly, stále pokračují a stojí záchranáře hodně sil i nervů. Zotavující se doktor Jandera žije na chalupě a situace jeho manželství s Markétou Foldynovou je stále obtížnější a nejasnější. Simona Mádrová přináší do rodiny velkou novinu, takovou, která může obrátit celý její složitý osud. Složitý a protikladný je i vztah doktorky Foldynové k řediteli Kaderkovi. Záchranná služba je povolána k ženě s předčasným porodem. Cesta do porodnice je napínavá, zdá se, že žena porodí v sanitce. Situace má však ještě složitější výsledek, zasahující až do politiky. Zvláště proto, že ředitel Kaderka je takový, jaký je. Velkého překvapení se dožije rázovitý záchranář Neliba. Jeho syn se konečně vrátil domů – a otec pochopí, proč se syn vracel tak zdlouhavě. Opět klamavé volání na záchranku – ale tentokrát mají záchranáři konečně štěstí a jejich pomsta je skutečně nápaditá a strašná. Vztah mezi Eliškou Janderovou a doktorem Janderou se definitivně vyjasňuje. Jasno je konečně i mezi doktorem Janderou a doktorkou Foldynovou. A doktor Kaderka, zmítající se v citových i pracovních problémech, zažije něco, co zcela jistě nečekal.
DÍL 12: Dvanáctý díl (Dvanáctý díl) - Některé zásahy záchranné služby se niterně dotýkají záchranářů samotných, takový okamžik zažije i Fanda Beznoska. Doktor Kaderka zažívá překvapivé chvíle, v nichž se mu jakoby navrátilo mládí. A překvapivé chvíle zažívá i záletný doktor Bláha, který se dozvídá, jaký je definitivní konec jeho pomoci Simoně Mádrové. Nebezpečným a kuriózním případem záchranné služby se stane dítě, napadené doma chovaným jedovatým hadem. Záchranář Neliba se dozvídá pravý důvod návratu svého odvrženého syna do vlasti. Jeho předsudek je podroben těžké zkoušce. Kaderkův nový, prudce se rozvíjející vztah, začne ukazovat svou pravou povahu, ale to všechno doslova převálcuje velké neštěstí, které se stane v rockovém klubu, plném mladých lidí. Toto neštěstí patří k těm největším a nejbrutálnějším případům, u kterých záchranáři zasahují. A v těchto těžkých a nebezpečných chvílích ředitel Kaderka definitivně pochopí, kam skutečně patří, kdo je jeho skutečnou partnerkou.
DÍL 13: Třináctý díl (Třináctý díl) - Neštěstí v rockovém klubu zasáhne mnoho lidí… Tvrdě zasáhne i do řad záchranářů – i oni musí přinést svou oběť. Velké neštěstí, které záchranáři pod vedením odcházejícího ředitele zvládnou, však začne měnit neblahý Kaderkův ředitelský osud. Sám primátor se začne zajímat o důvody jeho odvolání – a věci se překvapivě dávají do pohybu. Gordon Mádr i doktor Bláha zažívají své chvilky pravdy, které změní jejich život. I starý doktor Mádr musí připustit něco, co by ho dříve ani nenapadlo. Život se definitivně mění i doktoru Janderovi a jeho první ženě Elišce, a pro rodinu je to velké překvapení. A doktoru Kaderkovi se plní dva jeho velké sny – první se týká záchranné služby, druhý pak ženy, se kterou chce žít.

Producent -
https://www.csfd.cz/film/305154-sanitka-2/prehled/#