Rozpoutané peklo / Rozpoutané peklo (1997/108/USA/Katastrofický, Dobrodružný, Thriller) 62% -Originál DVD-

24.02.2022 22:03
JEDNOU VĚTOU
„Hlavně se neohlížet! Pierce Brosnan a Linda Hamiltonová v hlavních rolích katastrofického dramatu o boji s rozběsněnou sopkou."

OBSAH
Malé městečko Dante's Peak, ležící na úpatí stejnojmenné sopky, žije spokojeným životem venkovské komunity, kde se lidé navzájem znají a dokáží si pomáhat. Když přístroje vědců z geologického výzkumu začnou zaznamenávat aktivitu probouzející se sopky, nikdo je nebere příliš vážně, neboť přesné předpovědi vulkanických erupcí, stejně jako zemětřesení, stále patří do oblasti sci-fi. O to větší je pak šok z nastalé katastrofy, jež prověří lidské charaktery i techniku(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
S trochu jiným přístupem mohlo být Rozpoutané Peklo dalším Twisterem - což si od něj ostatně producenti slibovali;) Žádná apokalypsa devastující minimálně celý kontinent, ale na poměry přírodněkatastrofického subžánru v podstatě komorní záležitost, kdy je zlikvidováno jedno menší horské město a přilehlé usedlosti:) Bohužel se kdosi rozhodl udělat z toho rodinný dobrodružný film kořeněný hodně za čárou byvšími blbostmi, takže poctivě odvedená práce na zvláštních efektech je pohřbena téměř stejně dokonale jako *spoiler*. A je to opravdu škoda, protože to má spád, sympatické hrdiny (včetně typických byrokratických záporáků) a několik skutečně vychytaných scén. Celkově rozhodně stojí za vidění podstatně víc než druhý obdobný sopečný snímek z téhož roku - ten s velmi nápaditým názvem Sopka, kde Tommy Lee Jones s Anne Heche povlávali nad lávovými proudy na hasičském žebříku;) Dávám 70%. (Gemini)

Pierce Brosnan si ochmatá pár šutrů a hned tuší, že je něco špatně. Lindě Hamilton stačí dvě deci vína a už ví, že tenhle chlapík je pro její děti tím pravým. Společně pak v teplých pramenech najdou uvařený milenecký pár a je vymalováno. Že tohle bude nemilosrdné žhavé objetí, víme hned od začátku, protože jde o klasicky naskicovaný příběh. Osobně mě ale bavil. Donaldsonův film působí poměrně skromně, přitom měl rozpočet výrazně přesahující sto milionů dolarů. Hlavní roli tu hraje dle očekávání ničivý živel, který je postavený na poctivě odvedené práci na zvláštních efektech. Velmi těší i kamera Andrzeje Bartkowiaka. Polovina devadesátých let přinesla hned několik katastrofických kousků (Sopka, Drtivý dopad, Twister, Denní světlo) a tenhle explozivní příspěvek (pochopitelně také s dávkou několika pitomých scén) se mezi nimi zdaleka neztratí. Ba naopak. (castor) 3*

Pierce proti sopce aneb „Get the hell out of there now, before it´s too late!“ Rozpoutané peklo sice obsahuje spoustu klišé zavánějících a hloupých okamžiků, ale mám rád tu první idylickou polovinu, kdy si je ta sopka zlehounka oťukává, aby pak vychrlila popílek z najemno nastřihaných novin a z mostu shodila pár modýlků aut do rozbouřené řeky (mimochodem slušná scéna). Pak už se jen řeší otázka, zdali Skynet prostřednictvím pyroplastického mraku zabije Sáru Connorovou, či ji zachrání švarný vulkanolog T-800 Brosnan.. (Gilmour93) 3*

VELKÁ RECENZE
Zkušený vulkanolog Harry Dalton žije sám od doby, kdy před čtyřmi lety zemřela při výbuchu sopky v Kolumbii jeho kolegyně a milenka Marianne. Prto mu příliš nevadí, když je nucen místo na dovolenou odjet do malého městečka Dante's Peak v pohoří North Cascades, kde se k životu nenápadně probudila velká sopka. Harry přijede právě uprostřed veselice oslavující získání titulu "Druhé nejlepší místo k životu" pro jejich město. Cenu přebírá starostka Rachel Wando, která si uvědomuje, že to pro město znamená nejen šanci na potřebné investice. Harry se starostce představí a vysvětlí jí důvod svého příjezdu. Společně s ní a jejími dvěma dětmi, Lauren a Grahamem, se vydá do hor prozkoumat situaci. Děti se chtějí vykoupat v horkých pramenech, ale Harry zadrží Graham těsně před skokem do vody. Plavou v ní totiž dvě mrtvá opařená těla. Na základě vyhodnocení vzorků odebrané vody Harry varuje, že hrozí erupce a městská rada by se měla připravit na evakuaci.
Do městečka dorazí tým vulkanologů vedený Harryho šéfem Paulem Dreyfusem. Podle jeho názoru se neděje nic mimořádného a evakuace je zbytečná. Městečko, které žije z turistického ruchu by navíc mohlo přijít vinou paniky o příjmy a také o slíbené investice. Harry se sbližuje s osamělou Rachel, kterou před několika lety opustil manžel. Když už se zdá, že obavy byly zbytečné, zjistí Harry pouhou náhodou, že se sopka skutečně chystá k erupci. Dříve než vulkanologové s městkou radou stačí varovat obyvatele a zorganizovat evakuaci, vypukne zemětřesení, jako první předzvěst erupce. Domy se hroutí a v ulicích se šíří panika. Harry chce Rachel s dětmi odvézt, její děti však mezitím odjely zachránit babičku Ruth, která odmítla opustit svou horskou chatu. Harry s Rachel se vydají za nimi.
Vzduch je plný popílku, létajících kamenů, po svahu se rozlévá žhavá láva. Harry zachrání děti a společně s Ruth se pokusí uniknout přes jezero, kde se však voda změnila v kyselinu. Podaří se jim dostat na druhý břeh, ale popálená Ruth zemře. Národní garda pomáhá s evakuací, k odjezdu se chystají i vulkanologové. Když však do městečka dorazí Harry s Rachel a dětmi, všichni jsou už pryč a jediná cesta do bezpečí je zničená. V tu chvíli dojde k obrovské explozi, která vrhne proti městečku děsivý pyroklastický mrak, který smete vše co mu stojí v cestě. Dokáže Harry najít způsob jak uniknout a zachránit tak svou novou lásku?
Jeden z těch zajímavějších katastrofických snímků na téma erupce sopky. A rozhodně zajímavější, než akční katastrofický snímek Sopka, která shodou okolností světlo světa spatřila ve stejném roce, jako Rozpoutané peklo. Pokud si chcete představit, co potkalo Pompeje a jak by to vypadalo dnes, Rozpoutanému peklu dejte šanci, neboť jde o stejný typ erupce jako proběhla ta u Vesuvu roku 79 n.l. Dejte tomuto snímku šanci i v případě, že jen máte rádi katastrofické filmy. Neboť i takové fanoušky tento snímek potěší.
Rozpoutané peklo (v americkém originále: Dante’s Peak) je americký katastrofický film z roku 1997. Režisérem filmu je Roger Donaldson. Hlavní role ve filmu ztvárnili Pierce Brosnan, Linda Hamilton, Elizabeth Hoffman, Charles Hallahan a Jamie Renée Smith

DABING
1.DABING (VHS, DVD, Prima, JOJ)
V českém znění: Aleš Procházka - Pierce Brosnan (Harry Dalton), Martina Hudečková - Linda Hamilton (Rachel Wandová), Jiří Zavřel - Charles Hallahan (Paul Dreyfus), Hana Talpová - Elizabeth Hoffman (Ruth), Martina Holomčíková - Jamie Renée Smith (Lauren Wandová), Jan Palouš - Jeremy Foley (Graham Wando), Jan Szymik - Tzi Ma (Stan), Lucie Kožinová - Arabella Field (Nancy), Jana Hermachová - Lee Garlington (Dr. Jane Foxová) + Susie Spear (Karen Narlingtonová), Jiří Valšuba - Kirk Trutner (Terry Furlong), Martin Janouš - Grant Heslov (Greg), Kateřina Leiferová, Vladimír Čech - Brian Reddy (Les Worrell), Filip Švarc, Karel Urbánek, Roman Hájek, Milan Bouška a další
Zvuk: Roman Sečkař
Produkce: Zdena Sirotková
Překlad: Dawood Hla Shwe
Dialogy a režie: Marie Fronková
Vyrobilo: studio dabing S Pro Alfa pro Hollywoood Classic Entertainement 1997

2.DABING (Universal Channel)
V českém znění: Vladislav Beneš - Pierce Brosnan (Harry Dalton), Dagmar Čárová - Linda Hamilton (Rachel Wandová), Oldřich Vlach - Charles Hallahan (Paul Dreyfus), Dana Syslová - Elizabeth Hoffman (Ruth), Lucie Kušnírová - Jamie Renée Smith (Lauren Wandová), Robin Pařík - Jeremy Foley (Graham Wando), Otto Rošetzký - Tzi Ma (Stan), Jitka Moučková - Arabella Field (Nancy), Luděk Čtvrtlík - Kirk Trutner (Terry Furlong), Petr Lněnička - Grant Heslov (Greg), Vladimír Čech - Brian Reddy (Les Worrell), Jitka Ježková - Walker Brandt (Marianne), Tomáš Juřička, Michal Pavlata - Bill Bolender (Sheriff Turner) a další
Překlad: Vít Kabelka
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Jan Junek
Dialogy a režie: Jana Kovaříková
Vyrobilo: Studio SDI Media pro Universal Channel v roce 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 17.4.1997 Bontonfilm
Premiéra USA: 7.2.1997 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 17.12.1997 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 10.10.2008 Aha!
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 4 638 599
Tržby celkem - $ 178 127 760
Návštěvnost v ČR 99 333
Náklady (Rozpočet) - $ 116 000 000
 
Tvůrci a herci
Roger Donaldson (Režie), Gale Anne Hurd (Produkce), Joseph Singer (Produkce), John Frizzell (Hudba), Andrzej Bartkowiak (Kamera), Conrad Buff IV (Střih), Tina Hirsch (Střih), Howard E. Smith (Střih), Allison Cowitt (Casting), Miike Fenton (Casting), J. Dennis Washington (Scénografie), Isis Mussenden (Kostýmy), Richard L. Anderson (Zvuk), Ron Bartlett (Zvuk), Kenny Myers (Masky), Leslie Bohem (Scénář), Pierce Brosnan (Herec), Linda Hamilton (Herec), Jamie Renée Smith (Herec), Jeremy Foley (Herec), Elizabeth Hoffman (Herec), Charles Hallahan (Herec), Grant Heslov (Herec), Arabella Field (Herec), Tzi Ma (Herec), Lee Garlington (Herec), David Lipper (Herec), Ed Stone (Herec), Mike Butters (Herec), Heather Stephens (Herec), Peter Jason (Herec)
 
1997/108/USA/Katastrofický, Dobrodružný, Thriller
 
Zajímavost k filmu- Terénní auto, kterým hlavní hrdina jezdí ve velké části filmu, je Chevrolet Suburban ročník 1987. Pro film byly použity čtyři. Jeden se poškodil v řece, druhý byl poslán k dalšímu filmování do studií Universalu v Pekingu (kde jeho stopy končí), jeden se dochoval a byl okolo roku 2014 prodán v aukci. O čtvrtém nejsou informace, nicméně filmový konec červeného Suburbanu v plamenech lávy byl pouze počítačový, auto zničeno nebylo. (Zdroj: imcdb.org) (Stejšn)
- Námět filmu je založen na skutečném případu sopečné aktivity sopky Svatá Helena v roce 1980.
- Jedná se o poslední film Charlese Hallahana, který devět měsíců od uvedení do kin zemřel na infarkt.
- Natáčení probíhalo ve Wallacu ve státě Ohio.
- Jako vulkanický popel filmaři použili ohořelé noviny.
- Scény s autama a barákama, ničenýma lávou, byly natáčeny se skutečnými baráky a auty, nešlo o žádné filmařské makety.
- Scény z kráteru byly natočeny na sopce Svatá Helena. Stav sopky, který po výbuchu zůstane, byl vytvořen podle fotografíí z 18. května 1980 z erupce stejné sopky.
 
Odkazy