Ptáci / The Birds (1963/119/USA/Horor, Thriller, Mysteriózní, Drama) 79% -Originál DVD-

24.02.2022 21:53
JEDNOU VĚTOU
„Dlouho trpěla příroda lidské excesy, příliš dlouho. A nyní se rozhodla člověku všechno vrátit. Heroldy její pomsty se stali Alfred Hitchcock a ptáci.“

OBSAH
Když přijíždí krásná blondýnka Melanie Danielsová (Tippi Hedren) do Bodega Bay za svým čerstvě vystudovaným přítelem Mitchem Brennerem (Rod Taylor), je nečekaně napadena rackem. Najednou do města vletí tisíce ptáků a místní obyvatelé se stanou terčem jejich šílených útoků. Brzy se ústřední postavy nejděsivějšího filmu o přírodní katastrofě, který kdy byl v Hollywoodu natočen, Melanie i Mitch, ocitnou uprostřed smrtelného souboje s nezastavitelnou a nevysvětlitelnou sílou. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Alfred ve mě vyvolal rozpory. Nevěděl jsem, co čekat od legendárního snímku a naštěstí od jeho předchůdce Psycha jsem o něm ani příliš nevěděl (úmyslně). Výsledek mě však (kvalitou) potěšil i (trochu) zarmoutil současně. Těch 119 minut prochází postupně přerodem z romantické komedie až v souboj proti zlu/přírodě/neznámu/vyšší moci s tváří ptactva s takovou lehkostí a současně nenucenou přímočarostí, že jsem tomu nemohl odolat. Asi jsem měl zrovna náladu raných 60sátých, ale ani efekty a technická stránka mi nepřišla špatná, právě naopak. Velký kus dobře odvedené práce s promyšleným celkem i detaily, které na sebe navazují a dávají jasně najevo, kdo je mistr, jenž chodí s pejsky na vodítku z krámu s ptactvem a natáčí prakticky cokoliv způsobem, který se těžko překonává.
(Djkoma) 4*

Vítejte ve voliéře Bodega Bay, kde se schyluje k útoku armády ptactva na lidstvo! Kamikadze letka racků do okenních tabulí, komínoví vrabci průzkumníci, nálety na děti provádějící vraní eskadra a k tomu navrch zvláštní jednotka - do dveří klovající datlí komando.. Roli MacGuffina tentokrát plní startér ptačího běsnění, které režisér dávkuje pozvolna, občas ho proloží i humorným nádechem, jako třeba při scéně v baru s vrásčitou odbornicí na ptáky a nenuceně přitom směřuje k závěrečné tiché chůzi v ornitologickém minovém poli (i když původně zamýšlený konec s Golden Gate Bridge plným opeřenců by se mi líbil ještě víc). Když teď vidím na poli hejno vran, vždycky si vzpomenu na okouzlující tchýni Banderase Tippi Hedren v Aston Martinu DB2/4 v zřejmě nejlepším snímku o zvířecím teroru. Děti Hitchcocka prozatím neznají, tak tam vidí jen 500 Rumburaků.. (Gilmour93) 5*

Hitchcockova klasika rozhoodně nepatří mezi nestárnoucí, spíše naopak. Shlédnutí od shlédnutí je vidět, jak chátrá a schází a zbývá z ní několik opravdu mistrovských scén a spousta konverzačního a jaksi do prázdna vyznívajícího preludování. Dvě věci ale Ptáky stále drží nad vodami zapomění – režisérův jedinečný talent pro napětí, kompozici a citlivé "nazírání" a fakt, že Ptáci byly první a v pozdějším přívalu zvířecích vrahů dost možná jeden z nejlepších horrorů. Narozdíl od skutečných hitchcockovských vrcholů však viditelně ztrácí dech a nabývá přibývajícími léty na křečovitosti a nudě. Mistr má prostě světlejší místa, která neblednou. (Marigold) 3*

VELKÁ RECENZE
Děj filmu se odehrává v Kalifornii v malém, pobřežním městečku Bodega Bay. První polovina filmu je podobná spíš románu, než hororu. Sbližují se v ní Melanie a Mitchie. Tito dva hlavní hrdinové se potkají v obchodu s mazlíčky. Spojuje je jejich láska k ptákům.
Jako první se s ptačí agresivitou setká Melanie, kterou klovne racek do hlavy při její projížďce na člunu. Útoky se od té doby začínají stupňovat a ptáci začínají být agresivnější. Napadnou školu. Nic se nestane, jen pár škrábanců a otřesné vzpomínky, ale lidé tomu nevěří. „Ptáci mají moc malé mozky!“ I přes evidentní důkazy, lidé nevěří a nechtějí věřit, že se ptáci shlukují a organizovaně útočí na lidi, s jediným cílem. Zabít. Začíná být čím dál jasnější, že Melanie mluví pravdu. Většina lidí se evakuuje z města, ale Melanie, Mitch, Cathy a paní Brennerová zůstávají ve svém domě. Zabední se tam. Útoky ptáků přicházejí ve vlnách. Zaútočí, zmizí a znovu se shromažďují. Přežijí Melanie, Mitch, Cathy a paní Brennerová útok?
Ptáci (anglicky The Birds) je název fantasticko-alegorického filmového hororu z roku 1963 natočeného na motivy povídky britské spisovatelky Daphne du Maurier. Jedná se o jedno z vrcholných děl režiséra Alfreda Hitchcocka. Hudbu pro tento film složil hudební skladatel Bernard Hermann.

OLDIES FILMU
A cenu za nejdelší trailer všech dob získává ... Alfred Hitchcock! Mistr napětí měl vždycky slabost pro práci uvaděčů, takže se s ním svého času potkal na plátně skoro každý (nehledě na to, že se často objevoval i v cameo roličkách). A také ho bavilo vymýšlet nové postupy. Nevím, co přesně hodlal vysledovat touhle ukázkou, jestli bylo v plánu unudit diváky k smrti, vyhnat je ze sálu, nebo jim vnuknout myšlenku, že i v kině může být hůř, než ve škole. Ale vydržte. Alespoň první čtvrtinu. Už ta je sice pekelně dlouhá, ale brzy dojde na to nejdůležitější. Alfred znenadání začne pošimrávat sarkasmem a aniž by to jakoukoliv grimasou naznačil, začne si velmi rychle utahovat z toho, jak slepě bezohledný člověk je. A jak snadno se mu to může vrátit. Máte zavřeného papoucha v kleci a myslíte si, jak prima se tam má? Kdepak, radši vemte nohy na ramena, protože nejen váš papoušek, ale další hejna opeřenců se řítí do vašeho bytu a jediné, co jim stojí v cestě, je Tippi Hedren. Hitchcock je hračička, takže si svůj prolog patřičně užil. Možná na první pohled není kulervoucí, hudba také žádné drámo a o ostrý střih tu vážně nezakopnete. Ptáci ale boří klišé a nakonec dojdou i ke špetce napětí. Inu, Hitchcock. Ona je to vlastně i zábava. No neberte to.

Ocenění:
Academy Awards
1964 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

New York Film Critics Circle Awards
1963 - Nejlepší film (nominace)

DABING
V českém znění: Martina Hudečková - Tippi Hedren (Melanie Danielsová), Aleš Procházka - Rod Taylor (Mitch Brenner), Jorga Kotrbová - Jessica Tandy (Lydia Brennerová), Eliška Pohorská - Veronica Cartwright (Cathy Brennerová), Valérie Zawadská - Suzanne Pleshette (Annie Hayworthová), Václav Knop - Lonny Chapman (Deke Carter), Jana Andresíková - Ethel Griffies (paní Bundyová), Václav Mareš - Charles McGraw (Sebastian Sholes), Jan Dvořák, Jaroslava Červenková, Petr Hanuš, Kateřina Březinová, Martin Hruška, Martin Velda (titulky)
Překlad: Zdeněk Hofmann
Zvuk: Jaroslav Kosán
Produkce: Radmil Buriánek, Marcela Bártová
Dialogy: Luděk Koutný
Režie: Martin Velda
Vyrobilo: Studio Kotnov pro ČNTS Nova 1997

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 29.3.1963 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 2.11.2004 (DVD) Bontonfilm
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na VHS: 2.11.2004
Poprvé na DVD: 9.7.2008 Blesk
Poprvé na Blu-ray: 1.5.2013 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 11 400 000
Náklady (Rozpočet) - $ 3 300 000
 
Tvůrci a herci
Alfred Hitchcock (Režie), Alfred Hitchcock (Produkce), Bernard Herrmann (Hudba), Robert Burks (Kamera), George Tomasini (Střih), - (Casting), Robert F. Boyle (Scénografie), George Milo (Scénografie), Edith Head (Kostýmy), Waldon O. Watson (Zvuk), Howard Smit (Masky), Evan Hunter (Scénář), Tippi Hedren (Herec), Rod Taylor (Herec), Jessica Tandy (Herec), Suzanne Pleshette (Herec), Veronica Cartwright (Herec), Charles McGraw (Herec), Lonny Chapman (Herec), Joe Mantell (Herec), Ruth McDevitt (Herec), Ethel Griffies (Herec), Alfred Hitchcock (Herec), Darlene Conley (Herec), Elizabeth Wilson (Herec), Morgan Brittany (Herec), Karl Swenson (Herec), Richard Deacon (Herec), Malcolm Atterbury (Herec), Doodles Weaver (Herec), Bill Quinn (Herec), Dal McKennon (Herec), Jeannie Russell (Herec), John McGovern (Herec), Doreen Lang (Herec),
 
1963/119/USA/Horor, Thriller, Mysteriózní, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Před natáčením byli všichni očkováni proti tetanu. Někteří ptáci byli vycvičeni, aby útočili na lidi, proto poté nemohli být vypuštěni do přírody.
- Jedná se o druhý případ, kdy Alfred Hitchcock ve svém filmu zmiňuje kalifornské město Santa Rosa. Poprvé tak učinil ve filmu Ani stín podezření (1943), ve kterém děj snímku dokonce do Santa Rosy i zasadil.
- Natáčelo se od 5. března do 10. července 1962 v Kalifornii.
- V roce 2016 byl film uložen do knihovny kongresu USA jako „kulturně, historicky či esteticky významný“.
- Celosvětová premiéra proběhla 28. března 1963 v New Yorku.
- Scéna, v níž na Hedren útočí agresivní ptáci svými zobáky, měla být původně natočena s mechanickými rekvizitami. Filmař se však rozhodl jinak a na herečku po pět dnů pouštěl skutečné ptactvo. Skončilo to mnohačetnými zraněními a odvozem Hedren do nemocnice.
- Režisér Alfred Hitchcock během natáčení neustále častoval herečku Tippi Hedren sexuálně laděnými nabídkami, a to i přesto, že byl ženatý. Ta jej však odmítla.
- Mladičká Melanie Griffith, dcera Tippi Hedren, dostala od Alfreda Hitchcocka při návštěvě natáčení velmi neobvyklý vánoční dárek, a to malou panenku v kostýmu Hedren, uloženou v malé dřevěné schránce."Hitch" byl známý svojí pověstí šprýmaře, jehož kousky však mnohdy hraničily s nevkusností.
- Autor scénáře Evan Hunter shodou okolností pojmenoval "Melanie" postavu, kterou měla hrát Hedren, aniž by tušil, že se tak jmenuje její dcera.
- Hitchcock k tvorbě filmu doplnil: “Nejobtížnější byl záběr, ve kterém je zachycen výbuch benzinové pumpy z pohledu racků. Při řešení výtvarné stránky filmu jsem se inspiroval obrazem Výkřik Edvarda Muncha, pocitem bezútěšnosti a šílenství v jakési pustině, která vyjadřuje vnitřní rozpoložení člověka.“
- Někteří ptáci, kteří se ve filmu objevili, byli cvičení, jiní byli stroje a několik jich bylo animovaných. Při animování ptáků asistoval Robertu Boylemu průkopník animace Ub Iwerks.
- Protože Hitchcock během natáčení filmu jak osobně, tak pracovně dobře vycházel s Evanem Hunterem, požádal tohoto spisovatele, zda by mohl podle povídky Winstona Grahama připravit adaptaci Marnie (1964).
- Natočení scény s ptačím náletem na Melanie Daniels (Tippy Hedren), která prohledává dům a objeví pokoj, kde jsou nashromáždění ptáci, trvalo týden.
- Filmu předcházela tříletá přípravná fáze, během níž byl vytvořen detailní "story-board" s 1500 záběry, což je asi třikrát více, než je obvyklé.
- Josef Vyleťal vytvořil k tomuto filmu surrealistický obraz, který je ceněný na 25 tisíc korun. (Pumiiix)
- Ve filmu nezazní žádná hudba kromě pár zvuků vytvořených na jednom z raných elektronických simulátorů a zpěvu dětí ve škole. Přesto je Hitchcockův dvorní skladatel Bernard Herrmann uveden v titulcích jako "zvukový poradce".
- Mitch Zanich, majitel restaurace "The Tides", slíbil režisérovi, že v podniku může natáčet, pokud po něm pojmenuje hlavní mužskou postavu a dá mu roli, která promluví. Hlavní hrdina se tedy jmenuje Mitch a sám Zanich hraje muže, který se ho ptá, co se stalo, když Melanii napadne racek.
- Melanie má na sobě po převážnou část snímku stále stejný zelený kostým a herečka Tippi Hedren jich během natáčení vystřídala šest naprosto identických.
- Často se setkáváme s označením Alfreda Hitchcocka jako mistra hororu. Toto titulování je poněkud zavádějící, neboť za regulerní horor se z jeho třiapadesáti snímků dá považovat pouze film Ptáci.
- Film nekončí tradičním "The End", protože Hitchcock chtěl dát filmu dojem neukončení ptačího teroru.
 
Odkazy