RocknRolla / RocknRolla (2008/110/Velká Británie, USA, Francie/Akční, Krimi, Komedie) 77%

15.09.2021 09:57
JEDNOU VĚTOU
„Já tohle město vlastním.“

OBSAH
Městu vládne mafiánský magnát Lenny Cole, který zde získal nemalé jmění podplácením právníků a pozemkových agentů, od kterých zkupuje ty stavební parcely, které chtějí koupit lidé, jenž si na ně půjčili právě od něj. Pak mu totiž musí půjčené peníze vrátit i s úroky. Lenny se obává příchodu mafie z Ruska, a proto s ní raději začne sám obchodovat. Ruský obchodník s pozemky Uri se obchodu nebrání, ale peníze, které chce zaplatit, někdo ukradne. O transakci ví jedině účetní Stella. Samozřejmě by nikoho ani ve snu nenapadlo, že by v tom mohla mít prsty. Tip od ní dostala banda v čele se zlodějíčkem s přezdívkou One Two. Někdo však udělá chybu a neuvěřitelnou náhodou se osud jednoho miliónového obchodu ocitne v rukou drogově závislého a absolutně nespolehlivého rockera Johnnyho, který měl být mrtvý, ale zatím vypadá až příliš živě... (TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Na celém filmu je z mé strany jako z pozice Čecha nejvíce pozitivní Karel Roden, který zase perlí a kouzlí před kamerou jednu kvalitní scénu za druhou. Zbytek už je režisérova rutina, která není špatná ani dobrá, prostě je jen průměrná a tak trošku už otravuje, protože jeho styl je jasný, jenže už trošku stereotypní. Každopádně se na to nechá vcelku příjemně podívat, jenže časem si na to asi stejně nevzpomenu. Nutno podotknout, že z Butlera se stává pán herec, uvidíme ještě v pár filmech co předvede a doufám, že to bude nějaká festovní akce, protože tam on bezesporů patří. Tady mu to všecko sedlo na jedničku, ale jak jsem řek, já měl oči jenom na Rodenovi, ten kde se objeví, tam mu to prostě sedne, a tady vyjímka není. (Malarkey) 3*

Guy Ritchie opět to samé jen trochu jinak. Podfu(c)k a Sbal prachy a vypadni jsou pro mě stále trochu jinde nejen vtipem, ale i stylově mi sedli více. RocknRolla je podivný film, v kterém jsem tak dlouho čekal, až zjistím, co skutečný RocknRolla dokáže, až jsem to nezjistil:). Gerard Butler má však nakročeno velmi silně mezi nejlepší a nejdrsnější herce současnosti a s jeho hlasem a charisma se není čemu divit. Kromě něj mě potěšila snad jen krásná Thandie Newton. Co se týče děje... čekal jsem čekal jsem až jsem toho opravdu moc nedostal. Klasické schéma, které by mohlo být klidně i komplikovanější, se vším všudy. Ritchie dokáže točit stylově, to ví každý, bohužel občas nedokáže najít správnou míru mezi stylem a kvalitou. V RocknRolle jde trochu na hranu, kde mu to zachraňuje vtip a herci a pro někoho i RocknRolla, který mě moc neoslnil a čekal jsem, že předvede o hodně víc. Celkově stylový film s humorem, který mezi ostatními filmy Guye Ritchie působí jen jako "další verze" zajetého konceptu. (Djkoma) 3*

Chtít od tohoto filmu další klon prvních dvou Ritchieho filmů je chyba. Mnohem blíže než k rozjuchaně vtipným hláskařům má RocknRolla k Layer cake Matthewa Vaughna, tzn. brnká se na méně odlehčené struny, zato s důrazem na postavy a vrstvení provázaného děje, který opět táhne k ‚velkému‘ konci. Úprk od Luca Bessona i Madonny Guyovi evidentně svědčí a i když celá ta stará parta tak nějak nostalgicky chybí, cholerický Wilkinson, úlisný Roden a temně charismatický Strong vás rádi vezmou mezi sebe. Nechejte se pozvat, tahle ‚slezina‘ stojí za to. 4 a 1. (Isherwood) 4*

VELKÁ RECENZE
RocknRolla = opravdový rocker, který do toho jde celým srdcem za jakoukoliv cenu. (Ottův naučný slovník… možná)
Paralela režijního nasazení posledního filmu Guy Ritchieho a jeho názvu téměř určitě není náhodná. Rozhodně Ritchieho podezřívám, že ji chtěl divákovi „nenápadně“ podsunout a oznámit tak všem, že je zpět a jeho režijní kariéra nabrala nový dech. A že on sám je Rocknrolla tohoto žánru. Faktem zůstává, že chvástání je na místě. Ritchie do toho opravdu šel celým srdcem a nabídl pravý trademarkový originál, jehož esenci se snaží destilovat dnes a denně tucty zoufalých druholigových režisérů.
Porovnáte-li RocknRollu s trosečnickým výsměchem, v jehož rámci nechal Ritchie dvě hodiny plácat svou úspěšnou blonďatou manželku a vyhrávat jí Zlaté maliny, můžete konečně s klidem říct, že nám ho mimozemšťané vrátili. RocknRolla je stylově vybroušený trip z podsvětí a klasicky se v něm mísí několik příběhových rovin, které vrcholí v jeden moment. Jak jsme u Ritchieho zvyklí, většina zúčastněných je v tom namočena poněkud nešťastně a přestože si na začátku všichni hráli na gangstery, jakmile jim teče do bot, jsou z nich legrační figurky, které působí drsně asi tak jako plyšový medvídek na hraní.
Ritchieho film tedy jede podle obvyklého scenáristického mustru, který se definoval už prvotinou Sbal prachy a vypadni. I kdyby nic jiného neuměl (možná neumí… kdo ví?), tohle mu jde pořád zatraceně dobře a i kdyby do konce života točil jenom takové filmy, asi se nikdo zlobit nebude. Ritchie totiž chápe styl. I když je to často jenom styl a nic pod ním. Videoklipovitá skrumáž podmazaná nepříliš sofistikovanou historkou o ukradeném obrazu je sama o sobě trochu nezajímavá a v rukou kohokoliv jiného by se dokonce mohla proměnit v kardinální průšvih. Liška podšitá na téhle režijní stoličce však (zřejmě) bere velké množství opravdu kvalitních drog a upravuje obyčejné věci k obrazu svému – tak, aby přesně zapadly do tripu, který si právě užívá. Pod drobnohledem rockera v rauši najednou i fádní příběh vypadá zajímavěji. Najednou má šmrnc a elegantní styl. Že je tím elegantním stylem anarchie, to přece vůbec nevadí.
A tak tu máme klasickou partu hic pro dnešní večer v typickém MTV stylu: obrazové filtry, efektní zpomalovačky a zrychlovačky, rychlé „příběhové momentky“ střihané do prostoru pěti sekund, oblety, průlety, nájezdy i podjezdy, hry s detaily i celky a k tomu všem burácející kytary, hodinářsky přesně držící tempo s obrazovou složkou. Oprava – spousta burácejících kytar. Protože kde jsou kytary, tam je i styl. A kde je styl, je i dnešní divák. Ritchie si nemusí na nic hrát a předstírat. Pořád to má v kostech a v žánru dokáže mnohé. Schopnost vyprávět o zajímavých věcech je z velké části dána právě tou zajímavou věcí. Udělat z ní věc zajímavou teprve prostřednictvím zajímavého vyprávění, to už je kumšt. A až se zítra probudíte a zjistíte, že tenhle film byl skoro jenom o hezkých obrázcích, budete vědět, co mám na mysli. Dostal vás!
…možná stejně jako ostatní, kteří pod jeho vedením tuhle hru rádi hrají a náležitě si to užívají. Butler, Roden a dvojice nezničitelných Rusů jsou jasnými favority pro titul Hrdiny podsvětí pro tenhle rok a zcela jasně pochopili, co se po nich chce. U zbytku mám takový dojem, že to naopak nechápe a ze své role často vypadává. Jako že sice hraje gangstera, ale současně ve filmech několika režisérů.
Ohledně síly vyprávění a kontinuity příběhu je RocknRolla film plochý a tak trochu nedomrlý. Po všech ostatních stránkách je precizně odvedenou filmařinou, které se pojí na mnoho termínů souvisejících s moderní dobou, která diktuje moderní trendy. Oduševnělé? Rozhodně nepříliš. Zábavné? Rozhodně ano. Forma a obsah v netěsném procentuálním poměru 70:30 pak zpětně poukazuje na skutečnost, že takhle nějak mohlo vypadat Sejmi eso!, kdyby ho do ruky chytil jiný režisér. Schopnější režisér. Ten jediný pravý rocker mezi všemi rádoby rockery. Rocknrolla Ritchie.

DABING
V českém znění: Aleš Procházka - Gerard Butler (One-Two), Jan Šťastný - Mark Strong (Archy), Zdeněk Maryška - Tom Wilkinson (Lenny Cole), Jitka Ježková - Thandie Newton (Stella), Bohdan Tůma - Idris Elba, Ludacris (Mumbles, Mickey), Filip Švarc - Tom Hardy (Handsome Bob), Martin Stránský - Karel Roden (Jurij Omovič), Martin Sobotka - Toby Kebbell (Johnny Quid), Petr Burian - Jimi Mistry (Radní), Pavel Vondra - Matt King (Cookie), Miroslav Táborský - David Bark-Jones (Bertie), Antonín Navrátil, Michal Holán, Jindřich Hinke, Filip Rajmont, Svatopluk Schuller, Lucie Svobodová - Tiffany Mulheron (Jackie) / Gemma Arterton (June) a další
Překlad: Klára Motyčková
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Martin Kolár
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOS
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 31.10.2008 Warner Bros. US
Premiéra Francie: 19.11.2008 StudioCanal
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 11.5.2009 (DVD) Magicbox
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 11.05.2009 Magicbox
Poprvé na DVD: 11.05.2009 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 11.05.2009 Magic Box

Tržby celkem - $ 25 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 18 000 000
 
Tvůrci a herci
Guy Ritchie (Režie), Steve Clark-Hall (Produkce), Susan Downey (Produkce), Joel Silver (Produkce), Guy Ritchie (Produkce), Steve Isles (Hudba), David Higgs (Kamera), James Herbert (Střih), Reg Poerscout-Edgerton (Casting), Richard Bridgland (Scénografie), Suzie Harman (Kostýmy), Mark Larry (Zvuk), Kirstin Chalmers (Masky), Guy Ritchie (Scénář), Gerard Butler (Herec), Tom Wilkinson (Herec), Thandiwe Newton (Herec), Mark Strong (Herec), Idris Elba (Herec), Tom Hardy (Herec), Karel Roden (Herec), Toby Kebbell (Herec), Jeremy Piven (Herec), Ludacris (Herec), Jimi Mistry (Herec), Geoff Bell (Herec), Matt King (Herec), Nonso Anozie (Herec), Gemma Arterton (Herec), Bronson Webb (Herec), Jamie Campbell Bower (Herec), Blake Ritson (Herec), David Leon (Herec), Dragan Mićanović (Herec), Johnny Harris (Herec), Ben Caplan (Herec), David Bark-Jones (Herec), Andy Linden (Herec), Tim Wallers (Herec), Oliver Dimsdale (Herec), James Greene (Herec), Roland Manookian (Herec), Ben Homewood (Herec), Tiffany Mulheron (Herec), David Sterne (Herec), Anton Saunders (Herec)
 
2008/110/Velká Británie, USA, Francie/Akční, Krimi, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Herec Matt King, který v tomto filmu hraje Cookieho, si zahrál režiséra Guyho Ritchieho v seriálu Příběhy hvězd (od r. 2006) v epizodě s názvem Madonna: The Woman's Life.
- Když Lenny Cole (Tom Wilkinson) a Uri (Karel Roden) hovoří o podnikání poté, co byla odcizena první platba peněz, na stole jsou pomeranče. Přítomnost pomerančů předznamenává smrt charakteru.
- „RocknRolla“ je termín pro někoho, kdo je nepředvídatelný, živelný. Někdo, kdo žije naplno, nebojí se riskovat, nestará o váš status, vaše výsady a nepozastaví se nad ničím. Nejedná se tedy o výmysl Guye Ritchieho, jak by se na první pohled mohlo zdát.
- Uri Omovich (Karel Roden) nosí hodinky značky Breitling Winder Cockpit.
- Stejně jako v předchozích snímcích Guye Ritchieho Podfu(c)k (2000) a Sbal prachy a vypadni (1998) se i v tomto objevuje mačeta.
- Jedná se o první Guyův film, ke kterému si sám napsal scénář, zrežíroval si ho a zároveň u něj působil jako hlavní producent.
- Gerard Butler dostal během natáčení injekci do zadku od samotné Madonny. Gerardovi, který v době natáčení onemocněl, nabídla žena Guye Ritchiho v dobrém úmyslu injekci s vitamínem B12, po které se mu ale ještě více přitížilo.
- Po filmu Stůj, ten mobil není tvůj (2004) se jedná o druhý snímek, na kterém spolupracoval Karel Roden a Jima Mistryho. Ani v tomto filmu spolu však nevedli ani jeden dialog.
- Ve filmu zazní věta "věrný jako pes". Stejná replika je ke slyšení i v podobném snímku Podfu(c)k (2000).
- Herec Toby Kebbell byl za svou roli Johnnyho nominován na cenu BAFTA.
- Režisér Guy Ritchie si ve filmu sám zahrál cameo roličku cyklisty, který projede kolem hudebních producentů Romana a Mickeyho, když přicházejí k domu, v němž se skrývá Johnny Quid.
- Fotbalovým stadionem, v jehož lóži se několikrát setkávají Uri a Lenny, je slavné londýnské Wembley. Během natáčení právě finišovala jeho dlouhá a nákladná rekonstrukce, pár týdnů nato byl slavnostně znovuotevřen.
- Režisér Guy Ritchie musel improvizovat při natáčení sexuální scény. V den natáčení měl Gerard Butler škaredě zanícený jícen a Thandie Newton se s ním odmítla líbat. Výsledkem je ve filmu velice vtipná montáž natočených záběrů.
- Automatická puška, kterou střílejí Rusové v obchodě se sportovními potřebami, je Kalashnikov AK-74 SU ráže 5.45x39 mm, tj. nejmenší provedeni pušky AK-74, kterou použivají ruské specialní jednotky.
- Aby Toby Kebbel (hrající Johnnyho Quida) docílil toho, že vypadá více jako feťák, držel před natáčením hladovku 7 dní.
- Ve scéně, která se odehrává v klubu hraje skupina 'The Subways' jejich píseň 'Rock & Roll Queen'.
- V Ritchieho filme nájdeme prinajmenšom dva priame odkazy na iné filmy, resp. britskú filmovú klasiku. Pašerák Tank sleduje vo svojom aute najprv The Remains of the Day (1993) a neskôr Pride & Prejudice (2005).
 
Odkazy