Ronin / Ronin (1998/122/Velká Británie, USA/Akční, Krimi, Thriller, Drama) 69%

22.03.2018 12:05
JEDNOU VĚTOU
„Akční thriller o skupině bývalých špičkových agentů, kteří mají v nebezpečné akci získat za bohatou odměnu tajemný kufřík."

OBSAH
Studená válka je možná u svého konce, ale nové pořádky dávají vzniknout skupinám nájemných profesionálů, kteří z toho či kterého důvodu opustili svoje místa v té nebo oné tajné službě. Skupinka těchto lidí, známých jako roninové (podle samurajů, kteří přišli o svého pána), se setkává ve Francii a má pro tajemného klienta odvést zdánlivě rutinní práci - krádež kufříku s pro ně neznámým obsahem. A jak už to tak bývá, nejsou jedinými zájemci o tajemnou zásilku. Roninové musí ve svém vlastním zájmu spolupracovat - mohou si ale navzájem důvěřovat?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Akční krimithriller ze staré školy, v němž je pečlivé budování atmosféry dlouhými bezeslovnými scénami, svědčícími o dokonalém ovládnutí mizanscény, přinejmenším stejně důležité jako následná akce (stejně jako u Hitchcocka přitom vůbec nevadí, že o objektech, které ono napětí generují, zde konkrétně o kufříku, nezvíme v zásadě nic podstatného). Ta rovněž po evropsku sází více na realismus a práci s prostorem než na rychlé střihy. Automobilové honičky patřily minimálně do druhého Bournea k tomu nejlepšímu od Francouzské spojky. Frankenheimer neodbývá ani psychologické prokreslení postav, takže nesledujeme jenom ploché figurky, jak bývá u heist movies časté. V druhém plánu Ronin funguje jako melancholické zamyšlení nad údělem novodobých samurajů, kteří jsou pouhými pěšáky v neprůhledných hrád jejich pánů, čím je také opodstatněné výrazné zvolnění tempa v druhé polovině filmu. Ronina po druhém zhlédnutí řadím mezi cinefilní slasti, jejichž výskyt v současné kinematografii je kromobyčejně vzácný - film velmi zábavný, velmi chytrý, řemeslně precizní. (Matty) 4*

Takhle se točí hrdinský epos. Nebo film o samurajích, pokud chcete. Příběh je ukázkově spletitý a zamlžený, honičky a akční scény výborně natočené a všemu vévodí výkony pánů DeNira a Reno. Tedy ne že by se ti ostatní měli za něco stydět, ale hlavní role prostě je hlavní role. Scénář Davida Mameta byl výborně zužitkován, žádné fanfáry, žádná sláva, kvalitní deziluzivní protiváha hustým akčním (techno)thrillerům. Ronin je součástí mého zlatého fondu, takže mu dávám 90%, a závěrem doporučuji mladšího a lacinějšího bratříčka jménem Spartan - tam Mamet ukazuje, jak to klidně mohlo kdysi být se Samem. (Gemini) 5*

Jak má vypadat dobrý akční krimi film, to opakovaně předvádí John Frankenheimer. Přesně ve stylu vynikající Francouzské spojky situuje děj svého filmu znovu do Francie, kam přivádí několik figur bez minulosti (respektive s hodně tajemnou a temnou minulostí) a reinkarnuje osu transatlantického propojení, tentokráte jako expozici nutnou k fabulaci o světě internovaném studenou válkou. Žádné patetické slintání nad americkou vlajkou, žádné zbytečné kaskády efektů pro efekt, ale stará dobrá drsná škola s ryze patriarchálním světem (až na jednu čestnou výjimku), v němž společnost ovládají muži pokročilého středního věku, kteří moc dobře znají cenu svého života i smrti. Když se dívám na tenhle film, příliš silně si uvědomuji, že bych nikdy nechtěl skutečnému novodobému roninovi zkřížit cestu... Frankenheimerův Ronin je ozvěnou drsných kriminálek 70. let, krimi thrillerů odehrávajících se v období studené války let 80. a starého dobrého (evropského) filmu noir, kterého je tu ovšem nejméně... Strhující film, jemuž by prospěla kratší stopáž... Podobné filmy: Leon, Nelítostný souboj, Collateral, Dějiny násilí, Francouzská spojka, Francouzská spojka 2. (Radek99) 4*

VELKÁ RECENZE
V Paříži se sejde skupina bývalých příslušníků různých tajných služeb, kteří se jako specialisté nechávají najmout na nebezpečné akce. Američan Sam je odborník na strategii a plánování, Němec Gregor, který pracoval pro KGB je expert na elektroniku, Angličan Spence je machr na zbraně a Američan Larry je výborný řidič. Koordinátorem akce, které velí členka IRA Deidre, je Francouz Vincent. Jejich úkolem je získat přísně střežený kufřík s neznámým obsahem. O tom, že akce nebude snadná, se muži přesvědčí už ve chvíli, kdy se pokusí nakoupit zbraně od mafie. Sam v poslední chvíli odhalí podraz a skupině se po přestřelce podaří vyváznout i se zbraněmi.
Deidre se od svého nadřízeného, teroristy Seamuse dozví, že k akci má dojít v Nice, při plánování přepadu se však Sam neshodne se Spencem a ten skupinu opustí. Přepadení probíhá podle plánu, až do okamžiku, kdy Gregor skupinu zradí a zmocní se kufříku sám. Díky Samově postřehu se ostatním podaří uniknout smrti a nyní jsou odhodláni najít Gregora, který odjel do Arles, kde se má sejít s ruským mafiánem Mikhim. Ještě předtím se ho však zmocní po divoké přestřelce Seamus, který předtím zabil Larryho. Zraněný Sam a Vincent se domnívají, že je zradila Deidre a chtějí najít nejen ji, ale také Gregora s kufříkem.
Nějak si nemůžu pomoct, ale ještě jsem neviděla žádný film od Johna Frankenheimera, který by se mi doopravdy líbil. Stejně tak i v Roninovy byly dobré momenty (jako třeba kvalitně natočené automobilové honičky a přestřelky), ale jinak pro mě děj postrádal jakýkoliv smysl. Celá ta záležitost s kufříkem, jehož obsah byl tak přísně tajný, že se to nedozvěděl ani divák, mi přišla o to směšnější. Co se týče hereckého obsazení, tak šel tvůrčí tým na jistotu. Robert De Niro a Jean Reno v hlavních rolích zdařile balancují na hraně kladných a záporných hrdinů. O moc víc na filmu pochválit opravdu nemůžu.

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Jaromír Meduna - Robert De Niro (Sam), Pavel Šrom - Jean Reno (Vincent), Simona Postlerová - Natascha McElhone (Daidre), Petr Oliva - Stellan Skarsgard (Gregor), Jiří Schwarz - Sean Bean (Spence), Vladimír Kudla - Skipp Sudduth (Larry), Oldřich Vlach - Michael Lonsdale (Jean-Pierre), David Suchařípa - Jan Tříska (Elegán), Pavel Rímský - Jonathan Pryce (Seamus), Luděk Čtvrtlík - Ron Perkins (muž s novinami), Jan Přeučil - Féodor Atkine (Mikhi), Lucie Kožinová - Katarina Witt (Nataša Kirilovová), Bohdan Tůma - Bernard Bloch (Sergi, titulky), Martin Kolár, Alena Procházková, Jaroslava Brousková, Radovan Vaculík a další
Překlad: Jan Kohout
Zvuk: Miloš Zajdl
Produkce: Jiří Beránek
Dialogy a režie: Jitka Tošilová
Vyrobilo: AVF Studio Zero pro WHV 1999

2.DABING (ČT)
V českém znění: Petr Pospíchal - Robert De Niro (Sam), Pavel Šrom - Jean Reno (Vincent), Kateřina Brožová - Natascha McElhone (Daidre), Zbyšek Pantůček - Stellan Skarsgard (Gregor), Martin Stránský - Sean Bean (Spence), David Švehlík - Skipp Sudduth (Larry), Alois Švehlík - Michael Lonsdale (Jean-Pierre), Jan Vlasák - Jan Tříska (Elegán), Jan Vondráček - Jonathan Pryce (Seamus), Jaroslav Kaňkovský - Ron Perkins (muž s novinami), Otmar Brancuzský, Jorga Kotrbová, Zuzana Mixová, Jan Šťastný, Roman Víšek (titulky)
Vedoucí dramaturg: Alena Poledňáková
Dramaturgie: Zdeno Kubina
Překlad: Petr Šaroch
Mistr zvuku: Petr Lenděl
Asistentka režie: Hana Zapletalová
Vedoucí produkce: Miloš Kostner
Šéfproducent: Vladimír Tišnovský
Dialogy a režie: Michal Vostřez
Vyrobila: Česká televize 2008

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 11.2.1999 Bontonfilm
Premiéra USA: 25.9.1998 Metro-Goldwyn-Mayer
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 20.9.1999 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: .12.2004 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 507 828
Tržby celkem - $ 70 7000 000
Návštěvnost v ČR 36085
Náklady (Rozpočet) - $ 55 000 000
 
Tvůrci a herci
John Frankenheimer (Režie), Frank Mancuso Jr. (Produkce), Elia Cmiral (Hudba), Robert Fraisse (Kamera), Antony Gibbs (Střih), Margot Capelier (Casting), Amanda Mackey (Casting), Cathy Sandrich (Casting), Michael Z. Hanan (Scénografie), May Routh (Kostýmy), Mike Le Mare (Zvuk), Paul Le Marinel (Masky), Elia Cmiral (Scénář), Robert De Niro (Herec), Jean Reno (Herec), Natascha McElhone (Herec), Stellan Skarsgard (Herec), Sean Bean (Herec), Skipp Sudduth (Herec), Michael Lonsdale (Herec), Jan Tříska (Herec), Jonathan Pryce (Herec), Féodor Atkine (Herec), Katarina Witt (Herec), Steve Suissa (Herec), Amidou (Herec), Dimitrij Rafalský (Herec), Nader Boussandel (Herec), Ron Jeremy (Herec), Katia Tchenko (Herec), Lionel Vitrant (Herec), Daniel Breton (Herec), Pierre Forest (Herec)
 
1998/122/Velká Británie, USA/Akční, Krimi, Thriller, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Při automobilové honičce je Samův (Robert De Niro) vyplašený výraz odrazem skutečného strachu. Ve skutečnosti seděl vedle profesionálního řidiče a držel v ruce gumový volant.
- Automobil, v němž titulní hrdinové absolvují divokou honičku, je Audi S8.
- Natáčanie prebiehalo v Paríži, Nice a Arles.
- Ve scéně, kdy Gregor (Stellan Skarsgard) říká instrukce Samovi (Robert De Niro) z auta, kde je umístěn počítačový terminál, je ve skutečnosti umístěno zařízení na editování filmů, které bylo při natáčení používáno.
- Režisér filmu John Frankenheimer řekl před natáčením poslední automobilové honičky kaskadérovi Skippu Sudduthovi: "Nechci vidět žádná brzdová světla."
- Hnědý Mercedes, který je použit v druhé automobilové honičce přibližně ve 40. Minutě filmu, patřil režisérovi filmu Johnu Frankenheimerovi.
- Kvůli vytvoření ponuré atmosféry filmu nenosí žádní herci ani komparz žádné výrazné oblečení ani doplňky.
- Scéna, kdy je Samovi (Robert De Niro) vytažena kulka a říká, že kulka prošla vestou, protože byla potažená teflonem, měla v USA dopad na obchod s těmito náboji. Kulky potažené teflonem dostaly reputaci "zabijáků policajtů" a byly proto dočasně staženy z prodeje. Teflonem jsou náboje potahovány proto, aby docházelo k menšímu opotřebování hlavně zbraně.
- Do role Natašy Kirilové tvůrci zvažovali obsazení Oksany "Pašy" Griščukové, která tvořila špičkový krasobruslařský taneční pár s Jevgenijem Platovem. V době natáčení filmu měli krasobruslaři na svém kontě dva evropské, tři světové a jeden olympijský titul. Griščuková roli odmítla s tím, že se chce připravit na olympijské hry v Naganu, kde také s Platovem vyhráli druhé olympijské zlato, což se do té doby nikomu dalšímu v tanečních párech nepodařilo.
- Krasobruslařka Nataša Kirilova je představena jako dvojnásobná olympijská vítězka a trojnásobná světová šampionka. Zahrála si ji Katarina Wittová, vítězka dvou olympijských medailí a čtyřnásobná světová šampionka v krasobruslení.
- Malou roli si ve snímku přiletěla zahrát i tehdejší pornohvězda Ron Jeremy. Scény s ním byly ale během postprodukce vystřiženy.
 
Odkazy