Richard Müller: 44 Koncert (koncert)

05.01.2018 02:03
Koncert Richarda Müllera s americkými muzikanty z bratislavské haly Incheba z roku 2006. 2DVD přináší celý, přes dvě hodiny trvající, koncert a jako bonus dokumentární film o přípravě koncertu.
 
RECENZE DVD
DVD "44 Koncert", záznam bratislavského vystoupení slovenského barda Richarda Müllera z roku 2005, by samo o sobě zřejmě bylo dost výživné. Ale tady je vše pořádně ještě dokrmeno přítomností hvězdných hostů z Ameriky, kteří se na pódiu předvedli v plné parádě.
Jakožto poněkud pohodlný člověk, co nechce opakovat věci už vyřčené a napsané, vás rád odkážu na dva články Tomáše Tenkráta, jež už na musicserveru vyšly. Müllerův pražský výlet do říše snů a Valcha u starýho Müllera totiž pojednávají o koncertě slovenského zpěváka s hvězdnou muzikantskou sestavou, respektive o záznamu téhož, jenž nedávno vyšel jako 2CD. A nyní je na řadě DVD "44 Koncert". Těší se na vás Richard Müller, Will Lee, Omar Hakim, Mike Caffrey, Clifford Carter a Hiram Bullock, kteří podnikli společné koncerty v Česku a na Slovensku koncem roku 2005.
DVD "Koncert" je záznamem toho, čemu sám zpěvák nevěřil až do poslední chvíle, než uviděl své hosty vystupovat z letadla. Vzhledem ke krátké době zkoušek je až neskutečné, jak kapela po celé dvou a půl hodinové vystoupení šlape bez zaškobrtnutí a jak ohromnou atmosféru večer má. Nebudu spekulovat, zda by totéž zvládli špičkoví domácí hudebníci (domnívám se, že ano), koncert je jednoduše výborný a pro našince má jeden podstatný aspekt: Když už tady Richard hvězdné plajery měl, nechal je vyřádit se se svými nástroji až běda, takže všechny písně jsou prodlouženy o nesčetná sóla a improvizace, nemluvě o aranžérských změnách skladeb.
Technicky vzato, zvukový záznam v DTS je na slušné úrovni (7/10). U obrazu jsem byl občas rozpačitý. Snahu o moderní střih a efekty beru, ale ostrost, barevnost a vůbec jakási filmařina spojená s obrazovou kvalitou je ještě pořád na naší průměrné úrovni (6/10) - v tomhle stále máme do světa daleko.
O tom, jak došlo ke spolupráci Richarda Müllera se špičkovými americkými hudebníky nejen ve studiu (aneb oblíbená námitka, že koupit jako nájemného muzikanta si můžete každého), ale i na česko-slovenském turné, hovoří bezmála hodinový dokument na druhém disku označeném "Film". Je výborný. Pro hudební nadšence je perfektním pohledem až do kuchyně, je velmi otevřený a odnesete si z něj dojem, že pro tyhle talentované lidi plné pokory je hudba opravdu jejich životem. Řečeno trochu pateticky, ale na závěr to sedí.
 
SLOŽENÍ
Richard Müller - zpěv
Will Lee - baskytara
Mike Caffrey - kytara
Hiram Bullock - kytara
Omar Hakim - bicí
Clifford Carter - klávesy
 
Seznam skladeb a autoři
DVD
1.Plesový marš (Johann Strauss Sr./Daniel Mikletič)
2. Nebude to také ľahké, drahá (Richard Müller/Richard Müller)
3. 2 líšky (Ivan Tásler/Richard Müller)
4. Viera (Richard Müller/Richard Müller)
5. Milovanie v daždi (/Richard Müller)
6. Tlaková níž (Richard Müller/Jaroslav Filip)
7. Už asi nie si  (Richard Müller/Richard Müller)
8. Ria z Ria  (Richard Müller/Richard Müller)
9. Ticho a tma (Gabriel Dušík/Richard Müller)
10. Spočítaj ma (Richard Müller/Jaroslav Filip)
11. Karel z americkej Prahy (/Richard Müller)
12. Nepoznaný  (Richard Müller/Richard Müller)
13. Do smrti (Richard Müller/Richard Müller)
14. Cigaretka na 2 ťahy (Jaroslav Filip/Richard Müller)
15. Asi to tak musí byť (Richard Müller/Richard Müller)
16. Nahý 2 (Ivan Tásler/Richard Müller)
17. Po schodoch (Ivan Tásler/Richard Müller)
18. Srdce jako kníže Rohan (Ivan Tásler/Michal Horáček)
19. Štěstí je krásná věc (Petr Hapka/Michal Horáček)
20. Prečo sa máme rozísť? (Pálka/Pálka)
 
Denisa Bogdalíková (Režie), Henrich Leško (Produkce), Will Lee (Hudba), Mike Caffrey (Hudba), Hiram Bullock (Hudba), Omar Hakim (Hudba), Clifford Carter (Hudba), Denisa Bogdalíková (Kamera), Marek Mackovič (Kamera), Jakub Kováč (Střih), Pavol Gajdoš (Zvuk), Peter Gajdoš (Zvuk), Johann Strauss Sr. (Autor hudby) Richard Müller (Autor hudby) Gabriel Dušík (Autor hudby) Jaroslav Filip (Autor hudby) Ivan Tásler (Autor hudby) Petr Hapka (Autor hudby) Dušan Pálka (Autor hudby), Daniel Mikletič (Autor textu) Richard Müller (Autor textu) Jaroslav Filip (Autor textu) Dušan Pálka (Autor textu)