Proud času / Timeline (2003/108/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy, Sci-Fi) 55%

27.03.2018 22:54
JEDNOU VĚTOU
„Aby zachránili profesora, který uvízl na cestě časem, musí se jeho studenti vydat do roku 1357.“

OBSAH
Skupinka studentů archeologie vedená profesorem E.A. Johnstonom (Billy Connoly), pracuje na vykopávkách hradu ve francouzském údolí Dordogne Valley. Vědci nečekaně najdou převratný objev - stroj času, který omylem dopraví jejich profesora do 14. století, konkrétněji do období Stoleté války mezi Francií a Anglií. Jeho jedinou nadějí na záchranu je syn Chris (Paul Walker), asistent André Marek (Gerard Butler) a několik studentů. Odvážní cestovatelé v čase jsou nuceni podniknout smrtelně nebezpečnou osmihodinovou výpravu do minulosti, aby na nepřátelském území našli profesora dřív, než ho navždy pohltí dějiny...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Richard Donner si své staré dobré časy snaží připomenout výběrem "slušných" filmů, ale ve výsledku to stále není ono. Pět let po Smrtonosné zbrani 4 se Donner vrátil filmem, jehož tématem je návrat archeologů současnosti do středověku za záchranou otce jednoho z nich. Výsledek není nic extra. Celý film je velmi, ale opravdu velmi předvídatelný a i přes hezké obsazení (z dnešního pohledu se jeví Paul Walker, Anna Friel a Gerard Butler jako dobrá volba) se na film dá až moc lehce zapomenout. Vše tu už bylo a Timeline nepřidává nic navíc a tak spadá do slabšího průměru. (Djkoma) 2*

Jak říká Kryton: „Vzpomínáte si na tu středověkou válku, co trvala tak dlouho? Tak tohle číslo vezmete, vynásobíte šesti a máte to vaše zlaté číslo..“ Takhle nějak mi utíkal čas při sledování této sterilní nudy ignorující časový paradox i diváka a nepomohly mi ani čínské antistresové koule. Neznat autora knižní předlohy, hádal bych, že autoři nalezli inspiraci v některém z abc speciálů.. (Gilmour93) 2*

Extrémně pomatené scifi, které se rozhodlo koketovat s žánrem historický (velko?)film. Připadal jsem si jak v nějakém ukázkovém snímku plném klišé. Typický padouch, spousta hlavních hrdinů chovajících se nesmyslně, spousta vedlejších hrdinů, kteří jsou hrdinsky zabiti...mno... Na druhou stranu jsem se místy nasmál a do svého žánru se řadí kamsi nad mírný průměr, čili tři hvězdy jak vyšité. (Praxis) 2*

VELKÁ RECENZE
Proud času je s přehledem nejslabší román od Crichtona, který jsem zatím četl. Ale už při čtení jsem si říkal, že by se podle něj dal natočit slušný film. No - tenhle to bohužel není. Dost špatné mi přišlo už obsazení (kupříkladu Billy Connolly v roli profesora Johnstona po většinu času působil jako nesvéprávný pomatenec).
Poměrně důležitá rovina knížky, ve které archeologové zjišťují, že skutečnost se v mnoha směrech výrazně liší od jejich předpokladů, je tu odbyta zhruba jednou větou. Postavy tu ani nijak zvlášť nevyužívají svých znalostí či technologií, což je přitom v příbězích o cestování do minulosti obvykle dost zásadní (a hlavně atraktivní) věc. Když už tu nějakou informaci z budoucnosti použijí (například k nalezení chodby za reliéfem) tak je to až příliš nesmyslný časový paradox. Některé dějové linky z knihy jsou tu tak okleštěné, že by bylo lepší je rovnou vypustit.
Středověká atmosféra po většinu času žádná, napětí i tempo nulové. V závěru to díky bitvě dostane troch švih, což filmu spolu s mou slabostí pro středověk nakonec zajistilo dvě hvězdičky. Jinak hudba nebyla špatná, ale filmu moc nepomáhalo, často mi přišlo, že moc neladí s dějem na obrazovce.

PODROBNÝ POPIS FILMU
V srdci historicky významného francouzského údolí Dordogne pracuje tým amerických archeologů s profesorem Edwardem Johnstonem na vykopávkách rozvalin hradu, který byl zničen ve 14. století. Vše financuje záhadný mezinárodní technologický koncern ITC, který se o oblast velmi zajímá, což profesorovi nedá spát.
Vypraví se proto do centrály společnosti v Novém Mexiku, aby u jejího šéfa Roberta Donigera zjistil, co má s lokalitou společného. Vedením prací pověří odborného asistenta Andreho Marka a studentku Kate Ericsonovou. V táboře je i jeho syn Chris, který se sice vysmívá ztroskotancům posedlým minulostí, ale zůstává, protože je zamilovaný do Kate. O pár dnů později objeví Kate s kolegy místnost, hermeticky uzavřenou více než 600 let. Když vstoupí dovnitř, objeví bifokální čočku, která nemohla existovat v době, kdy byla místnost uzavřena, a rukou psaný vzkaz s naléhavou prosbou o pomoc, datovaný 2. dubna 1357 a podepsaný profesorem Johnstonem!
Od Roberta Donigera se dozvědí, že ITC náhodně při experimentech s teleportací pronikla do červí díry vedoucí do doby, kdy byl hrad dobyt Angličany. Johnston přesvědčil Donigera, aby ho poslal do minulosti, ale něco nevyšlo. Věrní studenti se rozhodnou vydat do minulosti stejnou cestou a zachránit ho. Nebude to snadné, protože jsou rozděleni, přijdou o přenosový klíč ke zpáteční cestě, a navíc sehrají klíčovou roli v rozhodující bitvě o hrad. Andre se dokonce stihne zamilovat do francouzské šlechtičny Claire, která má téže noci zemřít, a rozhodne se zachránit ji, i kdyby přitom měl změnit dějiny. (Ironfood)

DABING
V českém znění: Michal Michálek - Paul Walker (Chris Johnston), Jan Šťastný - Gerard Butler (Andre Marek), Stanislava Jachnická - Frances O'Connor (Kate Ericsonová), Miloslav Mejzlík - Billy Connolly (profesor Johnston), Radek Hoppe - Rossif Sutherland (François Dontelle), Jakub Saic - Neal McDonough (Frank Gordon), Petr Oliva - Matt Craven (Steven Kramer), Petr Burian - Ethan Embry (Josh Stern), Martin Kolár - David Thewlis (Robert Doniger), Marek Libert - Lambert Wilson (lord Arnaut), Ivo Novák - Michael Sheen (lord Oliver), Jaroslav Kaňkovský - Marton Csokas (sir William De Kere/William Decker), Veronika Veselá - Anna Friel (lady Claire), Zdeněk Mahdal a další
Překlad: Zdeněk Němec
Zvuk: Tomáš Marný
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Pro Hollywood Classic připravila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 26.11.2003 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 11.10.2004 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 6.9.2004 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 43 900 000
Náklady (Rozpočet) - $ 80 000 000
 
Tvůrci a herci
Richard Donner (Režie), Lauren Shuler Donner (Produkce), Richard Donner (Produkce), Brian Tyler (Hudba), Caleb Deschanel (Kamera), Richard Marks (Střih), Sarah Finn (Casting), Randi Hiller (Casting), Daniel T. Dorrance (Scénografie), Jenny Beavan (Kostýmy), Dennis Drummond (Zvuk), Michael O'Farrell (Zvuk), David LeRoy Anderson (Masky), George Nolfi (Scénář), Michael Crichton (kniha) (Předloha), Paul Walker (Herec), Frances O'Connor (Herec), Gerard Butler (Herec), Billy Connolly (Herec), Ethan Embry (Herec), Anna Friel (Herec), Marton Csokas (Herec), Michael Sheen (Herec), Matt Craven (Herec), Lambert Wilson (Herec), David Thewlis (Herec), Veronica Hart (Herec), Bruce Ramsay (Herec), Neal McDonough (Herec), Rossif Sutherland (Herec), Amy Sloan (Herec), David La Haye (Herec), Cas Anvar (Herec), Stéphanie Biddle (Herec), Steve Kahan (Herec)
 
2003/108/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Roli Andrého Marka odmítl Pierce Brosnan.
- David Thewlis (Robert Doniger) a Anna Friel (Lady Claire) nadviazali počas natáčania filmu partnersky vzťah.
- Testovacia projekcia filmu sa uskutočnila v apríli 2003, avšak po negatívnych ohlasoch divákov sa šéf štúdia Paramount Pictures, Sherry Lansing, rozhodol, že bude prestrihaný a koniec nahradený iným, alternatívnym koncom.
- Bitka o Castlegard, zobrazená v tomto filme, nemá žiaden historický základ.
- Kompozícia Jerryho Goldsmitha bola zamietnutá, nahradil ho Brian Tyler. Goldsmithova hudba vyšla len ako "Music Inspired by the Film".
- Natáčanie prebehlo v kanadskom meste Terrebonne, v Laurentinských horách a tiež vo východnej časti černošskej štvrte blízko Montrealu.
- Filmový štáb navštívil rôzne európske hrady z konca 14. storočia, aby hrady a mestá vyzerali realisticky.
- Film byl natočen na motivy stejnojmenné knihy Michaela Crichtona.
- Vo filme Gerard Butler hovorí, že je zo Škótska a v skutočnosti herec naozaj pochádza zo Škótska.
 
Odkazy