Rambo: Do pekla a zpět / Rambo (2008/92/USA, Německo/Akční, Thriller, Válečný) 79%

02.04.2018 15:34
JEDNOU VĚTOU
„Čtvrtý díl série o vietnamském veteránovi nás zavede do jiho-východní Asie, kde se stárnoucí John Rambo usadil."

OBSAH
Lidé se bojí monster a monstra se bojí Johna Ramba. Těžko si lze představit větší ikonu filmového plátna než horu svalů s dlouhými vlasy a šátkem kolem hlavy. John Rambo je muž mála slov, ale když jde o činy, v jeho oboru se mu nikdo nevyrovná. Zplodilo ho peklo války a zabíjení je pro něj stejně snadné a přirozené jako dýchání. Svou stopu totální destrukce už zanechal v amerických horách, ve vietnamské džungli a ve vyprahlém písku Afghánistánu. Tentokrát přichází do Myanmaru (dříve Barma), aby tamním krvelačným vojákům ukázal, kdo má licenci na bezbřehé krveprolití. Vzduch zaplní výkřiky umírajících, půda nasákne litry krve a zem posejí hromady utrhaných končetin a vyhřezlých vnitřností.Dvacet let uplynulo od doby, kdy si Sylvester Stallone naposledy kolem hlavy utáhl šátek a chopil se velkého nože. Přesto fanoušci nikdy nepřestali doufat ve čtvrté filmové dobrodružství nejslavnějšího válečníka moderní kultury. Ovšem i nejvášnivější zastánci Ramba by dříve považovali fakt, že ho Stallone resuscituje ve věku šedesáti let, za nejapný žert. Jenže stejně jako loni fenomenálně oprášil boxerské rukavice Rockyho Balboy, lze i letos očekávat velkolepý návrat nezdolného geroje se vztyčenou hlavou. Stallone tak opakovaně divákům ukazuje, že stáří si nežádá žádnou soucitnou úctu a pokoru, jak to reprezentovaly usmrkané snímky centrálního cyklu Letní filmové školy nazvaného Film a stáří. Rambo má i v šedesáti dost síly na to, aby vám holou rukou vyrval ohryzek z krku.  Stárnoucí válečný veterán z Vietnamu, John Rambo, se usadil a kdesi v Thajsku vede samotářský život. Provozuje loďku, rybaří, odchytává hady a především se snaží vyhýbat problémům. Ale problémy si najdou jeho. Poklidný Rambův život naruší misionářská skupina, vedená Sarah a Michaelem Burnettem, která se i přes jeho varování vydá do Barmy. Do končin, kde je nic dobrého nečeká. A Johnovi nezbývá než přispěchat na pomoc.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Úžasné zakončení jedné série. Po závěrečném Rockym, který byl až moc sentimentální, přichází snad všemi milovaný (i když spíše dost přeceňovaný) John Rambo a konečně ukáže všechny svoje tajné zbraně. Když jsem byl mladší a Rambo se dostával do dětského podvědomí jako naprosto bezchybný bijec, který nožem dokáže rozpárat stovky vietnamčíků, snad každý ho miloval. Po shlédnutí jeho filmů jsme pochopil, že se vytvořenému ideálu nepřibližuje zrovna mílovými kroky, ale jen krůčky, které dotváří celkovou postavu v hlavách diváků. Zatím a snad navždy poslední snímek John Rambo(americký název a lepší než Cesta...) je splněním snu mladšího diváka, který má před očima stále toho svého ideálního Ramba, kterého by nezastavilo naprosto nic ani vrtulník. Oddychový začátek okolo přemlouvání je s vzrůstajícím tempem nahrazen chladnokrevným masakrem, který plní očekávání na 100% a nedává prostor na litování obětí šípů nebo kulek. Ve spojení s příjemnou délkou, která perfektně dotváří pocit návratu starých dobrých akčních 80.sátých let (možná krom božské M107, tu chci domů!!!!), a závěrem filmu se ukončuje kruh, který byl započat, kdysi dávno návratem jednoho dlouhovlasého vietnamského veterána domů... (Djkoma) 5*

77 minut čistého času trvající (alespoň na DVD) výtah ze všech předchozích dílů, navlečený do zatraceně slušivého moderního akčního hávu. Ten háv je samozřejmě neskutečně zasviněný blátem, vnitřnostmi a krví stříkající z různých ran a urvaných končetin. A je to moc fajn, a kašlu na nějaké filozofické rozbory ideového vyznění takovéhohle filmu - žádné totiž není. Barma je aktuální rekvizitou a stejně tak je tomu i s americkými misionáři, z nichž jeden má projít "šokujícím" přerodem, aby nebylo tak očividné, že jejich partička je jen nezbytným iniciátorem, aby bylo koho zachraňovat ze spárů smrti. Stejně tak Julie Benz je tu jenom proto, aby mohla Johnovi vyevokovat jeho ve dvojce (taky v džungli) zabitou lásku, a přimět ho dejme tomu že jakž takž věrohodně k tomu, aby uzavřel kruh a vrátil se domů. Stallone ví co chce, ví jak divákům připomenout to, co bylo (a zvládl by to i bez prostřihů z předchozí trilogie), a jak je potěšit. BTW větší šok než tlumič na poctivou všedrtící odstřelovačku od Barrettů jsem už dlouho nezažil, ale ta věc vážně existuje a funguje:) Prostě špíglnýgl krvavá zábava áčkové třídy. Podobně povedené zakončení jako Rocky Balboa. Jen doufám, že pětka nevznikne... 80% (Gemini) 4*

Zatraceně krvavá záplata na bezmoc, přidušenou nenávist a frustraci, kterou člověk zakouší při sledování dalších a dalších strašidelných výjevů genocidy. Sly dobře zná tepnu akčního žánru a ví, že když člověk řízne do pravého místa, pak ta prolitá krev a čile poletující střeva mohou mít silně terapeutický účinek. O to víc, že se k jejich autorství hlásí muž, pro nějž byla válka jediný známým domovem. Cením si toho, jak málo Rambo sází na nostalgickou notu – takto pojatá akce by v 80. letech obstála leda ve snu šíleného řezníka – jak málo přebytečné psychologie ve filmu najdeme a také jak málo jakýchkoli morálních otázek. Je to krvavé jak Starý zákon, eticky samozřejmě naprosto uhozené, ale přitom očistné a doslova natlakované tím nejdebilnějším a nejsvůdnějším hrdinským romantismem. Rambo shlížející na bojiště (a svou mimoválečnou porážku), toť jeden z nejlepších obrazů celé série. Ta si prošla lecjakými korektnostmi, aby ke stáru dozrála do lahůdkové masité řeže, kterou nejlépe vystihuje Johnovo "fuck the world". Je to všechno o pocitu a ten můj byl během sledování Ramba silně euforický. V jádru naprostá kravina, ale o jádro tu skutečně nejde. (Marigold) 4*

VELKÁ RECENZE
Když vyhrožoval návratem Arnie, nemohli jsme se dočkat. Když se ohlížel Sly, trochu jsme se báli. Meditace mezi provazy se vydařila a tak se z ringu vydal rovnou do džungle. Červená čelenka, nejlepší luk na světě a pořádný kinžál za pasem. Propriety, které uznává každý fanda akčního žánru. Jsou zpátky i s majitelem, uprostřed nejobávanější válečné zóny současnosti.
O scénáři čtvrtého Ramba se spekulovalo bezmála deset let. Rodinná story, teroristická infiltrace, Bin Ládin, Unabomber, konkurence Jacka Bauera, únosci dcery a další potrhlé zápletky. Stallone se nakonec pokorně vrátil ke kořenům, takže Rambo (prostě jen Rambo, po trápení s cca sedmi až příliš barvitými názvy je to docela úleva, nicméně čeští distributoři tomu podtitulkem "Do pekla a zpět" stejně nasazují korunu) oprášil koncept trojky a zéstarnul do mudrce podobně jako Rocky Balboa. Loví ryby pro thajské mnichy, za peníze prodáva odchycené hady a sem tam pošle turisty do háje. Resp. co nejdál od Barmy, kde se vesničani opékají na rožni, případně se učastní místní olympiády v tom, kdo rychleji proběhne minovým polem. O tom bych však žertovat neměl, protože ve chvíli, kdy se vysílené tělo rozprskne vinou odjištěného claymoreu, jdou veškeré úsměvy stranou. Tenhle film je špinavý, ohavný a krutý. Zatímco u Rockyho jsme mohli pochybovat nad Stalloneovým věkem a fyzičkou, v tomhle případě jde o to, zda je podobně "ostrý" film pořád ještě tím pravým ořechovým.
Nepochybuji, že nad "karbanátkováním" nepřátel bude řada fanoušků výskat radostí. PG-13 akční filmy, ale i rádoby statečné eRkové pokusy z poslední doby, se mohou před Rambem schovat do kouta. Kombinace digitálních efektů a poctivých "igeliťáků s vnitřnostmi a umělou krví" dělá divy a vám před očima ožívají záběry, které svým divákům tají i nekompromisní CNN. Při vybíjení jedné z vesniček jsou civilisté doslova trháni na cáry a vy si pomyslíte, jestli je vážně potřeba nepřítele tak moc démonizovat. Sly to v rozhovorech omlouvá tím, že "takhle to prostě chodí". Mnohem spíš se však jedná o velmi účinnou snahu o maskování slabé zápletky. Tedy ne že bych od Ramba očekával víc než krátká moudra, která rozstřílí kdokoliv s učebnicí filozofie, ale tohle je při vší úctě velmi slabá recyklace přírodních zdrojů osmdesátých let.
Považte sami: Ve třetím díle Ramba žádá plukovník Trautman, aby mu pomohl někoho osvobodit z ruského zajetí. Rambo odmítne, plukovníka taktéž zajmou, Rambo opustí mnichy, spojí se s Odbojem, vymlátí padouchy, zachrání Trautmana. Pápá. Ve čtyřce Ramba žádají misionáři, aby je dovezl do Barmy, Rambo odmítne, ale pak se nechá ukecat a řekne jim, že je tam stejně sejmou. Misionáře sejmou, Rambo opustí jiné mnichy, spojí se s bandou žoldáků (placený Odboj ;), vymlátí padouchy, zachrání misionáře. Pápá. Stejná zápletka, zcela jiný obrázek. Za dvacet let se hodně změnilo. A tím nutně nemyslím, že Sly má o třicet kilo víc, velmi podezřelou paruku a monstr-mačetu místo legendárního survival nože.
Inflaci násilí ve filmu skutečně nelze vnímat černobíle. Sly musel přitlačit na pilu, protože jinak by fanoušky do kin nenalákal. Na druhou stranu se chytře snaží vykreslit barmské vojáky jako bandu nemyslících, navzájem si podobných zombií, které mají s lidským pokolením pramálo společného. Divákova motivace by se už v půlce snímku dala krájet a když pomineme, zda ten film chce nebo nechce mít něco společného se skutečnými událostmi v Barmě, jedná se o účelnou a fungující stylizaci na bázi první signální. O záporácích se však bohužel víc nedozvíme. Zombie totiž nemluví (když už tak nesrozumitelnou hatmatilkou), mají jen minimum návyků, které lze vnímat jako lidské a jejich vůdce je okatě předémonizován (když už chladnokrevný zabiják tak ještě navrch pedofil, ať to máme hezky na hromádce). Je to trochu degradace od dob ruských parchantů ve druhém a třetím díle, díky čemuž přicházíme o báječné dialogy typu: Je to snad bůh? Ne, bůh by měl slitování.
Ne, hloubka je souzena jedině Rambovi. Sly však brzy zjišťuje, že s mlčenlivým zabijákem se pracuje o poznání obtížněji než s naštvaným a pošlapaným boxerem. Tam kde se mohl Rocky tzv. vykecat ze svých pocitů, tam Rambovi zbývá surrealistický flashback a civění do kamery. Není třeba dodávat, že mnohem lépe funguje, když sází šípy do zmatených nepřátel, klade pasti a obsluhuje kulomet, co by vám do břicha udělal díru dost velkou na to, abyste jí prohodili grapefruit. A když se taková mašinka rozštěká, jdou všechny řeči stranou. Leda byste uměli odezírat ze rtů.
Nedostatek témat k hovoru se film snaží kompenzovat partou žoldáků, kteří Rambovi tak trochu pomáhají. Drsňák z SAS, zpívající Skot, malý Asiat, větší Ind a fešák s protitankovou puškou. Nejlepší kartu si překvapivě vytahuje poslední jmenovaný, kterého jsem nesnášel v Dead or Alive (hroznej model), ale tady bych se mu bál dostat do zaměřovače. S Rambem a unesenou blondýnkou Julií Benz (Dexter) tvoří tým, kterému alespoň trochu věříte únavu v nohách a zmatek v duších. Indie image (padesát milionů je padesát milionů, ale vzhledem k neustálým explozím toho na kulisy a kompars moc nezbylo) a neředěná krev nepřátel pak zajistí nejen nečekaný animální přesah, ale také jistotu, že již dříve viděné (odkazů na ostatní díly jsou haldy, vykrádaček je ještě víc) nabere nový dech i směr.
Rambo přichází z levného kraje, ale Stallone rozhodně není hloupý Honza a ví jak s látkou pracovat. Choreografie akčních scén je perfektní, gradace vám rozbuší srdce a když neuhnete rozzuřenému pohledu starého důchodce, zjistíte, že co nestihnul povědět slovy, to dohání očima. Někde tam uvnitř je ten starý neovladatelný John Rambo. Slavný hudební motiv kvůli copyrightu zazní až v závěrečných titulkách, ale mráz po zádech vám bude běhat stejně. Jen se musíte připravit na to, že to občas nebude z čirého návalu akčního blahobytu. Potoky krve zaplavující křehkou kostru scénáře vám totiž ulpí mezi prsty. Možná jsme zestárli, možná do naší doby už Rambo nepatří, ale přes všechny výtky a pochyby, znovu smekám. Stallone udělal maximum pro oživení starých vzpomínek. V závěru Rambova noha kromě sutin okusí i poctivý asfalt a kruh se uzavře. Nemohu tvrdit, že jsem v tu chvíli nepocítil jisté pohnutí. Ale nenechme se zmýlit verbálními hrátkami. Kde Rocky napravoval zpackanou koncovku, tam už Rambo jen nadbytečně oprašuje.

O FILMU
Následovat úspěch filmu Rocky Balboa a uzavřít tak sérii filmů se slavným Rockym, se rozhodl Sylvester Stallone i v případě Ramba, což byl jeden z důvodů, proč souhlasil s natočením posledního filmu na toto téma - Rambo: Do pekla a zpět. „Chtěl jsem stejně jako u Rockyho ještě jednou navštívit tu postavu a nějak ji dotvořit, protože zatím poslední Rambo z roku 1988 nesplnil naše očekávání. Schylovalo se ke konci studené války a Sovětský svaz se stahoval z pozic v Afgánistánu a lidi už toto téma moc nezajímalo. Od té doby se ale událo strašně moc věcí a situace je zcela odlišná. Rambo v Afgánistánu tenkrát prostě nefungoval. Proto jsem chtěl zakončit celou sérii filmů o něm v trochu lepším světle a ukázat ho takového, jaký vlastně po celou tu dlouhou dobu by,“ říká představitel hlavní role Stallone.
Plno nápadů a scénářů na poslední Rambův film lítalo za tu dobu ve vzduchu, kdy se využívalo aktuálních válečných konfliktů v Iráku, Afgánistánu, Súdánu nebo v Kolumbii, ale Stallone chtěl použít nějaký méně viditelný konflikt.
„Začal jsem se rozhlížet a vyptávat, volal jsem do OSN a ptal jsem se jich, který válečný konflikt je nejvíce devastující a zároveň světovými médii nejvíce opomíjen a dostal jsem jednoduchou a rychlou odpověď. Barma. Takže náš nový příběh Ramba je postaven na faktech, na pravdivém příběhu o válce, která se táhne již více než šedesát let. Brutalita, kterou můžete ve filmu vidět, je kompletně převzata z reálných životů místních lidí,“ doplňuje Sly Stallone.
Pro etnikum Karenů, kteří za druhé světové války bojovali po boku spojenců proti japonské a barmské armádě jedna válka skončila, aby vzápětí začala nová. Kareni chtěli založit autonomní stát stejně jako jiné národy v oblasti, ale poté, co z oblasti odjela britská armáda se vlády ujal barmský nacionalizmus. Kolaps kolonializmu kombinován s léty válečných konfliktů zanechaly rozloženou barmskou armádu, aby vládla této zpustošené zemi. V roce 1947, kdy zkolabovala jednání mezi Kareny a barmskou vládou, si vytvořilo karenské etnikum Karen National Union (KNU), která od té doby jejich jménem bojuje za nezávislost.
„Hned jsem si říkal, že tento příběh by pro naše účely byl ideální, protože zde nejde jen o Ramba, ale o reálný příběh. Nejde o příběh jednoho muže, jak jsme byli u Ramba dříve zvyklí,“ domnívá se Stallone. Pro Stallona dávala barmská linie příběhu i jistý smysl, jelikož Rambo v jeho posledních dvou filmech žil v Thajsku. Stejně jako mnoho válečných veteránů se nevrátil do USA a zůstal po zbytek života v Asii.
„Rambo dnešních dní ale není ten Rambo před dvaceti lety. Je již unaven životem a tudíž působí i více sympaticky. V jeho chování vidíte jak jeho zkušenosti z prvních tří filmu ovlivnily jeho život,“ říká Julie Benz, Rambova filmová partnerka.
Producent John Thompson k postavě hlavního hrdiny říká: „Myslím, že postava Ramba je tak úspěšná proto, že čelí obrovským přesilám. Musí překonat překážky, které se zdají být doslova nepřekonatelné - a on vítězí. A také je to nepochopený člověk - a to myslím v každém člověku zanechá něco, o čem přemýšlí a o čem mluví.“
Julie Benz vzpomíná na natáčení se Sylvesterem Stallonem:
„Jako od herce od vás nežádá nic, co by sám nedokázal. V tomhle směru vás dokáže inspirovat, když ho vidíte pracovat při natáčení, vidíte, jak se ohání lopatou, jak seká stromy a pak předvede vynikající herecký výkon, dá tomu 150 procent energie a oddanosti - a vy si prostě řeknete: Jé, to chci dělat taky. Inspiroval mě k tomu, že jsem dělala některé kaskadérské scény, což bylo…. trochu děsivé… prostě abych překonala sama sebe. Fanoušci jistě očekávají násilí… tohle je rozhodně ten nejkrvavější film, jaký byl natočen… máme tam všechny Rambovy oblíbené zbraně, fanoušky jistě potěší jeho nůž a jak s ním umí zacházet… podle mne je to násilí, které není z tohoto světa. Je to úžasné.“
Poslední Stalloneho a Rambova kapitola
Producent John Thompson říká: „Byl jsem ohromen Stalloneho nasazením. Je to velmi osvěžující, když je scenárista, režisér a herec v jedné osobě přirozeným vůdcem. A Sly tím přirozeným vůdcem rozhodně byl. Hrál, psal i režíroval. Byl celému projektu totálně oddán a to inspirovalo naprosto každého, kdo na filmu pracoval.“
Stallone ale zpočátku nechtěl obsáhnout obě role scenáristy i režiséra. Poté, co stejnou věc dělal na filmu Rocky Balboa usoudil, že by to bylo nejlepší zakončené Rambovy filmové kariéry. „Když vám scénář napíše někdo jiný, tak o něm pochybujete a máte k němu výhrady. Proto jsem si řekl, že by bylo nejlepší, kdyby poslední Rambův film režíroval Rambo sám,“ říká s úsměvem Sly Stallone. „Odvedl jsem to nejlepší, co jsem v danou chvíli dokázal a teď už mohu vinit jen sám sebe,“ říká závěrem Rambo alias Sylvester Stallone.

DABING
V českém znění: Pavel Rímský - Sylvester Stallone (John Rambo), Andrea Elsnerová - Julie Benz (Sarah), Martin Stránský - Matthew Marsden (Školák), Libor Hruška - Paul Schulze (Michael Burnett), Pavel Vondra - Graham McTavish (Lewis), Ernesto Čekan - Jake La Botz (Reese), Radek Hoppe - Supakorn Kitsuwon (Myint), Bohdan Tůma - Reynaldo Gallegos (Diaz), Filip Švarc - Tim Kang (En-Joo), Jaromír Meduna - Ken Howard (Arthur Marsh), Jaroslav Kaňkovský - Richard Crenna (plukovník Samuel Trautman), Aleš Jarý - James With (misionář 5 - kazatel), Jiří Hromada, Regina Řandová, Petra Jindrová, Jiří Kodeš
Překlad: Ivan Němeček
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Roman Čadek
Dialogy a režie: Jiří Kodeš
Vyrobilo studio LS Productions - 2008

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 21.2.2008 Bioscop
Premiéra USA: 25.1.2008 The Weinstein Company
Premiéra Německo: 14.2.2008 Warner Bros. DE
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 4.6.2008 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 30.3.2009 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 5 941 744
Tržby celkem - $ 113 244 290
Návštěvnost v ČR 56 559
Náklady (Rozpočet) - $ 50 000 000

FILMY V SÉRII
Rambo: První krev (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0220/
Akční / Dobrodružný, USA, 1982
Režie: Ted Kotcheff, Hrají: Sylvester Stallone, Richard Crenna

Rambo II (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0217/
Akční / Dobrodružný, USA, 1985
Režie: George P. Cosmatos, Hrají: Sylvester Stallone, Richard Crenna

Rambo III (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0218/
Akční / Dobrodružný, USA, 1988
Režie: Peter MacDonald, Hrají: Sylvester Stallone, Richard Crenna

Rambo: Do pekla a zpět gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/rambo-do-pekla-a-zpet-rambo/
Akční / Thriller, USA / Německo, 2008
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Julie Benz

Rambo: Poslední krev gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0219/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Adrian Grunberg, Hrají: Sylvester Stallone, Paz Vega
 
Tvůrci a herci
Sylvester Stallone (Režie), Avi Lerner (Produkce), Kevin King Templeton (Produkce), John Thompson (Produkce), Brian Tyler (Hudba), Glen MacPherson (Kamera), Sean Albertson (Střih), Sheila Jaffe (Casting), Franco-Giacomo Carbone (Scénografie), Franco-Giacomo Carbone (Kostýmy), Barney Cabral (Zvuk), Scott Sanders (Zvuk), Ngamta Somboon (Masky), Sylvester Stallone (Scénář), Sylvester Stallone (Herec), Julie Benz (Herec), Matthew Marsden (Herec), Graham McTavish (Herec), Paul Schulze (Herec), Jake La Botz (Herec), Reynaldo Gallegos (Herec), Tim Kang (Herec), Ken Howard (Herec), James With (Herec), Pavel Rímský - Sylvester Stallone (John Rambo - Dabing), Andrea Elsnerová - Julie Benz (Sarah - Dabing), Martin Stránský - Matthew Marsden (Školák - Dabing), Libor Hruška - Paul Schulze (Michael Burnett - Dabing), Pavel Vondra - Graham McTavish (Lewis - Dabing), Ernesto Čekan - Jake La Botz (Reese - Dabing), Radek Hoppe - Supakorn Kitsuwon (Myint - Dabing), Bohdan Tůma - Reynaldo Gallegos (Diaz - Dabing), Filip Švarc - Tim Kang (En-Joo - Dabing), Jaromír Meduna - Ken Howard (Arthur Marsh - Dabing), Jaroslav Kaňkovský - Richard Crenna (plukovník Samuel Trautman - Dabing), Aleš Jarý - James With (misionář 5 - kazatel - Dabing)
 
2008/92/USA, Německo/Akční, Thriller, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- Rambo (Sylvester Stallone) nosí hodinky značky Panerai Marina Base PVD a En-Joo (Tim Kang) nosí Luminox Original Navy SEAL.
 - Rány způsobené těžkým kulometem M2 ráže 0,5 byly často diváky či filmovými kritiky považovány za nereálné. Veteráni z Afghánistánu a Iráku, kteří měli s touto zbraní zkušenosti, však uvedli, že důsledky jejího použití jsou zcela přesné, někdy dokonce mírnější než v realitě.
 - Jedná se o první snímek filmové série, který nestál více než předcházející.
 - Jedná se o první film série, kde Rambo (Sylvester Stallone) spolupracuje se skupinou a nebojuje jen sám.
 - Jedná se o první film série, kde se Rambo (Sylvester Stallone) neobjevuje bez trika, a to kvůli jeho tetování ramen, které si jeho představitel nechal udělat v červenci 2007
 - Sylvester Stallone chtěl film v prostředí aktuálního jbrutálního globálního konfliktu, o kterém se média příliš nezmiňují. Po vyloučení některých známých konfliktů na Blízkém východě, v Latinská Americe či v Africe, si Stallone promluvil s mezinárodními experty, kteří mu vyprávěli o vraždění karenského lidu barmskou juntou.
 - Skladatel Brian Tyler, který hudbu komponoval s využitím legendárního motivu od Jerryho Goldsmithe, se s jeho prací nesetkal poprvé. V roce 2003 Tylerova hudba nahradila Goldsmithův zamítnutý soundtrack k filmu Proud času (2003) a v roce 2007 Tyler v Goldsmithově stylu komponoval soundtrack ke snímku Vetřelci vs. Predátor 2 (2007). Kromě toho Brian Tyler také skládal hudbu k několika epizodám seriálu Star Trek: Enterprise (od r. 2001). Jerry Goldsmith přitom stojí za soundtracky k pěti startrekovským filmům a za znělkou seriálu Star Trek: Voyager (od r. 1995).
- Had prezentovaný na začátku v aréně je kobra monoklová, kterou lze poznat podle dobře patrné skvrny podobné monoklu. Skutečně existují kobry schopné "plivat" svůj jed, v Asii jich žije asi 5 druhů, ale kobra monoklová mezi ně nepatří.
 
Odkazy