První rytíř / First Knight (1995/129/USA/Dobrodružný, Drama, Romantický) 62%

13.03.2018 10:04
JEDNOU VĚTOU
„Artuš, Lancelot a Guinevera v příběhu nejslavnějšího milostného trojúhelníku.“

OBSAH
Ve zlatém městě Camelot se protínají osudy tří hrdinů. Lancelot je dokonalý bojovník - nemá nepřátelé, nemá strach, nemá žádné závazky. Nepřišel do Camelotu proto, aby získal slávu a stal se rytířem, ale pro lásku ženy, která mu nemůže patřit - lady Guinevere z Leonesse. Guinevere slíbila svou ruku králi Artušovi nejen proto, že jeho armády ochrání její zemi, ale také proto, že ho miluje pro jeho moudrost a laskavost. připravuje se vstoupit do Camelotu jako jeho nová královna, ale v tom v ní náhodné setkání s Lancelotem probudí silné a protichůdné emoce. Pro Artuše reprezentuje Guinevere životní šanci získat lásku a královnu pro svou zemi. Lancelot je pro něj odvážný mladík, ze kterého bude čestný rytíř. Oběma otevře brány do svého města i do nového srdce, aniž by tušil, že mu láska a důvěra přinese zradu.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Legenda o Artušovi zase trošku jinak. Tentokrát pohádka pro starší se skvělým Seanem Connerym, mladým a (pro někoho viď. mami) hezkým Gerem a jemnou Julii Ormond. Ve výsledku však žádný úžas a obdiv. Je to škoda, potenciál tu byl, ale jak to bývá jednoduchá myšlenka se prostě nezakryje slabým scénářem ani sebe hvězdnějším obsazením. (Djkoma) 3*

Sladká limonáda, která dělá z artušovských legend jeden velký a legrační Disneyland. Z mého pohledu tenhle film drží jednak Sean Connery, jednak Jerry Goldsmith a jeho soundtrack. Ale popravdě ani tyto dvě osobnosti nedokázaly smýt dojem laciných kulis a ještě lacinějšího příběhu. (Marigold) 3*

V jistém smyslu je to stále snímek nesporně zajímavější než plivanec na tvář Artušovské legendy jménem Král Artuš... Trojúhelník Artuš, Gueinevera, Lancelot funguje slušně(no je fakt, že co mu taky zbývá, když je příběh jenom o tom, že...), Connery je šarmantní, Gere průměrný, Julie Ormond jako Guinevere výborná... kostýmy jsou sice dost prapodivně stylizované, ale budiž, má to šťávu a mimochodem, je to jediný snímek, kde uvidíme aspoň nějakou verzi slavného Camelotu... nic z toho ovšem film nezachrání od nudného zpracování... a když se nad tím tak zamyslím, je tahle čistě melodramatická záležitost zasazena do rádoby artušovských kulis jen kvůli větší divácké atraktivitě, s legendou to nemá společného lautr nic 50% (Eddard) 3*

VELKÁ RECENZE
V království Camelot se protínají osudy tří hrdinů: Lancelot (Richard Gere) je dokonalý bojovník, anglický prototyp samuraje, který nemá nepřátele, nemá strach a taky nemá závazky.
Do království nepřišel proto, aby se stal rytířem a získal slávu, ale pro lásku ženy, která mu nemůže patřit – lady Guinevere z Leonesse (Julia Ormond). Lady Guinevere slíbila svou ruku postaršímu a rozvážnému králi Artušovi nejen proto, že jeho armády ochrání její zemi, ale také proto, že si váží jeho moudrosti a laskavosti.
Připravuje se vstoupit do Camelotu jako jeho nová královna, když vtom v ní náhodné setkání s Lancelotem probudí silné a protichůdné emoce. Pro Artuše (Sean Connery) znamená Guinevere životní šanci získat lásku a královnu pro svou zemi. Lancelot je pro něj odvážný mladík, ze kterého bude jednou skvělý rytíř hrdinně bojující za královu čest. Oběma otevře brány do svého světa i srdce, aniž by tušil, co mu láska a důvěra může přinést.
Král Artuš, jak ho vidí Hollywoodští producenti. Zaplevelené nesmysly od oblečení, architektury, zbroje až po křesťanské modlitby. Anglie na počátku šestého století. Jako pohádka by to snad obstálo. K tomu prkenné herectví Richarda Gera a Julie Ormond...Konec byl tradičně nejhorší. Přidaly se i střihové chyby a kombozice Artušova umírání, kde žehnajícím mnichům chybí hlavy, mě dostala. Scénáristé si nevěděli rady, jak film ukončit, tak zvolili sekvenci patetických záběrů pohřbu krále. Katarze se nedostavila. Když už něco, tak raději Excalibur od Boormana.

DABING
1.DABING (VHS, DVD, BR, Nova, Prima)
V českém znění: Petr Pospíchal - Sean Connery (Král Artuš), Zdeněk Mahdal - Richard Gere (Lancelot), Jana Mařasová - Julia Ormond (Guinevera), Michal Pavlata - Ben Cross (Princ Malagant), Antonín Navrátil, Jaroslav Kaňkovský, Martin Zounar, Bohumil Švarc, Karel Richter, Jiří Plachý, Zuzana Schulzová, Jakub Saic, Lucie Svobodová, Martin Velda, Radka Stupková, Pavel Chalupa, Kateřina Marie Rychnovská, Radovan Vaculík, Miroslav Saic, Zdeněk Podhůrský, Ladislav Novák, Jiří Valšuba, Kristýna Turnowaldová, Radan Vágner, Markéta Míková, Štěpán Vácha, Gabriela Rorbachová, Michal Michálek, Gabriela Varcová, Bohdan Tůma (titulky)
Překlad: Gina Dolejšová
Dialogy: Lenka Benešová
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Režie českého znění: Bohdan Tůma
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, Studio Budíkov pro Bonton Home Video v roce 1996

2.DABING (ČT)
V českém znění: Petr Pelzer - Sean Connery (Král Artuš), Vladislav Beneš - Richard Gere (Lancelot), Hana Krtičková - Julia Ormond (Guinevera), Jiří Schwarz - Ben Cross (Princ Malagant), Miroslav Hanuš - Liam Cunningham (Agravaine), Michal Dlouhý - Christopher Villiers (Sir Kay), Martin Janouš - Valentine Pelka (Sir Patrise), Jiří Hromada - Colin McCormack (Sir Mador), Martin Písařík - Stuart Bunce (Peter, králův stájník), Luděk Čtvrtlík, Karel Pospíšil, Monika Schullerová, Eva Vykopalová, Jiří Ptáčník (titulky) a další
Překlad a dialogy: Hana Kašparovská
Dramaturgie: Helena Křováková
Zvuk: Jozef Kušnír
Střihová spolupráce: Jiří Šesták
Asistentka režie: Eva Maxová
Vedoucí produkce: Magdalena Sedláková
Režie: Zdeněk Štěpán
Připravila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, Česká televize 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 21.9.1995 Falcon
Premiéra USA: 7.7.1995 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.4.1996 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.6.2002 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 26.5.2008 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 4 585 401
Tržby celkem - $ 127 600 435
Návštěvnost v ČR 155 615
Náklady (Rozpočet) - $ 55 000 000
 
Tvůrci a herci
Jerry Zucker (Režie), Hunt Lowry (Produkce), Jerry Zucker (Produkce), Jerry Goldsmith (Hudba), Adam Greenberg (Kamera), Walter Murch (Střih), Mary Selway (Casting), John Box (Scénografie), Nana Cecchi (Kostýmy), John Morris (Zvuk), Jane Royle (Masky), William Nicholson (Scénář), Sean Connery (Herec), Richard Gere (Herec), Julia Ormond (Herec), Ben Cross (Herec), Liam Cunningham (Herec), Christopher Villiers (Herec), John Gielgud (Herec), Stuart Bunce (Herec), Jonathan Cake (Herec), Richard Claxton (Herec), Alexis Denisof (Herec), Mark Ryan (Herec), Dido Miles (Herec), Rob Brydon (Herec), Jane Robbins (Herec), Sacha Bennett (Herec)
 
1995/129/USA/Dobrodružný, Drama, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Filmári pracovali predovšetkým na mnohých miestach v Anglicku a Walese. Navštívili však aj mexický štát Durango.
- Když Richard Gere (Lancelot) točil scénu, kde poprvé zachraňuje Guineveru (Julia Ormond), přísahal, že tohle bude poslední film, ve kterém hraje akční postavu. (HappySmile)
- Bývalý bondovský režisér Terence Young měl původně režírovat tento film, avšak během předprodukce zemřel. Kdyby usedl na režisérskou židli, setkal by se tak znovu po třiceti letech ve filmu se svým Jamesem Bondem - Seanem Connerym (jejich poslední společný film byl Thunderball z roku 1965).
- Julia Ormond původně odmítla roli Guinevery, protože se jí film nezdál dost nezávislý.
- Julia Ormond za svou roli dostala zaplaceno 350 000 dolarů, kdežto její dva mužské protějšky dostaly dohromady 14 milionů dolarů.
- Julia Ormond musela na pár dní opustit natáčení, protože dostala ušní infekci, která vyžadovala hospitalizaci.
- Legendární produkční designér John Box dostal padáka, protože jeho kulisy se zdály producentům předražené.
- Měl si zde zahrát Mel Gibson.
- Název První rytíř nemá ukazovat na to, že by byl Lancelot (Richard Gere) v tomto filmu prvním mužem, který dostal titul rytíře, nýbrž, že je to králův nejlepší a nejpřednější rytíř. Např. ve Švédsku název přeložili jako Den första riddaren, což znamená právě, že byl Lancelot prvním žijícím rytířem, i když je ve filmu vidět, že než byl pasován rytířem, několik dalších jich už sedělo u kulatého stolu.
 
Odrazy