Ranhojič / The Physician (2013/180/Německo/Dobrodružný, Drama, Historický) 79%

13.03.2018 10:00
JEDNOU VĚTOU
„Výpravné zpracování slavné knihy. Cesta z temnoty za světlem poznání.“

OBSAH
Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem.(Bontonfilm CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Krásný, ale místy dost neuvěřitelný příběh. Člověk si 11. století představuje jako těžký středověk a ne místo, kde se na potkání střílí rachejtle. Já třeba chápu, že Čína byla v tomhle dost pokroková a přiznám se, že nejsem natolik historik, abych posoudil, co na tomhle příběhu bylo pravdy. Co už ale posoudit můžu, tak znalost angličtiny na celém evropském kontinentě s výpadem až na daleký Blízký Východ. To už mi přišlo fakt hodně mimo. Když ale přejdu všechny tyhle malichernosti, se kterými bych si tenhle film mohl znepříjemnit, tak musím říct, že na to, jak málo filmů z této doby vzniká, se tvůrci s Ranhojičem poprali tak dobře, jako bych rozhodně nečekal. Němci celkově těmito historickými dramaty nestačí překvapovat. Legenda o Janě nebo Parfém - příběh vraha jen dokazuje, že jejich filmografie se zvedla obrovským krokem kupředu. Necelé tři hodiny jsem si totiž užil naprosto překrásný příběh s herci z první linie. Tom Payne naprosto skvělý. Ben Kingley, Stellan Skarsgard a Olivier Martinez dokonce naprosto boží. Atmosféra taková, že je vlastně skvělá. Co víc dodat? Nebýt některých historických nesrovnalostí a zbytečně natahovaných některých scén, tak dám plný počet. Takhle je to za hodně slušné čtyři hvězdy. A věřím, že se k tak velkému příběhu určitě ještě někdy vrátím. (Malarkey) 4*

Kdybych to shrnula do jedné věty, tak napíšu, že Ranhojič je jeden z těch neotřelých filmů se zajímavým námětem, kde jsem přesvědčená o tom, že Noah Gordon musí plesat radostí nad filmovým zpracováním jeho knižní předlohy. A když budu pokračovat, tak velkým plusem byly bezesporu vynikající herecké výkony jak Bena, tak Stellana a absolutní šok jsem měla z Toma Payneho v roli Roba, protože jestliže to byl jeho debut, tak to byl opravdu parádní výkon. Kratší stopáž bych sice uvítala, ale nakonec jsem se s tím vyrovnala, protože o nudě se tady nedá mluvit. I když někdo to bude možná vnímat jinak. Konec už mířil trochu do nebezpečných happy vod, ale tam přimhouřím jedno oko. A ano, Německo opět překvapilo. P.S. A jsem ráda, že mě nebolí v boku a žiji v tomto století. (Emma53) 4*

Režisér Stölzl se nejspíš rád dívá na americké výpravné fantasy a splnil si sen natočit něco v jejich duchu. Jako seriózní historické drama jeho kousek neberu a rozcupoval bych ho na kousky, jako velkoryse natočenou pohádku, kde jednotlivé záběry mohou být použité jako tapeta na počítači nebo zarámované na zeď, to ale funguje slušně. Ano, je to mělké, zpracované tak, aby to oslovilo co nejširší publikum, je to barevné, romantické a napínavé, ale taky plné těch nejprofláknutějších klišé a předvídatelné. Nemám s tím filmem velký problém, ale víc jak za 3 to nebude. Celkový dojem: 55 %. (gudaulin) 3*

VELKÁ RECENZE
Dříve či později musela adaptace slavné knihy Noaha Gordona přijít. Od napsání první knihy série uteklo už čtvrt století. Děj je velmi hutný a výpravný, přesto je celkem šokující, že filmové zpracování přichází až po tak dlouhé době. Naštěstí to dopadlo dobře a troufám si tvrdit, že i vášniví čtenáři Gordonových knih budou spokojeni.
Rob Cole (Tom Payne), mladík z Londýna se potuluje s bradýřem-léčitelem (Stellan Skarsgard) po Anglii a leccos od starého souputníka pochytí. Nestačí mu však povrchní a babské znalosti a tak se vydává do Persie za slavným učencem Avicennou (Ben Kingsley). Křesťan se ale do těch míst nemůže vydat jen tak. Hrozila by mu jistá smrt.
Jediné náboženství, které se v Persii toleruje je judaismus. Rob se vydává za žida. Se vším všudy (cestou podstoupí i vlastnoručně vykonanou obřízku). Rob se přes Konstantinopol dostává až do vytoužené Persie a židovským pseudonymem začíná studovat u slavného mistra. Brzy prokáže neuvěřitelný talent a schopnosti, které zúročí po vypuknutí morové rány. Ta ale není největší nepřítel se kterým Rob i jeho mistr svedou velkou bitvu…
S Ranhojičem nahlížíme do 11. století. Jedinou lékařskou péči v te době v Evropě zajišťovali potulní Ranhojiči. Lékařské poznatky drží v rukou učenci na opačné straně světa. Téma příběhu je na první pohled velmi atraktivní a atraktivitu neztratil ani filmový přepis. Vděčíme za to německému režisérovi Phillipu Stölzlovi. Nejenže středověk zobrazuje jako surové a nehostinné prostředí a je daleko od jakékoliv idealizace, ale často ve svém filmu pracuje se střetem jednotlivých kultur. Persie je naopak symbolem luxusu, rozkvětu a vstřísnosti k vědám.
Rozmáchlá výprava a luxusní vizuál není prvoplánový jako v případě jiných velkých filmů. V Ranhojičovi všechno slouží celku a označení “velkofilm” si snímek jednoznačně zaslouží. Obsazení se povedlo. Ben Kingsley je sázka na jistotu, Tom Payne dosud v Británii hrál hlavně v seriálech, ale herecky a charismatem má obrovský potenciál. Stölzl si dla evidentně záležet na tom, aby neobsadil jen pěknou tvářičku, ale schopného mladého herce, který filmu dodá tvář a charakter. To se podařilo a po dlouhé době mne mladý a neznámý herec natolik zaujal, abych mu věnoval víc než jednu větu.
Přestože dvě hlavní jména mohou budit dojem angloamerické produkce, není to tak. Film je evropský, podle jména režiséra vám už asi došlo že německý (natočený samozřejmě v angličtině). Díky tomu mi chybí (naštěstí) zbytečné hollywoodské odbočky a skopičinky. Snímek se soustředí čistě na hlavní směr vyprávění, dobře buduje jednotlivé vztahy mezi postavami. Každá z nich má jednoznačně vykreslený charakter (scénář – Jan Berger).
V tomto smyslu nečekejte žádná velká překvapení. Ranhojič neobsahuje ani významné chyby či WTF momenty, které se jinak v Hollywoodu neřeší. Stručně a krátce – evropská produkce adaptaci nadmíru prospěla.
Pochválit krom hlavních představitelů a režiséra je třeba hlavně kameramana, jmenovitě Hagena Bogdanskiho. V několika scénách jsou kompozice prostě impozantní a dechberoucí. Intimní scény umí Bogdanski rovněž, ať už se jedná o dialogy tváří v tvář nebo pozorování tajné pitvy. Za zmínku stojí i střih a hudba, vše podporuje celek a technicky se nedá vytknout vůbec nic.
Ranhojič mě tak uchvátil, že jsem si ani nestačil všimnout jeho rozmáchlé stopáže. 150 minut je jindy na hranici snesitelnosti, ale pokud je film dobrý, ani se nenadějete.
Ranhojič je po letech první historický film, který si dám ještě jednou a na větším plátně. Ať neunikne ani vám!

DABING
V českém znění: Jan Škvor - Tom Payne (Rob Cole), Pavel Soukup - Ben Kingsley (Ibn Sina), Marcel Vašinka - Stellan Skarsgard (Bradýř), Klára Sochorová - Emma Rigby (Rebecca), Pavel Vondra - Olivier Martinez (Shah Ala ad-Daula), Vojtěch Hájek - Michael Marcus (Mirdin), Petr Burian - Elyas M'Barek (Karim), Otto Rošetzký - Stanley Townsend (Bar Kappara), Zdeněk Maryška - Makram Khoury (Imam), David Mudra - Adam Thomas Wright (mladý Rob Cole), Veronika Bandyová - Jodie McNee (Agnes Coleová), Svatopluk Schuller - Fahri Yardim (Davout Hossein), Ivo Novák, Natálie Mudrová, Šárka Brázdová, Rudolf Jelínek, Jakub Nemčok, Jakub Saic (titulky)
Produkce: Markéta Kratochvílová
Zvuk: Josef Mašek
Finální mix: Matěj Večeřa
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, studio Budíkov pro Bontonfilm 2014

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 8.05.2014 Bontonfilm
Premiéra Německo: 25.12.2013 Universal Pictures Germany
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 10.9.2014 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 10.9.2014 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 3 434 372
Tržby celkem - $ 57 284 237
Návštěvnost v ČR 29 713
Náklady (Rozpočet) - $ 32 000 000
 
Tvůrci a herci
Philipp Stölzl (Režie), Wolf Bauer (Produkce), Nico Hofmann (Produkce), Ingo Frenzel (Hudba), Hagen Bogdanski (Kamera), Sven Budelmann (Střih), Leo Davis (Casting), Emrah Ertem (Casting), Nina Haun (Casting), Lissy Holm (Casting), Udo Kramer (Scénografie), Thomas Oláh  (Kostýmy), Guido Zettier (Zvuk), Manni Gläser (Zvuk), Salima Oulad Dahhou (Masky), Jan Kempkens-Odemski (Masky), Jan Berger (Scénář), Christoph Müller (Scénář), Noah Gordon (kniha) (Předloha), Tom Payne (Herec), Stellan Skarsgard (Herec), Olivier Martinez (Herec), Emma Rigby (Herec), Ben Kingsley (Herec), Elyas M'Barek (Herec), Fahri Yardim (Herec), Makram Khoury (Herec), Michael Marcus (Herec), Ramin Yazdani (Herec), Aaron Kissiov (Herec), Mohammad-Ali Behboudi (Herec), Sybille J. Schedwill (Herec), Wilfried Hochholdinger (Herec), Ercan Durmaz (Herec), Barbara Philipp (Herec), Claudia Fritzsche (Herec), Stanley Townsend (Herec), Michael Jibson (Herec), Irshad Panjatan (Herec), Sahin Eryilmaz (Herec), Michael Bornhütter (Herec), Mehdi Ouazzani (Herec), Richard Ridings (Herec), Peter Bankolé (Herec), Martin Hancock (Herec), Manuela Biedermann (Herec), Aidan Kelly (Herec)
 
2013/180/Německo/Dobrodružný, Drama, Historický
 
Zajímavost k filmu
- Ibn Sina (alebo aj Avicenna), ktorého stvárni Ben Kingsley, bol stredoveký perzský učenec, filozof, politik, básnik, prírodovedec a lekár. Je autorom viacerých diel o fyzike, matematike, metafyzike a astronómii, najviac však o medicíne a filozofii. Za jeho najvýznamnejšie dielo sa považuje kniha Kánon medicíny, zbierka grécko-arabskej lekárskej múdrosti, ktorá vznikla okolo roku 1030.
- Pri písaní knihy sa pre hodnovernosť deja nechal Noah Gordon zamestnať v nemocnici. Študoval lekárske dejiny a rôzne chirurgické postupy v minulosti.
- Stejnojmenná kniha Noaha Gordona, podle které je film natočen, se v roce 1999 na Madridském knižním veletrhu dostala do desítky nejčtenějších knih.
- Vo filme často spomínaná postranná choroba boli bolestivé problémy so slepým črevom. V tej dobe stopercentne smrteľná choroba.
- Operace šedého zákalu byla v 11. století opravdu možná. První spis Sushruta Samhita vypovídající o metodách a nástrojích operace šedého zákalu a dalších oftalmologických vadách se datuje do 5. století našeho letopočtu v Indii, kde lékař Sushrut působil.
- Film se odehrává v 11. století, době hlubokého středověku. Hlavní hrdina se v něm v orientu potýká s černou smrtí, nazvanou epidemií moru. Ovšem Černá smrt poprvé zasáhla svět až ve 14. století, přesněji v letech 1347-1353, a byla začátkem konce doby, kterou dnes označujeme jako středověk. Ve filmu Ranhojič tedy jde nejspíše o Dýmějový mor, který přenášely blechy z krys na lidi. Černá smrt podle některých vědeckých teorií byla zmutovaná verze dýmějového moru a nebezpečnějšího plicního moru.
- Snímek se natáčel v Maroku a Německu.
 
Odkazy