Psycho II/ Psycho II (1983/113/USA/Horor, Mysteriózní, Thriller) 63%

01.12.2021 10:46
JEDNOU VĚTOU
„Norman Bates je zpátky a s ním se do ponurého domu vrací hrůza."

OBSAH
Třiadvacet let poté, co byl Norman Bates uznán duševně chorým pachatelem dvojnásobné vraždy a zmizel za branami psychiatrického ústavu, byl lékaři uznán za vyléčeného a přes protesty některých lidí propuštěn. Kvůli snížení státního rozpočtu však Normana nečeká žádná "mezistanice", která by mu ulehčila návrat do normálního života a také není určen žádný sociální pracovník, který by ho občas navštívil. Norman se vrátí zpět do starého gotického domu nad Batesovým motelem a najde si práci v kuchyni blízkého motorestu jako umývač nádobí. Spřátelí se se sympatickou číšnicí Mary, která dokonce souhlasí, že se k němu nastěhuje. Jenže pak to začne znovu. Jeho dávno mrtvá "matka" mu začíná telefonovat a zanedlouho dojde k první vraždě. Není divu, Norman, který vypadá jako by se snažil žít v klidu, je neustále pronásledován sestrou své dávné oběti (pamatujete na slavnou vraždu ve sprše?) a navíc se dovídá, že jeho matka ve skutečnosti jeho matkou nebyla. Není divu, že se mu vrací znepokojivý pohled a mrtvých přibývá. Zda však vraždí Norman nebo někdo úplně jiný, to zdaleka není jediné překvapení, které vás v závěru filmu čeká.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
No, kupodivu, je i dvojka dobrá, sice je tady celkem znát, že se tvůrci tak trochu snažej vytřískat z povedenýho prvního dílu co nejvíc prachů, ale jelikož je to pojatý celkově úplně jinak a zůstal Anthony Perkins, tak to dostává takovej zvláštní nádech prvního Psycha, kterej ale nějak neotravuje neoriginalitou a opakováním stejných situací z jedničky. a i konec, i když je trošku přeplácanej se dá označit za povedenej. (Shit) 4*

Hustota vražd poblíž našeho starého známého motelu se znovu zvýšila protože pan Norman Bates byl po 22 letech propuštěn a bohužel musím konstatovat že po těch pár letech strach z něho již ustoupil strach.Ale některé vraždy jsou fakt nezapomenutelné=drsné:muž s dýkou v srdci přepadá přes zábradlí schodů a padá na druhé přímo do míst kde je dýka,vrah probodne ženu nožem na způsob strč kudlu skrz krk a všechny jsou v detailním záběru a na závěr také pointa. (woody) 3*

Né, ta dvojka je fakt dobrá! Šedesátky nejsou osmdesátky, takže byla nutná renovace. A renovovalo se poměrně efektivně. Pokračování se může chlubit slušnou dávkou napětí, peprnějším mordováním (strč nůž skrz krk) a závěrečnou, gradovací půlhodinou, v níž jsme se dočkali nejednoho zajímavého twistu. A co víc, Perkins sice zestárl o dvě dekády, kukuč psychopata však nezapomněl. Jeho Norman je zkrátka sympaťák, jehož pozvání na sendvič se nedá odmítnout. (Bloody13) 4*

VELKÁ RECENZE
-

Ocenění:
The Saturn Awards
1984 - Meg Tilly (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)

DABING
Aleš Jarý - Anthony Perkins (Norman Bates), Eva Gorčicová - Vera Miles (Lila), Karel Janský - Robert Loggia (Dr. Raymond), Zora Bösserlová - Meg Tilly (Mary), Jiří Pištěk - Dennis Franz (Toomey), Jaroslav Dufek - Hugh Gillin (šerif Hunt), Karel Bartoň - Robert Alan Browne (Statler), Olga Hegerová - Claudia Bryar (paní Spoolová), Milan Vágner - Ben Hartigan (soudce), Ilja Kreslík - Michael Lomazow (okresní advokát), Tomáš Čisárik - Robert Destri (veřejný obhájce), Igor Bareš - Chris Hendrie (zástupce Pool), Veronika Veselá - Jill Carroll (Kim), Zdenka Haláková - Lee Garlington (Myrna), Luboš Ondráček - Tom Holland (zástupce Norris), George Dickerson (okresní šerif), ? - Gene Whittington (potapěč), Robert Traynor (recepční), Vladimír Krátký (titulky)
Překlad: Michal Táborský
Zvuk: Lubor Hochmann
Dramaturgie: Ladislav Kadlec, Hana Kašparovská
Asistenka režie: Ivana Kroupová
Výroba: Zdena Matušková
Dialogy: Miroslav Skala
Režie: Vojtěch Štursa
Vyrobilo: Televizní studio Brno dabing, Česká televize 1994

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 3.6.1983 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 34 700 000
Náklady (Rozpočet) - $ 5 000 000

FILMY V SÉRII
Psycho gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/a0-0245/
Horor / Mysteriózní, USA, 1960
Režie: Alfred Hitchcock, Hrají: Anthony Perkins, Vera Miles

Psycho II gastonrolinc.webnode.cz/news/psycho-ii-psycho-ii-1983-113-usa-horor-mysteriozni-thriller-63/
Horor / Mysteriózní, USA, 1983
Režie: Richard Franklin, Hrají: Anthony Perkins, Vera Miles

Psycho 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/psycho-iii-psycho-iii-1086-93-usa-krimi-horor-mysteriozni-thriller-50/
Krimi / Horor, USA, 1986
Režie: Anthony Perkins, Hrají: Anthony Perkins, Diana Scarwid

Psycho (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a198/
Horor / Mysteriózní, USA, 1998
Režie: Gus Van Sant, Hrají: Vince Vaughn, Anne Heche
 
Tvůrci a herci
Richard Franklin (Režie), Hilton A. Green (Produkce), Jerry Goldsmith (Hudba), Dean Cundey (Kamera), Andrew London (Střih), Jackie Burch (Casting), John W. Corso (Scénografie), Peter V. Saldutti (Kostýmy), Gordon Ecker (Zvuk), - (Masky), Marla Denise Schlom (Kostýmy), Tom Holland (Scénář), Anthony Perkins (Herec), Vera Miles (Herec), Meg Tilly (Herec), Robert Loggia (Herec), Dennis Franz (Herec), Hugh Gillin (Herec), Tom Holland (Herec), Oz Perkins (Herec), Lee Garlington (Herec), Jill Carroll (Herec), George Dickerson (Herec), Virginia Gregg (Herec), Claudia Bryar (Herec), Robert Alan Browne (Herec)
 
1983/113/USA/Horor, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Natáčelo se od 30. června do 13. srpna 1982 v Kalifornii (USA).
- Režisér Richard Franklin bol študentom Alfreda Hitchcocka.
- Rozpočet filmu byl 5 milionů dolarů. Za první víkend promítání film vydělal přes 8 milionů dolarů.
- Po úspěchu ve filmu Halloween chtěli do filmu obsadit také Jamie Lee Curtis do role Mary Loomis.
- Původně Perkins odmítl znovu hrát Batese a nahradit ho v této roli měl Christopher Walken.
- K natáčení byl použit původní dům z prvního dílu, avšak motel musel být zrekonstruován.
- Režiséra Richarda Franklina můžete viděl ve filmu v občerstvení, kde Norman pracuje, jak sedí v rohu a hraje videohry.
- Meg Tilly nikdy neviděla původní Psycho. Velmi se divila tomu, když Anthony Perkins na sebe strhl veškerou pozornost tisku, který oslavoval jeho comeback.
- Jméno postavy Meg Tilly - Mary Samuels je odkazem na původní Psycho. V prvním díle se Marion Crane zapsala v Batesově motelu pod falešným jménem a to jako Marie Samuels.
- Když Mary a Norman poprvé jdou do pokoje jeho matky, můžete před rozsvícením na pravé straně zdi spatřit siluetu Alfreda Hitchcocka.
- Mladého Normana Batese hraje Oz Perkins. Anthonyho syn.
- Scénárista Tom Holland si ve filmu zahrál náměstka Norrise.
 
Odkazy