Road Trip / Road Trip (2000/1993/USA/Komedie, Dobrodružný, Road movie) 65%

06.03.2018 19:22
JEDNOU VĚTOU
„Když už jste nevěrný, nenatáčejte si to na video. A když už děláte i to, dejte si pozor, abyste nahrávku neposlali omylem své dívce."

OBSAH
Připravte se na bláznivou komedii v produkci Ivana Reitmana! Nyní uvidíte nic neskrývající necenzurovanou verzi se vším, co vám v kině neukázali! Joshova (Breckin Meyer) dlouholetá přítelkyně Tiffany začala studovat na jiné univerzitě než on, což je na delší dobu odloučilo. Denně si telefonují, když však jednoho dne Tiffany přestane odpovídat na vzkazy, začne mít Josh pocit, že už jí na něm nezáleží. Nechá se svést přitažlivou Beth (Amy Smart), ale jejich dovádění je natočeno videokamerou a aby toho nebylo málo, je tato videokazeta plná sexu omylem odeslána Tiffany. Zoufalý mladík se rozhodne předhonit pošťáky a vydat se spolu s přáteli na 1800 mil dlouhou cestu do Texasu, aby videokazetu zadržel...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zřejmě nejlepší americká teenagerská komedie co jsem zatim viděl. Vtipy nepřecházejí do trapnosti a herci jsou nečekaně všichni velmi dobří Ať už je to B. Meyer, S.W. Scott, P. Costanzo nebo Tom Green jako vypravěč. Ten je na tom filmu naprosto úžasný nebýt jeho tak by ten film byl za 3* on dělá ten film unikátním jelikož scény s ním, hadem a pochoutkou pro něj byly naprosto úžasné. Ani chvilku jsem se u filmu nenudil a ani mi to nepřišlo zas tolik nechutné --- Ty sis natočil videokazetu jak se miluješ s Beth a poslal ji svý holce místo tamtý? To není fér. Proč ona uvidí tu kazetu a my ne? (Malarkey) 4*

Už tehdy T.Phillips prokázal, že se v něm skrývá víc, než jen autobusový foot fetiš a Road Trip mohu směle označit za jednu z nejméně trapných náctiletých komedií točících se kolem známého sloganu Sex, drogy a… zase sex. Podařilo se překousnout soubor více, či méně tragikomických herců (za všechny S.W.Scott, jenž se již stěží vymaní ze škatulky nadrženého dárce spermatu) a možná si dokonce i řeknete, že Paulo Costanza je pro filmy řešící adolescentní pokusy o zásun (v THC oparu) škoda. Po historce o burákovém máslu, koulích a psovi jsem nabyl přesvědčení, že alergie na arašídy je pro některé lidi právě díky této vzkazce spíše psychickou záležitostí.. (Gilmour93) 3*

Chtě nechtě se ke kajícně pozitivním komentářům musím přidat. Road Trip sice je americká teenagerovská komedie, ale narozdíl od mnoha jiných má kromě několika děsivých scén (na nichž má lví podíl Tom Green) i dost nezapomenutelných momentů, které opravdu stojí za vidění. Tohle je prostě to lepší ze záplavy komedií, kterou nám naši mírumilovní američtí bratři poskytují. (Gemini) 4*

VELKÁ RECENZE
Josh je v krizi. Jeho dlouholetá přítelkyně Tiffany se rozhodla studovat na jiné univerzitě než on, a přestože si denně telefonují, v mladíkovi hlodají nepříjemné pocity, že by jejich vztah odloučením mohl utrpět a že si Tiffany možná už našla jiného. Když mu pak jednoho dne přestane odpovídat na vzkazy, Josh téměř rezignuje a nechá se svést přitažlivou Beth. Jejich dovádění sleduje očko videokamery a druhý den dojde k fatálnímu omylu - jeden z Joshových kamarádů zamění kazety a místo "chybíš mi, Tiffany" se na cestu vydává čerstvé porno. Načež zavolá Tiffany a omluví se Joshovi za to, že mu neodpovídala - byla totiž na pohřbu svého dědečka.
Zoufalý mladík se rozhodne, že musí být rychlejší než pošťáci a urazit za tři dny 1800 mil z New Yorku do Austinu, aby kazetu ztopil. Nasedne tedy do auta a spolu se třemi kamarády se vydává na cestu. Zbytek je road movie, ve které je samozřejmě důležitější, jestli se hoši včas dostanou z místa A do místa B, než co cestou zažijí. A jelikož jsme v hrubozrnné teenagerovské komedii, dojde pochopitelně na předvádění zástupů nahých žen, zvrhlých staříků, rozličných tělních tekutin atd. Pravda, soulože se štrůdlem se tentokrát nedočkáme, ale nebojte se - i pečivo si opět užije své.
Americká komedie Road Trip je hraným debutem oscarového dokumentaristy Todda Philipse. (Vznikl v produkci režiséra Ivana Reitmana - Dvojčata, Policajt ve školce, Junior ad.). Svým zaměřením i dráždivým, sexem zabarveným humorem, je srovnatelná s loňským hitem Prci, prci, prcičky. Jejími hrdiny je čtveřice studentů, která se bezhlavě vydá na dlouhou cestu plnou bláznivých dobrodružství a bizarních zápletek. Až v cíli zjistí, že byla vlastně úplně zbytečná, ale také naprosto neopakovatelná. Nepochybně pobaví i vás.

DABING
V českém znění: Petr Burian - Breckin Meyer (Josh), Jakub Saic - Seann William Scott (E.L.), Jitka Ježková - Amy Smart (Beth), Michal Jagelka - Paulo Costanzo (Rubin), Jan Kalous - DJ Qualls (Kyle), Filip Švarc - Tom Green (Barry), Ladislav Novák - Anthony Rapp (Jacob), René Slováčková - Rachel Blanchard (Tiffany), Martin Kolár, Zuzana Schulzová, Antonín Navrátil, Regina Řandová, Zbyšek Pantůček, Lucie Svobodová, Michal Michálek, Daniela Choděrová, Milan Slepička, Bohdan Tůma (titulky) a další
Překlad: Blanka Vojířová
Dialogy: Veronika Kernová
Produkce: Iva Koudelková
Režie českého znění: Bohdan Tůma
Pro Bonton Home Entertainment připravila Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov 2001

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 26.10.2000 Bontonfilm
Premiéra USA: 11.5.2000 DreamWorks
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.4.2001 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na VHS: 1.6.2001 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 9.2.2004 Universal
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 6 152 698
Tržby celkem - $ 119 800 000
Návštěvnost v ČR 83 499
Náklady (Rozpočet) - $ 16 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Road Trip gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1226/
Komedie / Dobrodružný, USA, 2000
Režie: Todd Phillips, Hrají: Breckin Meyer, Seann William Scott

Road Trip: Pivní pong gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1227/
Komedie / Road movie, USA, 2009
Režie: Steve Rash, Hrají: DJ Qualls, Rhoda Griffis

 
Tvůrci a herci
Todd Phillips (Režie), Daniel Goldberg (Produkce), Joe Medjuck (Produkce), Michael Simpson (Hudba), Mark Irwin (Kamera), Sheldon Kahn (Střih), Peter Teschner (Střih), Ann Goulder (Casting), Nancy Nayor (Casting), Clark Hunter (Scénografie), Peggy Stamper (Kostýmy), Todd Phillips (Scénář), Scot Armstrong (Scénář), Breckin Meyer (Herec), Seann William Scott (Herec), Amy Smart (Herec), Paulo Costanzo (Herec), DJ Qualls (Herec), Tom Green (Herec), Rachel Blanchard (Herec), Anthony Rapp (Herec), Fred Ward (Herec), Andy Dick (Herec), Ethan Suplee (Herec), Horatio Sanz (Herec), Rhoda Griffis (Herec), Jessica Cauffiel (Herec), Kohl Sudduth (Herec), Honorine Bell (Herec), Jaclyn DeSantis (Herec), Mary Lynn Rajskub (Herec), Tim Ware (Herec), Jimmy Kimmel (Herec), Daniel Emery Taylor (Herec), Cristen Coppen (Herec), Cleo King (Herec), Todd Phillips (Herec), Deborah Zoe (Herec), John Ross Bowie (Herec), Mia Amber Davis (Herec), Shanda Lee Munson (Herec), Matt Walsh (Herec), Marla Malcolm (Herec), Todd Barry (Herec), Omar J. Dorsey (Herec)
 
2000/1993/USA/Komedie, Dobrodružný, Road movie
 
Zajímavost k filmu
- Přestože se film odehrává na Univerzitách Ithaca, Boston a Austin, většina těchto scén se natáčela na univerzitách Georgia Tech, Emory University a University of Georgia, které se nacházejí poblíž Atlanty. Univerzita, nad kterou se na záčátku filmu přelétává, je Harvard.
- Autori scenára, Todd Phillips a Scot Armstrong, sa pri písaní čiastočne inšpirovali vlastnými zážitkami z vysokej školy.
- Pracovník v moteli číta časopis, na ktorého obálke je Drew Barrymore. V dobe natáčania bola Drew zasnúbená s hercom Tomom Greenom, ktorý vo filme účinkoval.
- Natáčeno od 16.října do 27.prosince 1999.
- Roli Jacoba měl původně ztvárnit Crispin Glover. Role se nakonec ujal Anthony Rapp.
- Cameo: režisér Todd Phillips si zahrál fetišistu v autobuse, který se snaží Amy Smart olízat nohy.
 
Odkazy