Red Rock West /Red Rock West (1993/98/USA/Krimi, Thriller) 71% -Originál DVD-

28.05.2022 02:43
JEDNOU VĚTOU
„Poněkud sžíravý a lehce komplikovaný thriller o chlápkovi, který hledal práci a našel trable."

OBSAH
Válečný veterán Michael marně hledá práci. S pěti dolary v kapse a prázdnou nádrží dorazí do chátrajícího Red Rocku, kde je majitelem baru považován za Lylea z Texasu, na něhož tu čeká práce. Michael využije příležitosti, ale příliš pozdě zjistí, že "práce" nemá nic společného s naléváním pití, ale s vraždou Wayneovy manželky Suzanne, za kterou dostane pět tisíc dolarů předem a dalších pět, až bude práce dokončena. Přesto peníze vezme a prozradí Suzanne záměry jejího manžela. Ta chladně zdvojnásobí nabídku. Michael opět vezme peníze, ale místo vraždy Wayna napíše dopis šerifovi, v němž odhalí vražedný plán. Když se poté pokusí opustit město, je kvůli autonehodě zadržen policií a zjistí, že šerifem je sám Wayne. Nabídne mu, že peníze vrátí, když ho nechá jít. Wayne se ho ale pokusí zabít. Michaelovi se podaří uprchnout, na útěku ho však porazí auto, které neřídí nikdo jiný než Lyle z Texasu. Michael se spojí se Suzanne a společně naplánují útěk, žena ale chce předtím vyloupit Wayneův trezor. Nebezpečná hra nabírá obrátky. (TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
John Dahl podle osvědčené premisy amerických venkovských thrillerů "osamělý hrdina se ocitá v nepravý čas na nepravém místě" začal pěkně od podlahy, ovšem poslední nevýrazná půlhodina s finále na cintorínu už nastavenou laťku hutného noiru podskočila, nehledě na to, že texaský zabiják D.Hopper zde budil stejnou hrůzu jako proutěný košík s hrajícími si koťaty (dle mého měl být spíše obsazen v původně zamýšlené roli šerifa a mistru chladného pohledu J.T.Walshovi by naopak slušel jeho post). No nic, alespoň se Olie Stone poučil z cizích chyb a o pět let později z prakticky totožného námětu vytvořil mnohem stylovější záležitost. Adios, Red Rock. Nemám důvod se někdy vracet.. (Gilmour93) 3*

No jo, sice měl Nicolas Cage sotva na benzín, tehdy ale ještě dělal kliky na jedné ruce a před kamerou předváděl solidní herecké kreace. Když už mu zbývalo jen na kafe, usmálo se na něj štěstí. Omylem se přichomýtne k práci. Jenže ta má sakra co dělat s vraždou. Když se potká s budoucí obětí, ta si objedná vraždu číslo dvě. Navíc se ve městečku objevuje skutečný vrah s tváří démonického Dennise Hoppera. Tvůrci nám nabídnou několik slušných zvratů, předkládají klamnou maloměstskou idylu i udržují napětí, škoda jen, že půvabná brunetka Lara Flynn Boyle, které kdysi podlehl i proslulý proutník Jack Nicholson, neprodala víc ze svého sex-appealu. (castor) 3*

Nicolas Cage a spol divákovi naservírují akční thriller po staru. Režisér John Dahl měl kdysi docela plodné období a tak z něho vytěžil několik zajímavých filmů. On sám to byl takový "dříč" na režijním poli a nikdy nepřišel s žádným mimořádným režijním pojetím a o tomhle filmu to platí rovněž, ale byl to také tvořivý řemeslník, který si uměl prosadit ve filmech akčnost, dynamiku a solidní herecké obsazení. Hra plná intrik se rozehraje naplno i v tomto nepředvídatelném thrilleru. Klady: slušné herecké obsazení, nepříliš předvídatelný scénář, poctivě odvedená řemeslná stránka, dynamický spád. Zápory: při bližším rozboru film spadá do lepšího průměru, "old school" režie, jednorozměrné charaktery postav, občasná inklinace k televiznímu pojetí, která se režisérovi hodila na pozdější dobu kdy přesedlal pouze na televizní tvorbu. Mé hodnocení: 60% (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Další z řady historek o nesprávném chlápkovi v nesprávný čas na nesprávném místě... Cage v roli bývalého mariňáka Michaela (který ač zkrouhnutý osudem je správný chlapík a férovkář, že by takového jiného jeden nepohledal) sice nepřekročí svůj vlastní stín, ale možná proto mu tahle šarmantně >smutná< postava docela sedí. Miki nemá zrovna do čeho píchnout, v kapse pár drobných a před sebou cestu bůhvíkam, přijme na oko >práci< , která mu ovšem na pár dní řádně zkomplikuje život.
Z Red Rocku, malé díry kdesi v Arizoně, jakoby najednou neexistovala cesta ven a Miky má co dělat, aby z téhle šlamastyky vybruslil k obrazu své cti a se zdravou kůží. Ve hře je půl milionu dolarů, které ovšem nikomu štěstí nepřinesou, lumpové jsou mrtví nebo po zásluze dopadeni a potrestáni a našemu hrdinovi nakonec těch >zasloužených< pár babek přece jen za nehty zůstane. Jó prostě musíte být féroví málem až za hrob a nepodlehnout chamtivosti. Vše ostatní pak je v rukou božích a bratrů scénáristů, kteří důvěrně znají prostředí a když nepodlehnou laciným žánrovým klišé a podbízivosti, může z toho být i díky vyvedené režii jednoho z nich další malý film, který si můžete jednou začas znovu užít a nebudete se nikdy nijak zvlášť nudit.
Příběh to sice není nijak objevný, ale má svou logiku, film má tu správnou nízkorozpočtovou atmosféru a stylově pěkně pomalu odsýpá, N.C. dělá své psí oči a L.F.B. je mrcha krásná, D.H. v roli nájemného vraha pak bezskrupulozní všivák, jakého umí zahrát právě on... No a to vlastně snad skoro stačí... ;-) . . . Tři a půl hvězdičky tedy za film, z důvodu nutnosti pak i za ten nádherný černý Buik Rivera (legendární design modelové řady 1971-1973 je prostě úžasný) zaokrouhleno nahoru. - - - P.S. Dlužno ovšem dodat, že zrovna tohle je ten typ filmu, který je třeba vidět s původní zvukovou stopou a formátem obrazu! Český dabing a televizní ořez 4:3 bohužel tradičně dává postavám a filmu úplně jiný náboj a atmosféru a je i zřejmě jedním z důvodů, proč zde na ČSFD není tohle dílko v zaslouženě červených sférách. - - - - - (Poprvé viděno někdy dávno v nevímkteré televizi, znovu pak 24.8.2008 na dvd, komentář zde jako osmadvacátý - 24.8.2008)

Ocenění:
Independent Spirit Awards
1995 - John Dahl (Nejlepší režie) (nominace)
1995 - John Dahl, Rick Dahl (Nejlepší scénář) (nominace)

The Saturn Awards
1995 - Nejlepší akční/dobrodružný film (nominace)

DABING
1.DABING
V českém znění: Jiří Schwarz - Nicolas Cage (Michael Williams), Jaromír Meduna - J.T. Walsh (Wayne), Stanislava Jachnická - Lara Flynn Boyle (Suzanne), Jan Vlasák - Dennis Hopper (Lyle), Jan Vondráček - Timothy Carhart (Matt Greytack), Jindřich Hinke - Dan Shor (Russ Bowman), Filip Čáp, Svatopluk Schuller, Otmar Brancuzský, Zdeněk Hess, Stanislav Lehký, Jaroslav Horák, Jana Hermachová, Michal Michálek, Jan Maxián a další.
Dramaturg: Ladislav Kadlec
Střihová spolupráce: Jiří Šesták
Asistentka režie: Hana Zapletalová
Překlad: Rostislav Černý
Zvuk: Jiří Pešek
Produkce: Miloš Novák
Dialogy: Boris Adamec
Režie: Jiří F. Svoboda
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, ČT 1999

2.DABING
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Nicolas Cage (Michael Williams), Jiří Hromada - J.T. Walsh (Wayne), Hana Ševčíková - Lara Flynn Boyle (Suzanne), Jiří Štěpnička - Dennis Hopper (Lyle), Antonín Navrátil - Timothy Carhart (Matt Greytack), Radek Hoppe - Shawn Michael Ryan (Ted), Hana Talpová, Ivo Hrbáč, Petra Jindrová, Martin Kolár, Miloslav Študent, Martin Velda (titulky).
Překlad: Emílie Harantová
Zvuk: Richard Tomíček
Produkce: Ivana Prejdová, Miroslav Vitvar
Dialogy a režie: Martin Velda
Vyrobila: Česká produkční 2000 pro Cet 21 s.r.o. 2003

Premiéra ČR: 5.2.2000 (TV premiere)
Premiéra USA: 8.4.1994 Roxie Releasing
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 22.8.2008 Aha!
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 2,502,551
Náklady (Rozpočet) - $ 8 000 000

Tvůrci a herci
John Dahl (Režie), Steve Golin (Produkce), Sigurjon Sighvatsson (Produkce), William Olvis (Hudba), Marc Reshovsky (Kamera), Scott Chestnut (Střih), Carol Lewis (Casting), Robert Pearson (Scénografie), Terry Dresbach (Kostýmy), Mark Berger (Zvuk), Patrick Dodd (Zvuk), Patty York (Masky), John Dahl (Scénář), Rick Dahl (Scénář), Nicolas Cage (Herec), J. T. Walsh (Herec), Lara Flynn Boyle (Herec), Timothy Carhart (Herec), Dennis Hopper (Herec), Dwight Yoakam (Herec), Dan Shor (Herec), Robert Beecher (Herec), Craig Reay (Herec), Jody Carter (Herec), Michael Ruud (Herec), Bobby Joe McFadden (Herec), Sarah Sullivan (Herec)
 
1993/98/USA/Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Dwight Yoakam (vodič nákladiaku) použil vo filme svoju vlastnú pištoľ.
- Natáčanie prebiehalo okrem Arizony i v Montane, rodnom štáte Johna a Ricka Dahlovcov.
- Pôvodne chcel režisér John Dahl odsadiť Dennisa Hoppera do role Wayna Browna (J.T. Walsh), ale ten trval na tom, že chce hrať Lylea z Dallasu. Hopper nakoniec presvedčil producentov, ktorí boli s konečným výsledkom nadšení.
- Režisér John Dahl pomenoval postavu Dennisa Hoppera (Lyle) podľa svojej prvej gitary.
- Nicolas Cage (Michael Williams) do značnej miery dostal úlohu vďaka odporúčaniu svojho strýka Francisa Forda Coppolu, ktorý je veľkým fanúšikom prvého filmu Johna Dahla, Zabi ma znovu (1989).
 
Odkazy