Řetězová reakce / Chain Reaction (1996/102/USA/Akční, Thriller, Drama) 59%

24.02.2018 18:15

OBSAH
Dříve než univerzitní výzkumný tým oficiálně potvrdí, že voda může být použita jako pohonná látka, je jejich laboratoř zničená a ředitel zabitý. Na scéně se objevuje hlavní svědek, student Eddie Kasalivich, který se spolu s výzkumným týmem stává hlavním podezřelým. Ve skutečnosti za zločinem stojí několik energetických společností, které jsou podporovány vládou a snaží se objav zamlčet. Sponzor projektu přemlouvá Eddieho, aby z projektu co nejdřív vycouval. Eddie se však snaží najít dostatečné množství důkazů na očištění své osoby i celého týmu.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Co se přihodí s osmi bloky jižního Chicaga, když vědec Keanu objeví převratný způsob přeměny vody na energii, zatímco tajné spiklenecké organizace by se raději dále čachtaly v ropě? Ví Bůh… Davis chtěl tři roky po Uprchlíkovi vstoupit do téže řeky, ale chyběl mu inteligentní scénář a hlavně napětí, které by tady nenašel Samuel Gerard i s celým svým vyšetřovacím týmem ani po šesti týdnech intenzivního pátrání. Tak mě někdy při pohledu kolem sebe napadá, že kdyby byla zdrojem energie lidská blbost, tak by prehistorické rostliny a živočichové, s vědomím vlastní fosilní zbytečnosti v daleké budoucnosti, ztratili veškerou motivaci umřít.. (Gilmour93) 3*

Thriller těžící z osvědčeného motivu pronásledovaného člověka. Student chicagské univerzity Eddie objeví převratnou technologii přeměny vody v energii. Ředitel projektu je ale vzápětí ve své laboratoři zavražděn a falešně obviněný mladík musí prchat před najatými zabijáky, ale také agenty FBI. Na útěku jej doprovází jeho mladá kolegyně, s jejíž pomocí začne Eddie pátrat po skutečném iniciátorovi komplotu. Někdejší specialista na akční žánr natočil dobrý námět poměrně rutinním způsobem s mdlým Keanu Reevesem v titulní roli. Všechno a všichni v tomhle filmu působí průměrně - akce, hudba i režie. 60% (kingik) 3*

Eddiemu (Keanu Reeves) a jeho vědeckému týmu se podaří neskutečný objev - dokáží vyrobit energii z čisté vody. V kostce to znamená, že sklenice vody by dokázala zásobit velkoměsto energií na několik týdnů. Takový objev není ale všem po chuti (pro různé společnosti by tento objev znamenal okamžitý bankrot), takže se v laboratoři se stane "nehoda". Hlavní vědec je nalezený mrtvý a celá laboratoř (a několik blízkých bloků domů) je zničeno výbuchem (ne nepodobných výbuchu atomovky). Hlavní podezřelý je Eddie a spolu s kolegyní Lily (Rachel Weisz) musí utíkat - nejen před policií, ale hlavně proti pravým pachatelům. Ale Eddie má v ruce jednu důležitou věc - tajné frekvence k onomu vynálezu, po kterých všichni touží ... Ač tento film nedosáhl nijak velké popularity, mě se prostě líbí. Určitě má vše, co má správný akčńák mít, dostatečné množství výbuchů, honiček a střílení, jakožto i charizmatické hlavní hrdiny. Chemie mezi Reevesem a Weiszovou funguje dostatečně, a Morgan Freemen jako jeden z hlavních záporáků je taky skvělej (abych pravdu přiznal, Freemana jsem jako záporáka snad v jiném filmu neviděl - a i tady je jen takovej napůl). Naivita se filmu ale upřít nedá (samotný závěr je dost uhozenej), ale když se přimhouří všechny oči, tak je to určitě lepší průměr. (lennyd) 3*

VELKÁ RECENZE
Není to ani špionážní thriller, ani fantazie o technologii, která mění svět, ani napínavá kriminálka s tajuplným vrahem, ani celovečerní rvačka či cvičebnice bojových umění, natož abychom čekali myšlenkovou hloubku nebo generační výpověď. Řetězová reakce je tak strašně předvídatelný film, že musím varovat všechny, kteří na něj mermomocí chtějí jít, aby snad ani nečetli dál.
My všichni, co jsou nám trochu sympatické nové technologie, si pamatujeme humbuk, jenž se před několika lety strhnul kolem experimentů se studenou fůzí či co to tenkrát vlastně s tou vodou dělali. V každém případě se jednalo o potenciální zdroj levné a relativně čisté energie, a všechno se to nějak ututlalo nebo co. Řetězová reakce se celá točí kolem takového vynálezu, ani ne tak kolem technologie samotné, i když tu spatříme nadskakující bublající průhledný reaktor, nějaké ty lasery (povětšinou ničemně syčící na optických lavicích). Vnitřně se ztotožňuji s hlavní myšlenkou filmu, že takový objev nutně bleskově zmizí s povrchu zemského, zanechávaje po sobě jen několik nešťastně zahynuvších badatelů. Existuje čísi dostatečně silný zájem na tom, abychom i zítra odevzdali podstatnou část svého příjmu (po zdanění, jak jinak) za benzín, plyn, a uhelně-zeměplyno-uranovou elektřinu.
Celá zápletka je blbovzdorně prostá. Eddie Kasalivich (Keanu Reeves) je jedním z týmu univerzitních vědců pracujících na již zmíněném reaktoru pro čistý rozklad vody na prvočinitele. Ihned po zvratu v dosud neúspěšných pokusech o stabilizaci procesu, ke kterému Eddie přispěje notnou měrou, tedy ihned po nezbytné oslavě, dojde ke strašnému výbuchu, který zničí všechno zařízení a zabije pár členů týmu. Potíž je v tom, že Eddie se tam náhodou nachomýtl těsně předtím a viděl, že lidé byli zabiti předem. Okamžitě se spolu s anglickou fyzičkou Lily Sinclairovou (Rachel Weisz), vlivným zástupcem investora projektu Shannonem (Morgan Freeman) a dalším pro změnu zmizelým čínským vědcem stanou podezřelými, zvláště když Lily začne dostávat faxy z Činy a u Eddieho se najde balík peněz a družicová vysílačka...
Zatímco Eddie s Lily prchají různými, většinou však nejapnými a nepravděpodobnými způsoby, Shannon se ukazuje být hlavním činitelem všech událostí. Eddie musí řešit dilema, zda svému dosavadnímu šéfovi věřit, a zda se nechat zatknout policií. Hlavně však chce zjistit, proč museli kolegové umřít a kdo má jaký zájem na zničení projektu, který může změnit celý svět ze dne na den.
Vězte, že třebaže jsem Vám prozradil jen o trošku víc, než uvidíte v reklamních ukázkách, už nic dalšího kromě bezprostředního rozuzlení a nezbytných happyendových fanfár u záběrů odlétající helikoptéry v Řetězové reakci nezbývá. Tvůrci nám odepřeli jakoukoliv romanci mezi Eddiem a Lily, třebaže příležitost si vytvořili. Technický poradce filmu si nejspíš netroufnul do větší hloubky než po kotníky, zůstávaje s předvedenou technologií na úrovni populárních časopisů pro mládež, což zase přineslo příznivé úspory na speciálních efektech, protože bublající káď přijde lacino a lasery jde vypůjčit. Nejsložitější special efect byl celkem povedený výbuch.
Pokud film půjde do českých kin, pak vám, kteří máte cokoliv lepšího na práci, doporučuji počkat, až to budou dávat v televizi.

Ocenění:
Razzies
1996 - Keanu Reeves (Nejhorší herec) (nominace)

DABING
V českém znění: Martin Velda - Keanu Reeves (Eddie Kasalivich), Bedřich Šetena - Morgan Freeman (Paul Shannon), Jana Mařasová - Rachel Weisz (Lily Sinclair), Ivan Gübel - Fred Ward (Leon Ford), Vladimír Kudla - Kevin Dunn (agent FBI Doyle), Jaroslav Kaňkovský - Brian Cox (Lyman Earl Collier), Zuzana Schulzová - Joanna Cassidy (Maggie McDermott), Marek Pavlovský, Jakub Saic, Tereza Chudobová, Tomáš Juřička, Lucie Svobodová, Bohdan Tůma, Ivana Měřičková, Antonín Navrátil, Miloslav Študent, Jiří Kvasnička, Bohumila Dolejšová, Helena Dytrtová (jako Helena Němcová), Mojmír Maděrič, Luděk Walter,Zdeněk Podhůrský (jako Pavel Markovský) (titulky) a další.
Překlad: Jana Staňková
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Dialogy a režie: Zdeněk Podhůrský
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Budíkov pro Bonton Home Video 1997

Premiéra ČR: 7.11.1996 Bontonfilm
Premiéra USA: 2.8.1996 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.05.1997 Bonton Home (VHS)
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: -

 
Tvůrci a herci
Andrew Davis (Režie), Arne Schmidt (Produkce), Andrew Davis (Produkce), Jerry Goldsmith (Hudba), Frank Tidy (Kamera), Don Brochu (Střih), Dov Hoenig (Střih), Arthur Schmidt (Střih), Mark Stevens (Střih), - (Casting), Maher Ahmad (Scénografie), Jodie Lynn Tillen (Kostýmy), Robert J. Anderson Jr. (Zvuk), Hallie D'Amore  (Masky), J.F. Lawton (Scénář), Keanu Reeves (Herec), Morgan Freeman (Herec), Rachel Weisz (Herec), Fred Ward (Herec), Kevin Dunn (Herec), Brian Cox (Herec), Joanna Cassidy (Herec), Tzi Ma (Herec), Margaret Travolta (Herec), Danny Goldring (Herec), Michael Shannon (Herec), Neil Flynn (Herec), Chelcie Ross (Herec), David Pasquesi (Herec), Rich Komenich (Herec), Godfrey (Herec), Krzysztof Pieczyński (Herec), Martin Velda - Keanu Reeves (Eddie Kasalivich - Dabing), Bedřich Šetena - Morgan Freeman (Paul Shannon - Dabing), Jana Mařasová - Rachel Weisz (Lily Sinclair - Dabing), Ivan Gübel - Fred Ward (Leon Ford - Dabing), Vladimír Kudla - Kevin Dunn (agent FBI Doyle - Dabing), Jaroslav Kaňkovský - Brian Cox (Lyman Earl Collier - Dabing), Zuzana Schulzová - Joanna Cassidy (Maggie McDermott - Dabing), Marek Pavlovský, Jakub Saic, Tereza Chudobová, Tomáš Juřička, Lucie Svobodová, Bohdan Tůma, Ivana Měřičková, Antonín Navrátil, Miloslav Študent, Jiří Kvasnička, Bohumila Dolejšová, Helena Dytrtová (jako Helena Němcová - Dabing)
 
1996/102/USA/Akční, Thriller, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení bylo přerušeno hasiči z důvodu nebezpečně nízkých teplot. Mrazy dosáhly až -44°C.
 
Odkazy