Safe /Safe (2012/94/USA/Akční, Krimi, Thriller) 64%

02.03.2018 17:03
JEDNOU VĚTOU
„On má kód. On je klíčem od jejích pout."

OBSAH
Desetiletá čínská dívka Mei je matematický génius. Jednoho dne je násilně odvedena do New Yorku, kde má při vyděračských kšeftech sloužit jako “počítadlo”. Luke Wright (Jason Statham), zápasník bojových umění z New Jersey, zpacká zmanipulovaný zápas a ruská mafi e pro výstrahu zavraždí jeho ženu a každého, s kým se pokusí navázat jakékoli přátelství či vztah. A tak se Luke, bez domova, prostředků a naprosto izolovaný od společnosti, potuluje ulicemi a balancuje na pokraji sebevraždy. Náhle však jeho cestu zkříží malá vyděšená Číňanka pronásledovaná ruskými gangstery. Luke v mžiku stojí před zásadní otázkou: Pokračovat po vlastní ose vedoucí do záhuby nebo se vrátit zpět a bojovat s mafiánským podsvětím za záchranumalé dívky, kterou nikdy dříve nepotkal?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jason Statham se stává tak trochu žánrem sám pro sebe, neboť záleží jen na režisérovi, kolik zloduchů jím nechá zřezat do mrtva, přičemž tady to schytala čínská triáda, ruská mafie a několik zkorumpovaných policajtů, což není z morálního hlediska úplně na škodu, obzvláště, když to do nich Jason pere v efektním stylu urban-combatu, ale pokud si u takového kinematografického výplachu kladete ryze artové otázky ve smyslu „O co vlastně pořádně šlo s těmi trezory?“, získáte jistotu, že tomu víc jak 3 a 1 hvězdy prostě nenapálíte. (Isherwood) 3*

Pokud chtějí lidé k něčemu přirovnat tvrdost, mluví obyčejně o kamenu, když chtějí to samé udělat kameny, vzpomenou si na Stathama.. Nevyzpytatelný Yakin brousí hrany béčkového žánru a pokud uložíte mozek k hibernaci, užijete si ďábelský spád, režisérské fígle se zpětnými zrcátky, nezvykle strohý final match a hlavně zrakvení velkého počtu kriminálního ksindlu za účelem ochrany šikmookého mikroprocesoru. Nekastoval bych, jestli to odnášejí Číňané, Rusáci nebo úplatní američtí fízlové - kdo je zkrátka zlý, je ošklivě zestathamován.. Překvapilo mě, jak dovedně byla v minulosti skrývána Jasonova relativně malá výška (175 cm), ale tady v Sejfu (troufalá to nápověda českého názvu pro distributory) si s vysokými podrážkami a vhodně volenými úhly záběrů nedělali hlavu. Na druhou stranu, na co je vám výška, když jen pouhým pohledem umíte uřezat zrcadlo do koupelny.. (Gilmour93) 4*

Já mám pocit, že je tak trošku přesstathamováno, za chvíli zvednu prkýnko od hajzlu a vyskočí na mě nasranej Statham. Jako Safe dobrý, Statham tam zabije asi tak milion lidí různejch národností, zabijí to ručně, nožmo, střelmo, věcma, prostě dře jak černej, problém je v tom, že dvě hodiny po filmu si nevybavuju nic, žádnej souboj, žádnou hlášku, zkrátka akční šumák jak poleno. (Enšpígl) 2*

VELKÁ RECENZE
ason Statham je sympaťák. A navíc málokdo dnes umí v Hollywoodu tak efektně mlátit lidi. Ovšem jak to tak vypadá, v béčkových vodách se mu celkem líbí, jinak by nejspíš neodmítl nabídku na roli padoucha v šestém Rychle a zběsile. Na druhou stranu pokud bude pořád točit nízkorozpočtové akčňáky jako Safe, fanoušci žánru si asi stěžovat nebudou.
Zatímco některé stathamovky se pokouší tvářit jako velké filmy, na něž by si měla dát konkurence pozor, Safe byl propagovaný jako béčko a béčkem taky je. Ovšem v rámci možností zatraceně dobrým. Hlavní hrdina Luke Wright tu v jednom velkém flashbacku dostává od ruské mafie nůž na krk a zároveň do Ameriky přijíždí v doprovodu triád malá Čínanka s pamatovákem na čísla. Ani jeden nemá lehký život, ale když se náhodou potkají v metru a hlavní hrdina zláme ruce první várce gangsterů, je jasné, že ti dva byli stvořeni jeden pro druhého. Tím mám na mysli to, že Statham bude nesympatickou Mei tahat po New Yorku a zabíjet lidi, kteří se na ni ošklivě podívají.
A to je vlastně všechno. Režisér a scenárista Boaz Yakin pochopil to, co dělá spoustě ambicióznějších tvůrců problém – milovník akčního béčka chce béčkovou akci. Nikoho nezajímají vztahy mezi postavami, traumata a bolístky na srdíčku. Čím víc mrtvých čínských gangsterů, na hromadu seřezaných ruských mafiánů a postřílených zkorumpovaných policajtů, tím líp. A tohle všechno na vás v Safe čeká ve vrchovaté formě. Kamkoliv hrdinové přijdou, tam se okamžitě strhne rvačka nebo přestřelka a počty mrtvol jdou do desítek.
Yakin naštěstí akci zvládá a s nepříliš vysokým rozpočtem si poradil na jedničku. Vše je rychlé, drsné a krvavé, zároveň ale i přehledné, ať už Wright vybíjí spolu s pěticí policajtů ilegální kasino nebo láme kosti obřímu Rusovi. Škoda, že Yakin nakonec netočil toho Conana, kolem něhož se pár let motal.
V rámci nenáročných akčních béček je Safe velmi slušná práce, u které zamrzí snad jen absence výraznějšího záporáka a odfláknutý závěrečný souboj.
Jinak to ale parádně šlape od začátku do konce, nikdo se tu nezdržuje zbytečnými dialogy nebo budováním vztahů mezi hrdiny a najdeme tu dost bitek a přestřelek na to, aby se člověk mohl na hodinu a půl pohodlně usadit... a zavzpomínat na devadesátá léta, kdy byly podobné filmy všude. Dneska si každého kousku jako Safe musíme vážit. Proto se nakonec přikloním k té sedmičce.

DABING
V českém znění: Ladislav Cigánek - Jason Statham (Luke Wright), Anna Nemčoková - Catherine Chan (Mei), Zdeněk Mahdal - Robert John Burke (Kapitán Wolf), Marek Holý - Anson Mount (Alex Rosen), Radovan Vaculík - Reggie Lee (Quan Chang), Jaroslav Kaňkovský - James Hong (Han Jiao), Libor Hruška, Antonín Navrátil, Marek Libert, Zbyšek Horák, Jiří Balcárek, Hana Krtičková, Pavel Vondra, Bohdan Tůma, Ladislav Novák, Miroslava Součková
Překlad: Martin Massaniec
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy: Lenka Benešová
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2012

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 27.4.2012 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 24.10.2012 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 24.10.2012 Magic Box
 
Tvůrci a herci
Boaz Yakin (Režie), Lawrence Bender (Produkce), Dana Brunetti (Produkce), Mark Mothersbaugh (Hudba), Stefan Czapsky (Kamera), Frédéric Thoraval (Střih), Douglas Aibel (Casting), Joseph C. Nemec III (Scénografie), Michelle Matland (Kostýmy), Ann Roth (Kostýmy), Dror Mohar (Zvuk), Wylie Stateman (Zvuk), Diane Heller (Masky), Boaz Yakin (Scénář), Jason Statham (Herec), Catherine Chan (Herec), Chris Sarandon (Herec), James Hong (Herec), Robert John Burke (Herec), Anson Mount (Herec), Reggie Lee (Herec), Danny Hoch (Herec), Igor Jijikine (Herec), Jennifer Butler (Herec), Jay Giannone (Herec), Brian Anthony Wilson (Herec), Kate Rogal (Herec), James Colby (Herec), John Cenatiempo (Herec), Joseph Sikora (Herec), Laurence Covington (Herec), Suzanne Savoy (Herec), John Jillard Sr. (Herec), Matt Nicholas (Herec)
 
2012/94/USA/Akční, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Úvodná pasáž z naháňačky v metre, keď Luke (Jason Statham) uteká za Mei (Catherine Chan) do vlaku a následne vylezie na strechu vozňa, je presnou kópiou z belmondovskej scény vo filme Strach nad mestom (1975).
- Po filmu Cellular (2004) se jedná o druhou spolupráci hereckého dua Jason Statham a John Cenatiempo.
- Jason Statham (Luke Wright) nepriamo poukázal a podporil film Safe aj v talkshow Good Morning America (od r. 1975), konkrétne v epizóde zo dňa 16. apríla 2012.
- Okrem mesta New York sa film natáčal aj vo Philadelphii a na ďalších miestach v štáte Pennsylvania.
- Filmové scény ze stanice metra Dekalb Ave a Canal St station byly pořízeny v New Yorku na stanici metra Cortlandt Street.
 
Odkazy