S nasazením života / S nasazením života (1993/128/USA/Krimi, Drama, Thriller) 78%

24.02.2018 16:59

OBSAH
Agent tajné služby Frank Horrigan (Clint Eastwood), sužovaný svým selháním při ochraně J.F.K., dostane druhou šanci, když 30 let od atentátu v Dallasu ohrožuje prezidentův život profesionální zabiják Mitch Leary (John Malkovich), bývalý příslušník CIA, který se zapřísáhl, že prezidenta zabije. Film je příběhem muže, který hledá vlastní vykoupení. Musí zachránit život nejvyššímu americkému představiteli, i kdyby měl obětovat svůj vlastní. Frank přitom naráží na odpor vlastních kolegů, kteří neschvalují jeho konfrontační postoj  a nejsou přesvědčeni, že Leary představuje skutečnou hrozbu. Horrigan se musí vypořádat s trvalou kritikou nadřízených i zvrácenou psychologií profesionálního zabijáka, který je vpravdě strašlivým protivníkem. Leary ví o Horriganově minulosti a využívá ji k tomu, aby ho vyváděl z míry v jejich smrtelné hře kočky s myší.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Wolfgang Petersen přesedlal z čitelného autorského rukopisu na poněkud uniformní americký styl dokonale. Z mého pohledu je to škoda, i když při sledování filmu "S nasazením života" přeci jen trochu váhám. Je opravdu dobrým, byť svým způsobem rutinním, slohovým cvičením na téma "jsem pošuk, chci zabít mocnou osobu (prezidenta USA) a v cestě mi stojí kladný hrdina s.r.o.". Kdyby pošuka neztvárnil s bezcharakterní chladnokrevností a nelidským chladem John Malkovich a kladného hrdinu patřičně větrem i životem ošlehaný Clint Eastwood, bylo by tohle drama jen pěšákem v mohutném davu. Ale gambit Franka Horrigana a Mitche Learyho opravdu stojí za to. Má v sobě silné emoce, je nevypočitatelný, strhující a nosný. Petersenův film s ním stojí a padá. Tedy – rozhodně spíše stojí, než padá. I napotřetí výtečný divácký zážitek. (Marigold) 4*

Clint Eastwood asi ve svým poslední akčním snímku a zvládl to až na pár výjimek skvěle. Bylo dobře, že neni ve filmu branej jako nějakej akční hrdina, ale jako starej agent, kterej už nemá moc pohybových schopností, dokonce se najde i pár vtipků na podobný téma. Celej tenhle film hodně staví na hereckých výkonech a na kvalitním scénáři. Hlavní trojice v podání Clinta Eastwooda, Rene Russo a Johna Malkoviche je skvělá, obvzvlášť se mi líbil ve svý roli Malkovich, byl to takovej správnej inteligentní psychopat. Co se týká toho scénáře, tak sice neni zrovna originalita sama, ale na daný téma je napsanej hodně slušně. Celkově se jedná o kvalitní thriller, ale bohužel nepřichází s ničim novým. (Shit) 4*

V Dallasu Clint tehdy selhal, nyní jako bodyguardská fosílie lapající po dechu má šanci na nápravu. Poctivý thriller, kde je všechno na svém místě a vyčnívá to očekávané (Morricone+Malkovich). Pochopitelně nesmí chybět tradiční atentátové klišé v podobě zběsilého útěku hroznu agentů smýkajících ve svém středu americkou hlavu státu. Že musí vždycky běžet přes tu hotelovou kuchyň.. (Gilmour93) 3*

V.I.M. FILMU
S nasazením života (1993) je snímkem, ve kterém se ikonický Clint Eastwood pomalu loučí s rolí drsného muže (i když už první Clintova věta "Any more excuses?" ukazuje, kdo tu stále velí), který v akčních scénách na hranicích lidských možností ochraňuje právo a vůbec jako herec vyklízí pole mladším ročníkům. Od S nasazením života už se také neobjevil v žádné hlavní roli, ve které by se nerežíroval sám. Začala druhá, neméně zajímavá a inspirativní etapa jeho kariéry, v níž už nabývá role starce :), který ve svých filmech předává nastřádanou moudrost a upevňuje žánrová klišé (myšleno pozitivně), jež sám pomáhal vytvořit a jež zosobňoval. Kritikou i diváky ceněné snímky Tajemná řeka a Million Dollar Baby jsou toho příkladem. Jeden z protagonistů filmu tedy "odchází", u původem německého režiséra Wolfganga Petersena však můžeme mluvit o příchodu - jde totiž o jeho první výraznější úspěch v hollywoodské továrně, nepočítáme-li Mého nepřítele a Nekonečný příběh. Petersen hrál vždycky na efekt, ale v tomto případě to vůbec nevadí, protože se mu to dokonale vyplatilo (rozuměj povedlo). Většinu stopáže zabírají svižné dialogy (oceňuji ty lehce zašpičatělé mezi Eastwoodem a Russo), občas prostřídané výběhem za klamnou stopou. Zajímavé je, že scénář nám identitu záporáka nijak neskrývá, skvělý John Malkovich však na své démoničnosti ani trochu neztrácí. Jsou chvíle, kdy mrknutím oka přejde ze stylizované pózy chlapíka, který jakoby nedokáže napočítat do pěti, do svině, která vám to nemilosrdně našije do žaludku. A zjevně to s jeho mravními korektivy nijak nezahýbe. Poučka, že thriller je přesně tak dobrý jako jeho finále a záporák, zde funguje na 100%. Petesen totiž netvoří napětí jen šerosvitem, střihem, přesně vybalancovanými poměry (statické záběry vs. dynamické, celky vs. makrodetaily), narážkami na klasiky žánru (hitchcockovská scéna na římse) a nábojem samotné situace, ale ne nepodstatnou vrstvu mu dodává jazzy klavírní doprovod a břeskná hudba Ennia Morriconeho. S Nasazením života asi nikdy nezíská nálepku "nejlepší thriller mého života", ale tohle skvěle odvedené řemeslo za pozornost stojí. Vždycky totiž platí, že je lepší řemeslně zručně odvedený žánrový (komerční) snímek, než špatné umění. Až vám Clintovy ostře řezané rysy budou někdy chybět, zajděte si do nejbližší půjčovny, už tam na vás čeká. A bez dabingu, prosím!

VELKÁ RECENZE
Hlavní postavou je osamělý a stárnoucí agent tajné služby Frank Horrigan. Jeho soukromý i profesionální život ochromuje pocit osobního selhání, když před lety jako člen Kennedyho ochranky nedokázal zabránit jeho smrti. Při rutinní kontrole bytu, kde správcová objevila koláž z novinových výstřižků o vraždách amerických prezidentů, zjistí Frank, že koláž zmizela. Místo ní je na zdi jen velká fotografie Kennedyho se zakroužkovaným členem ochranky - Frankem. Večer Frankovi zavolá neznámý muž a oznámí mu, že chce zabít prezidenta. Agent požádá šéfa bezpečnosti, aby jej přidělil k prezidentově ochrance, ale brzy se ukáže, že taková služba je už nad jeho síly. Běh vedle prezidentova auta ho zcela vyčerpá.
Vrah Frankovi znovu volá, aby ho obvinil z Kennedyho smrti a krátce poté zavraždí úřednici ve spořitelně, která si ho všimla. Frankovi se sice podaří přijít na jeho stopu, v honičce ulicemi se mu však protivník ztratí. Podle otisků na kapotě auta je atentátník identifikován jako bývalý agent CIA Mitch Leary. Tato informace je však tajná a Frank se ji nedozví. Zatímco se Frank sbližuje se svou kolegyní Lilly Rainesovou, prezident zahájí volební kampaň a Leary se připravuje k atentátu. Hned v prvním městě na prezidentově cestě ztropí Frank falešný poplach a je odvolán. S pomocí mladého kolegy Ala však pokračuje v pátrání na vlastní pěst.
Zjistí jméno svého protivníka a pochopí, že CIA už jeho totožnost dávno zná. Opět se mu podaří vraha téměř dopadnout. Téměř. Podaří se mu přesvědčit Lilly, aby ho dostala do ochranky během posledního prezidentova vystoupení v Los Angeles. Jedním z hostů slavnostní večeře pro sponzory je skutečně i vrah, ale Frank, který to tuší, způsobí další planý poplach a je z prezidentova doprovodu vyhozen.
Clint Eastwood je již otřepaný herecký harcovník, což platilo už dávno před tímto snímkem a to se psal rok devadesát tři, nicméně zde působí tak staře, že by mohl z fleku natočit Gran Torino a nečekat dalších několik let. Ještě více jsem tím pádem nerozuměl vztahu s velmi inteligentní agentkou a ještě více pak jeho nasazení na ochranu prezidenta. To je zkrátka Amerika a my to musíme přehlížet nebo to brát s hodně velkou dávnou nadsázky. Kromě toho ale máme na scéně příběh podobný snímku Šakal, který je bohužel o mnoho lepší. Vůbec těch podobenství s jinými filmy je tu tolik, že by nám ani prsty na rukou a nohou nestačily. Chladnokrevné a většinou jen několika minutové zabíjení Malkoviche je tak precizní, až je to k neuvěření. V té době to muselo být super ale teď už je to vyšuměné a snadno zapomenutelné.

Ocenění:
Academy Awards
1994 - John Malkovich (Vedlejší herec) (nominace)
1994 - Jeff Maguire (Původní scénář) (nominace)
1994 - Střih (nominace)

Golden Globes
1994 - John Malkovich (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

San Sebastián IFF
1993 - Wolfgang Petersen (Zlatá mušle pro nejlepší film) (nominace)

BAFTA
1994 - John Malkovich (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
1994 - Jeff Maguire (Původní scénář) (nominace)
1994 - Nejlepší střih (nominace)

New York Film Critics Circle
1993 - John Malkovich (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
1.DABING ( VHS )
V českém znění: Oldřich Vlach - Clint Eastwood (Agent Frank Horrigan), Alexej Pyško - John Malkovich (Mitch Leary), Dagmar Čárová - Rene Russo (Agent Lilly Rainesová), Jaromír Meduna - John Mahoney (Sam Campagna) + John Heard (profesor Riger) + Clyde Kusatsu (Jack Okura) + William G. Schilling (Sanford Riggs), Marcel Vašinka - Tobin Bell (Mendoza) + Gregory Alan Williams (Matt Wilder) + Alan Toy (Walter Wickland) + Steve Hytner (Tony Carducci), Marie Drahokoupilová - Patrika Darbo (Pam Magnusová), Michal Pavlata - Dylan McDermott (Agent Al D'Andrea, více rolí), Vladimír Kudla - Gary Cole (Bill Watts, titulky) + Fred Dalton Thompson (Harry Sargent)
Překlad: Gabriela Zadražilová
Zvuk: Jan Morávek
Dialogy: Jana Kovaříková
Režie českého znění: Vladimíra Wildová
Vyrobil: Bontonfilms 1994

2.DABING ( ČT )
V českém znění: Ladislav Županič - Clint Eastwood (Agent Frank Horrigan), Oldřich Vízner - John Malkovich (Mitch Leary), Dana Sedláková - Rene Russo (Agent Lilly Rainesová), Michal Dlouhý - Dylan McDermott (Agent Al D'Andrea), Jiří Dvořák - Gary Cole (Bill Watts), Ladislav Mrkvička - John Mahoney (Sam Campagna), Jiří Zavřel - Fred Dalton Thompson (Harry Sargent), Dalimil Klapka - William G. Schilling (Sanford Riggs), Jaroslav Horák, Jitka Smutná - Patrika Darbo (Pam Magnusová), Josef Nedorost, Miloslav Mejzlík - Gregory Alan Williams (Matt Wilder), Tomáš Borůvka - Steve Hytner (Tony Carducci), Jan Vlasák - Tobin Bell (Mendoza), Ernesto Čekan, Vladimír Kudla - Alan Toy (Walter Wickland) + Clyde Kusatsu (Jack Okura), Roman Víšek, Ladislav Cigánek - John Heard (profesor Riger), Jaroslav Hausdor (titulky) a další
Překlad: Pavel Medek
Dramaturgie Michael Málek
Zvuk: Radim Štětina
Střihová spolupráce: Ivana Kratochvílová
Asistentka režie: Hana Zapletalová
Vedoucí produkce: Miloslav Rež
Dialogy a režie: Michal Vostřez
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, Česká televize 2002

3.DABING ( Nova, DVD )
V českém znění: Ladislav Županič - Clint Eastwood (Agent Frank Horrigan), Ilona Svobodová - Rene Russo (Agent Lilly Rainesová), Aleš Procházka- John Malkovich (Mitch Leary), Jan Šťastný - Dylan McDermott (Al D'Andrea), Libor Hruška - Gary Cole (Bill Watts), Vladimír Brabec - John Mahoney (Sam Campagna), Bohdan Tůma - Steve Hytner (Tony Carducci), Daniela Bartáková - Patrika Darbo (Pam Magnusová), Antonín Navrátil - John Heard (profesor Riger), Martin Kolár - Gregory Alan Williams (Matt Wilder), Jiří Hromada - Clyde Kusatsu (Jack Okura), Dalimil Klapka - William G. Schilling (Sanford Riggs), Jiří Valšuba, Jaroslav Kaňkovský, Jaromír Meduna - Fred Dalton Thompson (Harry Sargent), Martin Zahálka - Alan Toy (Walter Wickland), Kateřina Petrová, Irena Hrubá, Libor Terš (titulky), Radka Stupková, Otto Rošetzký, Radka Malá, Jaroslav Horák - Tobin Bell (Mendoza) a další
Překlad: Marek Štys
Zvuk: Jan Neskusil
Produkce: Martin Kot
Dialogy a režie: Martin Těšitel
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro CET 21 spol. s.r.o. v roce 2004

4.DABING ( Prima )
V českém znění: Ladislav Županič - Clint Eastwood (Agent Frank Horrigan), Aleš Procházka - John Malkovich (Mitch Leary), Ivana Milbachová - Rene Russo (Agent Lilly Rainesová), Filip Jančík - Dylan McDermott (Agent Al D'Andrea), Pavel Vondra - Gary Cole (Bill Watts), Bohuslav Kalva - John Mahoney (Sam Campagna), Zdeněk Maryška - Fred Dalton Thompson (Harry Sargent), Pavel Šrom - Gregory Alan Williams (Matt Wilder), Josef Nedorost - Steve Hytner (Tony Carducci), Jiří Valšuba - Tobin Bell (Mendoza) + Alan Toy (Walter Wickland), Jitka Moučková - Patrika Darbo (Pam Magnusová), Milan Slepička, Ivo Novák - Clyde Kusatsu (Jack Okura), Libor Terš, Bohdan Tůma - John Heard (profesor Riger), Marek Libert, Jaroslav Vlach, Daniel Margolius, Helena Brabcová, Petra Jindrová, Kateřina Laifrová, Marcela Kyselová a další
Zvuk: Svatopluk Cechel
Produkce: Zdena Sirotková, Jana Prášilová
Překlad: Markéta Šerá
Dialogy a režie českého znění: Zuzana Zemanová
Vyrobila: TV Produkce a.s. ve studiu S Pro Alfa pro FTV Prima s.r.o. v roce 2005

Premiéra ČR: 1. 10. 1993
Premiéra USA: 9.7.1993 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.1998 Bonton Home Video (VHS)
Poprvé na DVD: 1.4.2002 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 4.8.2008 Bontonfilm

 
Tvůrci a herci
Wolfgang Petersen (Režie), Jeff Apple (Produkce), Ennio Morricone    (Hudba), John Bailey (Kamera), Anne V. Coates (Střih), Janet Hirshenson (Casting), Jane Jenkins (Casting), Lilly Kilvert (Scénografie), Erica Edell Phillips (Kostýmy), Willie D. Burton (Zvuk), Gregg Baxter (Zvuk), Wylie Stateman (Zvuk), James Lee McCoy (Masky), Jeff Maguire (Scénář), Clint Eastwood (Herec), John Malkovich (Herec), Rene Russo (Herec), Dylan McDermott (Herec), Gary Cole (Herec), Fred Dalton Thompson (Herec), John Mahoney (Herec), Gregory Alan Williams (Herec), Clyde Kusatsu (Herec), Tobin Bell (Herec), Ryan Cutrona (Herec), John Heard (Herec), Joshua Malina (Herec), William G. Schilling (Herec), Cylk Cozart (Herec), Steve Railsback (Herec), Patrika Darbo (Herec), Anthony Peck (Herec), Bob Schott (Herec), Brian Libby (Herec), Carl Ciarfalio (Herec)
 
1993/128/USA/Krimi, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Clint Eastwood se ve filmu jmenuje Frank Horrigan, stejně jako největší padouch v legendární hře "Fallout 2".
- Závěrečná dramatická scéna ve výtahu se odehrává v hotelu Westin Bonaventure Hotel & Suites, který se nachází na 404 South Figueroa Street v Los Angeles a který se objevuje i ve filmu V poslední chvíli (1995). Další lokalce natáčení byly v Marylandu, Coloradu a Washingtonu.
- Některé scény prezidentské kampaně byly ve skutečnosti záběry kampaně Billa Clintona z roku 1992.
- Ve scéně, kdy Leary zavraždí bankovní úřednici, chtěl Malkovich zabít i psa, ale režisér Petersen si myslel, že by to bylo příliš.
- Scéna, ve které si Malkovich dává zbraň do úst, byla improvizovaná. Režisérovi se to líbilo natolik, že to ve filmu ponechal.
- Glenn Rose a Sharon Stone odmítly roli Lilly.
- První volbou pro Learyho byl Robert De Niro, ten ale odmítl kvůli natáčení Příběhu z Bronxu (1993). Dále byl zvažován např. Jack Nicholson či Robert Duvall.
- Horrigana měl hrát Robert Redford, Sean Connery či Val Kilmer.
- Skuteční tajní agenti pracovali pro film jako konzultanti.
- Postava Horrihana je založena skutečným agentem jménem Clint Hill, který byl s Kennedym v Dallasu, a který později řekl v televizním rozhovoru, že se cítí odpovědný za Kennedyho smrt.
 
Odkazy